Patlıcan Yemekleri

Son güncelleme: 13.08.2022 17:28
  • PATLICAN YEMEKLERİ: PATLICANLA YAPILAN KOLAY VE NEFİS TARİFLER

    Patlıcanla hangi yemekler yapılır? Patlıcan nasıl tüketilir? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek, midenizi bayram ettirecek birbirinden lezzetli, pratik ve farklı patlıcan yemeği tarifleri

    Patlıcan  Yemekleri


    İlk kez Hindistan topraklarında yetiştirilen patlıcan, düşük kalorisiyle diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen patlıcan, kalp sağlığını korumasıyla bilinir. Demir eksikliğine ve anemiye iyi gelen bu sebze, aynı zamanda beyin fonksiyonlarının geliştirilmesine de yardımcı olur. Lif oranı yüksek olduğu için, kilo verme sürecine destek olur. İdrar söktürücü özelliği vardır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Faydaları saymakla bitmeyen patlıcan, sebze ve et yemeklerinde sık sık kullanılır. 'Patlıcanla ne yemek yapılır?' diyenler için en lezzetli tariflerimizi bir araya getirdik. Listedeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına patlıcanlı tarifler sayfamda göz atabilirsiniz. İşte, sizin için seçtiğim farklı patlıcan yemeği tarifleri

    Hünkar Beğendi
    Patlıcan  Yemekleri
    Patlıcan denildiğinde ilk akla gelen yemek, hünkar beğendidir. Közlenmiş patlıcan püresi, kuzu eti ve süt ile hazırlanan bu yemek, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Videolu anlatımıyla hünkar beğendi tarifini evinizde kolayca yapabilirsiniz.
    Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan, kuzu eti, süt, un ile hazırlanan Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış özel bir yemektir. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Nasıl ortaya çıktığıyla ilgili birçok rivayet bulunmaktadır.

    Hünkar beğendi kalori bilgisi: Etli hünkar beğendi yemeği 100 gramlık bir porsiyonda ortalama 175 kalori değerine sahiptir. (%64 yağ, %24 protein, %12 karbonhidrat)

    Hünkar beğendi için servis önerisi: Hünkar beğendinin yanına garnitürlü pilav ve haydari hazırlayabilirsiniz.

    Hünkar Beğendi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Patlıcanın lezzetini arttırmak için fırında közlemeyi denebilirsiniz. Patlıcanları kavurmaya başlamadan önce sarımsaklı ve limonlu yağda bekleterek aromalı olmasını sağlayabilirsiniz.
    Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. İstiyorsanız sütü önceden kaynatabilir ve içerisine defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
    Tarifte kullanacağınız sebzelerin küçük doğranmasına özen gösterin. Bu sayede sebze tadının, yemeğe daha iyi karıştığını göreceksiniz.
    Patlıcan gibi sebze yemeklerinde, kavurarak pişirmek her zaman daha iyi sonuç verecektir. Sebzelerin lezzetini arttıran bu teknik, tarifin kısa sürede yapılmasını da sağlar.



    Hünkar Beğendi Tarifi İçin malzemeler

    Etli kısmı için:

    4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ
    2 adet soğan
    1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
    2 diş sarımsak
    1 adet dolmalık biber
    2 adet domates
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    3 tutam tuz
    1 tutam karabiber
    3 bardak su

    Beğendi kısmı için:

    1 çay bardağı (100 ml) yağ
    3 yemek kaşığı tepeleme un
    1,5 kg bostan patlıcanı
    1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
    1 tutam tuz
    1 tutam rende muskat
    2,5 bardak ılık süt

    Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

    lk olarak sarımsakları ince ince kıyın ve biberleri irice kesin.
    Ardından soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün.
    Soğanların üzerine etleri ilave edin. Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.
    Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken etin üzerine ekleyin.
    Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.
    Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.
    Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.
    Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin. Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.
    Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin. Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
    Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın. Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun.
#13.08.2022 11:44 0 0 0
  • Patlıcan Kıstırma

    Patlıcan  Yemekleri
    Patlıcanla nefis bir atıştırmalık hazırlamak isteyenleri böyle alalım. İç harcı beyaz peynir, kaşar peyniri ve maydanoz ile doldurulan patlıcan kıstırma, kızartma usulüyle pişirilir.
    Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan patlıcan, imam bayıldı, hünkar beğendi gibi yemeklerin ana malzemesidir. Düşük kalorisi ve lezzetiyle çok sevilen bu besin, isteğe göre kızartma, fırınlama ve közleme işlemlerinden sonra kullanılır. Patlıcan kıstırma ise, beyaz peynir, kaşar peyniri ve maydanozlu iç harç ile hazırlanan bir yemektir. Hem ana yemek, hem de meze olarak sunulabilir. Peki, patlıcan kıstırma nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, evde patlıcan kıstırma yapımı için detaylara geçebiliriz.


    Patlıcan Kıstırma Tarifi İçin malzemeler

    2 kg patlıcan
    1 yemek kaşığı un
    2 adet yumurta

    İç harcı için:

    150 gram kaşar peyniri
    Yarım kalıp beyaz peynir
    Bir tutam maydanoz
    1 adet yumurta
    Pul biber
    Karabiber

    Üzeri için:

    Cherry domates

    Patlıcan Kıstırma Nasıl Yapılır?

