Suyumuzu Bosa Harcamayalim Harcayanida Lütfen Uyaralim

Son güncelleme: 27.09.2007 13:59
  • 4 kisilik bir aile, yilda 140 ton su kurtarabilir TEMA Vakfi evlerdeki gereksiz su tuketiminin onlenmesi icin bireysel cabalarin ne kadar buyuk fark yaratacagina dikkat cekmek ve kamuoyunu bilinclendirmek amaciyla "Suyunu Bosa Harcama" Kampanyasi baslatti.

    Bilimadamlari, kuresel isinmanin son 50 yilda insan eliyle arttigini ve asirlarca surecegini resmen ilan etti. Buna gore Turkiye, kuresel isinmanin etkilerini en siddetli yasayacak ulkeler arasinda ve bu etkilerin en onemlilerinden biri de kuraklik. Icinde bulundugumuz donemde ulkemizde yasanan kuraklik, halkin bu konudaki duyarliligini arttirdi. Bu duyarliligi harekete gecirmeyi hedefleyen "Suyunu Bosa Harcama" Kampanyasi, 25 Nisan 2007 tarihinde The Marmara Otel'de duzenlenen basin toplantisi ile kamuoyuna duyuruldu.

    Petrolsuz milyonlarca yil yasadik ama; susuz birkac gun dayanabilir miyiz!


    TEMA Vakfi Genel Muduru Dr. Uygar Ozesmi Suyunu Bosa Harcama Kampanyasi Basin Toplantisi'nda Turkiye'nin su kaynaklari ile ilgili sunum gerceklestirdi. Dr. Ozesmi toplantida yaptigi aciklamada; " TEMA Vakfi, 15 yildan bu yana bilimsel raporlar ve basta toprak olmak uzere kendi deneyimlerine dayanarak kamuoyunu bilgilendiriyor, karar vericileri onlem almaya zorluyor. Cunku bilim adamlarinin yaptigi arastirmalar ulkemizin kuresel isinmanin etkilerini siddetli bir bicimde yasayacaginin ozellikle altini ciziyor. Bu nedenle hepimizin bireysel olarak gosterecegi cabalar suyumuzun korunmasi icin cok buyuk onem tasiyor. TEMA Vakfi olarak evlerdeki gereksiz su tuketiminin onlenmesi icin bireysel cabalarin ne kadar buyuk fark yaratacagini kamuoyuna anlatmak uzere "Suyunu Bosa Harcama" Kampanyasi baslatiyoruz. Ulkemizde suyun onemli bir bolumu evlerde kullaniliyor. Kampanyamiz ulusal kanallarda yayinlanacak bilgilendirme filmi, gazete ilanlari ve el brosurleri ile desteklenecek." dedi.

    Dr. Ozesmi sozlerini bitirirken; "Bir evde yilda 140 ton suyu kurtarabiliyorsak, Ayse Hanim Figen Hanim'a soylese, Zeynep Hanim Muhsin Bey'i uyarsa, bu hareket haneden haneye sicrasa, milyonlara yayilsa Turkiye'nin tonlarca suyunu kurtarabiliriz. Lutfen, suyumuzu kurtarmak icin, hep birlikte harekete gecelim" cagrisinda bulundu.

    Bir ev bile fark yaratir...


    TEMA Vakfi, 4 kisilik bir ailenin, muslugun gereksiz yere akmasina izin vermeyerek, kisa dus alarak, bulasiklarini makinede yikayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, gunes battiktan sonra bahce sulayarak, bir yilda 140 ton su tasarrufu yapabilecegini acikladi. Kampanyanin iletisim mecralarindan biri olan
    SUYUNU BOSA HARCAMA
    internet sitesini ziyaret edenler bireysel alabilecekleri onlemleri ogrenirken, kendi evlerindeki tasarruf miktarlarini da hesaplayabilecekler.

    Evde suyumuzu kurtarmanin 10 basit yolu

    1. Muslugu Acik Birakmayin


    Her gun sebzelerimizi elde yikamak yerine, su dolu bir kapta yikarsaniz, cok daha az su tuketirsiniz. 4 kisilik bir aile bu yontemle yilda ortalama 18 ton su kurtarabilir.



    2. Bulasiklarinizi Elde Degil Makinede Yikayin


    4 kisilik bir ailenin gunluk bulasigini elde yikarsaniz, ortalama 84 - 126 litre su harcarsiniz. Oysa bulasik makinesi ayni bulasigi sadece 12 litre su ile yikar. Bu da bir yilda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmaniz demektir.



