Fâtıma Binti Esed (R.Anha) - Ayet Hadis Ve Dini Bilgiler
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), annesi ve sonra dedesi Abdülmuttalibin'in vefatından sonra yedi yaşından itibaren Hz. Hadîce ile evleninceye kadar amcası Ebû Talib ve yengesi Fâtıma Hazretlerinin yanlarında kalmıştır. Resûlullâh (s.a.v.), onlardan ve onlar da Resûlullâh'dan memnun kalmışlardır.
Fâtıma Binti Esed (r.anha), Peygamber Efendimiz'in amcası Ebû Talib'in zevcesi ve Hz. Ali'nin validesidir. Hz. Ali'ye Haydar ismini veren odur. İlk iman edenlerden olup daha sonra Resûlullâh Efendimiz'in himayesinde Medine'ye hicret etmiş idi. Fahr-i âlem Efendimiz'i kendi evlâtlarından daha ziyade severdi. Ebû Talib'in vefatından sonra Peygamber Efendimiz'i en çok himaye etmiş; hatta analık şefkat ve merhametinden çok daha fazla alâka göstermiştir.
Medine-i Münevvere'ye hicretten sonra Resûlullâh kızı Fatımatü'z-Zehra'yı amcazadesi Hz. Ali'ye nikâh edince, Hz. Ali'nin annesi Fâtıma da Fâtımatü'z-Zehra'nın kayın validesi olmuş, çok güzel geçinmişler, birbirlerini hiç incitmemişlerdir.
Resûlullâh'ın yengesi Fâtıma (r.anha) Medine'de hastalandı. Peygamberimiz (s.a.v.), onun hastalığı ile çok meşgul oldu. Lâkin eceli gelmişti, vefat eyledi. Resûlullâh "Bu gün annemden sonra annem vefat etti." buyurdular. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), mübarek gömleğini çıkardı ve "Yengeme evvelâ benim gömleğimi giydirsinler, sonra kefene sarsınlar." buyurdu. Öylece Peygamberimiz'in emrini yerine getirdiler.
Cenaze namazını bizzat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kıldırdı. Cennetülbaki kabristanına getirildiğinde Peygamberimiz (s.a.v.), kabre indi ve ona hayır dualar etti. Cenaze kabre indirildikten sonra da kabre alıştırıncaya kadar bir müddet kabirden ayrılmadı.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) onun hakkında: "Ebû Talib'den sonra, bu kadıncağız kadar bana iyilik eden hiç bir kimse yoktur! Ahirette cennet elbiselerinden elbise giymesi içín, ona gömleğimi giydirdim." buyurmuştur.