Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Bir Ameliyattır

Son güncelleme: 13.12.2010 08:54
  • Kasık Fıtığı Ameliyatı Hakkında - Kasık Fıtığı Ameliyatı - Kasık Fıtığı

    Ameliyatta, kasık bölgesinde cilt çizgileri üzerinden yapıldığı için neredeyse görünmeyecek kadar iyi iyileşen yaklaşık 1-2 cm' lik kesi ile daha önce belirttiğimiz fıtık kesesi kökünden bağlanır. Ameliyatın başarı şansı normal koşullarda ek hastalığı veya kolaylaştırıcı nedeni olmayan çocuklarda %100' dür. Fıtığın çift taraflı olma şansı %10-15 civarındadır. Bu nedenle tek taraflı fıtık ameliyatı sonrası karşı tarafta da hastalığın ortaya çıkması mümkündür.


    Tek taraflı kasık fıtığı ameliyatında çocuk hazır anestezi almışken karşı tarafın da kontrol edilmesini öneren yaklaşımlar mevcuttur. Genel uygulama, bebek küçük veya ek hastalığı var ise ameliyatın iki taraflı yapılması yönündedir. Aksi durumlarda karşı tarafın kontrol edilmesi 10 çocuktan 9' unun boşuna ameliyat olması nedeniyle önerilmez.

    Açık olarak yapılabildiği gibi sadece göbek deliğinden ve kasıktan küçücük giriş yerleri aracılığı ile kapalı olarak (laparoskopik) da bu ameliyatın gerçekleştirilmesi mümkündür.

    Kasık fıtığı ameliyatı günübirlik bir ameliyattır. Ameliyat saati öncesi 4 - 6 saatlik açlık süresi yeterlidir. Ameliyat genelde yaklaşık 30 dakika ile 1 saat sürmektedir. Öyküsünde kanamaya meyil, ilaç reaksiyonu gibi özelliği olmayan çocuklarda ameliyat öncesinde ve sonrasında herhangi bir tetkik gerekmez.


    Ameliyatın bitiminden birkaç saat sonra ağızdan beslenmeye başlanır ve taburcu edilir. Kesi yeri estetik kurallara uygun olarak kapatıldığından ameliyat sonrası kozmetik mükemmeldir. Herhangi bir pansuman veya dikiş almak gerekmez. Çocuğunuz ameliyat sonrası 5-7. günden itibaren yıkanabilir. Ameliyat sonrası herhangi bir kısıtlama ya da yasak yoktur.


    Yard. Doç. Dr. Zafer DÖKÜMCÜ Çocuk Cerrahisi
#13.12.2010 08:54 0 0 0