    İlk olarak patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve tuzlu suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletin.
    Soğanı yemeklik bir şekilde doğrayın ve zeytinyağlı tavada pembeleşene kadar soteleyin.
    Soyduğunuz patlıcanları ikiye bölün ve 3 cm aralıklarla dilimleyin.
    İç harcı için; Kaşar peyniri ve beyaz peyniri bir kaseye rendeleyin.
    Maydanozları ince ince kıyarak peynirlerin üzerine ekleyin.
    Daha sonra pul biber, karabiber ve yumurtayı da ekleyerek karıştırın.
    Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak minik köfteler haline getirin.
    Dilimlediğiniz patlıcanların arasında minik köfteleri yerleştirin.2 adet yumurtayı temiz bir kaseye kırın ve çırpın.
    Hazırladığınız patlıcanları önce yumurtaya, sonra una bulayın, ardından kızgın yağda kızartın.
    Patlıcan kıstırmayı cherry domates ve acı biberli sos ile sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Patlıcan Kıstırma Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarifte kullanacağınız patlıcanları mutlaka tuzlu suda bekletin. Ardından kağıt havlu ile kurulayın.
    Patlıcanları dik bir şekilde dilimlemek yerine, yuvarlak küçük dilimler halinde de kesebilirsiniz.
    İç harcında yalnızca kaşar peyniri veya beyaz peynir kullanabilirsiniz.
    Kızarttığınız patlıcanları, kağıt havluda beklettikten sonra servis edin.
#13.08.2022 11:47 0 0 0
  • Köz Patlıcan Çorbası
    Patlıcan  Yemekleri
    Sıcak başlangıçlarda patlıcana yer vermek istiyorsanız, közlenmiş patlıcan çorbasını deneyebilirsiniz. Nohut, krema, havuç ve baharatlarla hazırlanan bu çorbayı, acı biberle zenginleştirebilirsiniz.
    Ziraat Mühendisi/Master Şef Deniz Orhun’dan sizin için nefis bir patlıcan çorbası tarifimiz var. Patlıcanın her hali sağlıklı olsa da, közlenmiş patlıcana doymak mümkün değil. Genelde salatalarda yer verilen köz patlıcanı, bu kez çorba yapımında kullanıyoruz. Köz patlıcan çorbası için hangi malzemeler gerekli, yapım aşamaları neler, birlikte görelim.

    Köz Patlıcan Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    2 adet patlıcan
    1/2 su bardağı haşlanmış nohut
    1 adet havuç (Rendelenmiş)
    4 su bardağı et suyu
    1 su bardağı krema
    2 yemek kaşığı un
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 diş sarımsak (İnce doğranmış)
    1 adet limon
    1/2 çay kaşığı zerdeçal
    1 çimdik kimyon
    Biberiye
    Tuz
    Karabiber

    Üzeri için

    2 adet acı yeşil taze biber (İnce doğranmış)

    Köz Patlıcan Çorbası Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları ikiye ayırın ve kararmamaları için iç taraflarına limon sürün. İnce kesikler açın ve bu kesiklere biberiyeleri sıkıştırın.
    Pişirme kağıdına sarın ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında közleyin. Kenara alarak kabuklarını soyun.
    Tereyağı ile unu bir tencereye alarak kavurmaya başlayın.
    Bir kapta krema ile 1 bardak et suyunu karıştırın ve tencereye ekleyin.
    Patlıcan, sarımsak ile kalan 3 bardak et suyunu da ekleyerek bir taşım kaynatın ve el blenderı kullanarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.
    Rendelenmiş havuç, haşlanmış nohut ve tüm baharatları ekledikten sonra bir taşım daha kaynatın.
    Acı yeşil biber ile süsleyerek servis edin.
#13.08.2022 11:51 0 0 0
  • Patlıcan Oturtma
    Patlıcan  Yemekleri
    Patlıcan, domates ve kıyma ile hazırlanan oturtma, protein bakımından zengin bir yemektir. Ana yemek olarak sunulan patlıcan oturtmanın bir porsiyonu, ortalama 75 kalori değerindedir.


    Dünyada en çok Çin'de üretimi yapılan patlıcan, ülkemizde Urfa yöresinde yetiştirilir. Vitamin bakımından zengin olan bu sebze, Avrupa ülkelerinde de tüketilir. Lifli bir besin olduğu için, kalori değeri düşüktür. Bu yüzden diyet ve sporcu listelerinde üst sıralarda yer verilir. Kalp çarpıntılarını gidermesinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir. Patlıcan oturtma nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, tencerede patlıcan oturtma tarifine başlayabiliriz.


    Patlıcan Oturtma Tarifi İçin malzemeler

    2 tane kemer patlıcan
    2 tane büyük boy patates
    250 gr dana kıyma
    1 tane kuru soğan
    1 tane sivri biber
    1 tane domates
    1 yemek kaşığı salça
    3 yemek kaşığı zeytinyağı
    Pulbiber
    Karabiber

    Üzeri İçin

    1 tane küçük boy domates
    1 tane çarliston biber

    Patlıcan Oturtma Nasıl Yapılır?

    İlk olarak patlıcanları alacalı bir şekilde soyduktan sonra yuvarlak olarak doğrayın. Bol tuzlu suya koyun ve en az yarım saat bekletin.
    Bu esnada patatesleri soyun ve yıkayın. Aynı patlıcanlar gibi yuvarlak yuvarlak doğrayarak kızgın yağda kızartın.
    Patlıcanları süzüp, kuruladıktan sonra aynı yağda kızartabilirsiniz.
    Ayrı bir tencereye zeytinyağı ve küp küp doğranmış soğanları alın. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
    Pişen soğanların üzerine kıyma ekleyin ve kıyma suyunu salıp çekince üzerine küçük küçük doğranmış biberleri de ekleyerek kavurma işlemine devam edin.
    Daha sonra salça, tuz ve rendelenmiş domatesi tencereye ekleyin. Son olarak baharatları da ekleyip pişirdikten sonra tencereyi ocaktan alın.
    Geniş tabanlı bir tencereye ilk olarak patates, ardından kıyma ve patlıcanları koyun. Tüm malzemeler bitene kadar bu işleme devam edin.
    En üst kısmı kıyma olacak şekilde malzemeleri bitirin ve hazırladığınız katların üzerine 1 bardak kadar su koyup kısık ateşte kaynamaya bırakın.
    İsterseniz en üste ince dilimlenmiş domates ve parçalara bölünen biberleri de koyabilirsiniz.
    Sebzeli patlıcan oturtmayı, yanına çok yakışan börülce salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Patlıcan Oturtmanın Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarife başlamadan önce patlıcanları tuzlu suda bekletmek oldukça önemlidir. Bu sayede acı tadın gitmesini sağlayabilirsiniz.
    Bekletme işleminin ardından suyunu sıkarak kurutun. Böylece patlıcanlar pişerken çok fazla su bırakmayacaktır.
    Yemeği pişirirken domatesleri doğramak yerine rendeleyerek de kullanabilirsiniz.
    İsteğe göre patlıcan oturma yemeğini fırında yapabilirsiniz. Bunun için fırın tepsisine hazırladığınız şişleri koyarak yaklaşık 15 dakika pişirin.

