Panik Atak Nedir

Son güncelleme: 03.07.2011 21:10
  • panik atak hastalığı - panik atak nedenleri - panik atak belirtileri - panik atak tedavisiTekrarlanan endişe ataklara yol açıyorsa ya da sinirlilik hali süresince panik hali oluşuyorsa, bu panik atak olarak adlandırılır. Panik atak yavaş yavaş sinirlilik ve gerginlik olarak başlayıp birdenbire keskin bir endişe atağına dönüşür. Panik atak genç yetişkinlerde daha yaygındır, ergenlikte de görülebilir.

    Panik atak başka bir akıl hastalığı ile bağlantılı değildir ve herhangi bir hızlandırıcı faktörle ortaya çıkmaz. Hızlandırıcı faktörler hastalığın işaret ve belirtilerini çabuklaştıran faktörle Jr. Eğer bastırılmış duygulara sahipseniz, panik atağı hızlandıran faktörleri tanımlamanız kolay olmaz; ancak bir uzman bu konuda size yardımcı olabilir.

    Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

    Panik atağın genel belirtileri, genel bir panik hali, çarpıntı (kalbin güm güm attığını ya da çok hızlı çarptığını hissetmek), göğüste ağrı, soluk almada güçlük ya da çok hızlı soluk alıp verme ve baş dönmesi ya da kendini zayıf hissetmektir, insanlar paniği tuhaf, esrarlı duygular ya da kötü birşey olacakmış gibi hissetmek olarak tanımlarlar. Burada korkunuzun nedenini ya da çekindiğiniz olayın sonuçlarını tanımlamanızın herzaman mümkün olmayabileceğini bilmeniz gerekir. Eğer nedeni tanımlayamıyorsanız, kendinizi çaresiz ve korumak için "birşey" yapmak zorunda hissedeceksiniz. Ancak bu "birşey"i tanımlamakta kolay olmayacaktır.
    Aşağıda panik atağın temel belirtileri detaylandırılmıştır.

    Göğüs ağrısı: Endişeden kaynaklanan göğüs ağrısı genellikle kalp krizi ya da kalple ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklanan göğüs ağrısı ile karıştırılır. Kalp problemlerinden kaynaklanan göğüs ağrısı ile endişeden kaynaklanan göğüs ağrısı arasında dört temel farklılık vardır.

    Endişeden kaynaklanan göğüs ağrısı:

    1. Sadece birkaç saniye sürer, ancak birkaç dakikada ya da saatte bir tekrarlanabilir.
    2. Hareket etmeyle ya da fiziksel çabayla ilintili değildir;
    3. Dinlenirken bile oluşabilir; ve
    4. Göğüs ağrısı başladığında fiziksel aktiviteyi bıraksanız da kesilmez.

    Nefes alma güçlüğü: Bir atak sırasında havasız kalma korkusuyla, daha hızlı ve derin nefes almaya başlarsınız. Aynı zamanda dışarı çıkıp, daha çok hava alma ihtiyacı hissedersiniz. Derin ve hızlı soluma çok uzun sürerse, çok miktarda karbondioksit kaybı oluşabilir. Karbondioksit miktarındaki dengesizlik; ayakparma-ğı, ayak ya da yüzde uyuşma ya da ürperirle, baş dönmesi ve solgunluk gibi ilave belirtilere yol açabilir.

    Diğer belirtiler: Endişe problemi olan bazı kişiler yüz kızarması, terleme, ürperme ve isilik gibi problemlerden yakınabilirler. Ayrıca midede acı ya da kelebek uçuyor hissi oluşabilir. Panik atak sırasında, zihniniz bulanık ya da karmaşık olduğu için sağlıklı düşünüp hareket edemeyebilirsiniz.



    alıntı
#03.07.2011 21:10 0 0 0