Çocuklarda Osgood Sclatter Hastalığı

Son güncelleme: 27.12.2010 23:38
  • Osgood Sclatter Hastalığı Nedir - Osgood-Schlatter Rahatsızlığının Belirtileri - Osgood Sclatter

    Osgood-Sclatter rahatsızlığı çocuklarda ergenlik dönemi süresince oluşan diz kapağı altındaki ağrılı şişlikler ile karakterize edilir. Rahatsızlık genellikle ergenlik döneminde koşu ve zıplama gibi faaliyetleri içeren sporları yapan çocuklarda gözlemlenir.


    Osgood-Schlatter rahatsızlığının belirtileri arasıda diz kapağının tam altında şişlik ve ağrı hissi, spor aktiviteleri ile kötüleşen diz kapağı ağrıları ve diz kaslarında gerginlik yer alır. Diz ağrıları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazen ağrılar her iki dizdede ortaya çıkabilir.

    Çocukların kol ve bacaklarındaki uzun kemikler kıkırdak adı verilen büyüme plaketlerine sahipir. Bu kıkırdaklar kemikler kadar güçlü değildir ve bazen bu kıkırdaklarda şişme ve ağrılar gözlemlenebilir. Fazla koşma, zıplama ve eğilme gerektiren aktiviteler çocuğunuzun baldır kaslarında gerilmelere neden olabilir ve bu durumda diz ve kaval kemiklerin birbirine bağlayan tendonların çekilmesine yol açar. Bu tendonların devamlı olarak gerilmeleri Osgood-Schlatter rahatsızlığına neden olur.

    Rahatsızlık genellikle tedaviye gerek olmadan kendiliğinden iyileşir. Belirtiler çocuğun kemiklerinin gelişme süreci bittikten sonra sona erer. Bu zamana kadar doktorlar bazı ağrı kesici ve fiziksel tedavileri önerebilirler. Ağrı kesici olarak reçetesiz satılan Advil, Motrin gibi ağrı kesiciler oldukça faydalı olabilir. Bunun yanı sıra çocuklara bacaklarını nasıl esnetmeleri gerektiğine dair bazı fiziksel terapiler uygulanarak çocukların daha rahat hareket etmesi sağlanabilir.
#27.12.2010 23:38 0 0 0