ADANA YEMEKLERİ

Son güncelleme: 18.08.2022 19:39
  • ADANA YEMEKLERİ , ADANA MUTFAĞI , ADANA YÖRESEL YEMEKLERİ , ADANA YEMEKLERİ TARİFLERi

    Adana'nın yöresel yemekleri nelerdir? Adana'nın hangi yemekleri meşhur? İşte, özel lezzetleri ile dünyaya sesini duyuran Adana mutfağı
    ADANA YEMEKLERİ

    Kendine has lezzetleri ile herkesi kendine hayran bırakan Adana'nın yöresel yemekleri, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Adana denildiğinde akla ilk gelen kebaplar olsa da, kahvaltılık tarifleri ve hamur işi lezzetleri ile de ön plana çıkan bir mutfaktır. Adana'nın keskin baharatları ile hazırlanan bu yemekleri evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsini

    Adana'nın Yöresel Yemekleri

    Analı Kızlı
    ADANA YEMEKLERİ
    Et, kıyma, irmik ve bulgur ile hazırlanan analı kızlı, Adana'nın en sevilen yemeklerinden biridir. Hem çorba, hem de ana yemek olarak sunulan analı kızlı, özel baharatlar ve biber salçası ile zenginleştirilir.

    Başlangıç menülerinde ikram edilen analı kızlı çorbası, Türk mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alır. Adana ile özdeşleşen bu besin, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Ana malzemeleri et, kıyma, bulgur ve irmiktir. Zengin bir yemek olan analı kızlı çorbasının içerisinde misket köfte kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü analı kızlı çorbası nasıl yapılır birlikte görelim.



    Analı Kızlı Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    İç harcı için

    200 g yağsız koyun kıyması
    2 adet soğan
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    100 g tereyağı
    Tuz
    Karabiber

    Dış harcı için

    250 g dövmelik dana eti
    2.5 su bardağı ince siyah bulgur
    1 adet yumurta
    1 çay bardağı irmik
    6 yemek kaşığı dolusu un
    1 çay kaşığı kimyon
    2 tatlı kaşığı biber salçası
    2 çay kaşığı tuz
    1.5 su bardağı kadar su

    Çorba suyu için

    50 g tereyağı
    1 adet büyük soğan
    1.5 tatlı kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    1 orta boy kase haşlanmış nohut
    Tuz, karabiber
    10-12 bardak su (Et suyu olursa daha güzel olur)
    1 adet limon suyu
    1 tatlı kaşığı kuru nane

    Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır?

    Bir tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekmesine yakın küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyin ve iyice suyunu çektirin.
    Sonra salçasını, tereyağı ve baharatlarını ekleyip iyice kavurun. Kavrulan kıymayı tepsiye döküp soğutun.
    Dış harcı için; dana etini et dövme makinasında iyice dövün (Makineniz yoksa kasapta 3 kez çektirin). Bulgurunuzu geniş kenarlı bir tepsiye koyun.
    Üzerine yarım bardak su döküp karıştırın ve 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumurtayı kırın, irmiği, dövülmüş eti ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
    Yoğururken salçaları ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Arada biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edin.
    En son unu ve baharatları ekleyip, yumuşak bir köfte hamuru elde edinceye kadar yoğurun.
    Anaları için; ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın, parmaklarınızın ucuyla yuvarladığınız hamurun içini oyun (Mümkün olduğunca ince yapın). İçine kavurduğunuz kıymadan 1.5 tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru yuvarlayıp kapatın.
    Kıyma harcınız bitene kadar bütün hamurdan köfte büyüklüğünde kıymalı toplar hazırlayıp bir tepside biriktirin. Daha sonra kalan köfte hamurundan nohut büyüklüğünde toplar (Kızlar) hazırlayıp onları da bir tepside biriktirin.
    Suyu için büyük bir tencereye tereyağını koyun, üstüne küçük yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Kavrulurken salçaları da ekleyip hafif kavurun.
    Daha sonra et suyunu ilave edip biraz kaynayınca nohutları, tuzu ve karabiberi ekleyin. En son limon suyunu ekleyin.
    Bunlar kaynarken yaptığınız ufak köfteleri (Kızlar), 5 dakika sonra da büyük köfteleri (Analar) ekleyin. Anaları suyun üstüne çıkınca çorbanın altını kapatın ve kuru naneyi ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.
    Analı kızlı çorbasını, zeytinyağlı taze fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Analı Kızlı Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

    Dana etini mutlaka çektirin ve yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayın. Böylece köfteler daha lezzetli olacaktır.
    Köfte hamurunu ne kadar güzel yoğurursanız o kadar güzel olur ve pişerken dağılmaz.
    Köfte hamurunu hazırladıktan sonra 10 dakika dinlendirin ardından tekrar yoğurun ve şekil verin.
    Hamura şekil vermek için, avuç içlerinizi ıslatabilirsiniz. Bu sayede elinize yapışmadan daha kolay yuvarlayabilirsiniz.

    1 Porsiyon Analı Kızlı Çorbası Kaç Kaloridir?

    Analı kızlı çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 30 kaloridir. Bir porsiyon bir kepçe çorbaya eşittir. Bu tarifi diyet listenize ekleyebilirsiniz.
#10.08.2022 16:01 1 0 0
  • Yüksük Çorbası
    ADANA YEMEKLERİ
    Diğer çorbalara göre daha zor bir şekilde hazırlanan yüksük çorbası, mantı, nohut, kıyma ve et suyu ile hazırlanır. Çok doyurucu bir çorba olan yüksük çorbası, özellikle kış aylarında tercih edilir.


    Nohut, hamur ve kıyma ile hazırlanan yüksük çorbası, Adana mutfağına özgü bir lezzettir. Başlangıç menülerinde yer verilen bu çorba, Adana'nın yanı sıra Antep ve Şanlıurfa yörelerinde de çok sevilir. Peki, yüksük çorbası nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, videolu anlatımıyla yüksük çorbası tarifine geçebiliriz.

    Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider?

    Yüksük çorbasını, fırında tavuk, zeytinyağlı bamya veya yunan salatası ile birlikte sunabilirsiniz.


