Sigara içenler soğanın faydasını biliyor muydunuz

Son güncelleme: 02.01.2011 23:18
  • noimagebinlerce yıldan beri soğan ve sarımsak neredeyse tüm yemeklere katılan şifa verici birer sebze olarak kullanılılıyor. Salatadan tutun, her çeşit pişirme şeklinde soğan yemeklerimizden eksik edilmiyor. Bilimsel olarak ispatlandı.Bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek de, soğanın içindeki cystein maddesinin eczanelerde kuvvetli bir balgam sökücü olarak satılan ve doktorlar tarafından reçete edilen mentopin ve asist gibi ilaçların ana maddesi ile aynıdır. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan GLUTATYON'un üretimi için soğanın içinde bulunan cystein maddesinin soğan veya sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Çok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, birçok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hücre içinde nötralize etmektedir.

    Dünyanın her yerinde soğuk algınlığında, bronşitte ortaya çıkan öksürüğün giderilmesinde soğan, şifa verici olarak yeniyor. Çok eskiden beri üşütme, öksürük ve bronşit durumda ezilen bir soğana bir miktar su ve tatlandırıcı olarak da az miktarda bal katılarak ilaç olarak kullanılıyor. Ayrıca böcek sokmalarında oluşan şişliklerin üzerine taze kesilmiş soğan dilimleri konması halinde, şişliğin giderilmesinde yardımcı oluyor. Ayrıca uyku düzenleyici olduğuna da inanılmaktadır.
    Soğanın 100 gramında bulunan maddeler:

    Kalori değeri
    Kuru soğan - taze soğan: 36 kalori - 23 kalori
    Protein (gr.): 1.3 gr.
    Yağ (gr.): 0.3 gr.
    Karbonhidrat: 8.1 gr.
    Su: 89 gr.
    Posa: 2 gr.
    Potasyum: 157 mg.
    Kalsiyum: 27 mg.
    Vitamin C: 10 mg.
    Folik asit: 54 mg.
    Vitamin: 0.3 mg.

    Kalp-damar hastalıklarını önlemede yardımcı
    Her nefes aldığımızda ciğerlerimize yarım litre hava dolar. Bunun %20.7'si oksijendir. Oksijen alyuvarlarımıza bağlanır ve kalbe gider. Kalp, bu oksijenli kanı tüm hücrelere pompalar. Oksijen, hücredeki şekeri yakarak yaşam enerjisinin üretimi sağlar. Bu işlem esnasında oksijen moleküllerinin yüzde 1-5′i değişime uğrar ve vücut için çok zararlı hale gelir. Biz bunlara serbest radikaller diyoruz. Bu serbest radikaller, her türlü hastalığın ve de özellikle de kalp-damar hastalıklarının ve kanser çeşitlerinin sebebi sayılıyor. Vücudumuzda bunları zararsız hale getiren enzim sistemi vardır. Kişinin bu enzim sistemi ne kadar güçlü ise ömrü de o kadar uzun oluyor. Serbest radikalleri zararsız hale getiren maddelere antioksidan diyoruz. Soğanın içindeki Quercetin adı verilen çok güçlü bir antioksidan vardır.

    Elma da faydalı
    Finlandiya'da uzun süredir yapılan bir bilimsel araştırmada; Quercetin'i içeren soğan ve elmayı daha çok tüketen kişilerde kalp-damar hastalıkları ve kanser ölüm oranları daha düşük bulundu. Damar sertliği dolayısıyla kalp-damar hastalıklarına neden olan kötü huylu kolesterol (LDL), serbest radikaller tarafından okside olmadan damar çeperine yapışmıyor. Soğandaki Quercetin maddesi kolesterolün okside olup damar çeperine yapışmasına engellenmesinde yardımcı oluyor.

