Flicker Vertigo Nedir

Son güncelleme: 17.05.2011 22:41
  • flicker vertigo nedemektir - baş dönmesi - flicker vertigo belirtileri
    Flicker vertigo; orta frekansta ışığın titremesi veya yanıp sönmesi (flicker)'ne maruz kalınmasıyla meydana gelen, beyin hücresi aktivitesindeki dengesizliktir. Flicker vertigo; bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, panik, karışıklık ve bazı durumlarda epilepsi, kriz ve bilinç kaybına sebep olabilir.
    noimage
    Teknik olarak ilüzyon olmasa da, flicker vertigo, sıklıkla, his yanılmsına ve denge kaybı ve ışığa duyarlı (titreyen ışığa) epilepsiye sebep olabilmektedir. Işığın orta frekansta (4-20 Hertz- saniyede 4-20 kez) titremesi (flicker) sonucu oluşan rahatsızlıktır.

    Flicker terimi, ışığın şiddetindeki (parlaklık) periyodik değişimi ifade eder. Bu ışığın şiddetindeki artış ve azalma genellikle hertz olarak belirtilir.

    Flicker vertigo bazen dönme hissi ile sonuçlansa da, bireyin kendini veya çevresini dönüyor hissine sebep olan iç kulak bozukluğu yani vertigo ile karıştırılmamalıdır.

    Kişi, titreyen ışığın (flickering light) bazı tiplerine maruz kaldıklarında, hafif raharsızlıktan kriz ve bayılmaya kadar değişen tepkilere maruz kalabilir. Bununla birlikte, genellikle problemin flicker vertigo olduğunu farkına varamayabilir.

    Flicker vertigo ile pek çok yerde karşılaşılabilir ancak bunu hiç farketmeyebiliriz belki de.

    - Televizyon ekranı: Bazı televizyonlar düşük frekansta olduğundan (50 Hrtz ve altı) ekrana yansıyan ışık titriyormuş gibi gelir. Çoğu zaman farkına varmasak bile bulantı, baş ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. Gerçek bir olayda; Bir Japon çizgifilminin bir yerinde titreyen parlak ışık mevcuttur. Tabi yapımcılar bunun farkında değildir. Bu çizgi filmi izleyen çocuklardan yüzlercesi, başka hiç bir sebep bulunamadan , baş dönmesi, bulantı ve benzeri sebeplerle hastaneye başvurdular.



    - Evimizde bulunan bozuk lambalar (floresan lambalar)ın yanıp sönmesi veya pervanenin ışığı etkileyerek yanıp sönme etkisi ile flicker vertigo oluşabilir.

    - Güneşi, rüzgar gülünün arkasına alıp baktığımızda da dönen pervaneler de benzer etki yaratır.

    - Özellikle helikopterlerde ve önden pervaneli uçaklarda uçan pilot, yolcu veya hastalar pervanenin güneş ışığına etkisi sebebiyle flicker vertigo oluşturabilir. Başı dönen, ağrıyan, bayılan pilotlar ya da epilepsi nöbeti geçiren hastalar yaşanmış vakalardandır.

    - Kenarı ağaçlarla kaplı veya sık direkler olan bir yolda arabayla giderken güneş ışığının ağaçların arasından görünüp kaybolması tipik titreyen ışık etkisi yaratır ve garip bir his ya da bulantı gibi rahatsız edici durumla karşılaşabilirsiniz.


    - Flicker vertigo aynı zamanda, pilotların; anti-collision ışığını veya onun buluttan veya sudan yansımasını görmesi ile de meydana gelebilir. Sabit kanatlı pervaneli uçaklarda bu olgu daha çok, pervanenin daha düşük frekansta döndüğü rule (taksi) durumlarında meydana gelir.

    Çoğu durumda, flicker vertigonun belirtileri hafif ve bazen öylesine belirsizdir ki kişi rahatsızlığının sebebini fark edemeyebilir ve titreme (flicker) bittiğinde belirtiler genellikle kaybolur. Diğer bazı durumlarda belirtiler, titreyen ışığa (flickering light) maruz kalındıktan sonra saatlerce devam edebilir.

    Flicker vertigo, ışığa duyarlı epilepsiyi (photosensitive epilepsy) nadiren tetikleyebilir. Işığa duyarlı epilepsi aynı zamanda televizyon, vidyo oyunları veya bilgisayar grafikleri gibi titreyen (flickering) ışık kaynaklarına maruz kalma sonucu da tetiklenebilir.
#17.05.2011 22:41 0 0 0