    Yüksük Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    8 su bardağı et suyu
    1 su bardağı nohut
    1 çorba kaşığı salça
    1 çorba kaşığı margarin
    1 limonun suyu

    Hamur için

    2 su bardağı un
    1 yumurta
    1 çay bardağı su
    1 tutam tuz

    İç harcı

    250 gr kıyma
    1 soğan
    Karabiber

    Yüksük Çorbası Nasıl Yapılır?
    Nohudu akşamdan ıslatın. Haşlayıp suyunu süzün. Kıyma, kıyılmış soğan ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın.
    Hamur için unu tuz ile birlikte hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu ekleyin.
    Pürüzsüz ve sert bir hamur oluncaya kadar yoğurun. Bezelere ayırıp üzerini temiz bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
    Bezeleri mantı hamuru inceliğinde açıp 1.5 santim büyüklüğünde kareler kesin.
    Her bir karenin ortasına iç harçtan yerleştirip çapraz köşelerinden birleştirip üçgen şeklinde kapatın. Diğer iki ucu parmağınız etrafında birleştirip yüzük şeklinde hazırlayın.
    Büyük bir tencerede et suyunu kaynatın. Haşlanmış nohutları ve hamurları ilave edin. Hamurlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
    Margarini eritip salça ve naneyi kavurun ve kaynayan çorbaya ilave edin. Limon suyunu döküp bir iki taşım daha kaynatın. Sıcak servis yapın.

    Yüksük Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Nohudu geceden ıslatırken içerisine az miktarda süt koymanız nohudun suyu çabuk çekmesini sağlayarak kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
    Nohudun fazlasını derin dondurucuda saklayarak farklı yemeklerde ve daha sonra kullanabilirsiniz.
    Çorbanızı daha pratik hazırlamak isterseniz hazır mantı da kullanabilirsiniz.
    Çorbayı yaparken önceden kaynatılmış et suyu kullanmanız çorbanızı daha da lezzetlendirecektir.
    Et suyu içerisine çeşitli sebzeler atarsanız daha da lezzetli bir su elde edersiniz.
#10.08.2022 16:07 1 0 0
  • Kamhi Çorbası
    ADANA YEMEKLERİ
    Yalnızca 5 malzemeden oluşan kamhi çorbası, 'hayır çorbası' olarak da bilinir. İhtiyaç sahiplerine dağıtılan bu çorbanın orijinali 12 saatte hazırlanır. Kamhi çorbasının ana malzemeleri dövme bulgur, gerdan eti ve nohuttur.
    Kamhi çorbası Adana'da hayır çorbası adıyla da bilinir. Doyurucu içeriği ile hayırseverlerin büyük kazanlarla yaptığı ve ihtiyaç sahiplerine dağıttığı bu çorba oldukça lezzetli. Tarif için malzemeleriniz ve siz hazırsanız, içinizi ısıtacak kamhi çorbasının detayları aşağıda.

    Kamhi Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    500 gr dövme bulgur
    300 gr gerdan eti
    120 gr nohut
    2 kaşık tereyağı
    Tuz, karabiber, pul biber

    Kamhi Çorbası Nasıl Yapılır?

    12 saat önce nohut ve dövme bulgur suda bekletilir.
    Nohut ve dövme bulgur tuzlu suda haşlanır.
    Gerdan eti kuşbaşı doğranır ve çorbanın içine eklenir.
    Su ihtiyacına göre su eklemesi yapılır. Kıvam alana kadar tahta kaşıkla karıştırılır.
    Kıvam aldığında ocağın altı kapatılır.
    Tereyağında baharatlar kızdırılır. Çorbanın üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.
#10.08.2022 16:11 1 0 0
  • Adana Kebap

    ADANA YEMEKLERİ

    Adana denildiğinde ilk akla gelen lezzet, adana kebaptır. Yapımında hem dana kıyması, hem de kuzu kıyması bulunan bu kebap, şişe geçirilerek ızgarada pişirilir. Daha sonra lavaşın içerisine sarılarak tüketilir.


    Ülkemizde kebap denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan Adana kebap, ocakbaşının da en çok aranan tarifidir. Adana kebabı, zırh adı verilen ve satıra benzeyen bir bıçak ile kıyılan et ile hazırlanan bir kebap çeşididir. Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en önemli özellik, yapımında kullanılan ettir. Kebap yapımında kullanılan et, doğal ortamda ve yaylalarda yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık becerileri de bu kebaba lezzet veren diğer unsurlardandır. Adana kebap yapımında, kesinlikle dana eti kullanılmamalıdır. Ana malzemeleri kuzu eti, kuyruk yağı ve pul biberdir. Meşhur Adana kebabı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret almıştır. Malzemeler hazırsa, ev yapımı gerçek adana kebap tarifi için detaylara geçebiliriz.

    Adana Kebap Yanına Ne Gider?

    Adana kebabı, sumaklı soğan salatası, içli köfte, gavurdağı salata, tırnak pide veya fındık lahmacun eşliğinde sunabilirsiniz.

    Alternatif olarak Urfa kebabı ve tavuk kebabı tarifini de deneyebilirsiniz.


    Adana Kebap Tarifi İçin malzemeler

    180 gram dinlendirilmiş yağlı kuzu eti
    1 adet kapya biber
    2 çay kaşığı kırmızı toz biber
    1 çay kaşığı tuz
    1 adet domates
    2 adet köy biberi
    1,5 santimetre eninde kebap şişleri

    Adana Kebap Nasıl Yapılır?
    Dinlendirilmiş kuzu etine tuz ilave edilerek zırhta çekilir.
    Yine Zırhta çekilmiş kapya biber ve kırmızı toz biberi eklenerek yoğurulur.
    Hazır olan kıyma karışımından avuç içini dolduracak kadar parçalar alıp şişe tutturulur.
    Ele yapışmaması için ara sıra avuç ıslatılır, şişteki kıymanın her yeri aynı kalınlıkta olmalıdır.
    Dış rengi koyuya dönene kadar ama kurutmadan pişirilir. Közlenmiş domates ve közlenmiş köy biberi ile servis edilir.

