Köpek Çeşitleri Nelerdir

Son güncelleme: 07.08.2022 15:45
  • saf kan köpekler - kırma köpekler - süs köpekleri - av köpekleriİnsan, kendisiyle birlikte köpeği değişik iklimlere ve ülkelere götürüp, birçok çeşitlerini birbiriyle çiftleştirdiğinden. hayvanın birçok cinsleri üremiştir. Bu arada köpek cinsi de yenilenerek, vahşi ve yırtıcı kurtlardan günümüzün insana sadık, söz dinler ve yumuşak başlı hayvanları yetişmiştir, insan, köpeği kendisine o kadar alıştırmış ve bağlamıştır ki, bunlardan çoğunun yeniden yırtıcı hayata dönmeleri ve insanın yardımı olmadan yaşamaları imkânsız hale gelmiştir.

    Köpeklerin cinsi karışmamış olanlarına «saf kan» iki ayrı cinsten üretilen köpeklere de «kırma» denir.

    Köpeğin dünyada bilinen çeşitleri 200’ü aşar. Bu köpekler başlıca 6 bölüm içinde toplanırlar:

    1) Av Köpekleri: Bu köpeklerin birçoğu avcılıkta kullanılır. Süs köpeği olarak yetiştirilen cinsleri de vardır. «Kopoy» ve «Mastı» adı verilenler av köpeklerinin başında gelir. Kopoyların en ünlüleri Seter (Setter) ve Poynter (Pointer) adlarını taşır. Bu köpekler avın bulunduğu yeri avcıya gösterir.

    2) Tazılar: Avcılık için yetiştirilirler. En büyük özellikleri hızlı koşmaları ve koklıyarak avı bulmalarıdır. Tazıların en ünlüleri Rus tazısı (Barzoy) Afkan Tazısı, porsuk tazısı (Dashund) ile İngiliz, Amerikan ve İskoç tazılarıdır.

    3) Zağarlar: Küçük kara hayvanlarının avında kullanılan hayvanlardır. Yirmiden fazla çeşidir vardır. En ünlü çeşitleri İskoç zağarları, Airdele zağarı ve Maviz zağadır.

    4) Koruyucu çalışan köpekler: Bu bölümde ki köpekler insanlara en çok yardımı dokunan köpeklerdir.Bu köepekelr evlerimizi sürekli bekler, polis ve ordu birliklerinde çalıştırılır, kızak çekerekler ve krölere yol gösterirler. Bu Bölümdeki köpeklerin başlıcaları Senbernar (Saint-Bernad), Bokser, Kurt köpeği, (Çeşitleri vardır) İskoç çoban köpeği, Çeşitli çoban köpekleri, Eskimo köpeği ve Danimarka köpeği, (Dane) dir.

    5) Karışık Çeşitler: Bu bölümde en ilgi çeken köpek Buldog CBulldog) adını taşır. Çene ve pençeleri çok kuvvetlidir. Bu bölümdeki diğer önemli köpekler Dalmaçya, Çin köpeği ve Pudl (Poodle) adlarım taşır.

    6) Süs Köpekleri: Evlerde zevk için beslenen, daha çok küçük yapılı köpeklerdir. Çünkü, av ve koruma için kullanılan diğer büyük yapılı köpekler de evde beslenir. Süs köpeklerinin evlerde beslenen en ünlüleri, Pekinli, Manchester ve Yorkshire zağarları, İtalyan tazılarıdır.

    alıntı
#04.07.2013 00:20 1 0 0
#07.08.2022 15:45 0 0 0