Makarna Sosu Tarifleri

Son güncelleme: 24.05.2023 15:54
  • Makarna Sosları

    : Farklı ve Kolay 16 Nefis

    Makarna Sosu Tarifleri


    Sofralardan eksik olmayan makarnaları daha lezzetli bir hale getirmeye ne dersiniz? Makarna sosu nasıl yapılır? Makarna sosları ile siz de yemeklerinize eşsiz bir lezzet katın. İşte, birbirinden kolay ve nefis 16 makarna sosu tarifi:


    Yorgun olduğumuz günlerde, hemen bir şeyler hazırlasak da yesek dediğimiz zamanlarda ilk onun adı aklımıza geliyor. Pratikliği ile çok sevilen makarna, birbirinden farklı çeşitlerle sunulmaktadır. Ancak lezzetli bir makarna yapmanın ilk noktası, doğru soslarla aroma katmaktan geçiyor. Makarnayı sade, yoğurtlu, ketçaplı ve salçalı yemekten sıkılanlar için, daha eşsiz sos tariflerini size sunuyoruz. Alışılagelmiş tarifler her ne kadar pratik gelse de, yeni tatlar denemenin zamanı geldi.


    Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır. Kalın ve uzun makarna fırın için uygundur örneğin. Salatalara ise boncuk ve kelebek makarnalar uyum sağlar. Öte yandan herkesin damak zevki farklı olduğu için, pişirdiği makarnaya dilediği sosu ilave edebilir. Sosu makarnaya ilave ederken işin püf noktasını göz ardı etmeyin. Sosun önce yarısını makarnaya ekleyip harmanlayın. Makarnayı servis tabaklarına paylaştırdıktan sonra kalan sosu her tabağa ilave edin.
    Makarna Sosu Tarifleri

    Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz makarna sosları için sizi mutfağa alalım. Makarna sosu nasıl yapılır sorusunu unutturacak 15 leziz tarifimiz var. Unutmadan, bu sosları kullanabileceğiniz makarna tarifleri sayfamızı da buraya bırakıyoruz. İşte, denenmiş, kolay ve nefis 15 makarna sosu:




    Pesto Sos:



    Malzemeler;

    4 diş sarımsak
    2 demet fesleğen
    100 gr çam fıstığı
    Yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (120 gr)
    2 su bardağı zeytinyağı
    Karabiber
    Tuz


    Pesto Sos Nasıl Yapılır?



    Çam fıstıkları yağsız tavada 2-3 dakika kavrulur ve kenara alınır. Yaprakları ayıklanıp yıkanan fesleğenler iyice kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Parmesan peyniri rendelenir. Tuz ve sarımsak havanda dövülür. Sarımsak, kavrulmuş fıstık ve fesleğen blender ile püre haline getirilir. Rendelenmiş parmesan ve zeytinyağı da eklenerek kıvamlandırılır. Afiyet olsun. Alternatif olarak rokalı pesto sos tarifini de deneyebilirsiniz.


    Alfredo Sosu:



    Malzemeler;

    3 yemek kaşığı tereyağı
    Yarım su bardağı parmesan peyniri (rendelenmiş)
    Yarım su bardağı makarna suyu
    200 gram çiğ krema
    Karabiber
    Tuz


    Alfredo Sosu Nasıl Yapılır?



    3 yemek kaşığı tereyağını tavaya ekleyin ve eritin. Ardından yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 200 gram çiğ krema, yarım su bardağı makarna suyu, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Malzemeleri güzelce harmanlayın. Sosunuz hazır demektir. Alternatif olarak fettucini alfredo tarifini deneyebilirsiniz.


    Bolonez Sosu:



    Malzemeler;

    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 adet havuç
    1 adet soğan
    1 adet kereviz
    2 diş sarımsak
    700 gram kıyma
    1 su bardağı domates püresi
    1 yemek kaşığı salça
    Et suyu/makarna suyu
    Karabiber
    Tuz


    Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

    Geniş tencerenin içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. Bir havucu küp küp doğrayın ve bir adet soğanı ince bir şekilde doğrayın. Kerevizi de doğradıktan sonra hepsini tencerenin içerisine aktarın ve kavurun. Malzemeler yumuşadığında üzerine 2 diş sarımsak ve 700 gram kıymayı ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirin. Harmanlanan sosa 1 yemek kaşığı salça ve 1 su bardağı domates püresi ilave edin. Et suyu varsa, içerisine et suyu koyun. Yoksa makarna suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra sosunuz hazır. Bolonez soslu spagetti tarifine göz atın.



    Marinara Sosu:

    Malzemeler;

    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 adet soğan
    2 su bardağı domates püresi
    Taze çekilmiş karabiber
    1 adet defne yaprağı
    1 demet fesleğen


    Marinara Sosu Nasıl Yapılır?

