ÖSS'de Yüksek Puan Kazanmanın 10 Yolu

Son güncelleme: 19.02.2007 17:13
  • noimage


    ÖSS'de Yüksek Puan Kazanmanın 10 Yolu
    Düzenli antrenman yapan ve taktikleri iyi bilen kazanacak. Ancak kazanamazsanız hayatın sonu değil. Unutmayın maçın sonunda yenmek de var yenilmek de... Gelecek yıl rövanşı almak elinizde...



    Vatan gazetesi eğitim uzmanı, Kampus+Dershanesi'nin kurucusu Sadık Gültekin'e göre 18 Hazirandaki sınav futbol maçına benziyor. Düzenli antrenman yapan ve taktikleri iyi bilen kazanacak. Ancak kazanamazsanız hayatın sonu değil. Unutmayın maçın sonunda yenmek de var yenilmek de... Gelecek yıl rövanşı almak elinizde...

    1. Yeni konu öğrenmeyin: Geriye kalan süre içerisinde panik olup yeni bir konu daha öğreneyim çabasına girmeyin. İsteseniz de artık açığınızı kapatamazsınız. Yeni konular öğrenmek yerine, öğrendiğiniz konularla ilgili pratik yapın. Testler çözerek onları pekiştirmeye çalışın ya da o konuyla ilgili eksiklerinizi, takıldığınız yerleri yeniden gözden geçirin.

    2. 3-4 deneme sınavı yeterli: Geriye az süre kalınca öğrenciler paniğe kapılıp her gün bir deneme sınavı çözüyor. Sadece deneme sınavı çözerek sınav kazanılmaz. Futbolda da bu böyledir. Düzenli olarak antrenmanlar yapılır. Daha sonra arada bir hazırlık maçı yapılır. Bu yüzden günde 3-4 deneme sınavı çözme çabasına girmeyin. 18 Haziran'a kadar 3-4 deneme sınavı çözseniz bu sizin için yeterli olur.

    3. Boşuna soru çözmeyin: Birinci bölümdeki sorular bitti ve ikinci bölüme geçtiniz. Yani alan sorularının yer aldığı ikinci bölüme. Eğer sayısalcıysanız Matematik 2, Fen 2 sorularını yanıtlayın. Türkçe sorularını da çözeyim bu bana artı puan getirir diye düşünmeyin. Çünkü sayısala olduğunuz için, 30 Türkçe sorusunun hepsine doğru yanıt verseniz, 30 net çıkarsanız bile bunun size getireceği puan değeri 0... Yani boşu boşuna kendi alan sorularınız dışındaki sorulan yanıtlamayın.

    4. Daldan dala konmayın: Sınav sırasında hangi testten sorulan çözmeye başladıysanız, yine o bölümdeki sorularla devam edin. Türkçe testiyse, ilk önce Türkçe sorularını bitirin. 10 soruyu çözdünüz ve sorular zor geldi "Ben bir de coğrafya sorularına geçeyim bari" diye düşünmeyin. Eğer böyle davranırsanız, testler arasında dolaşıp durur, sınav sonunda hiçbir şey yapamamış olursunuz.

    5. Alıştığınız gibi davranın: Okul ve dershanelerdeki deneme sınavlarında sorulan çözmeye hangi testten başlıyorsunuz? Matematik sorulanndansa yine matematik sorularından başlayın. Deneme sınavlarında Türkçe'den başlıyorsanız o zaman Türkçe sorularını öncelikli olarak tercih edin. Alıştığınız dengeyi bozmayın.

    6. Sınavdan erken çıkmayın: Kağıtlarınızı vermek için acele etmeyin. Sınav süresi yani 195 dakika bitene kadar sınıftan çıkmayın. "Benim yapabileceğim bu kadar" demeyin. Yapabileceğiniz tüm sorular bittiyse, kalemi kâğıdı bırakın, 30-45 saniye gözlerinizi kapatıp, arkanıza yaslanın. Bu sizin güç toplamanıza yardımcı olur. Kalan süreyi cevaplarınızı kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.

    7. 15 saniye mola verin: İnsan ayrıntılarla uğraşır hale geldiği zaman bazen işin arasında kaybolup gider. Gözünün önündeki doğru ya da yanlışı bildiği halde görmeyebilir ya da dikkat etmez. Günlük hayat içerisinde sıkça karşılaştığımız bu durum sınav için de geçerli. İşte bu yüzden öğrenci her testin bitiminde 15-20 saniye ara vermeli. Arkasına yaslanıp, derin nefes almalı. İnanın o zaman diğer bir teste daha kolay başlarsınız ve hata yapma payınız azalır.

