Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Son güncelleme: 07.08.2022 18:09
  • bebeklerde soğuk algınlığının belirtileri - bebeklerde soğuk algınlığının nedenleri - bebeklerde üst solunum yolu hastalıklarıBebeklerde karşılaşılan soğuk algınlıkları bebeğin burun ve boğazındaki viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı soğuk algınlığının birincil işaretleridir.

    Bebekler genellikle diğer çocuklarla birliktedir. Çocuklar her zaman ellerini yıkamadıklarından dolayı bebekler de soğuk algınlığına karşı daha duyarlı olur. Ayrıca, birçok yaygın enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemleri yeni yeni gelişmektedir. Yaşamlarının ilk yılında bebeklerin çoğu yedi defaya kadar soğuk algınlığına yakalanırlar.

    Soğuk algınlığı durumunda bebekler için uygulanan tedaviler belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Bunun için bol sıvı tüketmeleri ve soludukları havanın nemli olması sağlanır. Çok küçük bebekler ilk defa soğuk algınlığına yakalandıklarında doktora görünmeleri gerekir. Çünkü bu bebeklerde “krup hastalığı” ve “zatürre” gelişme riski yüksektir.

    BELİRTİLER

    Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle:

    • Burunda tıkanma ve akıntı oluşumu,
    • İlk başlarda açık renkli ama daha sonra daha yoğun ve sarı veya yeşil renge dönüşen burun akıntısıdır.

    Diğer belirtiler ise şunlar olabilir:

    • Vücut ısısının 38 derecenin üstüne çıkması
    • Hapşırma
    • Öksürük
    • İştahta azalma
    • Sinirlilik
    • Uyuma güçlüğü
    • Emzirirken sorun yaşama.

    Ne zaman doktora görünmelidir?

    Bebeğin bağışıklık sisteminin olgunlaşması için zamana ihtiyaç vardır. Herhangi bir komplikasyon yaşanmadan ortaya çıkan soğuk algınlıklarının 10 ila 14 gün içinde giderilmesi gerekir.

    Eğer bebeğin yaşı 2 ile 3 aydan daha küçükse, hastalık belirtileri ortaya çıkar çıkmaz doktora götürülmelidir. Çünkü yeni doğmuş bebeklerde soğuk algınlığı hızlı bir şekilde krup, zatürre veya başka ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Bu komplikasyonlar olmadan bile burun tıkanıklığı nedeniyle bebek emzirme veya emzikten beslenme sırasında sorun yaşayabilir. Yeterince sıvı alamayan bebekte dehidrasyon (su kaybı) ortaya çıkabilir.

    Bebek büyüdükçe, ne zaman doktora görünmesi gerektiği ve soğuk algınlığı durumunda evde nasıl müdahale edileceği hakkında doktorunuzdan bilgi alınız.

    Bebeklerde yaşanan soğuk algınlıklarının çoğunda sadece rahatsızlık durumu vardır, ciddi değildir. Ancak yine de belirtilerin ciddiye alınması ve ilgilenilmesi gerekir.
    Bebeğiniz 3 aylık veya daha büyük ise, aşağıdaki durumlarda doktora görünmesi gerekir:

    • Çocuk bezini her zamanki gibi ıslatmıyorsa,
    • Vücut ısısı 38 derecenin üstüne çıktıysa,
    • Kulak ağrısı varmış gibi davranıyor ya da normalden daha hassas görünüyorsa,
    • Gözlerde kızarıklık ya da sarı veya yeşilimsi akıntı oluşmuşsa,
    • Solunum güçlüğü çekiyorsa,
    • İnatçı öksürük varsa,
    • Birkaç gün boyunca devam eden yoğun ve yeşilimsi burun akıntısı mevcutsa ve endişelenmenize neden olan diğer belirtiler olması durumunda doktora gösterilmesi gerekir.

    Aşağıdaki durumlarda ise bebeğin derhal tıbbi yardım alması gerekir:

    • Emzirme ve diğer yollarla sıvı alımını reddediyorsa,
    • Kusma ya da ten renginde değişikliğe neden olabilecek şiddette öksürük,
    • Kanlı balgam öksürmesi,
    • Nefes almada zorluk yaşama ya da dudak ve ağız çevresinin mavimsi renk alması durumları

    NEDENLERİ NELERDİR?

    Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturarak soğuk algınlığına neden olan 100′den fazla virüs çeşidi vardır. “Rinovirüs” ve “Coronavirüs” yaygın ve son derece bulaşıcı olan türleridir.

