Genel > Hangi İlin, Nesi Meşhur ?


    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2004 Eylül ayında başlatılan ''Türkiye'nin Geleneksel Gıda Ürünleri'' projesi kapsamında, Türkiye'ye özgü geleneksel gıdaların envanterinin çıkarılmasına başlandı.

    Proje çerçevesinde bugüne kadar 64 il, bölgelerine özgü 459 geleneksel gıda olduğunu bildirdi.

    Şanlıurfa: Bastık, gün pekmezi, küncülü akıt, mırra, nar pekmezi, isot reçeli, Urfa isotu, çiğköfte, şıllık, lahmacun, çekçek.

    Lahmacun ve çiğköfte denen şeyleri hangi akıl ürünü Türk sofrasına almış hayret ettim doğrusu !

    Diğer illerdeki dağılım ise şöyle

    Bursa: Pideli döner kebap, Kemalpaşa peynir tatlısı, kestane şekeri ve İnegöl köftesi.

    Kayseri: Evlik sucuk (irişkrik) ve tel peynir.

    Van: Ayran aşı, bulgur aşı, kurutlu erişte aşı, borani, ayva yemeği, kurutlu köfte, semgeser, şille, erik kızartması, şor balık, otlu peynir, Erzincan, tulum peyniri, çiğit, povik turşusu, avrenç (has çökelek), şavak peyniri, kesme çorbası.

    Çorum: Çorum leblebisi, İskilip dolması, Çorum mantısı, gül burma baklava, hingal.

    Iğdır: Patlıcan reçeli ve lepe (kırık nohut).

    Antalya: Keçiboynuzu pekmezi.

    İzmir: Enginar dolması, incir dolması, börülce salatası, ısırgan otlu kol böreği.

    Elazığ: Orcik şekeri, dut unu, çedene kahvesi.

    Erzurum: Lor dolması, haşıl, halim aşı, kaysefe, kuymak, patates boranası.

    Çiğ köfte ve lahmacunda artık Türk yemeği oldu sırada ne var acaba !
    Bende Konyayı ekleyeyim bari,
    etliekmek,
    fırın kebabı,
    saçarası,
    mevlana şekeri......
    ßende Yozgat ı yazim ßari


    Testi Keßaı ( ßaßam ÇoK Güzel Yapar) :D


    Ha ßide Sürmelisi
    hatayın öncelikle künefesi ve yemekleri çok ünlüdür
    Kayseri: Evlik sucuk (irişkrik) ve tel peynir.




    Pa$tırma $ucuk Mantı

    Bende Kahramanmaraşı yazıyım bari
    Dondurması meşhur.
    Kırmızı biberi meşhur
    Tarhanası (firig) meşhur..
    Iğdır: Patlıcan reçeli ve lepe (kırık nohut).

    aaaaaa,ben bunu hic bilmiyodum yaa
    RİZE : Bildiğİm kadarıyla çünkü gide gele gördüğüm,
    1. Mıhlama (Mısır unu, tereyeğ,özel kaşar peyniri gibi bir peynirle yapılan bişi)
    2.Karalahana dolması
    3.Tabiki çayı
    4.Kurufasülye
    5.Sütlaç
    ANKARA'nın Ankara tavası
    kete'si
    KONYA'nın birde ekmek salması
    mevlanası
    tirit'i
    @ayancık ; keşkek, nokul, kulak (mantı), sac böreği.
    DİYARBAKIR;

    Kaburga dolması ( şahane oluyor)
    Burma kadayıf
    ürgüpün testi kebabı da meşhur,
    İzmirin de çöp kebabı ve gevreği meşhur,
    denizlinin kızı ,tozu,horozu meşhur,
    burdurun ezmesi meşhur,
    Yozgatin Testi Kebabi Herkese tavsiye ederim

    Not : Parmaklariniza dikkat edin arada Onlarida Yemeyin
    ERZURUM : Kadayıf dolması, Cağ Kebabı, Ayran aşı