    1 Porsiyon Patlıcan Oturtma Kaç Kaloridir?

    Standart malzemelerle hazırlanan ve protein bakımından oldukça zengin olan patlıcan oturtmanın bir porsiyonu, yaklaşık 75 kaloridir. Protein ve fosfor bakımından zengin olan patlıcan oturtma tarifini diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

    Düşük kalorisi ve zengin besin değerleri ile bilinen sebzeli tarifler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, pratik bir şekilde hazırlanan zeytinyağlı bamya tarifine göz atabilirsiniz.
#13.08.2022 11:54 0 0 0
  • Parmesanlı Patlıcan
    Patlıcan  Yemekleri
    Parmesan peyniri ve patlıcanı hiç birlikte denediniz mi? Patlıcan dilimlerinin kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. Ortalama 25 dakikada sofralardaki yerini alır.



    İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Sevgili Büşra Kiş'ten parmesan peyniri ve patlıcan dilimleri ile hazırlanan nefis bir atıştırmalık tarifi. Kızartma usulüyle hazırlanan parmesanlı patlıcanları pilav, makarna gibi yemeklerin yanında sunabilirsiniz


    Parmesanlı Patlıcan Tarifi İçin malzemeler

    4 patlıcan
    200 gr parmesan peyniri
    100 gr mozarella peyniri
    300 panko/galeta unu
    2 yumurta
    50 gr süt
    Tuz
    Karabiber

    Sos için:

    3 domates
    Sarımsak
    30 gr salça
    Fesleğen

    Parmesanlı Patlıcan Nasıl Yapılır?

    Patlıcanlar alacalı bir şekilde soyulur ve yuvarlak şekilde doğranır.
    Patlıcanların acılığını gidermek için bir kasede tuzlu su hazırlanır ve patlıcan dilimleri bu suda 15 dakika bekletilir.
    Bu esnada un ve süt karıştırılır.
    Patlıcanların suyu süzüldükten sonra kağıt havlu yardımıyla kurulanır.
    Dilimlenmiş patlıcanlar sırası ile yumurta ve pankoya batırılır ve tavada kızartılır.
    Domates sos ve peynir aralara gelecek şekilde iki kat dizilir. Üzerine mozarella ve rendelenmiş parmesan peyniri atılır.
#13.08.2022 12:19 0 0 0
  • Kurutulmuş Patlıcan Dolması
    Patlıcan  Yemekleri
    Yaz aylarının sonlarına doğru toplanan patlıcanlar, kurutularak kış ayları için saklanır. Kurutulmuş patlıcanlar ise pilavlı iç harç ile doldurularak dolma yapımında kullanılır. Kuru patlıcan dolmasını yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.


    Güney Anadolu Bölgesi'nde sık sık tüketilen kuru patlıcan dolması, özellikle Antep mutfağıyla özdeşleşmiştir. İç harcı pirinçle doldurulan bu dolma, kış için kurutulmuş patlıcanlarla hazırlanır. İsteğe göre harcın içerisine kıyma da eklenebilir. Malzemeler hazırsa, kuru patlıcan dolması tarifi için detaylara geçebiliriz



    Kurutulmuş Patlıcan Dolması Tarifi İçin malzemeler

    20 adet kurutulmuş patlıcan
    15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
    4/5 adet kere soğan
    2 baş sarımsak
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 subardağı pirinç
    1,5 çay bardağı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı toz şeker
    Karabiber
    Kırmızıbiber
    Kimyon
    Tuz
    limon suyu veya 3/4 kaşık nar ekşisi
    maydonoz
    nane

    Kurutulmuş Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

    Kuru patlıcanları kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dakika haşlıyoruz. Biberle patlıcanlar ayrı kaplarda haşlanmalı ve suları 2/3 kez değiştirilir.
    Dolmanın içini hazırlamak için önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavurulur. salçaları ilave ederek iyice karıştırılır.
    Yıkanmış pirinç eklenir. ve hafifçe kavrulur. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişirilir. baharatlar, maydanoz, nane eklenir ve harmanlanır.
    Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir.
    Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su ekliyoruz.
    Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. pişmesine yakın limon suyu ya da nar ekşisi ilave ederek 10/15 dakika daha pişirip ocaktan alınır.
    Servise alırken üzerine arzuya göre közlenmiş biber yada domates koyabilirsiniz. Afiyet olsun
#13.08.2022 12:39 0 0 0
  • Zeytinyağlı Patlıcan Ruloları
    Patlıcan  Yemekleri
    İç harcı domatesli soğan ile doldurulan patlıcanlar, rulo şeklinde sarılır. Üzerine zeytinyağı eklenen patlıcanlar fırında pişirildikten sonra kürdan veya çöp şişe batırılarak servis edilir.
    Patlıcan musakka veya patlıcan kebap gibi birçok tarifte kendine yer bulan patlıcan, sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. İçeriğinde bulunan demir, fosfor ve vitaminler sayesinde kalp sağlığını korumasıyla bilinir. Kızartma, közleme ve fırınlama teknikleri ile pişirilen patlıcanları bu kez rulo yapımında kullanıyoruz. İç harcı domatesli soğan ile doldurulan zeytinyağlı patlıcan ruloları nasıl yapılır sorusu için tarif detaylarına geçebiliriz


    Zeytinyağlı Patlıcan Ruloları Tarifi İçin malzemeler

    2 patlıcan
    3 soğan
    1 küp şeker
    3 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 diş sarımsak
    3 domates
    Tuz, karabiber

    Kızartmak için:

    Zeytinyağı

    Sunum için:

    4 kiraz domates
    Kıvırcık maydanoz

    Zeytinyağlı Patlıcan Ruloları Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları yıkayıp 1 cm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. 15 dakika tuzlu suda bekletin.
    Suyunu iyice süzdükten sonra kızgın zeytinyağında kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
    Soğanların kabuklarını soyup piyazlık doğrayın. Tencerede zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavurun. Şekeri ve ince dilimlenmiş sarımsakları ekleyin.
    Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Soğanlara ilave ederek pişirin. Domatesler suyunu çekince tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
    Her patlıcan diliminin uç kısmına domatesli soğandan yerleştirin. Rulo şeklinde sarın ve birer kürdan batırın.
    Isıya dayanıklı bir kaba dizerek 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
    Kiraz domatesleri ince dilimleyip patlıcandaki kürdanlara batırın. Kenarlarına maydanoz dizin. Soğuk servis yapın. Afiyet olsun.
#13.08.2022 12:42 0 0 0
  • Patlıcanlı Pilav
    Patlıcan  Yemekleri
    Klasik tariflerden sıkılanlar için önerimiz, patlıcanlı pilav. Et ve sebze yemeklerinin yanında sunulan patlıcanlı pilav, baharatlarla zenginleştirilir. Bir porsiyon patlıcanlı pilav, yaklaşık 115 kaloridir.
    Ana vatanı Çin ve Hindistan olan patlıcan, sıcak iklimde yetişen bir sebzedir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bu besin; B, C ve K vitamini bakımından zengindir. İçeriğinde fosfor, potasyum ve magnezyum barındırır. Kemikleri güçlendirmesinin yanı sıra mide ve sindirimi rahatlatır. Yağ değeri düşük olduğu için, obezite tedavisinde kullanılır. Genellikle sulu yemek ve salata tariflerinde yer verilir. Malzemeleriniz hazırsa, tadına doyamayacağınız pratik patlıcanlı pilav tarifine başlayabiliriz.


    Patlıcanlı Pilav Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    2 su bardağı baldo pirinç
    2~3 kemer patlıcanı
    2 orta boy rendelenmiş soğan
    1 rendelenmiş domates
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    2 su bardağı su
    2 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    2 tatlı kaşığı şeker
    1 tatlı kaşığı yenibahar
    1 tatlı kaşığı nane
    1 çay kaşığı tarçın

    Kızartmak için

    1 çay bardağı zeytinyağı

    Patlıcanlı Pilav Nasıl Yapılır?
    Patlıcanları yıkadıktan sonra, kabuklarını alaca soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Pirinci başka bir kaba alın.
    Üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip 10 dakika beklettikten sonra soğuk suda birkaç kez yıkayın ve süzülmeye bırakın.
    Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp suyunun gitmesi için hafifçe sıkıp kağıt havlu ile kurulayın. Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın.
    Küp kesilmiş patlıcanları ekleyip kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp yağını süzün. Yarım çay bardağı zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
    Rendelenmiş soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Rendelenmiş domatesleri soğanlara ilave edip kavurmaya devam edin.
    2 su bardağı suyu, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı şekeri,1 çay kaşığı karabiberi, 1 tatlı kaşığı yenibaharı, 1 tatlı kaşığı naneyi ve 1 çay kaşığı tarçını ekleyin.
    Su kaynayınca süzülmüş pirinci ekleyin. Bir kere karıştırın. Üstüne patlıcanları yayın. Kapağını kapatıp önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
    Ocaktan aldıktan sonra kapağı kapalı olarak dinlendirin. Tahta kaşıkla pilavı harmanlayın.
    Patlıcanlı pilavı, mutancana ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Patlıcanlı Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarife başlamadan önce patlıcanları tuzlu suda 15 dakika bekletin. Böylece acı tat gidecektir.
    Pilavın tane tane olması için, farklı bir kapta 30 dakika sıcak su içinde bekletin.
    Pirinci kavurma işlemini ortalama 3 dakika uygulayın.
    Pilavı pişirirken tavuk bulyon veya et suyu kullanabilirsiniz. Bu sayede lezzeti artacaktır.
    Pirincin dibinin tutmaması için; önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte pişirin.

    1 Porsiyon Patlıcanlı Pilav Kaç Kaloridir?

    Patlıcanlı pilavın bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. İçerisinde diyet lifi barındıran patlıcanın kolesterol ve yağ değeri düşük olduğu için, bu tarifi diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
#13.08.2022 12:53 0 0 0
  • Patlıcan Reçeli
    Patlıcan  Yemekleri
    Sabah kahvaltılarını güzelleştirecek nefis patlıcan reçeli tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Yalnızca 5 malzeme il hazırlanan patlıcan reçelini, kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte tüketebilirsiniz
    Kahvaltı sofralarınız için farklı bir tarifle karşınızdayız. Patlıcandan reçel mi olur dediğinizi duyar gibiyim. Doğru adımlarla hazırlanan patlıcan reçeli hem kahvaltılarda ekmeğe sürülüp yenilebiliyor, hem de kaymakla birlikte tatlı olarak servis ediliyor. Mevsimin en taze ve minik patlıcanları ile hazırlanan bu reçeli bir kez denedikten sonra bir daha vazgeçemeyeceksiniz. Mevsimin en küçük patlıcanları ile hazırlanan reçel biraz zahmet istese de, buna değiyor. Patlıcan reçeli nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, sizleri mutfağa alalım. Malzemeler hazırsa, evde patlıcan reçeli yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.


    Bu tarifi ne kadar beğendiniz?




    Patlıcan Reçeli Tarifi İçin malzemeler

    2 su bardağı su
    5-6 adet küçük patlıcan
    2 su bardağı toz şeker
    1 yemek kaşığı limon suyu
    1 adet limon tuzu

    Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

    İlk olarak patlıcanların saplarını kopartın ve soyacak yardımı ile kabuklarını soyun.
    Patlıcanları 4 parçaya böldükten sonra tuzlu suyun içinde 15 dakika bekletin.
    İçi su dolu bir tencerenin içine, patlıcanları ekleyin. Üzerine limon tuzunu ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
    Patlıcanlar hafifçe yumuşamaya başladığında sudan çıkartın ve temiz bez üzerine alın.
    Her tarafını kuruladıktan sonra tekrardan tencereye ekleyin. Üzerine su ve toz şeker ilave ettikten sonra kıvam alıncaya kadar pişirin.
    Patlıcanlar kıvam almaya başladığında limon suyunu da ekleyin.
    Patlıcanlar tamamen kıvam aldığında oda sıcaklığında soğutun. Soğuyan reçeli cam kavanoza doldurun, serin ve kuru bir yerde saklayın. Afiyet olsun.