    Adana Kebap Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Adana kıymasını kasaptan alırken kalın aynadan çekilmiş kıyma olmasına dikkat edin
    Kebapları şişlere takarken uçlarını sıkıştırmanız kebapların dökülmesini önleyecektir.
    Adana kebap yapmak için, 1 kilo kıyma için 300-350 gr kuyruk yağı koymalısınız.
    Pişirirken kebapların kurumamasına ve sulu kalmasına özen göstererek pişirmek kebaplarınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
    Izgara telini yağlamak için, kasaptan kuyruk yağı da alabilirsiniz.
    Izgara telinin yağlanması kebabın daha iyi pişmesini ve lezzetlenmesini sağlar.
    Izgara telinin altındaki bölmeye bir fırın tepsisi koyun. Bu sayede etlerden akan yağı tepsiye toplayabilirsiniz.
    Yemeği zenginleştirmek için ızgara teline domates, biber ve patlıcan dizebilirsiniz.
    Etlerin pişmesine yakın üzerine lavaş koyarak ekmeğin ısınmasını sağlayabilirsiniz.

    1 Porsiyon Adana Kebap Kaç Kalori?

    Adana kebabın bir porsiyonu, yaklaşık 360 kaloridir. Protein değeri yüksektir.
#10.08.2022 16:16 1 0 0
  • Ciğer Kavurma Adana Usulü
    ADANA YEMEKLERİ

    Adana'da sokak aralarındaki mekanlarda sık sık rastlayabileceğiniz ciğer kavurma, kuzu ciğer, biber ve baharatlarla hazırlanır. Ciğer kavurmayı bu kadar popüler yapan ise, Adana'da kahvaltılık olarak tüketilmesidir.

    Bayram sofralarının vazgeçilmezi haline gelen kavurmayı, bu kez ciğer ile yapıyoruz. Kuzu ciğeri, soğan, domates ve limon ile hazırlanan ciğer kavurma, farklı baharatlarla zenginleştirilir. Peki, Adana usulü ciğer kavurma nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, limonlu ciğer kavurma yapımı için tarife geçebiliriz


    Ciğer Kavurma (Adana Usulü) Tarifi İçin malzemeler

    500 g kuzu ciğer
    1 adet büyük boy soğan (İnce kıyılmış)
    2 diş sarımsak (İnce kıyılmış)
    1 adet kırmızı acı biber (İnce doğranmış)
    1 adet tatlı kıl biber (İnce doğranmış)
    3 domates (Küp doğranmış)
    1/2 çay bardağı zeytinyağı
    Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, sumak
    1 küçük kase kıyılmış maydanoz, nane, dereotu karışımı
    1 limonun rendelenmiş kabuğu
    1 tatlı kaşığı limon suyu

    Ciğer Kavurma (Adana Usulü) Nasıl Yapılır?

    Ciğerleri tavla zarı şeklinde doğrayın. Zeytinyağını ısıtıp, çok ince kıyılmış soğanı yumuşayana kadar kavurun.
    Üzerine ince kıyılmış sarımsakları, limon suyunu ve ciğeri ekleyin. Birkaç dakika kavurun.
    Domatesleri, biberleri, tuzu ve baharatları ekleyin. Domatesler suyunu salıp çekene dek pişirin. Ciğeri ocaktan alın.
    Kıyılmış yeşillikleri ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Hemen servis yapın. Afiyet olsun.
#10.08.2022 16:44 1 0 0
  • Yaprak Ciğer
    ADANA YEMEKLERİ

    A vitamini bakımından zengin olan koyun ciğer, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini önemli ölçüde karşılar. Enerji vermesinin yanı sıra cilt sağlığını korumasıyla da bilinir. Sağlık açısından birçok faydası olan yaprak ciğer, lezzetiyle de her zevke hitap ediyor. Özellikle Adana mutfağında sık sık yer verilen bu besin, kimi zaman sabah kahvaltılarında bile tüketiliyor. Peki, yaprak ciğer nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, evde yaprak ciğer yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.


    Yaprak Ciğer Tarifi İçin malzemeler

    1 koyun ciğeri
    2 kırmızı soğan
    1 çay kaşığı kekik
    1 çay kaşığı karabiber
    15 gr tereyağı
    Yarım demet maydanoz
    1 çay kaşığı kırmızı pul biber
    1 tatlı kaşığı sumak
    1 limonun suyu
    Tuz

    Yaprak Ciğer Nasıl Yapılır?

    Ciğerin zarını soyun. Keskin bıçakla ince dilimleyin. Bir soğanı temizleyip halka şeklinde doğrayın. Kekik, tuz ve karabiberle karıştırın.
    Ciğer dilimlerini bir kaba alıp aralarına baharatlı soğanları ilave edin. Kapağı kapalı şekilde buzdolabında 2 saat dinlendirin.
    Ciğer dilimlerini soğanlardan ayırın. Tereyağını tavada eritin. Ciğerleri ekleyip çevirerek 5 dakika pişirin.
    Diğer soğanı soyup piyaz şeklinde doğrayın. Maydanozları temizleyip kıyın.
    Soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve tuzu bir kaba alıp harmanlayın. Ciğerleri servis tabağına alın. Soğan ve maydanozlu garnitürle birlikte sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

    Yaprak Ciğer Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Öncelikle tarifte kullanacağınız ciğerleri kasaptan alırken ince bir şekilde doğratın.
    Yaprak ciğer yapımında dikkat edilmesi gereken nokta, ciğerlerin aynı kalınlıkta olmasıdır.
    Pişirdiğiniz ciğerleri, tereyağlı sos ile lezzetlendirebilirsiniz.

    1 Porsiyon Yaprak Ciğer Kaç Kalori?

    100 gramlık bir porsiyon yaprak ciğeri, yaklaşık 200 kaloridir. Yağ değeri yüksek olduğu için ölçülü tüketilmesi önerilir.
#10.08.2022 16:47 1 0 0
  • Şırdan Dolması
    ADANA YEMEKLERİ
    Son yıllarda çok popüler olan şırdan dolması, ilginç görünümü ve eşsiz lezzetiyle yöre halkı tarafından çok seviliyor. Yöre halkı tarafından çok sevildiği için şırdan miktarı yetersiz kalıyor ve yakın şehirlerden temin ediliyor. Eğer evde şırdan dolması hazırlamayı deneyecekseniz, üzerine pul biber ve kimyon serpiştirmeyi unutmayın.

