Bilgisayarınızı güvenli hale getirin

Son güncelleme: 25.01.2007 11:54

  • Sanal ortamı tehdit eden casus programlara karşı korunabilmek için kullanıcıların bazı tedbirler alması gerekiyor. Gazi Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilal Güneş, bilgisayarların yüzde 90ına sızan casus programlara karşı bilgisayarlara anti casus ve antivirüs programları yüklenmesini önerdi.
    Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet güvenliğini sağlamak için öncelikle kullanılan bilgisayarın ve internet ortamının güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.
    Türkiyede nüfusun yüzde 13.7sinin internet kullandığını ancak kullanıcıların yüzde 33ünün güvenlik kaygısı nedeniyle internet üzerinden alışveriş yapmadığını belirten Güneş, internet güvenliği konusunda kullanıcıların bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
    Güvenlik kaygısının nedenleri arasında en başta bilgisayarlara casus programlar (Spyware) yerleştirilmesinin geldiğini vurgulayan Güneş, "Bilgisayarı açtığınızda istemediğiniz programlar yükleniyorsa, bilgisayarınızın açılış hızının azaldığını düşünüyorsanız, internet bağlantı hızınızda azalma olmuşsa, internet tarayıcınızda istemediğiniz araç çubuğu bulunuyorsa ve bilgisayarınızda özellikle adult içerikli kısa yollar oluşmuşsa büyük bir olasılıkla bilgisayarınızda casus programlar bulunmaktadır.
    Yapılan araştırmaların tümünde internete bağlı bilgisayarların en az yüzde 90ında Spyware türü program bulunduğu tespit edilmektedir" diye konuştu.

    CASUS PROGRAMLAR
    Casus programların, Trojan (Truva Atı), Keylogger (Klavye Dinleyicisi), Dialer (Numara Çevirici), Adware (Reklam Yazılımları), Browser Hijacker (Tarayıcı Hırsızı) ve Search Assistant (Arama Yardımcısı) şeklinde sıralandığını kaydeden Güneş, casus program olup olmadığını anlamak için öncelikle bilgisayar açılırken F8 tuşuna basarak "Güvenli Mod"da çalıştırmak gerektiğini söyledi.
    Ardından "Başlat" mönüsünden çalışan programları inceleyerek üretici firma isimlerinin araştırılması gerektiğini belirten Güneş, otomatik çalışan programların incelenmesi ve bilinmeyen programların araştırıldıktan sonra casus olduğu saptanan yazılımların silinmesi gerektiğini ifade etti.
    Bilgisayarların casus programlardan arındırılması için Windows Defender (MS Anti spyware) veya E-trust Pestpatrol gibi spyware temizleyici program yükleyerek çalıştırılmasını öneren Güneş, casus programlardan korunmak için antivirüs yazılımları kurulmasını, en son işletim sistemleri yüklenmesini ve işletim sisteminin belirli periyotlarla güncellenmesinin yararlı olacağını vurguladı. Güneş, bilgisayarlara Firewall (Güvenlik Duvarı) kurulmasını, chat yaparken dosya transferi yapılmamasını ve bilgisayarın dosya paylaşımına açılmamasını tavsiye etti.
    Bilal Güneş, internet bankacılığında da sorunla karşılaşılmaması için bankacılık işlemlerinde her defasında web adresi yazmak yerine sık kullanılanlardan giriş yapmanın yararlı olacağını kaydetti.

    "BANKACILIK İŞLEMLERİNİ ÖZEL BİLGİSAYARLARDA YAPIN"
    internet bankacılığı işlemlerinin sadece özel bilgisayarlarda yapılması gerektiğini ifade eden Güneş, internet cafe ve halka açık yerlerdeki makinelerde bu işlemlerin yapılmamasını önerdi. Bankacılık işlemlerinin yapıldığı sitenin sağ köşesindeki anahtar simgesinin üzerine tıklanarak bankanın sayfasının güvenli olup olmadığının kontrol edilebileceğine işaret eden Güneş, şifre girerken sanal klavyeden yararlanmak gerektiğini söyledi.

