Dağ Öküzgözü

Son güncelleme: 20.12.2011 21:43
  • Dağ Öküzgözü Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Dağ Öküzgözü Hakkında - Dağ Öküzgözü Faydaları - Dağ Öküzgözü Yetiştiriciliği

    DAĞ ÖKÜZGÖZÜ

    ARNICA MONTANA L.

    (Compositae-fam.)

    Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında bahçe bitkisi olarak yeyiştirilir. Yabani halde Orta ve Kuzey Avrupa'da, rutubetli dağ alanlarında ve yüksek dağ vadilerinde yetişir.

    Yapısı: 20-60 cm kadar yüksek olup çok yıllık otsu bir bitkidir. Kök ve sap; doğru,kısa,kahve kırmızı renktedir. Sap kırmızımsı, kıllı, basit ve sadece yukarı kısımlarda dallanır.bitkinin bütününde,kendine has hoş bir koku vardır. Dip yapraklar; iri, uzun ile geniş arası, küt veya sivrice, bütün kenarlıdır. Sap yaprakları;daha ufak, şekil itibariyle uzunca yumurta biçimi ile sivri arası olup, karşılıklı ve sap boyunca 2-3 er çift bir arada bulunur. Bitki yapraklarının hepsi üstten koyu ve kıllı, alt tarafı ise çıplak ve açıktır. Çiçekler; portakal sarısı, dik,5-8 cm genişliğinde tablalar halinde topludurlar.Kenar çiçekleri, dilcikli, meyvesiz olup 20 adet kadardırlar. İç kısımdakiler ve daha ufak, meyve vericidirler. Meyveler sivrice, tohumlar çizgili, soluksarı kantcıklarla doludur.

    Kullanılan Kısımlar: Çiçek tablaları. Çiçekler haziran-temmuz aylarında çiğ kalktıktan sonra, kurukuru havalarda toplanır. Gölgede veya 60derece kadar ısıda kurutulur. Kuru bitki sarı renkte, az kokulu ve acı tattadır.% 14 rutubete müsaade edilir. Çuval veya balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

    Kimyevi Terkibi: Çiçek tabaları azulen, seskviterpenler, arnisin, arnodiol, ve farnodiol terkibinde eterik yağ, sepi maddeler, sinerin, kolin, betain, zaeksanti, ksantofilanoksid, gelenin, sterinler,yağlı maddeler, C vitamini, şekerler, organik asidler, sarı boyama, albüminler, vs. ihtiva eder. Kök ve saplar; eterik yağ, kükürt bileşimleri, izoyağ ve karınc asidi, sepi maddeleri, inolin, mum, helmeli, maddeler vs. ihtiva eder.

    Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kan dindirici, rahmi tahrik edici, kalp ve merkez sinir sisemini uyarıcı, doğumdan sonraki devrede rahmin ters gelişim, rahim devresi kanamalarında tatbik olunur. Koroner ve kalp yetmezliğinde de iyi te' siri vardır

    Halk tababetinde ayrıca felç, sara, nefes darlığı, bronşit, romatizma, beyin, göz ve deri kanamalarında, şeker vs. kullanılır. Haricen yara, çıban, yanık, burkulma, vuruk ve diş ağrılarında gargara şeklinde kullanılır. Veteriner tababette vuruk, derialtı kanamaları ve felçlere lapa halinde konur.

    Kullanılışı: 2 çorba kaşığı bitki 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve ½ saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birerbirer kahve fincanı alınır. Kompres için de 3 çorba kaşığı bitki, 300 gr suya konur. Burkulma ve derialtı kanamalarında; 30 gr çiçek tablası, 250 gr kaynar üzüm sirkesi konur. Göz kanamalarında sirke yerine su konularak bekletilir.

    noimagenoimage
#20.12.2011 21:43 0 0 0