    8. Soru kökünü okuyun: Paragraf sorularında öğrenciler ilk önce paragrafı sonra soru kökünü okuyor. Ancak bu insana zaman kaybettirmekten başka bir işe yaramaz. Çünkü soruyu okuduktan sonra "Paragraf ne anlatıyordu?" diye öğrenci bir kez daha paragrafı okuyacaktır. Bunun olmaması için ilk önce soruyu, daha sonra paragrafı okuyun.

    9. Koyu yazıya dikkat: "Olmalıdır?" ya da "olmamalıdır?" gibi cümle sonundaki koyu renkle yazılan kelimelere dikkat edin. Sorunun sizden ne istediğini çok iyi anlayın.

    10. Cevapları kontrol edin: Soruların yanıtlarını işaretlerken, kodlamalarınızda bir hata ve kaydırma olmadığından emin olunuz. Belirli periyodlarda kodlamalarınızı kontrol ediniz. Sorulan çok dikkatli okuyup, anladıktan sonra yanıtlayın. Sorulara kendinizden yorum katmayın, soruyu hazırlayan gibi düşünmeye çalışın.

    Son haftanın konusu bile soru olabilir
    Geçen yıl sınava yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi girdi. Bu yıl 1 milyon 524 bin kişi girecek. Yani 300 bin kişi daha az. Çünkü geçen sene sadece lise 1'in sonuna kadar olan yerlerden sorumlulardı. Bu sene işin rengi değişti. Bütün müfredatı kapsayacak. Lise 2 ve lise 3'te konular da dahil oldu. Lise 3'te son hafta gördükleri konulardan bile soru gelebilir. Bu ister istemez öğrencileri geri çekilmeye zorladı. Önümüzdeki yıllarda sınava girenlerin sayısı daha da azalacak. Üniversite sınavına gerçekte giren kişi sayısı 600 bin dolayında olmalı. Çünkü 7 bin lise var. Liseden mezun olup da ilk kez sınava katılacak öğrenci sayısı 554 bin dolayındadır.
#02.06.2006 17:40 0 0 0
  • butun sınava gıreceklere başarılar dılemıcem.

    neden

    dersenız bu işe bı gercekten alın terı dokenler var bır de alın terı dokmeden ve basarılı olmayı ısteyenler var.

    alın terı doken ve gercek anlamda bu iş ıcın ugrasan ogrencı arkadaslarıma basarılar dılıyorum

    umarın umduklarını bulurlar
#02.06.2006 17:49 0 0 0
  • ALLAH yardimcilari olsun
#02.06.2006 20:59 0 0 0
  • gençler için hayatlarına yön çizecek bir sınav bu

    herkese başarılar

    bu özütleri de dinleyin ama arkadaşlar
#02.06.2006 21:06 0 0 0
  • bütün sınava girecek kardeşlerime başarılar dilerim
#03.06.2006 08:01 0 0 0
  • Çook te$ekkür Ederim

    $afak 15
#03.06.2006 11:01 0 0 0
  • 3. Boşuna soru çözmeyin: Birinci bölümdeki sorular bitti ve ikinci bölüme geçtiniz. Yani alan sorularının yer aldığı ikinci bölüme. Eğer sayısalcıysanız Matematik 2, Fen 2 sorularını yanıtlayın. Türkçe sorularını da çözeyim bu bana artı puan getirir diye düşünmeyin. Çünkü sayısala olduğunuz için, 30 Türkçe sorusunun hepsine doğru yanıt verseniz, 30 net çıkarsanız bile bunun size getireceği puan değeri 0... Yani boşu boşuna kendi alan sorularınız dışındaki sorulan yanıtlamayın.

    Burda Bahsettiqiniz 30 Türkçe Sorusu 2. Bölümdeki Edebiyat-Sosyal Soruları Mı ?

    Sanırım Öle Ancak Türkçe Yazmanız Kafamı Karı$tırdı...

    Neyse Bilqiler Için Te$ekkürler...

#03.06.2006 19:00 0 0 0
  • @FreddyKrueger kardesim tr de lisede alan seciliyor. Yani seçtiğin alan sınavda yaptigin soru degerlerini belirliyor. Örnegin sinava sayisalci olarak girdiysen sayisal bölümde yaptigin sorular sana puan getiriyor. Yani Türkce-sözel(tarih,türkce,cografya vb) sorulari yapmaya zaman harcarsan bir sayilci olarak sadece zaman kaybedersin.Çünkü sayisalci olarak girdigin icin sinava Türkce-Sözel bölüm sorulari sana puan getirmez
#04.06.2006 14:51 0 0 0
  • paylasım için teşekkürler klasik ama önemli seyler
#04.06.2006 18:18 0 0 0
  • @ MiRaGe

    I. BÖLÜM

    Bu Bölümdeki Soruları Tüm Adaylar Yanıtlayacaktır. Bu Bölüm 4 Testten Olu$maktadır...

