İzmir yemekleri

Son güncelleme: 13.08.2022 11:13
  • EGE'NİN İNCİSİ İZMİR'İN MEŞHUR YEMEKLERİ

    İzmir yemekleri tarihi ve izmir mutfağından yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik.

    Etli Ekmek Dolması
    İzmir Köfte
    Boyoz
    Patlıcanlı Silkme
    Sütlü Dilbalığı
    İzmir Lokması


    İzmir yemekleri tarihi ve izmir mutfağından yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik. Tadı damakta kalan lezzetleri ve İzmir'e özgü tatları biliyor musunuz?
    İzmir yemekleri lezzeti ile herkesi büyülüyor. Arapsaçı, ebegümeci, cibez, şevket-i bostan, turp otu, acı soğan gibi pek çok tadı içinde barındıran İzmir mutfağını ve tarihini hiç merak ettiniz mi? Sizler için İzmir mutfağından yemek tarifleri ve püf noktaları anlatıyoruz.
    Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi geçmişiyle 36 medeniyeti barındırmış bir kentimiz İzmir. Bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli insan topluluklarının kültürel etkileşimi, coğrafi koşullar, doğanın sunduğu nimetler ve en önemlisi de zeytinyağı... İşte İzmir mutfağına biçim veren etkenler.
    Türkiye‘nin üçüncü büyük ilindeyiz. Tarihçi Heredotos’un dediği gibi, "Yeryüzünün bilinen en güzel gökyüzü altında kurulmuş coğrafya"da. Eski adıyla Smyrna; şimdiki İzmir...


    İZMİR'İN GELENEKSEL YEMEKLERİ

    İzmir’ de balık ve deniz ürünleri üzerine müthiş bir mönü çıkıyor karşınıza. Tuzda lagos, Subye yumurtası güveci, Balık köftesi, Sardalya buğulaması, Asma yaprağında barbunya, Midye kızartması, Midye dolması, Dilbalığı şleto şiş, Kağıtta sardalya, Kefal balığıyla hazırlanan Kakavya, papalina balığından yapılan Papalina tavası...
    İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş. Selanikliler İzmir’ de özellikle paça-çorba kültürünü yaygınlaştırmışlar. Sebze yemeklerinin bir kısmı da ortak. Örneğin; kemer patlıcan, ayşekadın fasulye ve enginar yemekleri... Selaniklilerin İzmir’e taşıdığı diğer yemekler Susamlı kumru, Estafno denilen tatlı, mayalı ekmek, Selanik tatlısı, kanela ve bademden yapılıp sıcak içilen Somata...
    Priştine‘den gelen Arnavut yemeklerinden Elbasan tava, Arnavut ciğeri, Priştine tavası ve Kirde kebabı İzmir mutfağına özgü yemekler arasında sayılıyor. İzmir’e özgü bir börek olan Boyoz’u unutmamak gerek. Musevilerin yöre mutfağına ekledikleri bu nefis börek hala Alsancak’ ta bir fırında üretiliyor.

    İZMİR'İN MEŞHUR OTLARI VE FAYDALARI

    ACI SOĞAN NEDİR? NASIL KULLANILIR?
    Acı soğan: Yaban sümbülünün soğanıdır. İzmir Alaçatı civarında yetişir. Acı olduğu için iki kere haşlanır; üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek yenir.

    ARAPSAÇI NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
    Arapsaçı: Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkileri vardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır.

    DENİZ BÖRÜLCESİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
    Deniz börülcesi: Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir.

    EBEGÜMECİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
    Ebegümeci: Zeytinyağlı yemeği yapılan bu bitki yurdumuzun değişik yörelerinde yetişir. Kol ve bacak çürüklerinde, ciltteki şişlik ve çıbanlara losyon şeklinde tatbik edilen bitkinin yaprakları kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirir.

    CİBEZ NEDİR? NASIL KULLANILIR?
    Cibez: Türklerin ‘cücük’ dedikleri yabani lahanadır. Yumuşak ve lezzetli olan bu bitki haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla tatlandırılır.

    ŞEVKET-İ BOSTAN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
    Şevket-i bostan: Süt dikeni olarak da bilinir. Kuzu etiyle yemeği yapıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenir. Haşlama suyu sabahları aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kumu için iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

    TURP OTU NASIL KULLANILIR?
    Turp otu: Haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yenir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özellikleri vardır.


    İZMİR'İN YÖRESEL YEMEKLERİ
    Etli Ekmek Dolması
    İzmir yemekleri


    Etli Ekmek Dolması Tarifi İçin malzemeler

    1 bayat çavdar ekmeği
    500 gr kuşbaşı kuzu eti
    2 kahve fincanı sıcak su
    6 taze soğan
    1 kahve fincanı zeytinyağı
    2 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 demet maydanoz veya dereotu
    Tuz
    Karabiber
    Kırmızı pul biber

    Etli Ekmek Dolması Nasıl Yapılır?