    3. Dis Fircalarken, Tiras Olurken Suyu Kapatin


    Dis fircalarken ya da tiras olurken, kullanmadigimiz halde acik biraktigimiz su gideri, yilda kisi basi ortalama 12 tondur. 4 kisilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.



    4. Daha Kisa Dus Alin


    5 dakikalik bir dus sirasinda ortalama 60 lt su harcarsiniz. 4 kisilik bir ailenin her bir ferdi dus suresini 1 dakika azaltirsa yaklasik 18 ton su kurtarirsiniz.



    5. Gereksiz Yere Sifon Cekmeyin


    Tuvaleti cop olarak kullanmayin. Dort kisilik bir ailenin her bir ferdi, gunde bir kez sifonu amaci disinda cekerse yilda 16 ton su harcamis olur.



    6. Sifona Plastik Bir Sise Yerlestirin


    1,5 litrelik bir pet siseyi su ile doldurarak sifonunuzun icine yerlestirin. Sadece bu basit bir onlemle bile yilda 2 ton su kurtarabilirsiniz.



    7. Dus Basliginiz Degistirin


    Yeni cikan suyu daha iyi bir sekilde puskurten ekonomik dus basliklarindan alin. Boylece suyu daha az acarak daha tazyikli bir dus alabilirsiniz.



    8.Musluklari Tamir Ettirin


    Evdeki tum musluklari su kacirmadigindan emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yilda 1 ton su harcar.



    9.Su Kacaklarini Engelleyin


    Evinizdeki ya da apartmaninizdaki su borularini yenileriyle degistirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.



    10. Camasir Makinesini Ekonomik Kullanin


    Bir camasir makinesi tek bir calistirmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursaniz, yilda 9 ton suyu kurtarirsiniz.
#08.05.2007 14:02 0 0 0
  • Uyarmaya gerek yokki,eminimki kimse bosuna suyu acmaz
    hem ben burdaki yazilarin bazilarina katilmiyorum..mantiksiz 5. Gereksiz Yere Sifon Cekmeyin
    Daha Kisa Dus Alin
    mantiksiz
#08.05.2007 17:50 0 0 0
  • bak ayipti soylemesi ben her sabah banyo yaparim (tuvalete) ozur dilerim simdiden girinci banyo"nun suyunuda acik birakir ve israf olur
#08.05.2007 17:56 0 0 0
  • Herkesin kendine göre bir miktar tasarruf etmesi, kısıtlı olan su rezervlerimizin çok kısa zamanda tükenmesini önleyecektir.

    Sıralanan önlemlerden bazıları sizlere gereksiz veya mantıksız gelebilir. En azından mantıklı bulduklarınızı uygulamanız için bile bizler için bir kazançtır.

    Bu çok önemli paylaşım için çok teşekkür ederim eskitoprak arkadaşım
#09.05.2007 22:57 0 0 0
  • noimage
    noimage
    noimage
    Bu konuda İSKİ'nin bir kitapçığı yayınlandı. Adı: SU KULLANMA BİLİNCİ.

    Bütün İSKİ Şubelerinde halihazırda ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Suyun Önemi, Kaynakları, Suyun Kullanım Alanları, Günde Ne Kadar Su İçmeliyiz'den tutun da Suyun Kalitesi'ne, Arıtma Tesisleri Hakkında Bilgilere ve İsrafı Önleme Yöntemlerine Kadar tüm bilgiler yer alıyor.

    Ana Teması da şu:

    SUYU BİLİNÇLİ KULLANMAK YAŞAM KALİTEMİZİ DÜŞÜRMEZ.
#10.05.2007 15:17 0 0 0
  • zaten takintim var acik musluklara, küresel isinmadan dolayi, daha bi dikkatli davraniyorum. herkez kendi elinden geldigi kadar su tasarrufunda bulunabilir diye düsünüyorum
#11.05.2007 18:30 0 0 0


  • ben bitek şeyi anlamıyorum...o kadar buzullar eriyo diye açıklamalar yapıldı hala izliyoruz okuyoruz..,

    bu eriyen buzulların suları nerelere gidiyo acaba

    denizler kadar nehirlere de taşması gerekir

#12.05.2007 13:41 0 0 0
  • ßöle ßi konu actıgın icin cok saol
    we

    ßizi ßilgilendirdigin icinde
#12.05.2007 17:52 0 0 0
  • ben elimi sabunlarken bile musluğu kapatıyorum sabunlamam bitince tekrar açıyorum. şahsen ben gerekli tüm önlemleri alıyorum ve vicdanım rahat siz de alırsanız gezegenimizi kurtarabilirizi
#13.05.2007 11:13 0 0 0
  • öneMLi ßir KOnu qerçekten...KüreSeL ıSınMa ßizi Karadenize SürükLüyecek Sanırım..qeLdiqimiz yere :) ikLim açıSından...


