Babil

Son güncelleme: 30.05.2021 18:40
  • Babel

    Vizyona Giriş Tarihi
    10.11.2006

    Türü
    Dram

    Ülke
    ABD

    Süresi ve Yapım Yılı
    142 dakika - 2006

    Yönetmeni
    Alejandro González Iñárritu

    Oyuncular
    Brad Pitt
    Cate Blanchett
    Gael Garcia Bernal
    Koji Yakusho

    Senaryo
    Guillermo Arriaga

    Müzik
    Gustavo Santaolalla

    Görüntü Yönetmeni
    Rodrigo Prieto

    Babil


    Çölde, dünyada, kendi içinde kaybolmak...

    Fasın uçsuz bucaksız çöllerinde patlayan tek el silah sesi, üç kıtadaki dört farklı ailenin yaşamını derinden etkileyecek olaylar zincirinin fitilini ateşler. Bu olaydan etkilenenler arasında Fasta turistik gezi yaparken ölüm kalım mücadelesi yaşamak zorunda kalan Amerikalı karı-koca, kazayla işledikleri suç yüzünden başı derde giren iki Faslı çocuk, Amerikalı iki küçük çocukla Meksika sınırını yasadışı yollardan aşan Meksikalı çocuk bakıcısı ve Tokyoda babası polis tarafından aranan asi ruhlu sağır Japon genç kız vardır.

    Birbiriyle çatışma halindeki kültürlerin ve uçsuz bucaksız mesafelerin ayırdığı dört farklı insan grubu, izolasyon, keder ve üzüntü duygularının eşlik ettiği paylaşılmış kadere doğru hızla yol almaya başlarlar.

    Bu olayı izleyen birkaç günlük süre içinde korku ve karmaşanın en uç noktalarında gezinen bu insanlar, kaybolma duygusunun çölde, dünyada, kendi benliğinde kaybolma- başdöndürücü etkisiyle yüzleşirken, aynı zamanda bağlılık ve sevgi gibi duyguların derinlikleriyle tanışacaklardır.




    İnsanlığı birbirinden ayıran engellere dair
    2006 Cannes Film Festivalinde en iyi yönetmen ödülü de dahil olmak üzere üç ayrı dalda ödül kazanan Babil, ülkemizde ve dünyada büyük beğeni toplayan Amores Perros Paramparça Aşklar ve Köpekler ile 21 Gramın yönetmeni Alejandro González Iñárritunun yeni filmi. Senaryosunu Guillermo Arriaganın kaleme aldığı filmin başrollerini Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Koji Yakusho, Adriana Barraza, Elle Fanning ve Rinko Kikuchi paylaşıyor.

    Yönetmen Iñárritu, çekimleri üç farklı kıtada ve dört dilde gerçekleştirilen; derinlemesine kişisel ve politik boyutlar arasında sürekli geçiş yapan bu etkileyici filmde, insanoğlunu birbirinden ayıran engellerin doğasını keşfe çıkmış. İncildeki Babil Kulesi hikayesinden yola çıkan Iñárritu, hikayenin günümüzdeki yansımalarını sorgularken, çağdaş yaşamımızın itici güçleri olduğu halde genellikle görmezden gelinen hatalı kimlikler, yanlış anlamalar ve iletişimsizlik yüzünden kaçırılan şanslar gibi kavramları irdeliyor. - İncilde, insanoğlunun cennete ulaşmak amacıyla inşa ettiği Babil kulesi karşısında öfkelenen Tanrının, insanları farklı farklı diller konuşmakla cezalandırarak gezegenin her yanında yaşayan insanların birbiriyle iletişimini kopardığından söz edilir. -

    Babilin başarılı isimlerden oluşan kamera arkası ekiplerinde Oscar ödüllü görüntü yönetmeni Rodrigo Prieto (Brokeback Mountain); Oscar ödüllü prodüksiyon tasarımcısı Brigitte Broch (Moulin Rouge); Oscar ödüllü kurgu editörü Stephen Mirrione (Traffic) ve Oscar ödüllü besteci Gustavo Santaolalla (Brokeback Mountain) görev yapmış.

    Kültürel ve dilsel sınırların birbirinden ayırdığı insanların öyküsünü anlatan film, karakterlerin fiziksel ve psikolojik yolculukları çevresinde gelişiyor. Yönetmenlik açısından en büyük zorlukları bu filmde yaşadığını, ancak projeye katılan herkesi olumlu etkileyen bir süreç yaşandığını söyleyen Iñárritu, Yüreğimi ve aklımı işgal eden düşünce ve duyguları ifade ederek kendimi arındırma ihtiyacından Babil doğdu. Yakın ve uzak ülkeleri derinden etkileyen, sonuçta bireysel trajedilere yol açan acı verici paradoksları anlatmak istedim diyor.

