Kısırın Salçasını Kavurmayan Bu İşi Bilmiyordur

Son güncelleme:
  • Selam arkadaşlar, dün akşam bizim evde yine ufak çaplı bir kısır krizi çıktı. Toplandık, güya pratik bir şeyler yapıp laflayacağız. Arkadaşlardan biri bulguru sıcak suyla ıslattı, sonra gitti dolaptan çıkardığı buz gibi çiğ biber ve domates salçasını tak diye bulgurun üstüne boca etmeye kalktı. Son anda tavayla araya girdim resmen, dur ne yapıyorsun sen diye.

    O Çiğ Salça Kokusunu Nasıl Yiyorsunuz?



    Yahu zeytinyağında incecik doğranmış kuru soğanla salçayı mis gibi kavurmadan yapılan şeye ben kısır diyemiyorum. Bulguru öyle çiğ salçayla mıncıklayınca o mideyi yakan ekşimsi salça kokusu bütün yeşilliğin, nar ekşisinin önüne geçiyor. Şöyle soğanı, bol salçayı, hatta içine biraz kimyonla pul biberi atıp o yağda hafif fokurdatacaksın. Salçanın o çiğ kokusu gidecek, rengi yağa çıkacak, mutfağı mis gibi bir koku saracak. Sonra o sıcak ve aromalı sosla bulguru buluşturup demlendireceksin ki lezzet tam otursun.

    Karşı taraf da tutturmuş "orijinal Antakya usulü çiğden yoğrulur, sos kavurursan o kısır değil bildiğin sıcak bulgur pilavı olur" diye. Tamam yöresel adetlere saygımız sonsuz ama evde pratik kısır yaparken o çiğ salça tadını nar ekşisiyle bastırmaya çalışmak bana aşırı mantıksız geliyor.

    Memleket Usulü Mü Yoksa Damak Tadı Mı?



    Biliyorum şimdi güneydoğulu arkadaşlar hemen itiraz edecek, "biz saatlerce çiğden yoğuruyoruz o salça zaten eriyor" diyecekler. Ama kabul edelim, hiçbirimiz evde 45 dakika kol kası yaparak bulgur yoğurmuyoruz. Sıcak su döküp bekletiyoruz işte. O yüzden sosu kavurmak hem midenizi kurtarıyor hem de lezzeti ikiye katlıyor.

    Siz kısırı hangi usul yapıyorsunuz arkadaşlar? Çiğden salçayı basıp yoğuran tarafta mısınız, yoksa benim gibi tavada salçayı coşturup dökenlerden mi? Aranızda bunu çiğ yiyip midesi yanmayan var mı cidden?
0 0 0