    Adana'nın en sevilen yöresel lezzetlerinden biri olan şırdan, bir çeşit sakatattır. İnek veya koyun gibi hayvanların midelerinde bulunan 4 gözden sonuncusuna şırdan denir. Midenin bir bölümü olan şırdan, iyice temizlenmelidir. Ardından pirinçli iç harç ile doldurulur ve pişirilir. Şırdan dolmasını pişirmeden önce, ağız kısmı iple dikilir. Peki, evde şırdan dolması nasıl yapılır? Listedeki malzemeler hazırsa, şırdan yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz


    Şırdan Dolması Tarifi İçin malzemeler

    4 adet şırdan
    3 adet soğan
    3 su bardağı pirinç
    1 yemek kaşığı biber salçası
    2 çay kaşığı karabiber
    2 çay kaşığı kimyon
    2 çay kaşığı tuz
    2 çay kaşığı pul biber

    Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

    Şırdanların içini güzelce temizledikten sonra iki tarafını da önce soğuk, sonra sıcak suyla birkaç kez yıkayın.
    Tamamen temizlendiğinde şırdanları limonlu ve tuzlu suda 2 saat bekletin. Ardından tekrar yıkayın.
    Bu esnada soğanları küçük küçük doğrayın.
    Üzerine pirinç, baharatları ekleyerek karıştırın.
    Malzemeleri karıştırdıktan sonra, elinizle şırdanların içine doldurun.
    Ağız kısmını çok fazla doldurmamaya özen gösterin.
    Şırdanların ağızlarını diktikten sonra tencereye yerleştirin.
    Tencerenin içine salçalı su dökün ve şırdanları bu şekilde yaklaşık 1 saat pişirin. Afiyet olsun.

    Şırdan Dolması Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Şırdanları alırken, içini kasaba temizletebilirsiniz.
    Şırdan yapımında en önemli nokta, içinin düzgün temizlenmiş olmasıdır.
    Şırdanları en az 3-4 kez bol su ile yıkamayı unutmayın.
    Şırdanı kasaptan veya büyük marketlerden temin edebilirsiniz.

    1 Adet Şırdan Dolması Kaç Kalori?

    1 adet şırdan, yaklaşık 210 kaloridir.
#10.08.2022 18:14 1 0 0
  • Mumbar Dolması
    ADANA YEMEKLERİ


    İç harcı bulgur, soğan ve cevizle doldurulan mumbar dolması, Adana'nın yöresel lezzetlerinden biridir. Batman ve Siirt yörelerinde de çok ilgi gören mumbar dolması, sıcak bir şekilde servis edilir.

    Bağırsak ve iç harç ile hazırlanan mumbar dolması, Adana ile özdeşleşmiştir. Fakat Batman ve Siirt yörelerinde de rağbet gören bir yemektir. Hazırsanız, Siirt usulü mumbar nasıl yapılır birlikte görelim.


    Mumbar Tarifi İçin malzemeler

    1 mumbarlık bağırsak
    1.5 su bardağı bulgur
    4-5 soğan
    200 gr ceviz içi
    1 tatlı kaşığı karabiber
    Yarım su bardağı sıvıyağ
    200 gr biber salçası
    2 litre su
    1 çay kaşığı tuz

    Mumbar Nasıl Yapılır?

    Soğanı ince ince doğrayın. Derin bir kapta bulgur, soğan, ceviz içi, tuz, karabiber, sıvıyağ ve salçayı karıştırın.
    Bağırsağı temizleyip yıkayın ve kuruması için bekletin. Tamamen kuruduktan sonra hafif ıslatıp içini hazırladığınız harçla doldurun.
    Tencereye yerleştirip suyu ilave edin. Kaynayınca ateşi kısıp suyunu çekene kadar 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
#10.08.2022 18:17 1 0 0
  • İşkembe Dolması Kibe

    ADANA YEMEKLERİ


    Adana'da et ile yapılan dolmaların yeri bir başkadır. Yöre halkı tarafından çok sevilen işkembe dolması, kuzu işkembe, bulgur ve kıyma ile hazırlanır. Mumbar ve şırdan kadar ismi duyulmasa da, Adana'ya gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
    İşkembe, genellikle çorbası ile bilinen bir yemek olsada dolması da oldukça lezzetlidir. Lezzetinin yanı sıra sağlık deposu olan bu işkembe dolması tarifi için malzemeleriniz hazırsa tarifin detayları aşağıda.



    Kibe (İşkembe Dolması) Tarifi İçin malzemeler

    1 kuzu işkembe
    150 gr kıyma
    1~1.5 çay bardağı pilavlık bulgur
    1 soğan
    2~3 tane karabiber
    60 gr tereyağı
    3~4 diş sarımsak
    1 yemek kaşığı biber salçası
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    Maydanoz
    Kimyon
    Tuz
    Kuru nane
    Karabiber
    Yenibahar
    Kırmızı pul biber

    Kibe (İşkembe Dolması) Nasıl Yapılır?

    İşkembeyi sirkeli suda birkaç saat bekletip yıkayın. El büyüklüğünde dikdörtgen parçalar kesin.
    Soğanın bir tanesini küçük doğrayıp kıymaya karıştırın.
    Yıkanmış bulgur, 1 yemek kaşığı salça, rendelenmiş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, nane, yenibahar, kimyon ve pul biberi ekleyip karıştırın.
    İşkembeyi ikiye katlayın ve 3 tarafını iğne ve iplikle dikin.
    Kalan boşluktan kaşık yardımı ile harç koyun.
    Tereyağı ve zeytinyağını düdüklü tencereye alın ve ısıtın. Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun.
    Tane karabiberleri ve dolmaları tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edin.
    Tuz serpiştirin ve düdüklü tencerenin kapağını kapatarak dolmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

    Kibe Tarifinin Püf Noktası Nedir?