    Türkçe Testi (Tür)
    Sosyal Bilimler - 1 Testi (Sos-1)
    Matematik - 1 (Mat-1)
    Fen Bilimler - 1 Testi (Fen-1)

    II. BÖLÜM

    Adaylar, Kendi Alanlarıyla Ilqili Soruları Yanıtlayacaktır. Bu Bölüm Edebiyat-Sosyal Bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler - 2 (Sos-2), Matematik - 2 (Mat-2), Fen Bilimleri - 2 (Fen-2) Olmak Üzere 4 Testten Olu$maktadır...

    Sınawın II. Bölümde Öqrencilerin Çözeceqi Testler Alanlarına Göre Sıralanmı$tır :

    E$it Aqırlık Alan Öqrencileri ;

    Edebiyat - Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos) + Matematik - 2 (Mat-2)

    Sözel Alan Öqrencileri ;

    Edebiyat - Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos) + Sosyal Bilimler - 2 (Sos-2)

    Sayısal Alan Öqrecileri ;

    Matematik - 2 (Mat-2) + Fen Bilimleri - 2 (Fen-2)


    --------------------------------------------------

    Bu Werilere Dayanarak ;

    Her Öqrenci 1. Bölümdeki 120 Soruyu Yapmak Zorundadır...

    Bunlara Ek Olarakta, Örneqin Bi Sayısal Öqrencisi ;

    2. Bölümdeki Mat-2 we Fen-2'yi de Yapmak Zorundadır. Ancak Böle Yaparsa 4 Yıllık Bi Fakülteyi Kazanabilir...

    ( NOT : Bende TR'deyim... )
#05.06.2006 23:13 0 0 0
  • @FreddyKrueger öncelikle ben mainde o kadar alıştım ki hep yurt dışından ya arkadaşlar kusuruma bakma artık. Tabiii ben sadece sinav önü kabaca bilgi aktardim. Ayrica ben sinava gireli cok uzun zaman oluyor.Tüm sistem değişti neredeyse. Yine de sınava girecek arkadaşlar için bu çorbada benimde tuzum olsun diye düşünmüştüm. Seninde verdigin bilgiler çok yerinde oldu.

    Şimdide sınava girecek arkadaşlar için bir alıntıyı paylaşmak istiyorum.

    "Bir kış gecesiydi. Uyanıktım. Bir böceğin kandile çıkmak için çabaladığım gördüm. Çırpınıp uğraşıyor, bir türlü başaramıyordu; ama böcek öylesine kararlıydı ki, hiç yılgınlık göstermedi. Tek tek saydım. Yedi yüz civarında çıkış denemesi yaptı. Sabah oluyordu, içeri girdim. Döndüğümde şaşkınlıktan gözlerini faltaşı gibi açık kaldı. Böcek tırmanmayı başarmış, kandilin kenarında keyifle tur atıyordu.
    Genç arkadaşım! Eğer bir böcek bile hedefine ulaşmak için yedi yüz sıçrayış yapıyorsa; sen hedefine varmak için milyonlarca sıçrayış yapsan azdır.
    Gelecek azim ve sebatla çalışan gençlerle şekillenecektir, eğer bu gelecekte senin de payın olsun istiyorsan, azimle ve sebatla çalışmana devam et.. Azmettikçe, sebat gösterdikçe başarının sana çok yakın olacağını göreceksin.

    ÖSS SINAVI HERŞEY DEĞİL ARKADASLAR. HAYAT DEVAM EDİYOR.BENCE RAHAT OLUN. BAŞARILAR
#06.06.2006 02:59 0 0 0
  • @ MiRaGe

    Ortada Bi Kusur Yok... Sadece Minik Bi Yanlı$lık Wardı...

    Ayrıca Werdiqiniz Bilqiler Için Tekrar Te$ekkürler...

#06.06.2006 08:32 0 0 0
  • güzel paylaşım dostum teşekkürlerimi sunarım...üniversite için ter döken arkadaşlarımın istedikleri bölüme girebilmelerini dilerim...bol şanslar..herzaman..nice öss'lere
#04.07.2006 16:05 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#23.10.2006 15:02 0 0 0
  • ÖSS de en basit puan kazanma yolu KOPYA ÇEKMEK bence biri çok iyi çekmiş geçen sene telefonla tuvalette mesajlaşıp cevaplarını alıyomuş yapamadığı soruların salak telefonun sesini sen açık unut, telefonda çal çocuk sınavdan atılmış bi daha da ÖSS ye alınmıcakmış.
#19.02.2007 17:13 0 0 0