Reflü Sıkıntınızı Azaltmak Elinizde

Son güncelleme: 15.10.2010 22:59
  • Reflü Belirtileri - Reflüye Ne İyi Gelir - Reflü Tedavisi - Reflü Bitkisel Tedavi - Reflü İlaçları

    REFLÜ NEDİR?

    Midenizde kalan besinin yemek borusuna doğru geri gelmesidir. Mide içeriğindeki sıvıların asidik yapıda olmalarından dolayı yanma ve acı tat hissi oluşmaktadır. Hissedilen mide yanması da aslında yemek borusunun mideye açılan kısmında oluşmaktadır. Acının hissedilmesinin sebebi ise yemek borusu ve ağız içi yapılarının asidik sıvıya karşı dayanıklı olmamasından ileri gelmektedir. İlerleyen reflü hastalığında ses kısıklığı ve demir eksikliği anemisi oluşabilmektedir.

    Sizin de mideniz yanıyorsa, gece yattığınızda ağzınıza acı tat geliyorsa, son zamanlarda tükürük salgınız arttıysa ve şişkinlik hissiniz varsa, sizde reflü ile tanışmış olabilirsiniz.

    REFLÜ NEDEN OLUR?

    Yemek borusu ile mide arasındaki bariyerin fonksiyonel ya da yapısal bozukluğu, çeşitli mide rahatsızlıkları ve bazı ilaçlar, mide boşalma hızının azalması, mide asidinin artması gibi durumlarda reflü gelişir.

    Kadınlarda, gebelik döneminde de sıklıkla reflü şikâyetleri gündeme gelmektedir. Bebeğin büyümesi ile karında yarattığı baskı sonucu reflü gelişmektedir. Gebelikte görülen reflü genellikle doğum sonrasında geçmektedir.

    REFLÜNÜZ VARSA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

    Şişmanlık, reflü riskini arttıran bir durumdur. Mevcut ağırlığınız, olması gerekenden fazla ise sağlıklı kilonuza inmek için profesyonel destek almanız gerekir. Şok diyetleri ise kesinlikle uygulamayın.

    Geceleri yemek yiyip yatmayın. Zira, bu durum reflünüzün artmasına neden olacaktır.

    Sigara ve alkolden olabildiğince uzak durun.

    Öğün düzeninizi koruyun ve öğün atlamamaya özen gösterin. Atladığınız öğünün müteakip öğününde, normalden fazla besin tüketeceğiniz için mide hacminiz artacaktır. Bu da reflünüzü arttırabilir.

    Öğünlerde aşırı yemek yememeye özen gösteriniz. Aşırı yeme sonucu midenizde oluşan gerginlik de reflünüzün şiddetlenmesine sebep olur.

    Özellikle kızartma ve kavurma usulü pişirilmiş yemekleri tüketmemeye özen göstermenizde fayda var. Bu tür besinler fazla yağlı oldukları için sindirim süresini uzatarak reflünüzü arttıracaktır.

    Çok sıcak ve çok soğuk besinleri tüketmeyin. En ideali, besinlerinizi ılık tercih etmenizdir.

    Tüketeceğiniz çay ve kahve de reflünüzün artmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle çay ve kahve tüketiminizi olabildiğince azaltın. Mümkünse çay ve kahvenizi az demli ve az kahveli tüketmeye özen gösterin.

    Besinlerinizi çok baharatlı tüketmemeye dikkat edin. Yoğun baharat ve baharatlı besinlerden uzak durun.

    Çok dar kıyafetler giymemeye gayret edin. Çok dar kıyafetler ve çok sıkı kemerler midenize basınç uygulayarak reflünüzü arttırabilmektedir.

    Yemek yedikten kısa süre sonra yatmamaya veya uzanmamaya özen gösterin. Geceleri yatak başınızı altına ilave bir yastık vs koyarak 20-25 cm yükseltin. Böylece yaşadığınız yanma hissi azalacaktır.

    Öne doğru eğilme hareketlerinden kaçının.

    Midenizin asit içeriğini arttıracak asitli içecekleri tüketmeyin.

    Kendinizi takip edin. Sizi rahatsız eden besinlerden sakının.


    Dyt. İdil İMAMOĞLU Diyetisyen
#15.10.2010 22:59 0 0 0