Zona Hastalığı

Son güncelleme: 01.09.2010 14:52
  • zona belirtileri - zona hastalığı - zona hastalığı bulaşıcı mdıır - zona hastalığı nedir - zona nasıl bir hastalıktır - zona tedavisi



    Zona nedir?
    Zona bir sinir ucu iltihabıdır. Su çiçeği virüsü tarafından oluşturulur. Çocukluğunda suçiçeği geçirenlerde bu virüs vücutta yaşamını sürdürür. Vücut direncini düşüren herhangi bir sebep olduğu zaman bu virüs sinirler boyunca deriye ulaşır ve zona dediğimiz hastalığı meydana getirir. Her suçiçeği geçiren kişi potansiyel olarak bir zona adayıdır. Yaşlılık başlı başlına vücut direncinin düştüğü bir evredir o yüzden yaşlılarda zona daha çok görülür.

    Zona bulaşıcı mıdır?
    Zona hastalığı bulaşıcıdır ancak zona geçiren bir kişi bir başkasına zona hastalığı olarak geçmez. Su çiçeği geçirmemiş kişilerde su çiçeğine neden olur. Zona geçiren gebelerde fetüsaya (anne karnındaki bebek) zarar vermemektedir.

    Zonanın belirtileri
    Zona hastalığı ilk başlangıçtaki belirtileri; zona çıkacak yerde hafif bir yanma, batma, kaşınma hissi meydana gelir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise çok şiddetli ağrılar olabilir. Bu ağrılar genelde gece meydana gelebilir.

    Zona tekrarlayabilir mi?
    Zona hastalığı çok nadiren tekrarlar. Ama bu çok sık karşılaşılan bir olay değildir. Genellikle insanlar hayatlarında bir kez zona geçirirler.

    Zona tedavisi
    Zona tedavisinde en önemli tedavi aracı dinlenmektir. Çünkü bağışıklık sistemini düşüren sebepleri ortadan kaldırmak ve vücudun toparlanması için dinlenmek önemlidir. Tedavide antiviral ilaçlar kullanılır. Antiviral ilaçlar genellikle döküntü başladıktan ilk 72 saatte başlanırsa hastalığın süresini kısaltabilir. Bazı antiviral ilaçlar ağrının şiddetine de etklidir. Bazen ağrı kesici ilaçlarda kullanılır. B vitaminleride tercih edilebilir. Hastaların zonanın ilk evrelerinde banyo yapmaları önerilmez.
#01.09.2010 14:52 0 0 0