WINDOWSUNUZ YAVASMI ???

Son güncelleme: 29.05.2007 02:08
  • Asagidaki ayarlari yapabilmek icin REGEDIT e girmelisiniz nasil girilir diyorsaniz;


    Türkce Windows: Baslat/Calistir/ regedit yazin ve ENTER.
    Almanca Windows: Ausführen/ regedit und ENTER.
    Ingilizce Windows: Start/Run/ regedit and ENTER.



    HIZLI KAPATMA: Regedit'e giriyoruz, burada "HKEY_CURRENT_ USER\Control Panel\Desktop" anahtarina gidin, ve "AutoEnd-Task" DWORD degerinin degerini "l" yapin

    FAZLADAN MEMORY: Windows XP kullandiginiz ya da kullanmakta oldugunuz programlarin .DLL(dynamic link libraries) dosyalanni belirli bir zaman dilimi içerisinde hafizasinda tutar. Bu özelligi kapatarak "birazcik" hafizaya sahip olabiliriz. Bunu gerçeklestirmek için; "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer" anahtarina gidin, burada yeni bir DWORD degeri olusturun(sag tiklayip new > DWORD value) bu DWORD degerinin adini "AlwaysUnloadDll" yapin ve degerini "l" yapin. Windows XP'yi yeniden baslattiginizda yapilan degisiklikler aktif olacaktir.

    EXPLORER KENDISI ÇALISSIN: Explorer.exe'nin kendi halinde çalismasini ve böylece hata verdigi zaman tüm sistemin hata vermemesini istiyorsaniz, iste size göre bir püf noktasi. Regedit'i açip (start > run -regedit) "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows \CurrentVersion\Explorer\Advanced" anahtarina gidin. Burada "Separate Process" DWORD degerini bulun ve degerini "l" yapin(eger bu anahtar mevcut degilse sag tiklayip new > DWORD value deyip adini "Separate Process" yapin ve degerini "l" yapin). Eger Regedit'le ugrasmak hosunuza gitmiyorsa su yolu izleyerekte yapabilirsiniz; My Computer'a girip Tools > Folder Options oradan View segmesine gelin. Burada "Launch folder windows in a separate process"i tiklayin "OK" basin. Isletim sisteminiz daha "saglam" çalisacaktir fakat biraz performans düsüklügü olacaktir.

    INTERNET EXPLORER HATA VERIYOR?: Internet' te dolasirken, önemli bir isle mesgul olurken, ya da çesitli sitelerde haberleri okurken hiçbir sebep yokken Explorer'un hata verip kapanmasi(tüm I.E pencereleri) hiçte hos olmayan bir durumdur, bunu bir nebze olsun durdurmak için aynen yukarida Explorer'da yaptigimiz yöntemi uygulayacagiz. Her zaman ki gibi Regedit'e girip (start > run -regedit) "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion \Explorer\Advanced" anahtarina gidin. Burada "BrowseNewProcess" adinda yeni bir string degeri olusturun(tirnaklar olmadan) ve degerini "yes" olarak belirtin, internet Explorer için suan tam bir çözüm yok bu en iyisi denilebilir, biraz hafizadan kaybettirse de.

    HIZLI SABIT DISKINIZ VARMI: Belki yeni bir sabit disk aldiniz ve kullanmakta oldugunuz sabit diskten daha hizli. Bu durumda
    page.sys dosyasini yeni aldiginiz sabit diskinize geçirmekte fayda var. ("page.sys'de ne ola ki" diyenler için ; ünlü swap dosyasi) Bunun için Regedit'e girip (start > run -regedit) "HKEY_LOCAL_MACHI-NE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" anahtarina gidin, burada "Paging Files" adindaki string degerini bulun ve daha hizli olan sabit diskiniz hangisiyse onu yazin (örnegin benimkinde "c:\page.sys" yaziyordu, e:\page.sys yaptim)

    DAHA HIZLI KAPANSIN:XP kapanirken
    yapilanlari kaydeder, Windows XP kapanirken biraz zamandan kazanmak istiyorsaniz, Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies \Explorer" anahtarina gidin, burada "NoSaveSettings" degerim bulun. Eger çikista kayit yapilmasini istemiyorsaniz degeri "l" yapin, kayit yapilmasini istiyorsaniz "O" yapmaniz yeterli.

    DAHADA HIZLANSIN DIYORSANIZ: Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erisim ve son güncelleme bilgilerim tutar. Bu özellik kullanisli olsa da normal bir kullanici için çogu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelligi kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\FileSystem" anahtarina gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" degerini bulun ve degerini "l" yapin.

