Diyarbakır Yemekleri

Son güncelleme: 14.08.2022 14:15
  • Lebeniye Çorbası
    Diyarbakır Yemekleri
    Lebeniye çorbasını farklı yörelerde farklı yapılış tarifleri ile deneyimlemiş olabilirsiniz. Ancak Diyarbakır mutfaklarında da sıklıkla yapılan ve adını yöresel lezzetlerde duyurmuş olan bu çorbayı Diyarbakır yöresinde de çorbacılarda, restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

    Lebeniye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

    1 su bardağı haşlanmış nohut
    2 yemek kaşığı pirinç
    1, 5 su bardağı yoğurt
    2 yemek kaşığı un
    1/2 (yarım) limon suyu
    6 Su Bardağı Su (Koyu Olursa Su Ekleyebilirsiniz)

    Köfte İçin

    200 gr kıyma
    1 kuru soğan
    Tuz, karabiber

    Kızartmak İçin

    2, 5 yemek kaşığı tereyağı
    Üzeri için kuru nane

    Lebeniye Çorbası Tarifi Yapılışı

    İlk olarak tencereye iki yemek kaşı pirinç ve bir bardak su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
    Bu sıra da köfteleri hazırlamak için kıyma bir kabın içine alınır, üzerine bir adet rendelenmiş soğan tuz ve karabiber eklenip iyice yoğurulur.
    Daha sonra yoğrulan köftede misket büyüklüğünde olacak şekilde parçalar alınarak yuvarlayarak şekillendirilir.
    Pişirilen pirinçlerin üzerine 4-5 bardak su ilave edilerek nohutlar eklenir ve kaynatılır.
    Bir kasenin içine yoğurt, un, limon suyu, yaklaşık yarım su bardağı kadar su ilave edilip çırpılır.
    Tencerede kaynayan pirinçli karışımdan kesilmemesi için bir kepçe alınarak yoğurtlu karışıma ilave edilerek çırpılır.
    Hazırlanan bu yoğurtlu terbiye kaynayan nohut pirinç karışımına yavaş yavaş ilave edilir. Tuzu da eklenerek kaynamaya bırakılır.
    Bu sırada da geniş bir tavada tereyağı eritilerek köfteler kızartılır. Kızaran köftelerin üzerine iki tatlı kaşığı nane eklenir ve kızdırılır.
    Çorba servis tabağına alınır üzerine tereyağlı naneli köfte eklenir.
    Afiyet olsun.
#22.07.2004 02:54 1 0 0
  • Ellerine Saglik
#23.04.2005 14:50 0 0 0
  • Ellrine sağlık GS2004 kardeşim
#21.09.2005 23:25 0 0 0
  • Ellerine Emegine Saglik Tesekkürler
#27.09.2005 01:40 0 0 0
  • Ellerine saglik arkadasim
#27.09.2005 09:10 0 0 0
  • tarif icin saol
#11.11.2005 20:38 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER AFİYET OLSUN :cubuk:
#25.12.2005 13:32 0 0 0
  • Paylaşım ve emekleriniz için sonsuz teşekkür ederim.ALLAH sizden ve hepimizden razı olsun
#28.12.2005 00:48 0 0 0
  • ELLERİNİZE SAĞLIK,TADANLARA AFİYET OLSUN.
#26.02.2006 07:30 0 0 0
  • Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
#03.03.2006 20:32 0 0 0
  • teşekkürler
#03.07.2006 15:09 0 0 0
  • tessekkürler....
#16.07.2006 21:59 0 0 0
  • tskelr eline saglik iyi tarif olmsu denerim bakarim
#17.07.2006 05:48 0 0 0
  • ellerine sağlık
#19.08.2006 14:04 0 0 0
  • Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
#22.09.2006 23:23 0 0 0
  • Meftune

    Diyarbakır Yemekleri

    Diyarbakır yemekleri, yöresel yemekler listesinde ilk sıra da yer alan yöresel lezzet meftune yemeğidir. Bu yemek kabaklı ya da patlıcanlı olarak hazırlanabilen içerisine eklenen sumak suyu ile tadında ekşilik bulunan bir yöresel yemektir.

