Şeker hastaları pedikürsüz dolaşmayın

Son güncelleme: 04.11.2006 17:23
  • Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız tırnak batması özellikle şeker hastalarını tehdit ediyor. Bu hastalarda kronikleşen tırnak batması sorunu ise enfeksiyona, ardından da bacağın kaybedilmesine yol açabiliyor


    Tırnak batması özellikle genç yetişkinlerin sıklıkla karşılaştıkları bir sağlık sorunu. Zaman zaman herkesin başına gelebilecek bir durum olan rahatsızlık ilk günlerinde doğru müdahale edilirse basit önlemlerle çözülebiliyor. Ancak kronikleşirse günlük hayatı tehdit eden önemli bir sağlık sorunu haline geliyor. Özellikle şeker hastalarında enfeksiyona neden olarak, bacağın kaybına kadar varabilen sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden çoğu kez fazla önemsemediğimiz bu soruna karşı dikkatli olmak şart. TEM Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Işıl Çelikel tırnak batması ve tedavilerini anlattı: "Gün içinde uzun süre aynı ayakkabı içinde ayakta kalmak ayakların şişmesine ve terlemesine neden oluyor. Tırnak kenarındaki yumuşak doku yumuşayarak şiştiği için, ayakkabı kenarına ya da yandaki parmağa sürterek zarar görüyor. Bu süre içinde tırnağın kenarı bu yumuşak dokuya gömülerek iltihaplanıyor.

    TERLEYEN PARMAK

    Bu durumda hemen bir cerrahi uzmanına muayene olmak şart. Tedavi sırasında hastanın şeker hastalığı veya dolaşım bozukluğu olup olmadığı tespit ediliyor.

    KORUNMAK İÇİN

    Tırnak batmasının antibiyotik, cerrahi müdahale ve koruyucu önlemler şeklinde 3 tedavi seçeneği var. Ancak, her durumda da en önemli ve kalıcı çözüm korunma. Tırnağı korumak için, darbelerden kaçınmak, sıkı çorap ve ayakkabı kullanmamak, tırnakları çok derin kesmemek ve mümkünse birkaç haftada tecrübeli bir ayak sağlığı uzmanına pedikür yaptırmak gerekiyor. Aynı ayakkabıyla bütün günü geçirmemek, ayaktaki kan dolaşımını artırmak ve hijyen sağlamak için günde iki kez ayakları soğuk su ve sabunla yıkamak da dikkat edilmesi gereken kurallar arasında yer alıyor.
#03.11.2006 09:45 0 0 0
  • önemli bir konu bu ,
    bilgilerin için teşekkürler canım
#03.11.2006 10:28 0 0 0
  • paylaşımın için saol özlem.
#03.11.2006 15:19 0 0 0
  • PAYLAŞIM İÇİN tşk ler

    şekeri düşenler yanlarında şeker taşısınlar
#04.11.2006 17:23 0 0 0