    AÇIKLAMA YAPMASIN: Windows XP'de adet oldugu üzere mouse okuyla bir dosyanin ya da klasörün üzerine geldiginiz zaman o dosya/klasör hakkinda bilgiler verir. Bu özelligi kapatmak için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explore\Advanced" anahtarina gidin ve "Showlnfo-Tip" DWORD degerini bulun ve degerini "O" yapin.


    MASA ÜSTÜ KENDI HALINDE ÇALISSIN: Explorer ve Internet Explorer'in nasil kendi baslarina çalisacaklarini söyledik, simdi de sirada "masaüstü" (desktop) var. Tabii ki Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Cur-rentVersion \Explorer" anahtarina gidin, burada yeni bir DWORD degeri olusturun (new > DWORD value) isim olarakta "DesktopProcess" yazin ve deger olarak "l" yapin

    OTOMATIK KAPANMIYOR:XP'den çikarken
    bazen bilgisayann otomatik olarak kapanmadigi olur. Bu sorunu halletmek için Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtanna gidin, burada "PovverOffActive" DWORD degerini bulun, ve degerini "l" olarak degistirin.

    KISA AÇILIS SÜRESI: NTFS dosya sistemli isletim sisteminizde "NTFS Check"e yapacaginiz ufak ayarla bilgisayarin açilisini hizlandirabilirsiniz. "CHKNTFS" komutu "AUTOCHK" baslangiç sayim zamaninin kullanim komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamani 4 saniyeye düsürmeniz mümkün, bunun için komutsatirina
    "CHKNTFS/ T: 4 " yazmaniz yeterli böylece "AUTOCHK" süresi 4 saniye olacaktir.

    SÜRATI 240 YAPIN: Windows XP'nin yavas çalistigini düsünüyor ve hizlandirmak istiyor olabilirsiniz, iste size ilaç olacak bir ayar. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHI-
    NE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\PriorityControl" anahtarina gidin, burada sag tiklayip "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin, ve degerini "l" yapin.

    BOOT DOSYALARIYLA AÇILISI HIZLANDIRIN:
    Regedit'e girip
    ( start > run-regedit ) "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE\ Microsoft\Dfrg\BootOptimize Function" anahtarina gidin, burada "Enable" adindaki string anahtari bulun ve degerini "Y" yapin. Bu açilis zamanini hizlandirma da yardim edecektir.


    NOT:Bu bilgiler sadece egitim amaçlidir.Acemi kullanicilarin bu ayarlarla oynamamasi tavsiye edilir.-------------------------------------------
    PREFETCH 'i SILIN HIZLAINI: ilk defa Windows XP'de gördügümüz "Prefect"yeni ve kullanisli bir teknik olarak karsimiza çikiyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandigimizda "Prefetch"in kullanilmayan linklerle doldugunu görürüz ve bu da bilgisayari yavaslatir. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayan yeniden baslatin. Bilgisayariniz bir nebze olsun hizlanacaktir.

    SABIT DISK PERFORMANSINI ARTTIRIN: Eger Windows XP'de
    kullanmiyorsaniz( siddetle tavsiye ederim) diskinizin 12,5% kadarini MFT için kaydeder.(MFT = Mas-| ter File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansinin orantili biçimde düsmesine neden olabilir. Örnegin bilgisayarinizda yüzlerce program yükleyip kullaniyorsaniz MFT kullanimi daha yüksek olacaktir, bu yüzde duruma göre 25% çikmasi daha faydali olacaktir. Eger yüzdeyi bu degere çikarmak istiyorsaniz Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem" anahtanna gidin, sag tiklayip "new > DWORD value" deyip yeni bir DWORD degeri olusturun ve isim olarak "NtfsMftZoneReservation" verin, deger okrak 2 yazin( 1=12,5% , 2=25%)

    SISTEM PERFORMANSINI ARTTIRIN: Sistemin dogru ve performansli çalismasini saglamak için düzenli olarak defrag etmekte fayda vardir. Ama eger sistem gereksiz özelliklerle mesgul tutuluyorsa defrag'da ancak bir yere kadar yardim edebilir. Bu püf noktasi DOS tabanli program ve Win95'ten öncesiyle hiç ilgilenmeyenler için. Windows XP'de bir dosya/klasör için iki isim yaratilir, bunlardan ilki gördügünüz isim bir digeri ise DOS için hazirlanmis ismidir(DOS' la düzgün çalismasi için). Bu isim çalismasi CPU ve sabit disk gibi sistem kaynaklarini bosa ugrastirmis olur. Sadece bununla da kalmayip yapmis oldugunuz MFT kullanimini da düsürür. Bunu engellemek için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet \Control\FileSystem" anahtanna gidin, burada "NtfsDisable8dot3NameCreation" DWORD anahtarini bulun ve degerini "l" yapin.

