Bahar aylarında düşen vücut direncine karşı bol C vitamini içeren biber ve turunçgiller öneriliyor.
Diyetisyen Nükhet Turan, ''bu aylarda bol C vitamini içeren yeşil ve kırmızı biber ile portakal, greyfurt gibi turunçgillerin tüketilmesini öneriyorum'' dedi.
Turan, sağlıksız beslenme, spor yapmama, yemek ve uyku saatlerinin düzensiz oluşu, yıpratıcı yaşam koşulları, hava kirliliği, stres ve sigaranın, modern çağın hastalıklarını tetiklediğini söyledi.
İyi ve sağlıklı beslenmenin ciddi hastalık risk faktörlerini ortadan kaldırabileceğini savunan Turan, kalp damar hastalıklarına karşı Omega 3 asitlerinin yoğun olduğu uskumru, sardalye ve ton balığı tüketiminin önemli olduğunu söyledi.
Nükhet Turan, diyet yapanlara haftada iki-üç gün Omega 3 yağ asidi içeren balık yemelerini de önerdi:
''Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında insanların vücut direnci düşer. Bu aylarda bol bol C vitamini içeren yeşil ve kırmızı biber yenilmesini, portakal, greyfurt gibi turunçgillerin bol tüketilmesini öneriyorum.
Uyku problemi yaşayan, gergin olanlar, yüksek tansiyonu bulunanlar ile ülser şikayeti olanlar, bu aylarda kafein alımından kaçınmalı.''
Kayısı, portakal, ıspanak ve brokoli
A vitaminin vücudu birçok kanser türünden koruduğunu da anlatan Turan, A vitaminin kayısı, portakal, ıspanak ve brokolide bolca bulunduğunu söyledi.
Bu sebze ve meyvelerin aşırı derecede değil, zamana yayılarak ve ölçülü şekilde yenmesi gerektiğini de belirten Turan, E vitaminin soya, ayçiçeği, zeytinyağı, fındık, ceviz, badem ve koyu yeşil sebzelerden sağlanabileceğini anlattı.
Selenyumun ise deniz ürünlerinin yanı sıra mantar, ceviz, soğan ve sarımsaktan alınabileceğini dile getiren Turan, bol liftli yiyecek içeren sebze, meyve ve kuru bakliyat tüketilmesinin önemli olduğunu da söyledi.