    "ŞİFRE HEM ALFABETİK HEM DE SAYISAL KARAKTERLER İÇERMELİ"
    Gazi Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Güneş, şu önerilerde bulundu:
    "Şifre ve kullanıcı isimlerinizi belirli aralıklarla mutlaka değiştirin. Şifre olarak kolayca tahmin edilebilecek ibareler seçmeyin. Mümkünse şifreniz hem alfabetik hem sayısal hem de özel karakterler içersin.
    İnternet bankacılığını kullanırken kesinlikle chat ve P2P gibi diğer gereksiz programları çalıştırmayın. Emin olmadığınız web sitelerine kredi kartı numaranızı vermeniz gerekiyorsa, mail order limitini belirleyebileceğiniz sanal kartları kullanın. İşlem sonunda limitinizi sıfırlayın. İnternet bankacılığı çıkışında Güvenli Çıkış butonunu kullanın."
#22.04.2006 17:08 0 0 0
  • Güvenlik sorunu bilgisayr kullanıcılarının en büyük sıkıntısı,
    ben maalesef tam randımanlı bir program bulamadım,
    Bankacılık işlemlerine gelince asla internetten yapmıyorum,bu konuda biraz geri kafalıyım sanırım,
    Haber için teşekkürler arkadaşım
#22.04.2006 17:51 0 0 0
  • Yazınız için teşekkürler çok değerli bilgiler içiriyor. Ama ne yazıkkı çoğu arkadaş lütfedip okumuyor bile. Emeğinize teşekkürler.

    Bankacılık işlemlerine gelince asla internetten yapmıyorum

    İş bankası gördüğüm kadarıyla bankalar içinde en güvenli sistemlerden birini kullanıyor wep sitesinde kullanma demosu var bir incele istersen. birde küçük bir hesap açarak ve tek kullanımlı şifre üreten anahtar alırsan hangi bilgisayardan nerden girersen gir %99.99 oranında güvenlisin hiç korkmana gerek yok . Yalnız mutlaka tek kullanımlı sayı üreten şifre anahtarı almalısın Banka 20 YTLye veriyor.
#22.04.2006 22:00 0 0 0
  • abi sen bu işi çözmüşsün
#22.04.2006 22:08 0 0 0
  • Teşekkürler @kurtjara
    Ehh ögünmek gibi olmasın bilgisayar, bilim teknik,mühendislik gibi konularda biraz ( karıncadan az ) bilgimiz var.
#22.04.2006 22:26 0 0 0
  • belli ediyorsunuz zaten abim
#22.04.2006 22:37 0 0 0
#05.12.2006 14:49 0 0 0
  • teşekkürler
#08.12.2006 13:28 0 0 0
  • NAİT PARA HER ZAMAN TERCİHİM...
#13.12.2006 13:06 0 0 0
  • paronayak değilim ama, bu gibi programlar yüzünden maalesef internet bankacılığı yapmıyorum...
#17.01.2007 23:07 0 0 0
  • paylaşımınız için teşekkür ederim dostum..faydalı bilgiler..
#18.01.2007 12:10 0 0 0
  • güvenlik çok güncel ve tamamıyla sağlanması imkansız bir konu
    şuna şöyle bir örnek verelim;
    ünlü hacker kevin mitnick(ismi yalnış olabilir)
    aldatma sanatı adlı yazdığı kitabında
    insanların şu anda bile büyük soygunları bilgisayar üzerinden değilde
    (insanlar üzerinden) şirketteki personelden bilgi sızdırarak yapıyor
    yani çok güçlü bir yazılımınız olsa dahi insan daima insandır
    aldanmaya çok müsaittir
#23.01.2007 07:52 0 0 0
  • te$ekkürLer...
#25.01.2007 11:54 0 0 0