Kanserde Çin Mucizesi´ne dikkat!

Son güncelleme: 08.02.2007 13:25
  • 'Kanserde Çin Mucizesi' olarak tanıtılan ilaçla tedavi için Türkiye ve Avrupa'dan Çin'e giden hastalara uyarı: 'Bu ilaç yeni değil. İlacın satışına Avrupa ve ABD'de izin verilmiyor'
    İsveç Karolinska Enstitüsü Hücre ve Gen Tedavileri Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Sirac Dilber, p53 genini temel alan ilacın Avrupa ve ABD ilaç kurumlarınca piyasada satılmasına hala izin verilmediğini açıkladı.

    Sirac Dilber, 'Kanserde Çin Mucizesi' olarak lanse edilen ilacın, vücudun gardiyan geni olarak bilinen p53'u temel aldığını ve sağlıklı hücrelerde bulunan p53 genine basit bir virüs eklenerek, bunun kanser hücrelerine enjeksiyonla verildiğini söyledi.

    Bu yöntemin Çin'de keşfedilmediğini ve yıllardır bilindiğini söyleyen Dilber, bu yöntemle üretilen ilacın, dünyanın birçok yerinde laboratuvar şartlarında rahatlıkla hazırlanabildiğine değindi.

    Dilber, mucize gibi gösterilen ilacın hemen hemen aynısının 1994 yılından bu yana ABD'de bir şirket tarafından çeşitli araştırmalara tabi tutulduğunu ve baş-boyun kanserinde kullanılmasıyla ilgili klinik çalışmalar başlatıldığını anlattı:

    Satışına izin yok
    ''Bu şirketin Faz 3 klinik çalışması devam etmektedir. Bu klinik çalışmanın sonuçları tam ortaya çıkmadığı ve baş-boyun kanserinde bir etkisinin olup olmadığı sonuçlanmadığı için Avrupa İlaç Kurumu (EMEA) ve Amerika İlaç Kurumu (FDA) tarafından piyasada satılmasına hala izin verilmemiştir.''

    ABD ve Avrupa'daki etik ve ilaç kontrollerinin çok sıkı olması nedeniyle birçok şirketin Uzak Doğu ülkelerine yöneldiğine söyleyen Dilber, 2003 yılında bir araştırmacının ortağı olduğu firmanın Çin İlaç Kurumu'ndan (SFDA) ilacın sadece baş-boyun tümörlerinde kullanılması kaydıyla klinikte kullanılma iznini aldığını söyledi.

    İlaçla ilgili kuşkular
    Dilber, SFDA'nın da 2004 yılında bu ilacın baş-boyun tümörlerinde kullanılması kaydıyla piyasada satılmasına karar verdiğini açıkladı.

    SFDA'nın kararının bilim çevrelerinde şaşkınlık yarattığını söyleyen Dilber, bu durumun ticari kaygılar başta olmak üzere ilaç hakkında birçok kuşku uyandırdığını kaydetti.

    SFDA'nın kararından sonra firmanın ilacı 'ilk gen tedavi ilacı' olarak piyasaya sunduğunu belirten Dilber, Avrupa ve ABD'den birçok kurum ve dernek, şirketten bilimsel verilerin açıklanmasının istendiğini söyledi.

    Şirketin uluslararası hiçbir dergide tedaviyle ilgili başarısını yayımlayamadığını söyleyen Dilber, ilaçla ilgili kuşkuların bu nedenle daha da arttığını savundu.

    Dilber, 2005 yılında bazı istatiksel sonuçlara yer verildiğini, Çinli araştırmacının yazdığı bir makalede de birbirini tutmayan bilgiler olduğunun ve bazı bilgilerin saptırıldığının tespit edilerek, bir dergide yayımlandığını söyledi.

    'İlacın etkisi belli olmadığı için' ret
    Çinli hastaların tedavilerinin hükümet tarafından karşılanması talebinin 'ilacın etkisi belli olmadığı için' reddedildiğini vurgulayan Dilber, Türkiye ve Avrupa'da bazı şirket ve kişilerin Çin'deki çeşitli sağlık kuruluşlarıyla anlaşıp isteyen kanserli hastaları tedavi amaçlı Çin'e götürdüğünü kaydetti.

    Çin'de sadece baş-boyun tümörleri için lisansı olan ilacın bir hasta için toplam fiyatının 3 bin 360 dolar olduğunu vurgulayan Dilber, Çin'e giden hastalara tedavi maliyetinin yaklaşık 50 - 60 bin dolar olarak belirtildiğini savunarak hastaları uyardı.

    Dilber, henüz araştırmaları tamamlanmayan ilaçla tedavinin, doğacak çocuklarda büyüme bozukluklarına neden olabileceğini sözlerine ekledi.
#01.02.2007 10:19 0 0 0
  • ben hiç bi çin mucizesine inanmam zaten helde sağlık konusunda

    teşekkürler vgerdiğin bilgiler için su perisi
#01.02.2007 10:35 0 0 0
  • aynen özlem ortime katılıyorum,

    çine inanıptsa gidenlerin aklına şaşayım,zaten ürettikleri her ürün kanser saçıyor
#01.02.2007 12:39 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler ellerine sağlık
#02.02.2007 10:44 0 0 0
  • çinin bütün ürünleri uyduruk, zararlı
#02.02.2007 12:19 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#08.02.2007 13:25 0 0 0