    Diyarbakır’da evlerde ve birçok lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz meftune yemeğini mutlaka deneyimlemelisiniz.

    Meftune Tarifi İçin Malzemeler

    1/2 (yarım) kg kuzu kaburga eti ( ben kuşbaşı kullandım )
    5 tane patlıcan
    5 tane sivri biber
    5 tane domates
    2 yemek kaşığı tepeleme tane sumak
    1 yemek kaşığı salça ( karışık olsun)
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    1 tatlı kaşığı siyah pul biber
    Tuz
    2 yemek kaşığı tereyağı
    2 yemek kaşığı sıvı yağ
    1 baş sarımsak
    3 su bardağı sıcak su ( sumağı bırakmak için)

    Meftune Yapılışı

    İlk olarak etimizi tuzlayalım sumağı sıcak suya bırakalım.
    Sumak kırmızı rengini ve ekşiliğini tam bıraksın.
    Bu sırada patlıcanları biberleri irice doğrayalım domatesin kabuklarını soyalım.
    Ardından domatesi iri küp şekilde doğrayalım.
    Tuzladığımız et suyunu vermiştir. Suyunu döküp bir tencerenin altına etleri dizelim üzerine doğradığımız patlıcanı, sivri biberi dizip hafif tuz ve pul biberi ekleyelim.
    Daha sonra üzerine domatesi de ekleyelim. Salçayı minik minik dağıtalım sonra tereyağı ve sıvı yağ ekleyip en son üzerine hazırladığımız sumak suyunu süzgeçten süzüp yemeğin hizasına gelecek kadar bırakalım.
    Tencerenin kapağını yarım olarak kapatın ilk olarak harlı ateşte pişirin, kaynamaya başladığında orta ateşte pişirin. Ancak tenceredeki yemeği yalnızca iki defa karıştırın pişince ocaktan alın.
    Bu yemeğin vazgeçilmeszi olan sarımsakları ezip sofraya bırakın meftune yemeği sarımsak olmadan yenmez, isteyen meftuneye sarımsak ekleyebilir sarımsak yemeyenler bırakmayabilir.
    Afiyet olsun.
#13.08.2022 13:50 1 0 0
  • Ciğer Kebabı

    Diyarbakır Yemekleri

    Doğunun illeri olan Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır’da oldukça meşhur olan bir lezzettir ciğer kebabı. Doğuya gelip de burada bu lezzeti denemeden giderseniz eşsiz lezzetin damakta kalan tadından mahrum kalırsınız. Ciğer kebabı sabah kahvaltılarında, öğle yemeklerinde, akşam yemekleri günün her öğününde yenilebilen bir lezzet olarak Diyarbakır’ın ustaları tarafından kendilerine has yapışları ile ününü salmış yöresel bir lezzettir. Diyarbakır’a deldiğinizde lokanta, restoran ve kebapçılarda bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

    Ciğer Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

    Yarım kg kuzu ciğer
    1 kahve fincanı zeytinyağı
    1 kahve kaşığı kimyon
    1 kahve kaşığı karabiber
    1 kahve kaşığı tuz
    2 diş sarımsak

    Ciğer Kebabı Yapılışı

    İlk önce kuzu ciğeri kuşbaşından daha ufak şekilde doğranır. Bir kaba alınarak zeytinyağı ile ellerinizle iyice karıştırılır.
    Ardından üzerine ezilmiş sarımsak, kimyon, karabiber ve tuz ilave edilir. Yoğurur gibi karıştırılır.
    Karıştırma işlemi bitince üzeri streçle kapatılır. Buzdolabında 2 saat dinlendirilir. Sonra şişlere dizilir ve mangal ateşinde pişirilir. Afiyet olsun.
#13.08.2022 18:14 0 0 0
  • Duvak Pilavı, Diyarbakır Yemekleri

    Diyarbakır Yemekleri


    Pilav her sofra ve her mutfak kültüründe istisnasız yer alan bir yemektir. bazen başlı başına bir yemek bazen de ana yemekler yanına yardımcı olarak yapılan pilav Diyarbakır sofralarında bir ana yemek olarak yerini alır. Besleyici ve doyurucu bir lezzet olan duvak pilavını Diyarbakır’a geldiğinizde deneyimleyin.