    Unutmuşsun ekliiim dedim

    ASIL YAZARI: cLaSs
    Herkese tavsiye ederim

    Not : Parmaklariniza dikkat edin arada Onlarida Yemeyin
    evet kadayıf dolmasını duymuştum,harikaymış,
    inşallah bir gün erzuruma gelip yerim
    [FONT=times new roman]Öncelikle Manda Kaymağı,Afyon Sucuğu,Haşhaşı,Sandıklı Çeltik Leblebisi,Mermer ve son olarak da Sucuk Döneri bir anda hatırlayabildiklerim bunlar dahası aklıma gelince ilave ederim.Konuyu açtığınız için Teşekkürler.Gerçekten güzel.
    tabiiki silivrinin yoğurdunu,köfte ve piyazını da ekleyelim.
    Karadenizin giresununuda ekleyelim bari :

    1) Sirgan , Giresunda cok yaygin yapilir !
    2) Dible , Lahanadan , fasulyeden ve pirasadan pirincle birlikte yapilan bir yemek . Kesinlikle tavsiye ederim !
    3) Pancar Corbasi
    4) Kiraz Tuzlamasi :) Millet tatlisini yapar biz tuzlar yeriz :)
    5)Ve tabiiki Hamsiiiiiii
    giresunun meşhurları çok ilginçmiş,
    tatmak isterim,
    özelliklede dibleyi
    ASIL YAZAN: casper835
    evet kadayıf dolmasını duymuştum,harikaymış,
    inşallah bir gün erzuruma gelip yerim

    ne zaman istersen buyur gel beklerim. eşim kadayıf dolmasını çok güzel yapar.
    giresunun meşhurları çok ilginçmiş,

    Ooo cok hemde , bunlar birkaciydi ...
    Yemekten konu acildi aciktim inanki , simdi memlekette olmak vardi ...
    Bu kadar yemeğin üzerine maden suyu içmek lazım. Afyon'un doğal maden suyu da meşhurdur.
    evliyalar diyarı Kastamonu nun mutfağı harikadır
    banduma
    etli ekmek
    ekşili pilav
    kulaklı mantı
    kaşık helva (inebolu)
    su böreği
    güveç (inebolu)
    kıymalı pide (inebolu)
    pastırmalı pide
    tirit
    kastamonuya yolunuz düştüğü zaman mutlaka tatmanızı tavsiye ederim
    selene harikasın, kastamonu mutfağı heryerde bulmaz arkadaşlar ona göre
    Walla selenecim,
    sizin oraların mutfağı harika anlaşılan,
    çok şanslısınız
    Trabzon

    trabzon tereyagi, trabzon peyniri, trabzonspor findik,trabzon ekmegi, daha cok var aslinda:)
    Aekadaslar Türkiyemizin her yöresinin güzel yemek cesitleri var.Hepside birbirinden güzel ama karadenizlilerin yemek türü biraz tuhaf.daha cok ot ve bitkisel seyler yapiyorlar..
    ESKİŞEHİR'İN ÇİĞBÖREĞİ, KÖBETESİ(milföy hamuruna benzer hamurun arasına haşlanmış pirinç ve kavrulmuş bol kıyma ve karabiber serpilerek çok büyük tepsilerde yapılarak özellikle bebek mevlütlerinde ikram edilen börektir)MEŞHURDUR.

    AYRICA LÜLETAŞImız meşhurdur takı, pipo ve ağızlık yapımında kullanılır bulubduğu ortamdaki nikotini çekme özelliği nedeniyle ağızlıkları çok tercih edilir, sadece şehrimizde çıkan bir taştır.

    Aentep' in Hamamları türküler geçmiş olsada ESKİŞEHİRİN HAMAMLARI da ünlüdür, Osmanlı İmparatorluğu zamanında askerler savaşa giderken ve döndüklerinde şimdi adı HAMAMYOLU CADDESİ olan yerdeki hamamlarda temizlik ihtiyaçlarını giderirlermiş halen mevcut hamamlar şehir merkezinde faal durumda ve restore edilerek işletilmektedir.
    Malatya: kayısı ile
    Tekirdağ: Köftesiyle
    Afyon:kaymagıyla
    Diyarbakır: karpuzuyla
    İZMİR: Kumru,yengen