    İşkembeleri kasaptan temizlenmiş olarak temin edebilirsiniz.
#11.08.2022 15:56 1 0 0
  • Fıstıklı Kebap

    ADANA YEMEKLERİ
    Döş kıyma ve antep fıstığı ile hazırlanan fıstıklı kebap, hem Adana'da, hem de Antep'te çok sevilen bir yemektir. Hazırlanan kebap, lavaş ve sumaklı soğan eşliğinde sunulur.

    Fıstıklı Kebap Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    100 g kuzu döş kıyma
    100 g dana döş kıyma
    1 çay bardağı ince çekilmiş Antep fıstığı
    1 soğan
    1 diş sarımsak
    2~3 yemek kaşığı kaynar su
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    4 küçük şiş

    Servis için

    2 kırmızı soğan
    1 yemek kaşığı sumak
    1 yemek kaşığı nar ekşisi
    2 lavaş ekmeği

    Üzeri için

    1 yemek kaşığı iri çekilmiş Antep fıstığı

    Fıstıklı Kebap Nasıl Yapılır?

    Kıymaları geniş bir kaba alıp üzerine, Antep fıstığı, rendelediğiniz soğan, sarımsak, su, tuz ve baharatları ekleyip yoğurun.
    Harçtan bir avuç dolusu alın ve aşağı doğru sıkarak şiş boyunca yayın. Zeytinyağını döküm bir tavada ısıtıp şişe dizdiğiniz kebapları kızartın.
    Servis için soğanları ince piyazlık doğrayıp bir kaseye alın. Üzerine nar ekşisi gezdirip sumak serpin ve karıştırın.
    Lavaş ekmeklerini yapışmaz yüzeyli bir tavada ısıtıp bir servis tabağına alın. Üzerine sırasıyla soğanlar ve kebapları şişleri ile beraber yerleştirin.
    İri çekilmiş Antep fıstığı ile süsleyerek sıcak servis yapın
#11.08.2022 16:00 1 0 0
  • Fellah Köfte

    ADANA YEMEKLERİ
    Adana ve Hatay mutfağında çok meşhur olan fellah köfte, ince bulgur ile hazırlanır. Köfteler haşlandıktan sonra üzeri salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ile zenginleştirilir.
    Adana yöresi ile özdeşleşen fellah köftenin ismi, Arapça kökenlidir ve 'çiftçi' anlamına gelir. İnce bulgur ile hazırlanan bu yemeğin, karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Özellikle Akdeniz ve İç Anadolu'da yaygınlaşan bu besin, bazı yörelerde sarımsaklı köfte adıyla bilinir. Malzemeleriniz hazırsa, orijinal fellah köftesi tarifine geçebiliriz.


    Fellah Köftesi Tarifi İçin malzemeler

    Köfte için

    2 su bardağı ince bulgur
    2 su bardağı sıcak su
    1 soğan
    1 su bardağı irmik
    1 yumurta
    1 yemek kaşığı domates salçası
    3~4 yemek kaşığı un
    Tuz
    Karabiber
    Kimyon
    Yarım çay bardağı su

    Sosu için

    2 diş sarımsak
    1 su bardağı zeytinyağı
    2 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    Tuz
    Karabiber
    1 demet maydanoz

    Üzeri için

    Yarım su bardağı süzme yoğurt
    2 diş sarımsak

    Fellah Köftesi Nasıl Yapılır?

    İnce bulguru bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. O esnada soğanları rendeleyin.
    Şişen bulgura rendelediğiniz soğan ve kalan malzemeleri ilave edin. Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
    Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın. Köftelerin ortasına parmağınızla bastırıp düğme şekli verin ve un serpilmiş bir tepsiye yayın.
    Sosunu hazırlamak için ezdiğiniz sarımsakları ve salçaları zeytinyağında kavurun. Salçaların kokusu çıkınca ocaktan alıp ince kıydığınız maydanozun yarısını ilave edin ve karıştırın.
    Sosu geniş bir kaba alın. Köfteleri tuzlu kaynar suda haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca bir kevgir yardımıyla süzün ve sosun olduğu kaba alın.
    Tüm köftelerin sosa bulanması için karıştırın ve soslu köfteleri bir servis tabağına alın. Üzerine ezdiğiniz sarımsakla beraber hafif çırptığınız yoğurdu gezdirin.
    Fellah köfteyi, fırında sebze ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Orjinal Fellah Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?

    Fellah köftesi yaparken kullanılacak bulgur oldukça önemlidir. İnce kısırlık bulgur kullanarak köftenin kıvamını tutturabilirsiniz.
    Köftenin lezzetini arttırmak için, şekil verdiğiniz harçları buzdolabında 30 dakika dinlendirebilirsiniz.
    Sos hazırlarken önce salçayı ve baharatları koyun. Sarımsağı sosun en sonunda koyarak aromasını arttırabilirsiniz.
    Köfteyi servis ederken üzerine bir miktar nar ekşisi ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz.

    1 Porsiyon Fellah Köftesi Kaç Kaloridir?

    Bulgurla kısa sürede hazırlanan fellah köfte, 100 gramlık porsiyonda, yaklaşık 120 kaloridir. Düşük kalorili fellah köftesini diyet listenize de ekleyebilirsiniz.
    Yaklaşık aynı kalori değerine sahip olan mercimek köftesi de, en sevilen tarifler arasında yer alır.
#11.08.2022 17:01 1 0 0
  • Gül Mantı Adana Mantısı
    ADANA YEMEKLERİ

    İç harcında kıyma kullanılan gül mantı, görünümü ve lezzetiyle dikkatleri üzerine çeker. Gül mantısının sosunda nohut, et suyu ve salça kullanılır. Servis esnasında sarımsaklı yoğurt ve nane ilave edilir.

    Adana'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan yufkadan gül mantısı, kıyma ve hamur ile hazırlanan bir yemektir. Tarifte kullanılan malzemeler klasik mantıya benzese de, iç harcı ve görünümünde farklılıklar mevcuttur. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü gül mantısı nasıl yapılır birlikte görelim.