    Patlıcan Reçeli Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    İlk aşamada patlıcanları mutlaka tuzlu suda bekletin. Bu sayede acılıklarını giderebilirsiniz.
    Tarifte kullanacağınız patlıcanların sert olmasına özen gösterin.
    Aroma katmak için, reçelin içerisine karanfil, tarçın, yıldız anason veya kakule ilave edebilirsiniz.
    Verilen ölçülerden bir kavanoz reçel hazırlayabilirsiniz. Daha fazlası için ölçüleri orantılı bir şekilde arttırabilirsiniz.
    Kavanozları mutlaka sıcak su ile sterilize edin ve kurutun.
    Patlıcan reçelini sade veya kaymakla birlikte servis edebilirsiniz.

    1 Porsiyon Patlıcan Reçeli Kaç Kalori?

    Bir porsiyon patlıcan reçeli, yaklaşık 160 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
#13.08.2022 12:57 0 0 0
  • Patlıcanlı Volovan
    Patlıcan  Yemekleri
    Milföy hamuru ile hazırlanan volovan, Fransız mutfağına özgü bir lezzettir. Çay ve kahvenin yanında sunulan volovanları patlıcan ve tahin ile zenginleştirdik. Puf böreği olarak da bilinen patlıcanlı volovanı, sevdiğiniz sebzelerle hazırlayabilirsiniz.
    Fransız mutfağına özgü bir lezzet olan volovan, milföy hamuru ile hazırlanır. Genellikle çay ve kahvenin yanında ikram edilen bu besin, 'puf böreği' olarak da bilinir. Hazırsanız, Fransız usulü nefis patlıcanlı volovan nasıl yapılır birlikte görelim.



    Patlıcanlı Volovan Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    12 milföy hamuru
    2 patlıcan
    1 yemek kaşığı tahin
    1 diş sarımsak
    1 çay kaşığı kırmızı pul biber
    1 yumurta sarısı
    Tuz
    Karabiber

    Süslemek için

    Taze kekik

    Patlıcanlı Volovan Nasıl Yapılır?

    Hamurları yumuşaması için 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Yuvarlak bir kalıpla her bir hamurdan iki parça kesin.
    12 tanesini kenarlardan 1 cm kalacak kadar daha küçük bir kalıpla ortasından keserek halka şekli verin.
    Halka şeklindeki hamurları yuvarlak hamurların üzerine yapıştırın. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin.
    Hamurların kenarlarına fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün ve 200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
    Patlıcanları fırın ızgarasında ara ara çevirerek iyice yumuşayıncaya kadar közleyin. Kabuklarını soyup suyunu süzün ve bir kaseye alın.
    İçine sarımsak rendeleyin. Tahin, tuz, karabiber, pulbiber ekleyip karıştırın. Karışımı volovanların içine doldurun. Üzerlerini taze kekik ile süsleyerek servis yapın.
#13.08.2022 13:01 0 0 0
  • Güveçte Patatesli Patlıcan Sufle
    Patlıcan  Yemekleri
    Patates, muskat, patlıcan, mozzarella ve lor peyniri ile nefis bir sufle hazırlamaya ne dersiniz? Güveç kaplarına doldurulan ve fırında pişirilen sufleyi, kalabalık sofralarda ikram edebilirsiniz

    Güveçte Patatesli Patlıcan Sufle Tarifi İçin malzemeler

    3 adet patates
    Tuz, karabiber
    Bir tutam muskat
    1 yemek kaşığı tereyağı
    3 adet orta boy patlıcan
    4 yemek kaşığı süzme yoğurt
    2 yemek kaşığı tepeleme un
    2 adet yumurta
    1 su bardağı lor peyniri
    1/2 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri
    1/2 çay bardağı sıvı yağ

    Güveçte Patatesli Patlıcan Sufle Nasıl Yapılır?

    Patatesleri yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte suda haşlayın. Daha sonra kabuğunu soyup patates ezicisi ile püre haline getirin. Tuzunu, tereyağını, kimyonu ve muskatı ekleyerek biraz daha karıştırın.
    Patlıcanları yıkayıp iyice kuruladıktan sonra birkaç yerinden kürdanla delin. Daha sonra ister fırının ızgara bölümünde ister ocakta közleyin.
    Patlıcanları közledikten sonra kabuğunu soyun ve bekletmeden her tarafına tuz serpip kararmasını önleyin. 10 dakika beklettikten sonra çok ince kıyın.
    Sosu için yoğurdu, unu, yumurtaları ve sıvı yağı homojen bir kıvam alana dek karıştırın.
    Güveç kaplarına önce patates püresini yayın. Patlıcanı, sosu, peynirleri bir kapta karıştırdıktan sonra patates püresinin üzerine paylaştırın. Güveç kaplarını önceden ısıtılmış 200 derece fırında, ızgara telinin üzerine yerleştirin. 20 dakika bu şekilde pişirip, sıcak servis yapın.
#13.08.2022 13:03 0 0 0
  • Kıymalı Mozzarellalı Dolma
    Patlıcan  Yemekleri
    İç harcı kıymalı pirinç ile doldurulan patlıcanlar, mozzarella peyniri ile süslenir. 15 dakika ocakta, 10 dakika fırında pişirilen bu yemek, farklı yemekler denemek isteyenlerin favorisi olacak.
    Kıyma ve mozzarella peynirini hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, sizin için nefis bir önerimiz var. Kıyma, patlıcan ve dolmalık biber ile hazırlanan bu yemeği, küçük porsiyonlar halinde sunabilirsiniz


    Kıymalı Mozzarellalı Dolma Tarifi İçin malzemeler

    5 adet büyük boy dolmalık biber
    1 adet orta boy topan patlıcan

    İç harcı için

    200 g dana kıyma
    1 su bardağı organik pirinç (Önceden ıslatılmış)
    1 adet orta boy soğan (Küçük doğranmış)
    3 adet orta boy domates (Rendelenmiş)
    1 orta boy domates (Dilimlenmiş)
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 çay kaşığı tuz
    1/2 çay kaşığı karabiber

    Üzeri için

    6 adet mozzarella dilimi

    Kıymalı Mozzarellalı Dolma Nasıl Yapılır?