    Geniş bir tavanın içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. 1 adet ince doğranmış soğanı ekleyerek kavurun. Ardından 2 su bardağı domates püresini de ekleyin ve karıştırın. Üzerine taze çekilmiş karabiber, 1 adet defne yaprağı, tuz ve kekik ekleyerek karıştırın. Dilerseniz, 1 demek ince kıyılmış fesleğen de ekleyebilirsiniz. Sosu 20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişen sosun içinden defne yaprağını çıkarttıktan sonra servis edebilirsiniz. 


    Limonlu Sos:

    Malzemeler;

    5 diş sarımsak
    1 adet limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğu
    30 ml zeytinyağı
    200 ml krema
    1/2 demet maydanoz
    Karabiber
    2 çay kaşığı tuz


    Limonlu Sos Nasıl Yapılır?



    Zeytinyağı tavaya alınır, ince doğranmış sarımsaklar içine eklenir. Kavrulan sarımsaklara limon suyu ve kabuğu ilave edilir. Krema dökülerek karıştırılır ve orta ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra altı kısılarak ince doğranmış maydanoz ve tuz ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. Afiyet olsun.


    Balkabaklı Alfredo Sos:



    Malzemeler;

    100 gram tereyağı
    2 diş sarımsak
    3/4 su bardağı balkabağı püresi
    1 çay kaşığı biberiye
    1 çimdik muskat (rendelenmiş)
    Yarım su bardağı parmesan peyniri
    Yarım su bardağı süt
    Karabiber
    Tuz


    Balkabaklı Alfredo Sos Nasıl Yapılır?



    Bir tavanın içerisine 100 gram tereyağı ekleyin ve eritin. 2 diş sarımsağı ince ince kıyın ve karışıma ekleyerek kavurun. Ardından 3/4 su bardağı balkabağı püresi ve 1 çay kaşığı biberiye ekleyin. Tüm malzemeleri harmanladıktan sonra 1 çimdik muskat rendesi, yarım su bardağı süt ve yarım su bardağı rendelenmiş parmesan ilave edin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tuz ve karabiber ile tatlandırın.


    Carbonara Sos:



    Malzemeler;

    100 ml krema
    2 adet yumurta sarısı
    4 yemek kaşığı rende parmesan
    10 dilim küp doğranmış dana bacon ya da füme et
    4 dal ince kıyılmış maydanoz
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber


    Carbonara Sosu Nasıl Yapılır?



    Bir tencereye su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine suya değmeyecek şekilde başka bir tencere yerleştirilir. Bu tekniğe benmari denir. 2 yumurta sarısı benmari de çırpılır ve fazla pişirilmeden sadece kıvam aldırılır. Kıvama geldiğinde kenara alınır. Diğer malzemeler ile beraber iyice karıştırılır. Haşlanan makarnanın suyundaki nişastadan ve lezzetinden yararlanmak için ½ kepçe makarna suyu yavaşça çırpılarak ilave edilir. Sos makarna ile birleştirilir. Afiyet olsun.


    Arrabbiata Sosu:



    Malzemeler;

    1 adet soğan
    2 diş sarımsak
    1 adet chili biber ya da kırmızı pul biber
    4 adet rende domates
    Zeytinyağı
    Fesleğen


    Arrabiata Sosu Nasıl Yapılır?



    Soğan ve sarımsak incecik doğranır ve sararana kadar zeytinyağında kavrulur. Rendelenmiş domates eklenir. Ardından chili biber varsa ekleyin, yoksa pul biber ve tuz eklenir. Karışım suyunu çekene kadar beklenir ve sos hazır. Haşlanan makarna ile sos karıştırılır ve ince kıyılmış fesleğen eklenir.


    Beyaz Pesto Sos:



    Malzemeler;

    Yarım su bardağı ceviz
    1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
    1 tatlı kaşığı kekik
    100 gram ricotta peyniri
    1 diş sarımsak
    50 gram parmesan peyniri
    1 yemek kaşığı zeytinyağı


    Beyaz Pesto Sos Nasıl Yapılır?



    İlk olarak fırını 200 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirdikten sonra, yarım su bardağı cevizi tepsiye yayın. Cevizleri ısıtılmış fırında 6-8 dakika pişirin. Kavurduğunuz cevizleri soğuması için kenarda bekletin. Bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, 100 gram ricotta peyniri, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 diş ince kıyılmış sarımsak, ince kıyılmış ceviz ve 50 gram rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve tekrar karıştırıp makarnaların yanında servis edin.


    Mac and Cheese Sosu:



    Malzemeler;

    2 yemek kaşığı tereyağı
    2 çay kaşığı karabiber
    200 gram çiğ krema
    100 gram labne peyniri
    150 gram cheddar peyniri
    1 çay bardağı parmesan peyniri


    Mac and Cheese Sosu Nasıl Yapılır?

    Geniş tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve eritin. Üzerine 2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ekledikten sonra kavurun. Ardından 200 gram çiğ krema ekleyip karıştırmaya devam edin. Sırasıyla 100 gram labne peyniri veya tuzsuz krem peynir, 150 gram cheddar peyniri ve 1 çay bardağından bir parmak az parmesan peyniri ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra makarnanızı ekleyerek pişirebilirsiniz. Mac and cheese tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


    Napoliten Sos:



    Malzemeler;

    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 diş sarımsak
    4 adet domates
    5 yaprak fesleğen
    Kekik
    Karabiber
    Tuz
    Parmesan peyniri


    Napoliten Sosu Nasıl Yapılır?



    Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. 2 diş sarımsağı ince ince kıydıktan sonra yağın içerisine ekleyerek kavurun. 4 adet domatesi güzelce yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Bu esnada 5 yaprak fesleğeni de kıyın. Önce domatesi, ardından fesleğenleri tavaya ekleyerek karıştırın. Dilediğiniz kadar kekik, karabiber ve tuz ekleyebilirsiniz. Sosu servis etmeden önce, parmesan peyniri rendeleyin. Yarım su bardağı parmesanı ekleyerek makarna ile karıştırın.


    4 Peynirli Sos:

    Malzemeler;

    60 gram tereyağı
    3 yemek kaşığı un
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    200 ml. süt
    1 dal biberiye
    1 adet defne yaprağı
    1 adet soğan
    1 dal kekik
    25 gram cheddar peyniri
    20 gram emmental peyniri
    15 gram brie peyniri
    Rendelenmiş parmesan peyniri


    4

    Peynirli Sos Nasıl Yapılır?



    60 gramlık tereyağını tavanın içerisine alın ve eritin. Üzerine 3 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek kavurun. Farklı bir sos tenceresinde 200 ml sütü, 1 dal biberiye, 1 adet defne yaprağı, 1 dal taze kekik ve 1 adet kabaca doğranmış soğan ile kaynatın. Kaynamaya başlayan sütü süzdükten sonra, unu kavurduğunuz tencereye yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra rendelenmiş 15 gram brie peyniri, 20 gram emmental peyniri, 25 gram cheddar peyniri ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra servis için rendelenmiş parmesan ve karabiber ekleyin.


    Yaz Bolonezi:



    Malzemeler;

    4 diş sarımsak
    1/2 su bardağı zeytinyağı
    500 gram tavuk eti
    Yarım su bardağı domates püresi
    1/4 su bardağı kırmızı şarap (isteğe göre)
    6 adet cherry domates
    Tereyağı
    Parmesan peyniri


    Yaz Bolonezi Nasıl Yapılır?



    Geniş bir tavaya yarım su bardağı zeytinyağı alarak kızdırın. Üzerine 4 diş rendelenmiş sarımsak ekleyerek kavurun. 500 gram tavuk etini çok minik parçalara ayırın. Tavuğu bir çay kaşığı tuzla tavaya alın ve karıştırın. Tavuklar güzelce piştiğinde üzerine yarım su bardağı domates püresi ve 1/4 su bardağı kırmızı şarap ekleyin. Malzemeleri iyice harmanlayarak 4-5 dakika pişirin. Bu esnada 6 adet cherry domatesi ortadan ikiye kesin ve sosa ekleyin. Domatesler yumuşayınca sosu ocaktan alın. Makarnayı servis edeceğiniz zaman parmesan peyniri ve tereyağı eklemeyi unutmayın.


    Kremalı Mantar Sosu:



    Malzemeler;

    300 gram mantar
    2 diş sarımsak
    200 ml krema
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    4 yaprak fesleğen
    1/2 çay kaşığı karabiber
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 çay kaşığı tuz


    Kremalı Mantar Sosu Nasıl Yapılır?



    Zeytinyağı tavaya alınır ve kızdırılır.Temizlenip doğranmış mantar ve sarımsak eklenir. 2-3 dakika yüksek ateşte pişirilir. Ardından krema ve fesleğen eklenir, altı kısılır. Haşlanmış makarna, tereyağı, tuz ve karabiberle beraber tavaya eklenir ve karıştırılarak pişirilir. Afiyet olsun. Detaylı bilgi için kremalı mantarlı makarna tarifine göz atabilirsiniz.


    Domates Sosu:



    Malzemeler;

    4 adet domates
    1 adet soğan
    2 yemek kaşığı sıvıyağ
    1 adet defne yaprağı
    1 diş sarımsak
    Karabiber
    Tuz

    Domates Sosu Nasıl Yapılır?




    Tereyağı ocağa alınır ve ısıtılır. Un ilave edilir ve kavrularak beyaz roux (meyane) elde edilir. Isıtılan süt yavaş şekilde meyaneye eklenerek kıvam verdirilir. Tuz ve muskat ile lezzetlendirilir. Afiyet olsun.


    Beşamel Sos



    Malzemeler;

    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı un
    600 ml süt
    1 çay kaşığı muskat rendesi
    1 çay kaşığı tuz


    Beşamel Sos Nasıl Yapılır?



    Tereyağı ocağa alınır ve ısıtılır. Un ilave edilir ve kavrularak beyaz roux (meyane) elde edilir. Isıtılan süt yavaş şekilde meyaneye eklenerek kıvam verdirilir. Tuz ve muskat ile lezzetlendirilir. Afiyet olsun.
#09.12.2022 17:33 1 0 0
#24.05.2023 15:54 0 0 0