    Adana Mantısı (Gül Mantı) Tarifi İçin malzemeler

    Hamuru için

    750 g kadar un
    1 adet yumurta
    Yeterince su (1 su bardağı)
    Tuz

    İç harcı için

    350-400 g yağsız koyun veya dana kıyma
    Karabiber
    Kırmızı pul biber
    Tuz

    Sosu için

    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 tatlı kaşığı biber salçası
    3-4 su bardağı et suyu
    3 su bardağı su
    1 kase haşlanmış nohut
    Tuz
    Kırmızı pul biber
    Karabiber
    2 yemek kaşığı tereyağı

    Kızartmak için

    Ayçiçek yağı

    Üzeri için

    1 yemek kaşığı kuru nane
    Süzme yoğurt
    2-3 diş sarımsak (Ezilmiş)

    Adana Mantısı (Gül Mantı) Nasıl Yapılır?

    Hamuru için; unu ve tuzu derin bir yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu karıştırın.
    Azar, azar un ekleyerek biraz sert bir hamur olacak şekilde iyice özleşene kadar yoğurun (Un ölçüsü az gelirse elinizle azar azar un eklemesi yapın).
    Elde ettiğiniz hamuru 2 eşit bezeye ayırıp üzerine temiz bir bez örtün ve 15-20 dakika dinlendirin.
    İç harcı için; kıymayı, tuzu ve baharatları bir kapta iyice karıştırın.
    Dinlenen hamurları un serptiğiniz zeminde oklava ile açın. Açılan hamuru 1.5 cm genişliğinde şerit halinde kesin.
    Kestiğiniz şeritlerin 4-5 adedini üst üste yerleştirip 1.5 cm. kare oluşacak şekilde kesin. Hazırladığınız kıymadan bir parça kare hamurların üzerine koyun ve gül şeklinde kapatın. Hazırladığınız mantıları kızgın yağda iyice kızartın.
    Çorbayı pişireceğiniz tencerede tereyağını eritin. Salçaları yağda ezip biraz soteleyin. Üzerine pul biber, karabiber ve tuzu ekleyin.
    Ardından et suyu ve sade suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayınca mantıları ve nohutları içine atın. Mantılar kaynadıktan sonra (Mantılar biraz diri kalmalı) kuru naneyi üzerine ekleyin, bir taşım kaynatıp ocaktan alın.
    Bir kasede yoğurdu ezilmiş sarımsakla birlikte karıştırın. Mantıyı servis tabağına alın. Yanında sarımsaklı yoğurtla servis edin.
    Gül mantısını, kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Gül Mantısının Püf Noktaları Nelerdir?

    Mantı hazırlanırken hamur olmaması için kızaran gül mantı tanelerinin servis edilmeden 10 dakika önce suya atılıp kaynatılması gerekir. Önce atıp pişirirseniz kızarmış olduğu için taneler yumuşar.
    Mantı hamurunu hazırladıktan sonra üzerini örtün ve 30 dakika bekletin. Bu esnada iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
    Mantı yapımında en önemli püf noktası hızlı olmaktır. Hamuru açtıktan sonra hızlı bir şekilde doldurmalı ve kapatmalısınız. Aksi takdirde hamurlar kuruyacaktır.
    Mantının sosunu, servis esnasında ekleyin. Bu sayede sulu olmasını önleyebilirsiniz.

    1 Porsiyon Gül Mantısı Kaç Kaloridir?

    Gül mantısının bir porsiyonu, yaklaşık 155 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Dilerseniz, Türk mutfağının özgün lezzetleri arasında yer alan Kayseri mantısını da deneyebilirsiniz.
#11.08.2022 17:41 1 0 0
  • Avgan Pilavı Adana Usulü
    ADANA YEMEKLERİ
    Adana'da klasik pirinç yerine bulgur tüketimi daha fazladır. Ancak et ve havuç ile hazırlanan avgan pilavı, Adana'nın yöresel lezzetleri arasında yer alır. Özellikle kalabalık sofralarda yer verilir.
    Geleneksel Türk Mutfağı’nda pirinç özel bir yere sahiptir. Akdeniz bölge mutfağında yapılan pilavlar tüm Anadolu’da olduğu gibi burada da çok sevilir. Hazırsanız, avgan pilavı tarifine başlayabiliriz.


    Adana Usulü Avgan Pilavı Tarifi İçin malzemeler

    1 kg parça et
    2 soğan
    250 ml ayçiçeği yağı
    500 gr baldo pirinç
    Sıcak su
    1 kg havuç
    1 tatlı kaşığı yenibahar
    Tuz

    Adana Usulü Avgan Pilavı Nasıl Yapılır?
    Küçük parçalar şeklinde doğranmış eti ve kıyılmış soğanı tencereye alıp bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. Kıyılmış havuç ve bol suyla yıkanmış pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Tuzla tatlandırın. Yenibahar ekleyip pirincin üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip bir kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısın. Kısık ateşte pilav suyu çekene kadar pişirin. 10 dakika demlendirip servis yapın.
#11.08.2022 17:47 1 0 0
  • Bamya Dolması
    ADANA YEMEKLERİ
    İç harcı pirinç ve soğanla doldurulan bamya dolması, yörenin en ilginç yemeklerinden biridir. Bamya dolması yapımında, mümkün olduğunda büyük bamyalar kullanılır.
    Adana'nın pek bilinmeyen ancak en ilginç yemeklerinin başında bamya dolması gelir. Bamyanın içi, pirinçli harç ile doldurulur ve tencerede pişmeye bırakılır. Bamya dolması tarifinde, mümkün olan en büyük bamyalar seçilir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bamya dolması, hem sağlıklı, hem de lezzetli bir yemektir. Malzemeler hazırsa, Adana usulü bamya dolması tarifine geçebiliriz.


    Bamya Dolması Tarifi İçin malzemeler

    250 gr iri bamya
    150 gr pirinç
    1 adet soğan
    1 su bardağı sıcak su
    2 diş sarımsak
    5 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 adet limon
    Tuz

    Bamya Dolması Nasıl Yapılır?