    İç harç için gerekli tüm malzemeyi bir kaba alarak karıştırın.
    Biberleri ve patlıcanı oyduktan sonra iç harç ile doldurun ve üzerlerini domates dilimleri ile kapatın.
    Dolmaları orta boy bir tencereye yerleştirdikten sonra 2 bardak sıcak su ekleyin ve üzerine sıcağa dayanıklı bir tabak kapatın.
    Tencerenin kapağını da kapatın ve orta ateşte pişirmeye başlayın.
    Su kaynayınca ateşi kısarak dolmaları 15 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
    Pişen dolmaları bir fırın kabına alın ve üzerlerine birer dilim mozzarella peyniri koyarak önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 10 - 15 dakika daha pişirin. Sıcak servis edin.
#13.08.2022 13:49 0 0 0
  • Közlenmiş Patlıcan Konservesi
    Patlıcan  Yemekleri
    Yaz sebzelerini kış aylarında da tüketebilmenin en lezzetli yolu, konserve yapımında kullanmaktır. Yalnızca 5 malzeme ila hazırlanan közlenmiş patlıcan konservesini, 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
    Sonbahar ayları geldiğinde kışlık yemek hazırlıkları yapılır. Yazın meyve ve sebzelerini kış aylarında da tüketebilmek için en sağlıklı yöntem turşu veya konserve yapmaktır. Patlıcanı her mevsim bulabilmek mümkün olsa da, en olgun halini konservelerde saklayarak lezzetli bir şekilde tüketmeye ne dersiniz. Közlenmiş patlıcan konservesi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir diye merak edenler için, yapım aşamalarını anlattık. Kolları sıvadıysanız, tarif detaylarına geçebiliriz.



    Közlenmiş Patlıcan Konservesi Tarifi İçin malzemeler

    1 kg patlıcan
    Zeytinyağı
    1 kg domates
    Tuz
    1-2 baş sarımsak

    Közlenmiş Patlıcan Konservesi Nasıl Yapılır?

    İlk olarak patlıcanları sudan geçirin ve kağıt havlu ile kurulayın. Kürdan ile üzerine minik delikler açın.
    Patlıcanları ocağın üzerinde, fırın ızgarasında veya mangalda közleyebilirsiniz.
    Közlenmiş işleminden sonra patlıcanların kabuklarını soyun.
    Bu esnada domatesleri de fırın ızgarasında közleyin.
    Patlıcan, sarımsak ve domatesleri küçük küçük doğrayın ve rondodan geçirin.
    Ezilmiş malzemeleri kavanoza aktarın. Üst kısmında 2 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
    Üzerine bolca zeytinyağı ekleyin ve kapaklarını kapatın.
    Hazırladığınız konserveleri ters çevirerek bir saat bu şekilde bekletin.
    Ardından buzdolabında ya da güneş almayan ılık bir ortamda konservelerinizi muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Közlenmiş Patlıcan Konservesinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarifte kullanacağınız sebzelerin olgun ve taze olmasına özen gösterin.
    Tarifte bostan, kemer veya bahçe patlıcanı kullanabilirsiniz.
    Konserveye közlenmiş kırmızı biber ve soğan da ilave edebilirsiniz.
    Konserveleri sıcak su ile sterilize etmeyi unutmayın.
    Konserveleri ağzını kapatarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
#13.08.2022 13:53 0 0 0
  • Patlıcan Kebap
    Patlıcan  Yemekleri
    Patlıcan dilimleri ve köfte ile hazırlanan bu kebap, ince lavaşlara sarılarak tüketilir. İsteğe göre şişe batırılarak pişirilen patlıcan kebabını, közlenmiş biber ve domates ile birlikte sunabilirsiniz.

    İlk kez Hindistan'da yetiştirilen patlıcan; patlıcan musakka veya patlıcan oturtma gibi etli ve sebzeli birçok tarifte kendine yer bulur. İspanyollar tarafından Avrupa'ya getirilen bu sebze, sinirleri yatıştırmasıyla bilinir. Vitamin ve fosfor bakımından zengin olan patlıcan, kebap yapımında da kullanılabilir. Özellikle Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep yörelerinde sık sık tüketilir. Malzemeleriniz hazırsa, sofralarınızı güzelleştirecek köfteli patlıcan kebabı tarifine geçebiliriz.

    Patlıcan Kebabı Yanına Ne Gider?

    Patlıcan kebabını, sumaklı soğan, fındık lahmacun, içli köfte veya yoğurtlu atom ile birlikte sunabilirsiniz.


    Patlıcan Kebabı Tarifi İçin malzemeler

    200 gram dinlendirilmiş yağlı kuzu eti
    2 adet kemer patlıcan
    1,5 çay kaşığı tuz
    Yarım kuru soğan
    1 adet domates
    3 adet köy biberi
    1,5 santimetre eninde kebap şişleri

    Patlıcan Kebabı Nasıl Yapılır?

    Kemer patlıcanlar 4 eşit parçaya bölünür.
    Dinlendirilmiş kuzu etine tuz ilave edilerek zırhta çekilir.
    Kıyma karışım 6 eşit parçaya bölünür. Kebap şişine bir parça patlıcan bir parça et koyularak tutturulur.
    Dış rengi koyuya dönene kadar pişirilir. Kuru soğan, közlenmiş domates ve közlenmiş köy biberi ile servis edilir. Afiyet olsun

    Fırında Patlıcan Kebabın Püf Noktaları Nelerdir?

    Kıyma için 1 kg kıymaya 300 gr kuyruk yağı koyarsanız daha lezzetli olacaktır.
    Patlıcanları kullanmadan önce yarım saat tuzlu suda bekletip süzdürmelisiniz. İyice kurulamayı unutmayınız.
    Köfte harcını kebaplık kıyma gibi yoğurmak gerekmektedir. İçerisine yalnızca tuz konulup iyice yoğurulmalıdır. Eğer acı olmasını isterseniz pul biber ekleyebilirisiniz.
    Közde pişirmek yerine fırında pişirmeyi tercih edecekseniz, ilk 20 dakika folyo ile pişirme yapıp ardından folyoyu çıkartarak pişirmeye devam etmelisiniz. Böylece patlıcanlarınız yanmadan ve yumuşak olarak pişecektir.

