Plastik Gıda Ambalajı petrol rafinelerinden çıkan detaylı mamüllerin petrokimya tesislerinde işlenmesi ile elde edilir. Dünyada imal edilen toplam petrolün yalnızca % 4'ü plastik üretimi amacıyla kullanılmaktadır. Plastik üretiminde sarfedilen bu %4 oranının ise yalnızca %3'ü plastik ambalaj üretiminde kullanılmaktadır. Plastikler hem daha az malzeme ile daha çok ambalaj üretilebileceği amacıyla, hem de biçim verme basitlığından kaynaklı Plastik Gıda Ambalajı sektörde daha da tercih edilebilir bir duruma gelmiştir.
Plastiklerin ambalaj programlarında kullanılmaya II. Dünya Savaşı'ndan sonra başlanmıştır.1950'li senelerde süregelen olarak kullanılmaya başlayan plastik ambalajlar 1970'den şu vakita kadar gelinen dönemde ise artarak ivme kazanmıştır.
Pet (Polietilen teraftalat) Ambalajlar
Polyester ailesine ait termoplastik bir malzemedir. Isıl işlenmesine bağlı olarak, amorf (şeffaf) ve yarı-kristal (opak ve beyaz) malzeme olarak mevcuttur. En mühim kullanım avantajı, tamamıyla geri dönüşebilir olmasıdır
PET kalınlığına bağlı olarak yarı-rijit (yarı-sert) ve rijit (sert) olabilir. Çok hafiftir. İyi bir gaz ve nem bariyeri olarak kullanılır. Serttir ve vuruşa karşı dayanıklıdır. Doğal olarak renksiz ve şeffaftır. İnce film olarak üretildiğinde, PET sık sık alüminyum ile kaplanır; opak bir duruma gelir. PET şişeler, kusursuz bariyer malzemesi olup, bilhassa meşrubatlar amacıyla çok süregelen kullanım kısmı vardır. Çeşitli boyutlarda içme suyu, gazlı içecekler, meyve suyu ve bitkisel yağ şişeleri, fıstık yağı kavanozu, mikro dalga gıda tepsisi örtüsü, salata kapları PET plastiğinden yapılmaktadır. Son senelerde levha programları da artmaktadır.
Fiber ya da cam partikül dolgulu bulunduğunda, kayda değer bir biçimde sert ve daha uzun yaşamlı bir hal alır. PET, 1941 senesinde Calico Printer's Ortaklığı doğrulusunda Manchester'da patentlenmiştir. PET şişe ise 1973 senesinde patentlenmiştir.
PVC (PoliVinil Klorür) Ambalajlar
Sert ve elastik olarak iki tür PVC malzemesi vardır. Bitkisel yağlar ve şampuan şişeleri, çamaşır suyu ve şeffaf sıvı deterjan kapları, sıvı motor yağı şişeleri, suni deriler, pencere temizleme mamülleri, taze et kapları, ketçap şişeleri, yumUşak oyuncaklar, elektriksel yalıtımlar, çatı malzemeleri, borular ve pencere çerçevesi malzemeleri PVC'den yapılmaktadır.
Polivinil klorür ilk olarak 19. yüzyılda iki değişik durumda, 1835'te Henri Victor Regnault ve 1872'de Eugen Baumann doğrulusunda kaza eseri keşfedilmiştir. 20. yüzyılın başlarında, Rus kimyacı Ivan Ostromislensky ve Fritz Klatte Alman kimya şirketi Griesheim-Elektron ile PVC'yi ticari mamüllerde denemiştir, lakin katı durumda prosedür görme zorlukları ve polimerin gevrekliği çabaları durdurmuştur.
1926'da, B.F. Goodrich şirketinden Waldo Semon PVC'yi değişik katkı maddeleri ile karıştırıp, plastikleştirme metodu geliştirmiştir. Bu sonuç, daha elastik ve daha basit işlenebilir malzemeyi vermiş ve ticari alandaki süregelen kullanım bundan yakın bir vakit sonra başarılmıştır.
PP (PoliPropilen) Ambalajlar
Kimyasal maddelere, ısıya ve aşırı yorulmaya dayanıklı bir maddedir. Orta sertliğe ve parlaklığa sahip plastiklerdir. Margarin tüpleri, ketçap şişeleri, çubuk, başlıklar, cips ve bisküvi amacıyla poşetler, mikrodalga yiyecek tepsileri, ilaç şişeleri, yoğurt kapları, sandalyeler, bavullar, halı yapma, halat ve birtakım kaplar ile kapaklar polipropilen plastiklerden yapılmaktadır. Ambalaj yapımında sarfedilen plastiklerin en düşük yoğunluklu olanıdır.
PS (PoliStiren) Ambalajlar
Rijit ve köpük olabilir, Çok yönlü ve hedefli sarfedilen bir plastiktir. Oldukça sert, kırılgan ve parlak bir plastiktir. Nispeten düşük erime noktasına sahip çok pahalı olmayan bir reçinedir. Koruyucu ambalaj, yumurta kartonları, soğutucular, tepsiler, fast-food ambalaj kapları, kahve kapları, yoğurt kapları, video ve ses kaset kapları, çatal ve bıçak takımı, su bardağı, kapaklar, ufak botlar ve köpek kapları polistiren plastiklerden yapılmaktadır.
PE (PoliEtilen) Ambalajlar
Evlerimizde en çok kullandığımız plastik türüdür. Çamaşır suyu, deterjan ve şampuan şişeleri, motor yağı şişeleri, çöp torbaları gibi çoğu kullanım kısmı vardır. Geri dönüştürülmüş PE' den deterjan şişeleri, çöp kutuları ve aynısı mamüller yapılır.
HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)
Oldukça dayanıklı ve ekonomik bir malzemedir. Doğal olarak süt rengi görünümündedir. Bu amaçla berraklığın mühim bulunduğu mamüllerde kullanılmaz. En çok sarfedilen plastiklerden biridir. Düşük maliyetli, basit biçimlenebilmesi ve kırılmaya dayanıklı olması sebebi ile geniş bir kullanım kısmına sahiptir. Plastik tüpler, atık torbaları, kâseler, kablo yalıtımları, kovalar, ince taşıyıcı torbalar ile süt, su, meyve suları, sıvı deterjanlar, motor yağları, çamaşır suları, şampuanlar, parfüm ve losyon kapları HDPE den yapılmaktadır.
LPDE (Düşük Yoğunluklu Polietilen)
PC (Polikarbonat) Ambalajlar
İşlenmesi, kalıplanması, ısıl olarak biçimlendirilmesi basitdır, bu tip plastikler çağdaş imalat pazarında çok geniş kullanım kısmı olan plastiklerdir. Polikarbonat çok dayanıklı bir malzemedir, kurşungeçirmez cam yapımında kullanılır. Hem de bu polimer olabildiğince şeffaf ve ışığı yaşamış bir yapıdadır. Birçok cam türünden daha iyi ışık geçirgenlik karakteristiğine sahiptir. Evlerimizde kullandığımız damacana adını sunduğumuz şişeler ve biberonlar da gene polikarbonat malzemesinden üretilirler. Darbelere karşı dayanıklı olması bu malzemenin en iyi özelliğidir.