    Ekmeğin bir ucunu keserek kapak şeklinde açın. Kaşık yardımıyla içini çıkarıp bir kaba ufalayın.
    Taze soğanları temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Dereotu veya maydanozu temizleyip kıyın.
    Kuşbaşı eti tencereye alın. 1 fincan su ilave ederek suyunu çekinceye kadar pişirin.
    1 fincan su daha ekleyip kapağı kapalı olarak pişirin. Gerekirse 1 fincandan fazla olmamak kaydıyla su ekleyip pişirmeye devam edin. Et suyunu çekince tencereyi ocaktan indirin.
    Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Taze soğanları ekleyip hafif sarartın. Ekmek içi, sarımsak, salça, tuz ve baharatları ekleyip 2-3 dakika kavurun.
    Kuşbaşı et, dereotu veya maydanozu ilave edip karıştırın ve tavayı ocaktan alın.
    İç malzemeyi bir kaşıkla hiç boşluk bırakmayacak şekilde ekmeğin içine doldurun. Çıkardığınız kapağı ağzına kapatın.
    Büyük bir tencereye ısıya dayanıklı bir kâseyi ters yerleştirin. Ekmeği kâsenin üzerine oturtun. Kâsenin seviyesini geçmeyecek kadar su ekleyin.
    Kapağı kapalı olarak orta ateşte 15-20 dakika pişirin. Ekmeği tencereden alıp dilimleyerek servis yapın.

    Afiyet olsun.
#12.08.2022 16:59 1 0 0
  • İzmir Köfte

    İzmir yemekleri

    Domates sosu ile birlikte servis edilen İzmir köfte, Türk ve Yunan mutfağının önemli bir lezzetidir. Yunanistan'da smyrna köftesi olarak bilinen bu yemek, kaburga bölgesinden yapılır. Protein bakımından zengin olduğu için, sporcu listelerinde yer alır. Kas gelişimini desteklemesinin yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, gerçek İzmir köftesi nasıl yapılır sorusunun cevabı için tarife başlayabiliriz


    İzmir Köfte Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    500 gr orta yağlı kıyma
    2~3 sivri biber
    1 küçük boy rendelenmiş soğan
    Yarım demet maydanoz
    Tuz
    Kimyon
    Karabiber
    1 yemek kaşığı galeta unu
    1 yumurta
    3 dilim bayat ekmek içi
    3 patates
    Kızartmak için ayçiçeği yağı

    Sosu için

    3 domates
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    Tuz
    Kırmızı toz biber

    İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

    Köfte için, kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun.
    Köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine aktarın.
    Patateslerin kabuğunu soyup elma dilimi şeklinde kesin. Tuzla tatlandırdıktan sonra kızgın yağda hafifçe kızartın.
    Aynı şekilde kağıt havlu üzerine aktarın. Yemeğin sosu için domatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp salça ile birlikte zeytinyağında karıştırmadan 10 dakika pişirin.
    Tuz ve toz biberi ekleyip tatlandırın. Sosu ocaktan alın. Isıya dayanıklı bir kaba köfteleri ve patatesleri yerleştirin.
    Hazırladığınız sosu patates ve köftelerin üzerinde gezdirin. Sivri biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri parçalar şeklinde doğrayıp ilave edin.
    Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin.
    Fırında İzmir köftesini, pirinç pilavı ve fava ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    İzmir Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?

    Köfte harcı hazırlarken kıymanın içerisine bir çay kaşığı karbonat ekleyin.
    Kullanacağınız kıymanın orta yağlı ve iyi çekilmiş olmasına dikkat edin.
    Köfte yapımında kullanacağınız ekmeğin bayat olması daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
    Malzemeleri karıştırdıktan sonra üzerini streç ile kapatıp 15 dakika dinlendirin.
    Köfte ve patateslerin eşit pişmesi için fırının ısısını önceden ayarlayın.
    Kıymayı hazırlarken elinizle yoğurun ve büyük parçalar kalmamasına özen gösterin.
    Patates ve köfterleri istediğiniz boyutlarda hazırlayabilirsiniz.

    1 Porsiyon İzmir Köfte Kaç Kaloridir?

    Çinko ve potasyum deposu olarak bilinen İzmir köftenin bir porsiyonu, yaklaşık 105 kaloridir. Eklenen malzemelere göre kalori değeri değişebilir. Kilo kontrolünde olanların ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir. Dilerseniz, klasik köfte tarifini de deneyebilirsiniz.
#12.08.2022 17:02 1 0 0
  • Boyoz

    İzmir yemekleri


    Boyoz Tarifi İçin malzemeler

    2 su bardağı un
    1 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı sirke
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
    1 su bardağı mısırözü yağı
    Yarım tatlı kaşığı tuz

    Kabaklı iç malzeme:

    2 kabak
    1 patlıcan
    1 soğan
    1 domates
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    Tuz

    Patatesli iç malzeme:

    2 patates
    2 yumurta
    1.5 kahve fincanı tulum peyniri
    1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri

    Boyoz Nasıl Yapılır?

    Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın.
    Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın.
    Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.
    Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun.
    Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin.
    Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın.
    Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
#13.08.2022 11:12 1 0 0
  • Krutonlu Köz Patlıcan


    İzmir yemekleri

    Krutonlu Köz Patlıcan Tarifi İçin malzemeler

    3 adet orta boy patlıcan
    6 yemek kaşığı kruton (Kıtır ekmek)
    3 yemek kaşığı yeşil mercimek (Haşlanmış)
    Natürel sızma zeytinyağı

    Servis için

    Sarımsaklı süzme yoğurt
    Dereotu (İnce kıyılmış)
    Nar tanesi

    Krutonlu Köz Patlıcan Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları közleyin. Ortalarını açıp içlerini bastırın.Mercimek ve krutonları biraz zeytinyağı ile harmanlayıp patlıcanların üzerine pay edin.
    Sarımsaklı yoğurt, dereotu ve nar taneleri ile süsleyerek servis edin.



    Fark yaratacak bu lezzete bayılacaksınız ???? Yalnızca 7 malzemeden oluşan krutonlu köz patlıcan tarifini deneyenleri yorumlara bekliyorum.
#13.08.2022 11:13 1 0 0