    1 Porsiyon Patlıcan Kebap Kaç Kaloridir?

    Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan patlıcan kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 105 kaloridir. Zengin besin değerlerine sahip olan patlıcan kebabını diyet listelerinize de ekleyebilirsiniz.
#13.08.2022 14:32 0 0 0
  • Patlıcan Dizme
    Patlıcan  Yemekleri
    Sulu yemek olarak sunulan patlıcan dizme, patlıcan kebap tarifi ile benzerlik gösterir. Diyarbakır mutfağı ile özdeşleşen patlıcan dizme, salçalı su ile zenginleştirilir.
    Diyarbakır yöresi ile özdeşleşen patlıcan dizme, kebap tarifine benzer. Sulu yemek olarak sunulan bu besin, özellikle Doğu Anadolu'da tüketilir. Hazırsanız, Diyarbakır usulü patlıcan dizme nasıl yapılır birliktee görelim.

    Patlıcan Dizme Tarifi İçin malzemeler

    1 kg patlıcan
    500 g kıyma
    1 soğan
    Yarım demet maydanoz
    Tuz
    Karabiber
    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Sosu için

    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 çay bardağı su

    Patlıcan Dizme Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları alacalı soyun ve iki santim kalınlığında doğrayın. Kıymayı bir kaba alın.
    Rendelediğiniz soğan, ince kıydığınız maydanoz tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. Harçtan, cevizler büyüklüğünde parçalar kopartıp köfteler hazırlayın.
    Yuvarlak bir fırın kabına, bir patlıcan bir köfte olmak üzere yan yana diklemesine dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
    Salça ve suyu bir kasede ile karıştırıp köfte ve patlıcanların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
#13.08.2022 14:36 0 0 0
  • Patlıcan Köftesi
    Patlıcan  Yemekleri
    Kalp sağlığını korumasıyla bilinen patlıcan; hünkar beğendi veya patlıcan kebabı gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Kan seviyesini dengede tutan bu besin, ülkemizde en çok Urfa'da yetişir. Sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra vücudun direncini de arttırır. Malzemeleriniz hazırsa, patlıcan köftesi tarifine başlayabiliriz.

    Patlıcan Köftesi Tarifi İçin malzemeler

    2 patlıcan
    4 dilim ekmek içi
    1 kırmızı soğan
    2 diş ezilmiş sarımsak
    1 yumurta
    4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
    2 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
    1 çay kaşığı yenibahar
    Tuz
    Karabiber
    Galeta unu
    Kızartmak için zeytinyağı

    Patlıcan Köftesi Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları uzunlamasına ikiye kesin. Kesilmiş yüzeyleri üst üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Bıçağın ucuyla üzerlerini enine boyuna çizin.
    Üzerlerine çok az zeytinyağı gezdirerek 200 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından aldığınız patlıcanlar ılınınca içlerini kaşıkla oyarak çıkarın.
    Bıçakla incecik kıyıp soğuması için bir kaba alın. Rendelenmiş soğan ve ufalanmış ekmek içlerini ekleyip yoğurun. Sarımsağın kabuğunu soyup ezin.
    Sarımsak, yumurta, un, kaşarpeyniri, maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip yoğurun. Köfte harcı çok gevşek olduysa biraz daha ekmek içi ekleyip yoğurmaya devam edin.
    Köfte harcını 1 saat buzdolabında dinlendirin. Küçük yuvarlak köfteler hazırlayıp galeta ununa bulayın. Isıtılmış zeytinyağında kızartıp kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün ve servis yapın. Afiyet olsun.
#13.08.2022 14:38 0 0 0
  • Patlıcanlı Dana Bonfile
    Patlıcan  Yemekleri
    Özel günlerde sunabileceğiniz patlıcanlı dana bonfile, domates püresi ile zenginleştirilir. Protein bakımından zengin olan bu yemek, domates, soğan ve patlıcan dilimleri ile birlikte sunulur.



    Patlıcan ve dana bonfileyi bir araya getirdik. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu yemek, özellikle davet sofralarının vazgeçilmezidir. Yüksek ateşte kızartılan bonfile, dilimlenmiş domates, patlıcan ve biber ile birlikte sunulur. Malzemeler hazırsa, patlıcanlı dana bonfile tarifi için detaylara geçelim


    Patlıcanlı Dana Bonfile Tarifi İçin malzemeler

    600 gram dana bonfile
    15 adet arpacık soğan (yoksa 2 adet kuru soğan)
    3 adet patlıcan
    4 adet domates
    Sıvıyağ
    Karabiber
    Tuz

    Patlıcanlı Dana Bonfile Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve tuzlu suya koyarak 10 dakika bekletin.
    Ardından patlıcanları sudan alın ve kağıt havlu yardımıyla güzelce kurulayın.
    Kurulanan patlıcanları yatay bir şekilde dilimleyin. Tavanın içerisine az miktarda yağ koyun.
    Patlıcanları bu yağda kızartın ve fırın tepsisine yerleştirin.
    Aynı tavanın içine arpacık soğanları koyarak soteleyin.
    Arpacık soğanınız yoksa, kuru soğanı yatay olacak şekilde dilimleyin ve tavada kızartın.
    Sotelenen soğanları da tepsiye, patlıcanların arasına alın.
    Tavaya az miktarda yağ ekleyin ve bonfileleri, yüksek ateşte 3-4 dakika pişirin.
    Domatesleri güzelce yıkayın ve rondodan geçirerek rendeleyin.
    Hazırladığınız domates püresini bonfile üzerinde gezdirin. Karabiber ve tuz ile tatlandırın.
    Eti de tepsiye alın. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
#13.08.2022 14:50 0 0 0
  • Patlıcanlı ve Peynirli Poğaça
    Patlıcan  Yemekleri
    Kahvaltılarda ve çay saatlerinde sunabileceğiniz patlıcanlı peynirli poğaça, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Yumuşacık poğaça hamuru, patlıcan ve peynirli iç harç ile doldurulur. Hazırlanan poğaçalar fırında pişirildikten sonra, sofralardaki yerini alır
    Kahvaltılarda sunabilmek için yeni poğaça tarifleri mi arıyorsunuz? Malzemeleriniz hazırsa, patlıcanlı ve peynirli poğaça tarifine geçebiliriz.



