Müzmin yorgunlar dikkat!

Son güncelleme: 31.10.2006 08:42
  • Her gece yeteri kadar uyumanıza rağmen sabahları yorgun mu kalkıyorsunuz? Vücudunuz sürekli ağır iş yapmış gibi yorgun mu? Gününüzü sürekli bitkin vaziyette mi geçiriyorsunuz? Bu soruların cevabı evetse 'fibromiyalji' hastası olabilirsiniz.
    Hastalara düş kurarak zihinlerini gevşetmeleri tavsiye ediliyor.
    Fibromiyalji, sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere tüm kas ve eklemlerde ağrı ve yorgunluğa neden olan bir iskelet sistemi hastalığı. Araştırmalara göre bu hastalık, her 100 kişiden 4'ünü ciddi şekilde etkiliyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor. İnternational Hospital'dan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar, fibromiyaljinin neden ortaya çıktığının tam olarak bilinmediğini söyledi. Ancak stres, kaygı, depresyon ile bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olduğunu ifade eden Parlar, aşırı egzersiz, ağır sporlar, hareketsiz yaşam, soğuk ve nemli havaların fibromiyalji ağrılarını artırdığını bildirdi.

    3 aydan uzun süren yaygın vücut ağrıları ve kronik yorgunluk durumunda fibromiyaljiden şüphelenmek gerektiğini belirten Parlar, 'Bu rahatsızlığın teşhisi için özel bir test veya görüntüleme yöntemi yok. Ancak ağrıların romatizmal veya hormonal şikâyetlerden kaynaklanmadığı kesinse fibromiyalji teşhisi konur.' dedi. Tedavi yolları hakkında da bilgi veren Parlar, hastaya öncelikle ağrılarını ve psikolojik gerginliğini dindirmek için ilaç verildiğini aktardı. Daha sonra fizik tedavi uygulanarak doku ve kasların rahatlatıldığını bildirdi. Parlar, tedavi sonrası hastalara kaslarını esnetmek ve güçlendirmek için yüzme, tempolu yürüyüş, jimnastik gibi egzersizler önerdiklerini dile getirerek, 'Hastalarımıza stresle başa çıkabilmeleri için de derin derin soluk almalarını ve düş kurarak zihinlerini gevşetmelerini tavsiye ediyoruz.' diye konuştu.

    Demet Parlar, fibromiyaljinin nedenleri tam olarak bilinmediği gibi bu rahatsızlıktan korunmanın da net bir yöntemi olmadığını ifade etti. Ancak dengeli beslenme, zorlayıcı olmayan düzenli egzersiz ve dinlendirici uykunun korunmada faydalı olabileceğini anlattı. Fibromiyalji hastalarının beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini hatırlatarak, 'Meyve ve sebzeden zengin bir diyet kaslarınız için gerekli olan eser elementleri ve mineralleri sağlar. Tam bir dinlenme sağlayacak uyku için özellikle akşamları ağır yemeklerden, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerden sakınmak gerekir. Ayrıca tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.' şeklinde konuştu.

    Fibromiyaljinin belirtileri
    3 aydan uzun süren yaygın kas ve eklem ağrısı
    Boyun, omuz, diz, dirsek veya kalçalarda duyarlılık
    Sabahları ve günün ilerleyen saatlerinde yorgunluk
    Gerilim veya migren tipi baş ağrısı ve sersemlik hissi
    Eller, kollar, ayaklar, bacaklar ve yüzde karıncalanma
    Adet öncesi gerginlik, ağrılı adet dönemleri
    İdrara sık çıkma
#31.10.2006 08:02 0 0 0
  • bazen yeterince uyumama rağmen sabah kalktığımda sanki hiç uyumamışım gibi eklemlerim ağrıyor ve halsiz oluyorum bende
#31.10.2006 08:42 0 0 0