    Vücutta hücre içinde üretilen ve Glutatyon adı verilen antioksidanın üretimi için soğan ve sarımsakta bulunan Cystein maddesinin bu yiyeceklerle vücuda girmesi gerekiyor. Bu kuvvetli antioksidan, kanserin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Soğan ve sarımsak, Akdeniz beslenme tarzında çok tüketilmektedir.

    Sigaranın neden olduğu idrar kesesi kanserinin önlenmesinde yardımcı olurİdrar kesesi kanserinin başlıca sebeplerinden biri sigara tüketimidir. Soğanın içerdiği Quercetin maddesi değişime uğrayarak kesenin iç derisini kanserden koruyucu bir etki yapmaktadır. İdrar kesesinde kansere neden olan zehirli maddeler değişime uğramış Quercetin maddesi tarafından emilerek kanser oluşumunu geciktirmekte veya engellemektedir. Sigara içenlerin kanserden korunmaları için soğanı ve elmayı düzenli şekilde tüketmeleri tavsiye edilir.

    Nasıl tüketilmeli?
    Her çeşit pişirme şeklinde yemeklere katılan soğanın faydası vardır. Pişirilmeden çiğ ve taze olarak tüketilen soğan çok daha şifa vericidir.

    Ne kadar ütketilmelidir?
    Haftada 3-4 defa yenen ½ soğan kalp-damar hastalıklarından ve kanserden korunmada yardımcı olur.


#25.12.2010 20:48 0 0 0
ChE ChE foto
  • ben soğana bayılırım zati
    evden dışarı çıkmayacaksam yemekte mutlaka soğan yirim
#25.12.2010 21:10 0 0 0
  • Aniden birisi gelirse napıcan che
#25.12.2010 21:15 0 0 0
ChE ChE foto
  • şansına küssün gelende napim
#26.12.2010 14:04 0 0 0
  • wahhh zavallı misafirler vahhhhhh
#27.12.2010 20:44 0 0 0
ChE ChE foto
  • gaz maskesi taksınlar bişiy olmaz kanımca
#27.12.2010 20:55 0 0 0
  • Gaz maskesi taka taka geleceklerine ,sen yemeyiver
#27.12.2010 20:57 0 0 0
ChE ChE foto
  • yemek konusunda hayatta taviz virmem
#27.12.2010 21:01 0 0 0
  • ıyyıkkkk
    şaka bir yana gerçekten çok faydalı
    ama gezmeye gitmessen , misafir gelmiycekse
    yiycen ben öyle yapıyorum, övünmek gibin olmasın
#27.12.2010 21:03 0 0 0
ChE ChE foto
  • ben ne dediydimki ?
#27.12.2010 21:05 0 0 0
  • Ben yerim bagane dediydin
#27.12.2010 21:09 0 0 0
ChE ChE foto
  • hee öylede dedimde,,,evde tekken akşamları yiyom sedece didiydim
    aynı hesaba gelii yane seninkiyle
#27.12.2010 21:10 0 0 0
  • evde tekken akşamları yiyom sedece didiydim
    burayı benim kulağım duymadı valla
    kayıtlara bakmam gerek
#27.12.2010 21:13 0 0 0
ChE ChE foto
  • evden dışarı çıkmayacaksam yemekte mutlaka soğan yirim

    böyle demişim tam olarak,,aynı hesaba gelir bence

    soğan eyidir
#27.12.2010 21:14 0 0 0
  • evden dışarı çıkmayacaksam yemekte mutlaka soğan yirim

    kulaklarım bu sefer hakkat yanlış duymuş afidersin
    bu durumda aynı hesaba geldi hakkat
    sogan iyidir
#27.12.2010 21:18 0 0 0
ChE ChE foto
  • eee yaşlaniin dabii yavaş yavaş
#27.12.2010 21:23 0 0 0
#27.12.2010 21:28 0 0 0
ChE ChE foto
  • doğruluk başa bela haggat
#27.12.2010 21:29 0 0 0
  • haggat öle cumaya hepimiz biraz daha yaşlanıcaz
#27.12.2010 21:34 0 0 0