Panik Atak

Son güncelleme: 10.10.2012 13:44
  • panik atak hastalığı nedir - panik nöbetleri - panik kelimesinin kökeni - panik atak sebepleri


    Panik atak Beklenmedik bir anda ve kendiliğinden ortaya çıkan panik atak ve atakların olacağı korkusuyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

    Panik atak'ların temel özelliği , birdenbire nedensiz ve yoğun bir korku , huzursuzluk duygusunun patlak vermesidir. Yaşanan bu yüksek anksiyete (korku) düzeyine dispne ( nefes darlığı) , çarpıntı ,göğüs ağrısı , terleme gibi güçlü bedensel duyumların eşlik etmesi , bulunulan ortamlardan kaçmak ya da uzaklaşmak için yoğun bir istek duyulması panik atak'ın diğer özellikleridir. Panik atak sırasında belirtiler hızla ortaya çıkar ,şiddeti giderek artan bir tempo ile başlangıcından sonraki 10 dk içinde doruğa ulaşır. Panik Atak Genellikle nedensiz, aniden ortaya çıkar .Yaşayanlar bu durumu 'çok korkutucu ,dehşet verici ve yaşamlarının en kötü deneyimi' olarak tanımlarlar. Çoğu 'artık sonunun geldiği' duygusunu yaşamıştır.Bu belirtileri yaşan kişiler kalp krizi geçirdiğini, felç olacağını, bayılacağını ,kontrolünü kaybedip delireceğini, çoğu kez de öleceğini düşünür.

    Genellikle nedensiz, aniden ortaya çıkar .Yaşayanlar bu durumu 'çok korkutucu ,dehşet verici ve yaşamlarının en kötü deneyimi' olarak tanımlarlar. Çoğu 'artık sonunun geldiği' duygusunu yaşamıştır.Bu belirtileri yaşan kişiler kalp krizi geçirdiğini, felç olacağını, bayılacağını ,kontrolünü kaybedip delireceğini, çoğu kez de öleceğini düşünür. O sırada yapmakta oldukları etkinlikleri sürdürmek güçleşmiş, hatta olanaksız hale gelmiştir. Kendilerini yaşamsal bir tehlike içinde hissederek o ortamdan uzaklaşmaya çabalarlar .

    Bazen ataklar gece uykuda da gelebilir, kişi Panik atak genellikle 10 dk içinde sonlanır, ancak süresi birkaç saate kadar uzayabilir.

    Panik atak hızla tıbbi yardım arayışına neden olur. Bu kişiler ilk önce acil servislere, daha sonra da iç hastalıkları (dahiliye), kalp hastalıkları(kardiyoloji)ve sinir hastalıkları( noroloji) uzmanlarına başvururlar.
    PANİK ATAK TÜRLERİ:

    1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz,birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır.
    2. Duruma bağlı olanlar: Korkulan bir kedi, köpek veya başka bir nesneyle yada bir durum karşısında ortaya çıkar.
    3. Durumsal yatkınlık gösterilen panik atak 'lar : Genellikle destekleyici bir etken vardır, ama her zaman panik oluşmaz. Örneğin araba kullanırken panik atak oluşmaktadır. Bazen araba kullandıktan sonra panik atak geçirmektedir...
    Panik Atak 'ın 13 bedensel bilişsel belirtisi vardır. Bunlardan 4 tanesinin olması nöbet için yeterlidir çoğunlukla 7-10 arası belirti yaşanmaktadır. Nöbet hızlı başlangıçlıdır, 10 dakikada zirveye çıkar. Bazen yarım veya bir saat sürebilir.
    PANİK ATAK 'TA GÖRÜLEN BELİRTİLER:

    1. Çarpıntı, kalp atışlarını duyumsama, kalbin yerinden fırlayacakmış gibi olması, göğüste basınç bazen sol kola yayılan ağrı ve uyuşmalar...
    2. Terleme(Sıcak -Soğuk boşalımlar, bazen üşüme bazen alevlerin basması hissi)
    3. Titreme, sarsılma, itilme hissi
    4. Boğulma ve nefes alamama hali (Boğazda düğümlenme veya bir yumru, tıkanma hissi)
    5. Soluğun kesilmesi (Derin nefes alma ihtiyacı, havanın yetmemesi gibi hisler)
    6. Göğüste daralma, sıkışma, ağrı duyumsama
    7. Bulantı, karında ağrı, şişkinlik , gaz oluşması, geğirti.(Bazen mideden başlayıp boğaza doğru yayılan kalkışma rahatsızlık hali)
    8. Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma hali
    9. Derealizasyon (Gerçek dışılık duyguları panik yaşandığında olaylar bir sis perdesinin gerisinde algılanır,cisimler, küçülür her şey bulanıklaşır, ya da depersonalizasyon (Benliğinden ayrılmış olma hali; sanki bedenle ruh birbirinden ayrılıyor ve kişide kendisini hissedememe, algılayamama, kendisine yabancılaşma durumu oluşur.)
    10. Panik atak anında kontrolünü kaybedeceği yada çıldıracağı korkusu (Kendisine, çocuklara, çevreye zarar verme korkusu)
    11. O esnada "yaşamım buraya kadarmış" duygususu, ölüm korkusu
    12. Ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve birçok yerde uyuşmalar, yanmalar, karıncalanmalar, diken diken olma halleri
    13. Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları

#10.10.2012 13:44 0 0 0