    ßende Sanırım Du$ Sorunu Var..:(
#13.05.2007 16:28 0 0 0
  • ÇOK DİKKATLİ KULLANMALIYIZ. DİKKAT DİKKAT DİKKAT!!!
#13.05.2007 18:55 0 0 0
  • israfli kullaniyordum bundan sonra kullnamamaya calisacagim
#14.05.2007 08:00 0 0 0
  • noimage
#21.05.2007 14:48 0 0 0
  • Paylasım ıcın saol eline saaglık
#21.05.2007 18:05 0 0 0
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, susuz günler yaşanmaması için tüm İstanbullular'ı su tasarrufuna çağırdı. Bunun için basit yöntemlerle yapılan 10 tasarruf yöntemini kamuoyu ile paylaştı.

    4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir Evde suyumuzu kurtarmanın 10 basit yolu

    1. Musluğu Açık Bırakmayın
    Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

    2. Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın
    4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

    3. Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın
    Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.

    4. Daha Kısa Duş Alın
    5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

    5. Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin
    Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

    6. Sifona Plastik Bir Şişe Yerleştirin
    1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

    7. Duş Başlığınız Değiştirin
    Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

    8. Muslukları Tamir Ettirin
    Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

    9. Su Kaçaklarını Engelleyin
    Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

    10. Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın
    Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.
#03.07.2007 16:56 0 0 0
  • noimage
#02.08.2007 13:50 0 0 0


  • Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu 'Su Raporu'nu hazırladı.
    Raporda vatandaşların özellikle susuzluk ve kuraklıkta sağlık ve hijenikte dikkat etmeleri istenen 51 öneriye yer verildi.

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Su raporunda, kuraklık kaynaklı su sıkıntısının, özellikle içme ve kullanma sularının tasarruflu, etkin ve sağlığı olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde tüketimini gerekli kıldığı belirtilerek,
    içme ve kullanma sularının güvenli ve temiz olması gerektiği kaydedildi.

    (ANKA) - Rapora göre su kesintileri nedeniyle vatandaşların ayması gereken önlemler şöyle:

    '-Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

    -Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.

    -Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.

    -Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.

    -Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet vb. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır.

    -Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır.

    -Beslenme amacı ile evlere giren ve çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyvenin yıkandıktan sonra yüzde 1'lik klor solüsyonundan 1 lt suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (yüzde 1'lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır.
    Ancak dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve %10 aktif klor 'sodyum hipoklorit' içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır. )

    -Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir.

    -Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden yüzde 1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir.

    -Evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
    Kişisel temizliğe özellikle el temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir.

    -Sahteliğinden şüphelenilen ambalajlı sular ile ilgili şikayetler Sağlık Müdürlükleri ile Sağlık Bakanlığının 184 nolu telefon hattına iletilmelidir.

    -Kesinti, arıza, açıkta su satılması, su depoları ve diğer hususlar ise belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.
    Görülebilecek ishal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

    -Kaynağı bilinmeyen buzların kullanılmasından ve tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
    Raporda yerel yönetimlerin alması gereken tedbirler ise şöyle sıralandı:
    '-Öncelikle mümkün olduğunca su kesintisine gidilmemesi için tüm alternatifler değerlendirilmeli ve zamanında tedbir alınmalıdır.

    -Su kesintisi zorunlu ise uzun süreli kesintilerden kaçınılmalıdır. Zorunluluk halindeki bir günü aşan kesintilerde gerekli tedbirler alınmalıdır.

    -Herhangi bir salgın hastalık ortaya çıkması durumunda, sağlık teşkilatının talebi üzerine su kesintisine son verilmelidir.

    -Kesinti planlaması da dahil olmak üzere su kesintilerinin her aşamasında ve su dağıtım sisteminde arıza olması halinde, sağlık müdürlükleri ile koordinasyon sağlanmalıdır.

    Normal şartlarda şebeke sularındaki serbest klor miktarı 0.5 ppm (mg/L) olmalıdır. Ancak, su kesintilerinin yaşandığı yerlerde süper klorlama yapılmak suretiyle bu miktar 1 ppm (mg/L)'e çıkarılmalıdır.

    -Kesinti süresince kontroller sıklaştırılmalı, suyun bakteriyolojik analizleri, serbest klor ölçümleri aksatılmadan yapılmalıdır. Klorlama cihazlarının periyodik bakımlarının yapılarak sürekliliği sağlanmalı ve sistem muhtemel arızalara karşı yedeklenmelidir.

