Diyet yaparken öğün atlamayın

Son güncelleme: 26.05.2012 13:09
  • Uzmanlar; zayıflamak için öğün atlamanın büyük hata olduğunda hemfikir. Unutmayın; atladığınız öğünler size kilo aldırır. Özellikle kahvaltı çok önemli. Puan Verin 6 Kişi 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ANIL SEKSİ İÇGİYİM TAKIMI DOLGUN GÖĞÜSLERE KAVUŞMAK ARTIK ELİNİZDE! Cardfinans ile peşin fiyatına 4 taksit Zayıf obez misiniz? Diyetiniz size özel mi? İştah kesen yiyecekler Şok diyetlere hayır! Verdiğiniz kiloları geri alıyorsanız Lipolizle zayıflayın İşin sırrı minicik porsiyonlarda İyi beslen, formunu koru Diyete başlamadan


    önce Çalışırken zayıflayın Kilo almanın ve alınan kiloların geri verilememesinin en önemli nedenlerinden biri de şüphesiz öğün atlama. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, şişman bir kişide saptanan beslenme davranışı bozukluklarında, öğün atlamanın birinci sırada geldiğine dikkat çekiyor. Merdol'a göre, zayıflama diyetlerinden başarılı sonuç alma oranı, yüzde 5'ler civarında. Bu nedenle "Davranış Değiştirme Tedavisi"ni devreye sokmadan kilo verme çabalarından sonuç almanın mümkün olmadığını savunuyor.

    Davranış bozukluğu tedavisi

    Davranış değiştirme tedavisini, "deneysel olarak kanıtlanmış davranış prensiplerinin sorun olan davranışa uygulanması" olarak tanımlayan Merdol, hasta ile yapılan görüşmelerde uygun olmayan beslenme davranışlarının belirlendiğini söyledi. Merdol, kilolu bir kişiyle yapılan görüşme sonucu belirlenen beslenme davranışı bozukluklarını şöyle sıralıyor; öğün atlamak, aşırı tatlı tüketmek, egzersiz yapmamak, hızlı ve çok yemek yemek, az su içmek, az posalı yemek. Bunlardan en önemlisinin öğün atlamak olduğunu vurgulayan Merdol, özellikle kahvaltının en çok ihmal edilen öğün olduğunu belirtti. Kilolu kişilerin şartlanma sürecine sokulduğunu anlatan Merdol, bu aşamada şunları önerdi:

    Yemeden önce 50'ye kadar sayın

    Öğün atlamayın. Sabah kalktığınızda görebileceğiniz bir yere "kahvaltı et" yazılı bir kağıt asın. Kahvaltıyı akşamdan hazırlayın. Kahvaltı yapmadığınızda hissettiklerinizi bir kağıda yazın.

    Tatlı yemek istediğinizde bir bardak su için veya 100'e kadar sayın. Tatlı yemeye başlarsanız 15 kez derin nefes alın.

    Canınız yemek istediğinde kendinizi ince hayal edin.

    Yemeğe başlamadan önce 50'ye kadar sayın.
    Her lokmadan sonra çatalı elinizden bırakın ve bir yudum su için.

    Yemek süresini uzatın. Çünkü tokluk duygusu en erken 10, ortalama 20 dakikada oluşur.

    Kendi diyetinizi kendiniz seçin!

    Bu diyetleri uygulayan kadınlar, her gün için bir kahvaltı, bir hafif öğün ve bir ana öğünle, bir ekstra seçebilirler. Ekstralar ya öğünler arasında ya da öğünlerle birlikte yenmelidir. Erkekler, her gün için bir kahvaltı, bir ana öğün ve bir hafif veya ana öğünle en fazla üç ekstra seçebilirler.
#14.05.2006 17:35 0 0 0
  • kesinlikle katılıyorum,öğün atlayınca daha sonra yenilen yiyecekler yağa dönüşüyor
#15.05.2006 10:45 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler
#17.05.2006 19:28 0 0 0
  • emeklerine sağlık
#26.05.2012 13:09 0 0 0