    Bir söyleşisinde, Babilin Nereden geliyorum? sorusunun değil, Nereye gidiyorum? sorusunun cevabını arayan bir film olduğunu ifade eden yönetmen, sözlerini şöyle sürdürüyor: Babili çekmeye başlarken insanlar arasındaki farklılıkları konu alan bir film yapma düşüncesinden yola çıkmıştık. Bizleri ayıran fiziksel sınırları ve dil engellerini anlatacaktık. Ancak süreç ilerledikçe bizleri birleştiren sevgi ve acı gibi kavramlar üzerine bir film yapmakta olduğumuzun farkına vardım. Bir Japon ile bir Faslıyı mutlu eden şeyler farklı farklı olabiliyordu, ama sonuçta tüm insanların yaşadığı çaresizlik duygusu aynıydı. Bence Babilin çekimlerinin en güzel yanı, farklılıkların yanısıra ortak duyguların da altını çizen bir öze sahip olmasıydı.
#13.10.2006 21:29 0 0 0
  • ilginç bir filme benziyor oyuncular arasında brad pitte oynuo demek

    izlenmeye değer gibi gözüküyo teşekkürler abi
#14.10.2006 20:03 0 0 0
  • Merak ve sabırsızlıkla beklediğim filmlerden birisi.
#14.10.2006 20:08 0 0 0
  • Brad Pitt hayranları sinemaya Babil gösterimde
#11.11.2006 22:56 0 0 0
  • TV'ye bakarken bugün bu film ile ilgili birkaç görüntü gösterdi gerçekten ilgi çekici bir filme benziyor..
    Paylaşım için teşekkürler kurt..
#12.11.2006 16:20 0 0 0
  • mükemmel bir film ,geçen hafta seyrettim ısrarla görmeyen arkadaşlara tavsiye ediyorum.
#07.12.2006 01:42 0 0 0
  • güzel bir film arkaradaslar
#10.12.2006 18:58 0 0 0
  • guzel bir film
#19.12.2006 09:56 0 0 0
  • epey bi dalda oscar'a
    aday olmuş...
    iyi bi film heralde....
#25.01.2007 18:08 0 0 0
  • Oscar töreninde telaffuz bilmecesi

    7 dalda Oskar adayı olan Babil filmi, ödül gecesinin sunucularını kara kara düşündürüyor.

    Oscar töreni için hazırlıklar sürerken, 7 dalda Oskar adayı olan Babil filminin adının nasıl telaffuz edileceği hala netlik kazanmadı.

    Nitekim, filmin başrol oyuncusu Brad Pitt, kısa süre önce katıldığı bir ödül gecesinde, filmin adını önce Babil, sonra Beybıl, son olarak da Babel diye telaffuz etmiş, sahneyi terk ederken de filmin adını nasıl telaffuz edecekleri konusunda hala anlaşmaya varamadıklarını söylemişti.

    Yapımcılar aday gösterildiği 7 dalda da ödül alması durumunda, 7 kez anons edilecek filmin adının nasıl telaffuz edileceğini belirlemek için Akad ve Sami diliyle İbranice kaynakları araştırıyor.
#23.02.2007 08:22 0 0 0
  • kalite film

    Alejandro González Iñárritu yine kesişen hayatları farklı açılardan ele alarak kader'i sorgulamaya ve hayat denen bilmeceyi kendi bakış açısıyla çözmeye çalışıyor
#03.03.2007 21:41 0 0 0
SeM SeM foto
  • gayet gusel bir film begendim
#05.03.2007 19:06 0 0 0
  • özgürlüklerin sorgulanışı, iletişimsizlik, yalnızlık vs. vs. sert bir dram filmi

    insanın içine bir yumruk gibi oturan sahneler birazda olsa sympathy for lady vengeance tadını verdi

    izlenilesi
#09.03.2007 21:25 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler Ellerine Sağlık...
#20.08.2007 16:38 0 0 0
  • Babil, Mezopotamya’da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Babil halkının büyük bir kısmını tarih boyunca çeşitli Sami asıllı halklar oluşturmuştur. Bölgede konuşulmuş en yaygın dil Akadca olmuş olmasına rağmen Sümerce dinsel dil olarak kullanılmıştır. Aramice ise ilerleyen yıllarda bölgenin lingua francası konumuna gelmiştir.

    Başlangıçta Akad İmparatorluğu'nda yer alan önemsiz ve güçsüz bir şehir iken, şehrin Amori hükümdarı Hammurabi tarafından kısa süre içinde büyüyen ve gelişen şehir, kısa ömürlü de olsa bölgedeki en güçlü imparatorluklardan biri haline gelmiştir. Bu dönemden sonra tüm Güney Mezopotamya'ya Babil denilmeye başlanmış, devletin kutsal şehri Nippur olmuştur. Hammurabi'nin oğlu altında güçten düşen devlet uzun süre boyunca Asur, Kassit ve Elam egemenliği altında kalmıştır. Şehir Asurlular tarafından yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. MÖ 609-539 yılları arasında hüküm sürmüş Yeni Babil İmparatorluğu, bağımsızlığını Asurlulardan Keldani Nebupolassar önderliğinde kazanmıştır. Bu devletin de çökmesi ile Babil şehri Ahameniş, Seleukos, Part, Roma ve Sasani egemenliği altında kalmıştır.[
#30.05.2021 18:40 0 0 0