    -Su depolarının periyodik bakım, temizlik ve dezenfeksiyonu ihmal edilmemeli, tüm işler için konunun eğitimini almış personel istihdamı sağlanmalıdır.

    -Su ile bulaşan bulaşıcı ve salgın hastalıklara zamanında ve etkin bir şekilde müdahale etmek için, su şebeke sisteminin kaynak, depo, isale hattı, klorlama üniteleri ile kanalizasyon şebekesi bilgilerini içeren plan ve krokileri yerel yönetimlerce hazır bulundurulmalı ve bunların bir örneği sağlık teşkilatı yetkililerine de verilmelidir.

    -Arıza durumunda, bakım onarım yapılırken iyi planlama yapılmalı, onarım yapılan şebeke bölümü 10 ppm klor içeren suyla 20 dakika dezenfekte edildikten ve bu yüksek klorlu su geri çekilip 1ppm klor içeren suyla durulandıktan sonra şebekeye bağlanmalıdır.

    -Okul, hastane, otel, cami, resmi binalar vb. yerlerin su depolarının bakımı, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu konusunda ilgililere yardımcı olunmalıdır.

    -Depo temizliği ve dezenfeksiyonu konusunda hizmet sunmak isteyen özel kuruluşlar, sağlık teşkilatının görüşleri alınarak ruhsatlandırılmalı, verilen hizmetin kontrol ve denetimi sağlık teşkilatı ile koordineli olarak yapılmalıdır.

    -Kuyu sularından yararlanılan bölgelerde kuyular kayıt altına alınmalı, bu kayıtlar için DSİ ve il özel idarelerince verilen kuyu ruhsatları esas alınmalı, ruhsatsız kuyu kullanımına müsaade edilmemelidir. Kuyu suları doğrudan içme suyu olarak kullanılmamalı, bu sular hiçbir şekilde şebeke suyuna bağlanmamalıdır.

    -Ticari kuruluşlarca tankerlerle içme suyu satışı yasak olmakla birlikte, yerel yönetimler ve yetkilendirdikleri kuruluşlarca gerektiğinde hastaneler, çocuk ve yaşlı bakım evleri ve ilköğretim okullarının ihtiyaçları karşılanabilir. Şebeke suyunun teknik olarak verilemediği bölgelere de Sağlık Müdürlükleri ile koordinasyon sağlanması kaydıyla tankerle su ikmali yapılabilir. Ancak, tankerle içme ve kullanma suyu temininde belirlenen kurallara titizlikle uyulmalıdır. Bu iş için kullanılan tankerler yerel yönetimlerce ruhsatlandırılmış olmalı ve başka amaçlar için kullanılmamalıdır. İçme ve kullanma suyu tankerlerinin dolum noktaları sağlık teşkilatına bildirilmelidir. Tankerlerdeki bakiye klor oranı 1 ppm olmalıdır.

    -Sulama amaçlı kullanılan tankerlerle içme ve kullanma suyu taşınmamalıdır. Bu tankerler üzerine 'içilmez' ibaresi yazılmalıdır.

    -Genel amaçlı kullanılan tuvaletlerin zemin, tuvalet taşı ve klozetleri yüzde 2'lik sodyum hipoklorit solüsyonu (2 lt. çamaşır suyu + 8 lt su karışımı) ile temizlenmesi ve bu yerlerde el temizliği için katkısız sıvı sabun kullanılması sağlanmalıdır.

    -Atık sularla kirlenen dere ve çayların sulama suyu olarak kullanımı önlenmelidir.

    -Mahalle çeşmeleri gibi dezenfeksiyon işleminin yapılamadığı, ancak biyolojik veya kimyasal kirlilik tespit edilmiş suların tüketimi engellenmelidir. Bu gibi yerlerde 'içilmez' ibareli tabela veya levha asılmalı, tarihi veya kültürel niteliği bulunmayıp ıslahı da mümkün olmayan çeşmeler yıkılmalıdır.

    -Açıkta satılan her türlü gıda satışı engellenmelidir.

    -Sebze ve meyvelerin pazaryerlerindeki durgun sularla yıkanması engellenmelidir. Pazaryerlerinde denetim sıklaştırılmalı, zabıtalar bu denetimle ilgili olarak eğitilmeli, toplum bireyleri bilgilendirilmelidir.

    -Göl, gölet, şelale, fıskiye gibi rekreasyon amaçlı olarak kullanılan havuzların dezenfeksiyonu ile ilgili gerekli önlemler alınmalıdır.

    -Kullanılacak tüm dezenfektan maddelerin Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olmasına dikkat edilmelidir.

    -Buz imalathanelerinin su kaynağı ve teknolojisi denetlenmelidir.