    Pirinçler yıkanır. Yağ tencereye alınarak yemeklik doğranan soğan ve sarımsak kavrulur.
    Pirinç eklenerek kavrulmaya devam edilir.
    Baharat ve su eklendikten sonra pişmeye bırakılır.
    Bamyaların baş kısımları kesilir.
    İçleri harç ile doldurulur.
    Tencerenin dibi dilimlenmiş limon ile doldurulur, üzerine dolmalar dizilir.
    Su eklenerek pişmeye bırakılır. Afiyet olsun.

    Bamya Dolması Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Bamya dolması yapımında, en büyük bamyalar kullanılır.
    Bamyanın salyalanmaması için, baş kısımları koni şeklinde kesilir.
    İç harç dikkatli bir şekilde doldurulmalı ve tencereye yatay olarak yerleştirilmelidir. Bu sayede harcın dökülmesi önlenir.
#14.08.2022 14:28 1 0 0
  • Ekşili Ispanak Başı
    ADANA YEMEKLERİ
    Adana mutfağında et tüketimi çok fazla olsa da, bazı sebze yemekleri de ön plana çıkar. Ispanak, mercimek ve nohut ile hazırlanan ekşili ıspanak başı da bu yemeklerden biridir.
    Adana mutfağının en lezzetli yemekleri arasında yer alan ekşili ıspanak başı, çorba olarak tüketilir. İçerisinde ıspanak, mercimek ve nohut gibi mineral bakımından zengin olan besinlere yer verilir. Kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen bu besin, kötü kolesterolü de düşürür. Dama tıkanıklığı oluşma riskini de düşürür. Malzemeleriniz hazırsa Adana yöresinden ekşili ıspanak başı çorbası nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir birlikte görelim.

    Ekşili Ispanak Başı Tarifi İçin malzemeler

    4 demet ıspanak kökü ve sapları
    1 adet büyük soğan
    1 küçük kase haşlanmış yeşil mercimek
    1 küçük kase haşlanmış nohut
    2 diş sarımsak
    1 küçük domates
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1.5-2 su bardağı et suyu
    Tuz
    Karabiber
    Kimyon
    2-3 yemek kaşığı turunç veya limon suyu

    Üzeri için

    1 yemek kaşığı kuru nane
    2 diş sarımsak (Dövülmüş)
    3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

    Ekşili Ispanak Başı Nasıl Yapılır?

    Ispanak köklerini ve saplarını yıkayıp ayıklayın. İyice yıkayıp, sirkeli suda bekletin.
    Tereyağını ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye ekleyip, içine küçük doğranmış soğanı ve sarımsakları koyup, kavurun.
    Salçayı da ekleyip beraberce kavurduktan sonra içine haşlanmış mercimek, nohut ve baharatları ilave edin.
    Ispanak kökü ve saplarını da ilave edip kavurmaya devam edin. En son küçük doğranmış domatesi ve turunç veya limon suyunu da ekleyip biraz daha çevirin.
    Malzemelerin üzerini biraz geçecek şekilde et suyunu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp pişirin.
    Zeytinyağını bir tavada ısıtın, dövülmüş sarımsak ile kuru naneyi ekleyip karıştırın ve pişen yemeğinizin üzerine gezdirip servis yapın.
    Ekşili ıspanak başını, sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Ekşili Ispanak Başının Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarife başlamadan önce ıspanakları sirkeli suda bekletin. Ardından bol su ile durulayın.
    Ispanakların vitaminini öldürmemek için, bıçak yerine elinizle parçalayın.
    Nohutları ılık suda 30 dakika bekletinç Böylece daha kolay pişecektir.
    Yemeğin aromasını arttırmak için et suyu yerine tavuk suyu da kullanabilirsiniz.

    1 Porsiyon Ekşili Ispanak Başı Çorbası Kaç Kaloridir?

    Ekşili ıspanak başı çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 80 kaloridir. Hafif bir yemek olduğu için, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
#14.08.2022 14:59 1 0 0
  • Kabak Çintmesi
    ADANA YEMEKLERİ
    Ortalama 20 dakikada hazırlanan kabak çintmesi, özellikle sıcak havalarda tüketilen bir yemektir. Tarife ismini veren çintme kelimesi, 'parçalama, ufak parçalara ayırma' anlamında kullanılmıştır
    Kalp dostu olarak bilinen kabak, birçok yemeğin içerisinde kullanılır. Hem düşük kalorisi, hem de lezzeti ile diyet listelerinin favorisi olan kabak, 3 günde 3 kilo verdiren meşhur kabak detoksu diyetinin de ana malzemesidir. Listedeki malzemeler hazırsa, bol vitaminli kabak çintmesi tarifi için detaylara geçebiliriz.


    Kabak Çintmesi Tarifi İçin malzemeler

    4 kabak
    3 domates
    1 soğan
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    5~6 diş sarımsak
    Tuz
    Karabiber
    Kırmızı pul biber
    5~6 dal nane

    Kabak Çintmesi Nasıl Yapılır?

    Yemeklik doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı zeytinyağında 2-3 dakika soteleyin.
    Doğradığınız kabakları ilave edip hafif yumuşayıncaya kadar sotelemeye devam edin.
    Küp doğradığınız domatesleri ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın. Domatesler suyunu çekip kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
    İnce kıydığınız naneyi ilave edip ocaktan alın.
#14.08.2022 15:22 1 0 0
  • Babagannuş
    ADANA YEMEKLERİ
    Soğuk bir meze çeşidi olan babagannuş, Hatay ve Adana mutfağında sık sık tüketilir. Patlıcan, yoğurt, biber ve maydanoz ile hazırlanan babagannuş, Filistin ve Suriye gibi Arap mutfağında da önemli bir yere sahiptir.
    Hatay mutfağına özgü bir lezzet olan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Filistin, Suriye ve Lübnan sofralarında da tüketilir. Ana malzemeleri patlıcan, biber ve yoğurt olan bu meze, 'abugannuş' adıyla da bilinir. Genellikle et ürünlerinin yanında sindirimi kolaylaştırmak için tüketilir. Antioksidan özelliği sayesinde toksinlerin arındırılmasında önemli bir rol oynar. İçeriğinde bulunan lifler yardımıyla kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır. Malzemeleriniz hazırsa yoğurtlu babagannuş tarifine başlayabiliriz.