    Patlıcanlı Ve Peynirli Poğaça Tarifi İçin malzemeler

    Patlıcanlı ve peynirli poğaça hamuru için

    1 paket instant maya
    1/2 su bardağı ılık su
    1 yemek kaşığı toz şeker
    3-3.5 su bardağı un
    1 tatlı kaşığı tuz
    1/2 su bardağı (50 ml) zeytinyağı
    1 yumurtanın akı
    1/2 çay bardağı yoğurt

    Patlıcanlı ve peynirli poğaça iç harcı için

    2 közlenmiş patlıcan
    100 g rendelenmiş mozzarella peyniri
    50 g süzme beyaz peynir
    1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış)
    1 çay kaşığı pul biber

    Üzeri için

    1 yumurtanın sarısı
    3 yemek kaşığı süt
    Susam
    Çörek otu

    Patlıcanlı Ve Peynirli Poğaça Nasıl Yapılır?

    Mayayı ılık şeker ilave edilmiş ılık suda karıştırın. 15 dakika köpürmesi için bekletin.
    Unu ve tuzu hamur yoğurma kabına eleyip harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın ve mayalı suyu ekleyip karıştırın.
    Üzerine kalan malzemeyi ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp, oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
    İç harcı için közlenmiş patlıcanı bıçakla ince kıyın. Rendelenmiş peyniri, ince kıyılmış maydanozu, pul biberi ve süzme peyniri ekleyip karıştırın.
    Dinlendirdiğiniz hamurdan 20 eşit beze hazırlayın. Her bezeyi tezgahın üzerinde parmak uçlarınızla yuvarlak olacak şekilde açın.
    Yumuşamış tereyağından 1 çay kaşığı kadarını alıp hamurun üzerine sürün. İç malzemeyi de hamurun ortasına paylaştırın. Hamuru rulo şeklinde yapıp uçlarını hafifçe uzatın.
    Poğaça hamurlarının üzerine yumurta sarısı ve süt karışımından sürüp, susam ve çörek otu serpin.
    Hamurları oda ısısında ikinci kez 30 dakika daha mayalanmaya bırakın. Mayalanma süreci biten hamurları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
    Patlıcanlı ve peynirli poğaçayı, kolayca hazırlanan rus salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Patlıcanlı ve Peynirli Poğaçanın Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarife başlamadan önce tereyağının oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
    Kullanacağınız patlıcanları tuzlu suda 15 dakika bekletin. Ardından bol su ile yıkayın ve kurulayın. Böylece patlıcanların acı tatları gidecektir.
    Közlediğiniz patlıcanları bir kap içerisine koyun ve kapağını kapatın. Soğumaya başladığında kabuklarını daha kolay bir şekilde soyabilirsiniz.
    Dinlendirilmiş hamura şekil vermeden önce birkaç kez bastırın.
    Hazırladığınız hamurun üst kısmına haşhaş tohumu ilave edebilirsiniz.

    1 Porsiyon Patlıcanlı ve Peynirli Poğaça Kaç Kaloridir?

    Tarifteki malzemelerle hazırlanan poğaçanın 100 gramlık bir porsiyonu, yaklaşık 345 kaloridir. Besin değerleri yüksek olduğu için, kilo ve şeker kontrolünde olanların dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilir.
#13.08.2022 14:53 0 0 0
  • Patlıcan Söğürtme
    Patlıcan  Yemekleri
    Közlenmiş patlıcan, maydanoz, sarımsak ve nar ekşisi ile hazırlanan söğürtme, Antep ve Urfa mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. 30 dakikada hazırlanan patlıcan söğürtme, yemeklerin yanında meze olarak sunulur.



    Antep ve Urfa mutfağının meşhur lezzetleri arasında yer alan patlıcan söğürtme, midenize bayram ettirecek bir lezzettir. Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan söğürtme, hem salata, hem de meze olarak sunulabilir. Közlenen patlıcanları dilimledikten sonra nar ekşisi, sirke ve zeytinyağı ile harmanlıyoruz. Hazırlaması 20, pişirmesi ise yalnızca 10 dakika süren patlıcan söğürtmeyi yemeklerin yanında sunabilirsiniz. Peki, sofraların favorisi olan patlıcan söğürtme nasıl yapılır? Malzemeleri hazırlayıp kollarınızı sıvadıysanız, nefis patlıcan söğürtme tarifine başlayabiliriz




    Patlıcan Söğürtme Tarifi İçin malzemeler

    2 kemer patlıcan
    1 çay bardağı sirke
    1 yemek kaşığı nar ekşisi
    1 çay bardağı zeytinyağı
    Yarım demet maydanoz
    4 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    Tuz

    Patlıcan Söğürtme Nasıl Yapılır?

    Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve ince kıyın. Maydanozları temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin.
    Patlıcan, maydanoz, sarımsak, sirke, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve pul biberi büyük bir kaseye alıp tüm malzemeyi iyice karıştırın.
    Servis tabağına alın. Yeşilliklerle süsleyip soğuk servis yapın.
    Hazırladığınız patlıcan söğürtmeyi, et yemekleri ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Patlıcan Söğürtme Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Patlıcanları isteğe göre ocakta veya fırında közleyebilirsiniz.
    Patlıcanları közledikten sonra soğuk suyun altında daha kolay bir şekilde soyabilirsiniz.
    Söğürtme yapımında közlenmiş yeşil biber ve kapya biberi de kullanabilirsiniz.
    Hazırladığınız patlıcan söğürtmeye zeytinyağı ve nar ekşisini servis edeceğiniz zaman ekleyin.

    1 Porsiyon Patlıcan Söğürtme Kaç Kalori?

    Patlıcan söğürtmenin bir porsiyonu, yaklaşık 40 kaloridir. Diyet listeleri için de uygundur.
#13.08.2022 15:31 0 0 0