Beğendili Piliç Pirzola
Patlıcan ve tereyağı ile hazırlanan beğendi, ana yemeklerin yanında tamamlayıcı bir lezzet olarak sunulur. Hünkar beğendi yemeğinden tanıdığımız beğendi, özellikle tavuk yemekleriyle birlikte sunulur. Sos ile marine edilen tavuklar pişirildikten sonra beğendi ile birlikte servis edilir. Malzemeler hazırsa, beğendili piliç pirzola yapımı için detaylara geçebiliriz.
Beğendili Piliç Pirzola Tarifi İçin malzemeler
6 adet patlıcan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı kaşar peyniri
Yarım su bardağı süt
Un (Az miktarda)
Karabiber
Tuz
Tavuk için:
700 gram tavuk pirzola
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Toz kırmızı biber
Tuz
Beğendili Piliç Pirzola Nasıl Yapılır?
Beğendi için; İlk olarak patlıcanları ocakta közleyin ve kabuklarını güzelce soyun.
Soyduğunuz patlıcanları ufak ufak dilimleyin. Bu esnada tavayı ocağa alarak ısıtın.
Tavaya zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek hafifçe karıştırın. İçerisine un ekleyin ve kavurun.
Unun üzerine patlıcanları ilave edin ve çatalla ezerek karıştırın.
Ocağın altını kısın. Yarım bardak sütü tavaya yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.
Süt kaynayana dek malzemeleri karıştırın. Kaynadığında ise üzerine karabiber, tuz ve rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek ocağı kapatın.
Eğer beğendinin kıvamı çok koyuysa, bir miktar sıcak su ekleyerek açabilirsiniz.
Piliç pirzola için; Sarımsakları rendeleyin.
Bir kabın içerisine sarımsak, zeytinyağı, toz biber, karabiber ve tuzu alarak karıştırın.
Tavukları sosun içerisine alarak en az yarım saat bekletin.
Yapışmaz tavayı ocağa alın ve tavukları tek tek önlü arkalı olacak şekilde kızartın.
Servis tabağına hazırladığınız beğendiyi alın ve yuvarlak olacak şekilde yayın.
Beğendinin üzerine piliç pirzolaları ekleyerek sıcak bir şekilde servis edin. Afiyet olsun.