    Babagannuş Tarifi İçin malzemeler

    1.5 kg kemer patlıcanı
    Yarım limonun suyu
    250 gr çarliston biber
    300 gr süzme yoğurt
    4 diş sarımsak
    Yarım demet maydanoz
    100 gr tereyağı
    1 çay kaşığı pul biber
    3 domates
    Tuz

    Babagannuş Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyin. Soğuyunca patlıcanları soyup ince ince doğrayın.
    Limon suyu ve tuzu cam bir kaba alıp karıştırın. Közlenmiş patlıcanları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
    Domates ve biberleri zar şeklinde doğrayıp patlıcanlara ilave edin. Sarımsakları soyup ezin.
    Yoğurdu bir kaseye alıp sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla zedelemeden karıştırın.
    Maydanozları temizleyip ince ince kıyın. Tereyağını bir tavaya alıp eritin ve üzerine pul biberi ekleyip kavurun. Yoğurtlu patlıcan karışımını servis tabağına alın.
    Üzerine biberli yağı gezdirerek dökün. Kıyılmış maydanozla süsleyin.
    Babagannuşu, tepsi kebabının yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Babagannuş Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarife başlamadan önce, patlıcanları tuzlu suda bekletin ve ardından durulayın. Bu sayede acılıklarını giderebilirsiniz.
    Kıvamını yumuşatmak için, domatesleri ezerek suyunu kullanabilirsiniz.
    Kullanacağınız sarımsakları ezdikten sonra çıkan suyu mutlaka ilave edin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
    Babagannuşu yemeğe başlamadan hemen önce hazırlayın. Aksi takdirde domates ve yoğurt kendini salarak mezenin sulanmasına neden olur.

    1 Porsiyon Babagannuş Kaç Kaloridir?

    Standart malzemelerle hazırlanan babagannuşun bir porsiyonu, yaklaşık 35 kaloridir. Potasyum değeri yüksek olduğu için, kanserden koruyucu bir etkisi vardır.
#14.08.2022 15:25 1 0 0
  • Börülce Tarator
    ADANA YEMEKLERİ

    Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan börülce tarator, yemeklerin yanında sunulan bir meze çeşididir. Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan bu meze, Adana'da 'acebek tarator' olarak da bilinir.Yaz aylarında hasat edilen ve fasulyegiller familyasından olan börülce, taze olarak ve iç kısmından çıkan tanelerin kurutulmasıyla yapılan yemekler ile tüketilir. Börülce Adana 'da 'acebek' adı ile de anılır. Genellikle zeytinyağlı börülce yemeği yaygındır. Ancak acebek taratoruna bayılacaksınız. Malzemeleriniz hazırsa börülce tarator tarifi için detaylar aşağıda.

    Börülce Tarator Tarifi İçin malzemeler

    400 gr börülce
    4 diş sarımsak
    1 adet limonun suyu
    5 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 çay kaşığı tuz

    Börülce Tarator Nasıl Yapılır?

    Börülce ayıklanır ve küçük parçalara bölünür.
    Küçük parçalara ayrılan börülceler, tuzlu suyun içerisinde haşlanır.
    Haşlanan börülceler biraz suyuyla birlikte servis tabağına alınır.
    Ezilmiş sarımsak, limon suyu, tuz ve zeytinyağı çırpılarak sos haline getirilir.
    Haşlanan börülcelerin üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.
#14.08.2022 15:39 1 0 0
  • Sıkma

    ADANA YEMEKLERİ



    Adana'da kahvaltı sofralarında sık sık tüketilen sıkma, peynirli, maydanozlu, ıspanaklı, patatesli ve domatesli çeşitleriyle sunulur.

    Adana'nın yöresel yemeği olan sıkma, farklı malzemelerle hazırlanan bir çeşit hamur işidir. Gözlemeye benzetilen bu besin; peynir, patates ve kıyma ile hazırlanabilir. Genellikle köy peyniri, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılır. Yaklaşık 1 saat de hazırlanan sıkma, kahvaltı sofralarında ve çay sohbetlerinde servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü sıkma nasıl yapılır, servis önerileri nelerdir birlikte görelim.

    Sıkma Tarifi İçin malzemeler

    Hamuru için

    4 su bardağı un
    1 paket kuru maya
    1 tatlı kaşığı tuz
    Su

    İç malzemesi için

    300 g beyaz peynir ve lor karışımı (Ufalanmış)
    1 adet soğan (İnce kıyılmış)
    2 yemek kaşığı sıvıyağ
    1/2 demet taze soğan (İnce doğranmış)
    1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış)
    1 tatlı kaşığı pul biber

    Sıkma Nasıl Yapılır?
    Unu yoğurma kabına alın, kuru mayayı ve bir tutam tuzu ekleyip harmanlayın. Azar azar su ilave ederek orta yumuşaklıkta, ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
    Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Unlanmış tezgahın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde merdane yardımı ile açın.
    İç malzemesi için soğanı sıvı yağda kavurun. Ocaktan alın, peynirleri, kıyılmış yeşillikleri, baharatı ekleyip karıştırın.
    Geniş bir tavayı hafifçe yağlayın. Hamurdan küçük parçalar koparın, merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun her iki tarafını iyice kızartın. Hamurlardan bir tanesini tezgahın üzerine yayın, üzerine iç malzemesini paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Dilerseniz yanına köpüklü ayran ile servis edebilirsiniz.
    Sıkmayı, patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Adana Usulü Sıkmanın Püf Noktaları Nelerdir?

    Sıkma hamurunu hazırladıktan sonra 20 dakika dinlendirin.
    Soğanların diri kalmasını önlemek için rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.
    Sıkmanın lezzetini arttırmak için, içerisine rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
    Pişirme esnasında hamuru ve tavayı tereyağı ile yağlayın. Böylece sıkmaların çiğ kalmasını önleyebilirsiniz.
    Artan sıkmaları kapaklı kaplara koyun ve derin dondurucuda saklayın.

    1 Porsiyon Sıkma Kaç Kaloridir?

    Sıkmanın bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Hamur işi olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
#14.08.2022 15:48 1 0 0