Lokantalarda Sağlam və Balanslı Bəslənmə

Son güncelleme: 31.01.2012 10:24
  • sağlam və balanslı bəslənmə - lokantalarda yemək yemə - çöldə necə sağlam bəslənməlidir
    Yaxşı bəslənmə mövzusunda israrçı davrananların çöldə yemək yeyərkən də bu problemlərdən uzaq, sağlam bir qida seçkisi etmələri mümkündür.

    Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, restoranda sağlam qidalanmanın yollarını izah edir:

    Yaxşı bəslənmə mövzusunda israrçı davrananların çöldə yemək yeyərkən də bu problemlərdən uzaq, sağlam bir qida seçkisi etmələri mümkündür.
    "Yaşasın Həyat 'bəslənmə mütəxəssisləri bu istiqamətdəki səyləri dəstəkləyəcək on maddəlik bir yol xəritəsi hazırladı. Bax, o yol xəritəsi:

    1. Qızartma və ya buxarda bişmiş ya da qaynadılmış yeməkləri seçin. Buxarda bişirilmiş və ya qızartma edilmiş tərəvəzlər, balıq, toyuq, et yaxşı bir alternativ ola bilər.

    2. Yeməyə başlarkən ekmek-zeytinyağı/tereyağı ikilisindən uzaq durun. Yemək boyunca daha çox kalori istehlak etmənin ilk hazırlıqları yeməkdən əvvəl edilən bu kiçik xidmət detallarıyla başlayır. Imtina etmənizə fayda var.

    3. Yeməyə çorbayla başlayın. Şorba daha az kalori qazanmanın və yeməyi uzatmanın, doyğunluq duyğusunu daha erkən tutmanın yaxşı bir alternativinin. Amma diqqət yetirin kremli və yağlı bir şorba seçməyin.

    4. Qabları bəzəmək üçün istifadə edilən kartof püresi, plov, rizotto parçaları kimi unlu, ağ düyü, nişastalı alternativləri, tərəvəz və ya başqa sağlam seçkilərlə dəyişdirin.

    5. Süfrədən çörəyi ya götürün ya da bir neçə parça ilə məhdudlaşdırın. Yağlı, kremli, qatqılı çörəklərdən uzaq durun.

    6. Salatlarınıza hazır sous əlavə etdirməyin. Sousu özünüz əlavə edin. Xüsusilə krem, mayonez və s.. souslara xeyr deməkdən çəkinməyin.

    7. Başlanğıc yeməyini ya "pas dolan" ya da elə bir seçki edin ki ana yeməyiniz yerinə də vəziyyəti idarə etsin.

    8. Ana yemək seçkilərinizdə bişirmə üsullarını, yağ və duz məzmunlarını mütləq sorğulayın. Az yağla hazırlanan yeməkləri seçin.

    9. Şirin sifarişini bir sonrakı yeməyə erteleyelim. Mütləq bir az şirin deyirsinizsə bir qaşıq Sorbe, kiçik bir parça dondurma, daha da yaxşısı birazca meyvə xidməti ilə kifayətlənin.

    10. Ümumi olaraq boşqab büyüklüklerinin ən əhəmiyyətli nöqtə olduğunu ağılınızdan heç çıxarmayın. Kiçik boşqablar ən sağlam seçkilərdir.

    Bundan başqa yeməyin təqdimat qeydində bu sözlər varsa, o yemək daha yağlı deməkdir ağılınızdan çıxarmayın: Kərəyağında qızardılmış, galeta unuyla hazırlanmış, dərin yağda qızardılmış, mayonezli, kremli, tereyağlı, gevretilmiş, ət suyu sousu ilə hazırlanmış, tavada qızardılmış, hollandaise ya da bearnaise souslu-bu souslar bol miqdarda yağ ehtiva edər, xəmir yeməklər.

    götürmə
#31.01.2012 10:24 0 0 0