    START > RUN" LISTESI SILINSIN: Regedit, ya da "cmd.exe"yi calistirirken "start > run" deyip isimlerini yazariz, bir süre sonra bu liste oldukça kabarir. Bu listeyi silmek için "start > run -regedit" deyip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows \CurrentVersion\Explorer \RunMRU" anahtarina gidin, burada ki tüm degerleri silebilirsiniz.

    BASLANGII MENÜSÜNÜ DEGISTIRMESINLER: Sistemdeki diger normal kullanicilarin baslangiç menüsünde(start menu) degisiklik yapmalarini istemiyorsaniz Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft \Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer" anahtanna gidin, yeni bir DWORD anahtan olusturun ve adini "NoChangeStartMenu" koyun ve degerini "l" yapin.

    KAYIT YAPMASIN: Windows XP'nin yeni özelliklerinden biri de cd-rw cihazlarina cd kaydi yapabilmesi, ama eger daha iyi bir cd kayit programi kullaniyorsaniz (winoncd, easy cd creator gibi) bu özelligi kapatmak isteyebilirsiniz, bunun için "My Computer"a girin ve burada cd-rw cihazinin oldugu sürücüye sag tiklayip "Properties"i seçin burada "Recording" segmesine gelin ve "Enable cd recording on this drive" seçenegini kapatin.

    AÇILIS DISKININ OTOMATIK OPTIMIZE EDILMESI: Otomatik açilis diskinin optimize edilmesi için Regedit'e girip "HKEYJLO-CAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction" anahtarina gidin burada "Enable" anahtarini bulun ve degerini "Y" yapin.

    GURUP SAYISINI BELIRLEME: Windows XP'ye has özelliklerden olan ayni program pencerelerini gruplama teknigini özellestirmek istiyorsaniz, Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft \Windows\CurrentVersion\Explorer \Advanced" anahtanna gidin, burada "TaskBarGroupSize" degerini bulun ve istediginiz bir degeri verin, burada vereceginiz degerlere göre sayfalar gruplanacaktir (normal degeri 3)

    BSOD ÇIKTIGINDA YENIDEN BASLASIN: Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasiz Windows olarak lanse edilse de buna inananlarin sayisi bir elin bes parmagini geçmez sanirim. Bilgisayarinizin olasi bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayinda (BSOD = Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden baslatmasi için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MAC-HINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl" anahtarina gidin ve "AutoReboot" anahtarini bulun ve degerini "l" yapin.

    ÇÖP KUTUSU OLMASIN: Geri Dönüsüm Kutusu'nu (Recycle Bin) masaüstünden (desktop) kaldirmak için, Regedit'e
    girin ve " HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MicrosoftWindows\CurrentVersion\ExplorerDe
    sktop\NameSpace" anahtanna gidin, burada "{645FF040-
    5081-101B-9F08-OOAA002F954E}" anahtarini silin.

    BASLAT MENÜSÜNÜ HIZLANDIRIN: Menülerin daha hizli açilma istiyorsaniz Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Desktop" anahtarina gidin ve "MenuShowDelay" degerini "l" yapin.(Gerçi bu önceki Win'lerde de ayni )

    SHARED DOCUMENT'I KALDIRMAK: Regedit'e girip; "HKEY_ LOCAL_MACHINESOFTWARE/Microsoft/Windows/Current-Version/Explorer/MyComputer/NameSpace/DelegateFolders" anahtarina gidin, burada "{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee}" anahtarini silin.

    SISTEM BIPLERI: Arada çikan "bip" seslerinden sýkýldiysaniz ve kapatmak istiyorsaniz "HKEY_CUR-RENT_USER\Control Panel\Sound" anahtanna gidin ve "beep" degerini bulun karsisina "no" yazin

    SCHEDULE TASK : I.E 6 sunucuya her baglandiginda "schedule task" çalistirmak ister, bu da kullaniciya Internet'te yavas surf olarak geri dönmektedir, zaten yavas olan internet baglantisini daha da yavaslatmamak için bu özelligi kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpa-ce" anahtarinda ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarini silin.

    RENKLI AÇILIS SAYFASI: I.E'de açilis sayfasi olarak "about :blank"
    ya da bir Web sitesinin adi yazilidir, eger "about :mozilla" yazarsaniz açilis sayfaniz mavi renkli bir sayfa olacaktir. (Tools > internet Options)

    IMAGE TOOL BAR AÇILMASIN: Web sitelerinde gezerken bir resmin üzerine geldiginiz zaman sol üst kösede "image toolbar " çikar, bu toolbar'in özelligi kisayoldan resmi kaydetmeniz-yazdirmaniz-arkadasiniza göndermeniz için yapilmistir. Eger resimlerin üstüne geldiginizde bu toolbar'in bir daha çikmasini istemiyorsaniz "tools > internet options" deyin buradan "advanced" segmesine gelin, burada "multimedia" bölümünü bulun "enable image toolbar" yazisinin yanindaki tiki kaldirin.