    Bebeğinize bir virüs bulaştığı zaman bağışıklık sistemi o virüse karşı dirençli hale gelmektedir. Ancak soğuk algınlığına neden olan birçok virüs çeşidi olduğundan dolayı bebeğiniz bir yıl boyunca birkaç kez soğuk algınlığına yakalanabilir. Vücut her yakalandığı virüse karşı bağışıklı kazanır ve aynı virüsten etkilenme ihtimali azalır. Bunların yanında kalıcı bağışıklık sağlanamayan virüs çeşitleri de vardır.

    Soğuk algınlığı virüsleri yaygın olarak ağız ya da burun yoluyla bebeğin vücuduna girerler. Bebeğiniz değişik yollarla virüslere maruz kalabilir:

    • Hava: Öksüren, hapşıran veya konuşan bir hastanın olduğu ortamda bulunan bebeğe hava yolu ile virüsler bulaşabilir.

    • Doğrudan temas: Soğuk algınlığı virüslerinin sıklıkla yayıldığı yollardan biri de, hasta birinin eliyle burun ya da ağzına dokunduktan sonra bebeğin eline dokunmasıdır. Bebeğin daha sonra eliyle kendi ağız veya burnuna dokunması enfekte olmasına neden olur.

    • Kirlenmiş yüzeyler: Bazı virüsler dış yüzeylerde iki saat veya daha uzun süre yaşayabilir. Dolayısıyla bebeğin kirli bir oyuncak ya da başka cisme dokunması virüse yakalanmasına neden olabilir.

    alıntı

    https://www.main-board.com/cocuk-sagligi/740288-bebek-soguk-alginliginda-risk-faktorleri.html#post5053551
    https://www.main-board.com/hamilelik-ve-cocuk-bakimi/740289-soguk-alginligi-olan-bebegin-bakimi.html#post5053552
#08.09.2013 01:08 1 0 0
  • Bebeklerde nezle (soğuk algınlığı) en sık görülen hastalıklardandır.

    Soğuk algınlığı; en çok hastalığa yakalanan birinin öksürmesi, aksırması veya konuşması ile havaya yaydığı virüs taşıyan damlacıklarla bulaşır. Çocuk bu damlacıkları içine çeker ve hastalığa yakalanır.

    Kreşe giden çocuklar da bu nedenle sık sık soğuk algınlığına yakalanır.

    Başka bir bulaşma yolu el temasıdır. Bazı virüsler yüzeyler üzerinde birkaç saat yaşayabilirler. Dolayısıyla mikrop bulaşmış oyuncaklar da enfeksiyon kaynağı olabilir. Hastalığın yayılmasını ve evdekilere bulaşmasını önlemek için birbirinizin eşyalarını kullanmamalı, ellerinizi sık sık yıkamalı, birbirinizi öpmemelisiniz.

    Çocuk bir virüsü kaptıktan sonra genellikle o virüse karşı bağışıklık kazanır. Ama soğuk algınlığına neden olan virüs sayısı çok fazladır. Bu yüzden yılda birkaç kez soğuk algınlığı geçirilebilir.

    Çocuklarda ve bebeklerde soğuk algınlığı nasıl anlaşılır?

    Burun tıkanıklığı ya da akması,
    Hapşırık,
    Vücut ısısında artış (ateş nadiren 38,5 dereceyi geçer ve 3 günden uzun sürer),
    Öksürük
    Boğaz ağrısı,
    Kas ağrısı,
    Hafif halsizlik,
    Gözlerde kızarıklık,
    Sesin boğuklaşması, çocuklarda soğuk algınlığı belirtilerindendir.

    Çocuklarda ve bebeklerde soğuk algınlığına ne iyi gelir?

    Bebeğinizi emziriyorsanız hastalık sırasında da emzirmeye devam etmelisiniz.
    Çocuğu sıvı gıdalarla beslemelisiniz.
    Burun akıntısı koyu kıvamlıysa tuzlu burun damlası ya da tuzlu burun spreyi kullanabilirsiniz. Yemek saatinden ve yatmadan 15-20 dk önce her iki burun deliğine uygulamayı yapmak gerekir.
    Soğuk algınlığı düzelmiyor, şikayetler giderek artıyorsa doktorunuza başvurun.
#04.06.2021 13:14 1 0 0
#07.08.2022 18:09 0 0 0