    Duvaklı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

    1 yemek kaşığı sıvı yağ
    1 adet soğan(yemeklik doğranmış)
    250 gram dana kıyma
    1/2 çay bardağı soyulmuş iç badem
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı yenibahar
    1 tutam maydanoz(doğranmış)
    3 yemek kaşığı tereyağı
    2 su bardağı baldo pirinç
    3 su bardağı sıcak su

    Duvaklı Pilav Yapılışı

    Bir tavada sıvı yağ ile birlikte yemeklik doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
    Kavrulan soğan üzerine kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
    Ardından bademleri, tuzu, karabiberi ve yenibaharı da ekledikten sonra biraz daha kavurmaya devam edin.
    Ocaktan almadan önce ince kıyılmış maydanozu ilave edin ve ocaktan alıp servis için kullanacağınız kabın tabanına yayın.
    Bir pilav tenceresinde tereyağını kızdırın.
    Ardından yağa pirinci ekleyip hafif şeffaf olana kadar kavurun, sonra üzerine kaynayan suyu ekleyin.
    Pilav, bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp demlemeye bırakın.
    Demlenen pilavı kıymanın olduğu servis kasesinin üzerine yayın ve ters çevirerek servis edin. Afiyet olsun.
#13.08.2022 18:15 0 0 0
  • Nardanaşı, Diyarbakır Yemekleri
    Diyarbakır Yemekleri
    Doğu mutfağında da meyvenin et ile buluştuğunda ortaya çıkartacağı o eşsiz lezzetlerin bir örneği de nardanaşı yemeğidir. Diyarbakır’da usta ellerden çıkan bu enfes yemek yolunuz düştüğünde hem görüntüsü hem de deneyimlemediğiniz farklı bir lezzet oluşu ile sizleri cezbedecek bir lezzet olarak tatmanız gereken bir yöresel lezzettir.

    Nardanaşı Tarifi İçin Malzemeler

    2-3 kişilik
    250 gram kıyma
    2 adet soğan
    1 kase haşlanmış nohut
    1 çay bardağı kısırlık bulgur
    Bir narın yarısı
    1 çay bardağı nar ekşisi
    Tuz
    1 kahve kaşığı karabiber
    Arzu edilirse pul biber
    1-2 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2-3 adet cevizin içi

    Nardanaşı Yapılışı

    Önce soğanlardan birini soyup incecik rendeleyin.
    Bir kabın içerisine rendelenen soğanı, kıymayı ve bulguru alıp karıştırın.
    Tuz ve karabiber de ekleyip 5-6 dakika boyunca güzelce yoğurun.
    Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
    Ardından kalan diğer soğanı soyup ufak doğrayın.
    Tencerede tereyağını eritip soğanları ekleyin. 2-3 dakika sararana kadar kavurun.
    Sonra salçayı da ilave edip biraz da birlikte kavurun.
    Daha sonra da nar ekşisini, tuz ve bolca karabiberi ekleyin.
    Yaklaşık 1 buçuk su bardağı sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın.
    Köfteleri ekleyin, 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.
    Pişmeye yakın tencereye nohutları ekleyin, biraz birlikte pişirip ocağı kapatın.
    Nar taneleri ve iri kıyılmış ceviz içlerini serpip servis edin. Afiyet olsun.
#13.08.2022 18:26 0 0 0