    TEMP DOSYALARI SILINSIN: Internet Explorer Internet'te gezdiginiz sayfalari "Temporary internet Files" klasöründe tutar, yer kaybindan çok güvenlik açisindan hiçte hos olmayan bir durumdur, internet Explorer'un bu dosyalari klasörde tutmasini engellemek için "tools > internet opitons" deyin ve buradan "advanced" segmesine geçin, burada "security" bölümüne gelin ve "Empty Temporary internet Files folder when browser is closed" yazan yeri tiklayin.

    GEÇMISI HATIRLAMA: Internet Explorer'i açin, tools > internet options bölümüne girin. Burada "days to keep in history" degerini "O" yapin. Böylece internet Explorer geçmisi hatirlamayacaktir. History'den tamamen kurtulmak için "clear history" butonuna basmakta fayda var.

    I.E'DE 5.AYAR: Internet Explorer'un "security" bölümünde bildiginiz üzere 4 bölüm vardir, fakat aslinda internet Explorer 6.0'da 5 bölüm var bir tanesi "my computer" adindaki bölüm normal ayarlarda aktif olarak gözükmemektir, bu bölümü açmak için pek tabii ki Regedit'e girip ; "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersi-on\InternetSettings\Zones\0 " anahtarina gidin, burada "flags" adindaki DWORD degerini bulun ve degerini "l" yapin, bilgisayari yeniden baslattiginizda yapilan ayarlar aktif olacaktir.

    OUTLOOK EXPRESS HIZLI AÇILSIN: Fazla mühim bir özellik
    olmasa da Outlook Express'in biraz daha hizli açilmasini saglayabiliyor. Regedit'e girip (start > run, regedit yazip) "HKEY_CUR-RENT_USER\Identities\{"* Identity ID *"} \Software\Microsoft \Outlook Express\5.0" anahtarina gidin( "identity id" bilgisayarinizin atadigi bir degerdir), burada yeni bir DWORD anahtari olusturun (sag tiklayip new > dword value) ve adini NoSplash" yapin deger olarak "l" yazin.

    Not: Bu yazilar alintidir, eger regedit konusunda yeterli bilgiye sahip degilseniz lütfen kurcalamayin dogacak her türlü sorundan kendiniz sorumlusunuz !!!
#16.08.2004 20:47 0 0 0
  • <embed src="http://www.nigde.tv/Halis/Animation/Danke.swf" width="250" height="150"></embed>
#16.08.2004 22:29 0 0 0
  • bilgiler mutesem usta sagolasin
#01.01.2005 03:30 0 0 0
  • Süper Usta
#09.01.2005 13:22 0 0 0
  • Saolasin cok kapsamli ve aciklayici bi dokuman olmus herkesin okumasinda yarar war....
#14.01.2005 10:56 0 0 0
  • tşkr ederim verdiğin bilgi için
#02.03.2005 15:06 0 0 0
  • TEŞEKKÜRLER ABİCİM BU FAYDALI BİLGİLER İÇİN
#02.03.2005 15:57 0 0 0
  • tşk usta ellerine saglık
#02.03.2005 16:11 0 0 0
  • Teşekkürler. Ellerinize saglık.Çok faydalı oldu.
#05.03.2005 02:51 0 0 0
#05.03.2005 02:56 0 0 0
  • sag ol dostum
#05.03.2005 20:07 0 0 0
  • Wallaaha ne diyem ustam harbi mastermışsın helal olsun teşekkurler
#05.03.2005 21:16 0 0 0
  • süpersin sağol
#14.03.2005 07:24 0 0 0
  • SAG OL ARKADASIM ELLERINE SAGLIK
#14.03.2005 11:11 0 0 0
  • Teşekkürler Usta
    Verdiğn Bilgiler İçin
#16.03.2005 13:13 0 0 0
  • EMEĞİNİZE SAĞLIK SAĞOLUN ARKADASLAR
#18.03.2005 21:43 0 0 0
  • LEVİS-501çok teşekkürler abi...emeğine sağlık
#21.03.2005 04:31 0 0 0
  • eyvallah arkadaşım faydalı bi mesaj göndermişsin ellerine sağlık.
#22.03.2005 13:46 0 0 0
  • saol dostum
#22.03.2005 16:42 0 0 0
  • WINDOWSUNUZ YAVASMI ??? Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 29.05.2007 02:08