    -İlgili belediye personelinin hijyen ve dezenfeksiyonla ilgili bilgi açıkları varsa il sağlık teşkilatı ile işbirliği yapılarak eğitimleri sağlanmalıdır.

    -SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİNİN GÖREVLERİ-
    Bilim Kurulu raporunda Sağlık Müdürlüklerince alınması aereken tedbirleri şöyle sıraladı:
    '-Sağlık Müdürlüklerinde ilgili sağlık müdür yardımcısı başkanlığında, gıda ve çevre kontrol şube müdürü, bulaşıcı hastalıklar şube müdürü, sağlık ocakları şube müdüründen oluşan bir izleme değerlendirme birimi oluşturularak gelişmelerle yapılan çalışmalar günlük/haftalık değerlendirilmelidir.
    -Bütün yerleşim yerlerinin su ve kanalizasyon sistemlerini ayrı ayrı renkte, kaynak, depo girişi ve çıkışı, klorlama noktaları ve şebekeye katılan kuyu veya ilave kaynak varsa bunları da gösteren ve ilgili yerel yönetimler tarafından hazırlanan krokiler, İl Sağlık Müdürlüğü / Sağlık Grup Başkanlığında da bulunmalıdır.

    -Yerleşim yerlerinde sorumlu sağlık birimlerince içme ve kullanma suyu sağlayan su kaynaklarının özellikle bakteriyolojik yönden kontrolü için yeterli sayıda odak noktalar belirlenmelidir. Bu odak noktalar belirlenirken kaynak, depo girişi ve çıkışı, şebekenin kanalizasyon sistemine yakın geçtiği noktalar, şebekeye ilave, kuyu, baraj vb gibi bir su kaynağı, şebeke sistemindeki muhtemel zayıflıklar ve toplu su kullanımının olduğu yerler (okul, hastane, toplu çalışılan yerler, gıda üretim yerleri ve yemek fabrikaları vb. gibi) dikkate alınmalıdır. Odak belirleme işlemi yerel yönetimlerle birlikte yapılmalıdır. Belirlenen odak noktalardan Sağlık teşkilatınca haftalık bakteriyolojik numune alınmalı (gerektiğinde bu süre kısaltılabilir), suda bakiye klor ölçümü ise günlük olarak yapılmalıdır.

    -Yapılan kontrollerde kirli bulunan içme ve kullanma sularının kirlilik nedenleri araştırılmalı, kirlilik odak noktaları tespit edilerek izale edilmeli, kirlilik giderilinceye kadar bu su kaynaklarının kullanımına engel olunmalı, gerektiğinde bu durum mahalli yayın organları ile halka duyurulmalıdır.

    -Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b. kaynaklardan sağlanan niteliği belirsiz içme suyu satışlarına engel olmak için gerekli denetimler yapılmalıdır.

    -Hastaneler, çocuk ve yaşlı bakım evleri ve tüm okulların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, tankerle taşınan içme ve kullanma suyunun bakiye klor ölçümleri ve bakteriyolojik analizler düzenli olarak yapılmalıdır. Su örnekleri bina su tesisatını temsil edecek şekilde alınmalıdır.

    -Yemek fabrikaları ve lokantalar dahil olmak üzere tüm toplu beslenme hizmeti sunan işletmelerin içme ve kullanma suları ile su depoları bakteriyolojik olarak izlenmelidir. Buralarda çalışanlar ishalli hastalıklar açısından takip edilmelidir.

    -Yüzme havuzları su kirliliği yönünden izlenmeli, gerekli önlemler alınmalıdır.

    -Kişisel hijyen ve el yıkama konularında halka yönelik bilgilendirme faaliyetleri artırılmalıdır.

    -Ambalajlı su işletmelerinin denetimleri sıklaştırılmalıdır. Damacanaların yıkama suları denetlenmelidir.

    -Buz imalathanelerinin özellikle su kaynağı olmak üzere denetimi sıklaştırılmalıdır.

    -Belediyelerin eğitim talepleri değerlendirilerek gerekli destek yapılmalı, gereğinde Bakanlık Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden teknik destek istenmelidir.

    -Gıda işleme yerleri, toplu beslenme yerlerinin denetimi arttırılmalıdır.'

#02.08.2007 14:20 0 0 0
  • Bu konu icin Tesekkürler.Zaten Dinimizdede israf Günahtir vede ne yazikki tek Türkiyede degil bütün Dünyada Su rezervleri azaliyor onun icin elimizden geldigince dikkat li olusumuz gerekiyor.
#25.08.2007 14:49 0 0 0
  • israf haramdir
#27.08.2007 09:08 0 0 0