Olta Çeşitleri Nelerdir

Son güncelleme: 03.07.2013 19:01
  • balık avcılığında oltalar - çapari - parakete - el oltası - kamışlı oltaEl Oltası. — Küçük çapta amatör balık avcıları, çocuklar bu oltayı kullanır. El oltası basit bir olta takımından ibarettir. Uzunluğu 15-20 kulaç olan bu oltanın ucuna bir metre boyunda kılavuz olta bağlıdır. İğnenin yanında 10 gram kadar ağırlıkta bir kurşun parçası vardır. Birkaç tane köstek takılabilir. Bununla, daha çok, kıyı avcılığı yapılır, küçük balıklar avlanır.

    Kamışlı Olta. — Oltanın fırlatılarak uzaklara atılmasını sağlar. Daha çok, akıntılı sularda, ya da sığ kıyıdan derinlere olta atmak için kullanılır. Bu oltanın kamışı, gerçekten kamıştan olabileceği gibi çelikten, cam elyafından da olur. Kamışın başlıca özelliği fazlaca eğilip bükülebilir olmasıdır. Bu tip oltalarda kullanılacak kamışın uzunluğu da, kalınlığı da avlanılacak yere, avlanacak balığın büyüklüğüne göre değişir,

    Bazı olta kamışlarının dibinde özel bir makara vardır. Bu makaranın kolunu çevirerek fırlatılan olta sonra aynı şekilde kolayca toplanır.

    Çapari. — Çok iğneli bir .olta takımıdır, Bu oltaya 10’dan 40′a kadar köstek takılabilir, Her kösteğin ucunda bir iğne vardır. Çapari oltasının boyu 15-40 kulaç olur. Bunlarda kılavuz oltanın uzunluğu takılacak köstek sayısına göre değişir. Çapari, en çok uskumru ile istavrit tutmakta kullanılır. Uskumrunun bol zamanında, uskumru akmlarmda 20-40 iğneli çapariler kullanılır, Başka zamanlarda uskumru ve istavrit için 10-15 iğneli çapari yeter.

    Parakete. — Amatör balıkçıların pek ender kullandığı bir olta takımıdır. Büyük ölçüde bir çapari olan paraketeye 100-1.500 iğne bağlanır. Bunun bir başka özelliği de iğnelerin boydan boya deniz dibine uzatılmış olmasıdır.

    alıntı
#03.07.2013 19:01 0 0 0