Abdestten Sonra Hangi Fua Veya Duaları Okumamız Gerekiyor

Son güncelleme: 08.10.2010 13:04
  • abdest aldıktan sonra şehadet getirmek - abdest bitiminde hangi dua edilir - abdesti bitirdikten sonra dua etmek - abdestten sonra okunacak dua


    Soru: Abdestten sonra hangi dua veya duaları okumamız gerekiyor?
    Cevap:

    Abdestten sonra kelime-i şehadet getirmeniz yeterlidir. Aşağıdaki hadise göre bu, Peygamberimizin güzel bir tavsiyesidir.

    Ukbe b. Amir demiştir ki: "Biz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin yanında iken kendi işimizi kendimiz görürdük, kendi develerimizi de sı-rayla güderdik. (Bir gün) deve gütme sırası bende idi. Develeri akşamleyin ağıllarına götürdüm. Resûl-ü Ekrem'e halka hitap ederken yetiştim. (Şunları) söylediğini işittim:

    "Sizden biriniz abdesti güzelce alır, sonra kalbi ve yüzüyle (namaza) yönelerek iki rekât namaz kılarsa (Allah celle celâluh o kimsenin cennete girmesine) kesin-likle hükmeder."

    Ben, "Oh oh ne güzel şey" dedim, önümde bulunan bir kimse de, "Ey Ukbe bundan önceki bundan daha da güzeldi." dedi. Bir de baktım ki bu Ömer radıyallahu anh "Ey Ebû Hafs, bundan öncekiler neydi?" diye sordum. O da -Sen gelmeden biraz önce Resûlullah:

    "Sizden biriniz güzelce abdest alır, abdestini aldıktan sonra da: "Eşhedü ellâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resuluh: Ben Allah'tan başka ilâh olmadığına, ortağı olmayıp tek oldu-ğuna ve Muhammed'in Allah'ın kulu ve Rasûlü olduğuna şahitlik ederim" derse, o kimseye cennetin sekiz kapısı (birden) açılır, istediğinden girer" buyurdu, diye cevap verdi. (Müslim, Taharet 17 (234); Ebu Davud, Taharet, 65; Nesai, Taharet, 109)

    Hadiste geçen cennet kapılarının açılması ifadesinden maksat, "ya o anda o kişiye cennet kapılarının gerçek manada açılarak o kimseyi beklemesidir. Yahut kapının açılmasından maksat, o kimsenin cennetin kapılarının açılmasını temin edecek işi işlemiş olmasıdır." (Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Necati Yeniel, Hüseyin Kayapınar, Kontrol: Mehmed Savaş, Şamil Yayıncılık, İstanbul, 1987, c: 1, s: 309)
#08.10.2010 13:04 0 0 0