Kilo Veremiyorsanız Bir Nedeni Vardır

Son güncelleme: 27.03.2012 10:33
  • kilo verememek - zayıflayamamak - kilo verememe - zayıflayamama - kilo verememenin nedenleri - zayıflayamamanın nedenleri


    KİLO VEREMİYORSANIZ BİR NEDENİ VARDIR

    Her gün saatlerce yürüyen, her yediğine dikkat eden, arada bir yeme krizleri gelse de genelde düşük kalorili beslenen ancak buna rağmen kilo veremeyen birisiyseniz dikkat! Bütün bu uğraşlara rağmen kilo veremiyorsanız bunun önemli bir nedeni vardır.

    Kilo veremenin genel olarak altında yatan 2 tane neden vardır. Bu nedenlerden biri fizyolojik nedenler bir diğeri ise diyete uyum bozukluğudur. Her iki neden de sıklıkla karşılaştığımız nedenlerdir.

    Zayıflamak isteyen ancak zayıflamayı bir türlü başaramayan kişilerin yarısından çoğunda diyete uyum sıkıntısı olsa da önemli bir kısmında fizyolojik problemler mevcuttur.

    Zayıflamaya karar verdiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey detaylı bir kan tahlili yaptırmaktır. Tahlil sonuçlarının kusursuz gelmesi oldukça rahat kilo verebilecek bir vücudunuz olduğunun kuvvetli bilgisini verir. Tahlil sonuçlarında bakılması gereken en önemli değerler troid hormonu değerleridir. Troid hormonu(TSH) değerinin yüksek olması, troid bezinizin az çalıştığı anlamına gelir. Yani siz istediğiniz kadar sporunuzu yapın veya düşük kalorili bir beslenme planı izleyin yine de istediğiniz sonuca ulaşamazsınız. Eğer TSH değerinizde her hangi bir bozukluk mevcut ise mutlaka bir endokrin doktoru tarafından detaylıca değerlendirilmeniz gerekir. Sizin yapmanız gereken ise TSH değeriniz normal sınırlara girene kadar kilo sorununuzu unutmanızdır. Aksi türlü kısır bir döngünün içinde debelenmek sizi psikolojik açıdan da yoracaktır. Troid ilaçlarının etkisi 1 ila 1,5 ay içerinde kendini gösterecek ve TSH değeriniz normale yaklaşmaya başlayacaktır. İşte tam diyet zamanı bu zamandır. Artık başarılı bir şekilde kilo vermek için vücudunuz hazırdır.

    Bakılması gereken ikinci en değerli parametre ise kan şekeriniz ve insülin değerlerinizdir. İnsülin direnci denilen ve şeker hastalığının bir ön safhası olan şeker metabolizması bozukluğu da direnen kilolarınızın bir diğer nedeni olabilir. Bu değerlerinizin de mutlaka endokrin doktoru tarafından değerlendirilmesi ve gerekiyorsa ilaç tedavisinin başlanması gerekir. İlaç tedavisinin başladığı anda diyete başlayabilir ve oldukça güzel bir sonuç elde edebilirsiniz.

    Zayıflamak vücudu hem rahatlatır hem de strese sokar. Eksikliği var olan vitamin ve mineralleriniz takviyesinin yapılmaması, diyet programının seyrini yavaşlatır. Hedeflenen kilo kaybı hafta da 1 kg ise, demir yetersizliği yaşayan veya D vitamini yetersizliği yaşayan kişilerde bu rakam aşağılara çekilir. Dolayısı ise diyet programının süresi uzar ve kişinin motivasyonu bozularak program yarıda kalır. Sonuç yine verilemeyen kilolardır.
    Kilo verme programlarında en çok ihtiyaç duyulan şey ise motivasyondur. Kişinin kendini takip eden beslenme uzmanı ile iyi iletişim kurabilmesi, uzmanına inanması, güvenmesi, sık sık görüşerek programdan kopmasının engellenmesi ve en önemlisi tartıda güzel sonucu görerek motive olması çok önemlidir.

    Sizde kilo veremeyenlerdenseniz kendinizi daha fazla yormadan bir uzmandan destek alınız. Tahlilleriniz her şeyin nedenini açıklayacak ve tartıda güzel sonucu görmek için gün sayanlardan olacaksınız.

    Diyet programlarında öğünlerin yanında bulunmasını önerdiğimiz salatalar sağlığımıza sağlık katmak için birebir. Daha yaz sebzeleri çıkmadan da salata yapılabilir. Nasıl mı?
    MEVSİM SALATASI
    Mor lahana
    Küçük boy kırmızıturp
    2 adet kırmızı tatlı biberi
    ½ demet maydanoz
    1 küçük boy kuru soğan
    1 yemek kaşığı nar ekşisi
    Limon, sirke, tuz
    Mor lahanaları ince ince kıyın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serpin ve biraz sirke dökün. Diğer malzemeleri doğrarken bu karışımı bir kenarda dinlendirin. Kırmızıturpu kabuklarını soymadan rendeleyin. Kırmızı biberi, soğanı ve maydanozları ince ince kıyın. Kenarda hazırladığınız mot lahanayı 3-4 dakika elinizle iyice ovun. Malzemelerin hepsini derin bir kasede karıştırın. Üzerine nar ekşisi, limon ve sirkesini ilave edin. Afiyet olsun.

    DİYETİSYENİN NOTU: Kışın salatalarda domates ve salatalık kullanılmasını önermiyoruz. Her sebzeyi mevsiminde kullanmak gerek. Kaşık ile yiyebileceğiniz, ekstra tuz eklemek zorunda olmadığınız, hiç yağ koymadan bile son derece lezzetli olan bu salata hafta en az 1-2 defa sofralarınızı süslesin. Afiyet olsun.


#27.03.2012 10:33 0 0 0