Baklava Şerbeti Ne Zaman Dökülür

Son güncelleme: 08.09.2010 14:59
  • Baklava - Baklava Hazırlama - Baklava Şerbeti - Baklava Tarifi - Baklava Yapmak - Baklava Yufkası - Ev Baklavası - Hamur İşleri - Ramazan Tatlıları - Tatlılar - Baklava yapımında püf noktalar - baklavanın şerbeti ne zaman dökülür

    Türk mutfağının "tatlılar menüsünün" en ünlü ama bir o kadar da zahmetli tatlısının baklava olduğu konusunda çoğu insan hemfikirdir. Baklava, damaklarda bıraktığı tadın hazırlanması esnasında verilen emekle doğru orantılı olarak arttığı çok özel bir tatlı.

    Özellikle Ramazan bayramı öncesinde geleneksel olarak yapılan "ev baklavaları" özel emek gerektirmekte. Pastanelerin yaptığı hazır baklavaların lezzetini sevenler olduğu gibi, özel olarak yapılmış bu ev baklavalarını arayanlar da oldukça fazla. Şu bir gerçek ki, Kuru baklavadan, çikolatalı baklavaya kadar çok sayıda baklava tarifi olmasına rağmen hepsinin ortak özelliği harcanan yoğun emek. Emeği bir yana koyalım, "Şu devirde evde baklava yapmaya zaman mı var sanki" diyebilirsiniz. Haklısınız. Doğrusunu söylemek gerekirse, ev baklavası yaparken hem zamana, hem emeğe hem de yufka açma konusunda tecrübeli, eli maharetli insanlara ihtiyaç var. "Benim hamur işleri konusunda elim yatkın, baklavayı da deneyebilirim!" diyebiliyorsanız, bazı ipuçlarına dikkat ederek evinizde baklava yapabilmeniz mümkün. Şöyle ki;

    Öncelikle baklava için açacağınız kat kat yufkanın çok ama çok ince olması birinci şart. Genelde 40 kat yufka açılarak yapılması gereken baklava hamuru, ne kadar ince açılırsa o kadar kıvamını bulacaktır. ("Açılan yufka iki ucundan tutulduğunda, diğer tarafı görecek kadar şeffaf olmalı" derler.) Hamur çok ince açılırken yufkanın dağılmaması için yeteri miktarda yumurta katılması gerekiyor elbette. Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanmanız ise baklavanızın lezzetini arttıracak. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, baklava hamurunda buğday nişastası kullanmanız halinde hamurun oklavaya, zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olacaksınız.

    Kimi baklavayı yumuşak kimi daha kıtır, gevrek sever. Hazırladığınız baklavanın kıtır olmasını isterseniz, baklava hamuruna yarım limon suyunu eklemeniz yeterli olacak. Böylece piştikten ve şerbeti döküldükten sonra konuklarınıza daha kıtır lezzetli bir baklava sunabileceksiniz.

    Baklavanın lezzetini oluşturan temel öğelerden biri de kullanılacak yağ. Tereyağı baklavanın lezzetini arttıracaktır. Tereyağı tercih etmeyenler içinse, süt oranı yüksek katı margarinler de aynı işi görecektir. Baklavada kullanacağınız Antep fıstığı veya ceviz içi bayat olmamalı. Tazeliğini kaybetmiş fıstık-ceviz içi lezzet bakımından tüm bu emeğin boşa gitmesine neden olacaktır.

    Tepsiye kat kat hazırladığınız baklavayı mümkünse, evinize yakın bir çarşı fırınında, odun ateşinde pişirmeniz yerinde olacak. Evdeki fırında, aynı kıvamı ve pişirme performansını karşılamanız pek mümkün değil. Odun ateşi, baklava hamurunun her tarafının eşit derecede ve kuvvetli şekilde pişmesini sağlayacaktır.

    Baklava şerbeti konusunda verebileceğimiz püf noktası ise, baklava şerbetine kaynatırken atacağınız çeyrek limon, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Şerbet kaynadıktan sonra, fırında pişirip soğuttuğunuz yufkaya dökmelisiniz. Baklava yufkaları tepside henüz sıcakken kaynamış şerbetin dökülmesi, yufkanın hamurlaşmasına neden olabilir. Soğumuş yufkaya dökülen şerbet, yufkanın şerbeti daha iyi emip, baklavanın gerçek kıvamına ulaşmasını sağlayacaktır.

    Sevdiklerinizle birlikte, hep lezzetli baklavalar yiyebilmeniz dileğiyle,
    Afiyet olsun
#08.09.2010 14:59 0 0 0