Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Bolu

Son güncelleme: 12.09.2010 04:47
  • TARİHÇE

    Türkiye'nin iki metropolü olan Ankara ve Istanbul sehirlerinin arasinda dogal güzelliklerle çevrili ülkemizin en seçkin üniversitelerinden biri olan Abant Izzet Baysal Üniversitesi egitim ve ögretim alaninda da en ön siralarda yerini almaktadir. 3 Temmuz 1992 'de kurulan üniversitemizde bugün, 8 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 4 arastirma merkezi bulunmaktadir. Bu birimlerde 900 ögretim elemani 18200 ögrenciye kaliteli ve çagdas egitim vermenin gururunu yasamaktadir. Üniversitemizin birimleri, Bolu'dan Düzce'ye, Akçakoca'dan Gerede'ye ve Mengen'den Mudurnu'ya kadar çok genis bir alana yayilmistir. Bolu'ya 8 km uzakliktaki merkez Izzet Baysal Kampüsü benzersiz bir doga güzelliginin içinde yer almaktadir.

    Bilim üretmek, egitim yapmak ve bulundugu yöreyi aydinlatmak hedefiyle yola çikan Abant Izzet Baysal Üniversitesi, bu üç temel görevini yerine getirirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 'çagdas uygarlik düzeyinin üzerine çikma' direktifini gerçeklestirmeyi ana hedefi olarak görür. Bir devlet üniversitesi olan Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Türkiye'nin en büyük hayirseverlerinden biri olan Izzet Baysal'in 70 trilyon liralik (yaklasik 42 milyon dolar) tesis ve donanim yatirimi ile kisa sürede mükemmel bir fiziki yapi ve üstün bir teknolojik donanima ulasmistir.

    Üniversitemiz, bilimsel gelisme ve teknolojileri takip edebilecek, uluslararasi rekabet gücüne sahip bir arastirma ortami hazirlamayi öncelikli görevleri arasinda kabul etmekte ve 21. yüzyil Türkiye'sine çagdas, nitelikli bir insan profili sunmayi hedeflemektedir.Bu yolda Abant Izzet Baysal Üniversitesi, kuruldugu günden bu yana büyük bir mesafe katetmis ve Türkiye'nin en hizli gelisen üniversitesi konumuna gelmistir.

    Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Ülkemizdeki devlet ve vakif üniversitelerinin yaninda Vakif destekli devlet üniversitesi olarak üçüncü bir model olusturmaktadir. Devletimizin imkanlarina ek olarak Izzet Baysal Vakfi'nin yatirimlariyla da, kisa sürede mükemmel bir fiziki yapi ve üstün teknolojik donanima ulasan üniversitemiz, ögrencilerine çagdas ve gelismis bir akademik ortam sunmaktadir . Ayrica, Izzet Baysal Vakfi basarili ögrencilere burs destegi de saglamaktadir.
#03.08.2007 09:58 0 0 0
  • noimage

    İlk bakışta ortadaki ışık kaynağını çerçeveleyen üç yarım bir çeyrek çemberden oluşan bir sembol görülmektedir. Biraz daha dikkatli bakıldığında, belden yukarısı görünen bir insan figürü (başı güneşe benzeyen, kolları kanat gibi iki yana açılmış bir BİLGE İNSAN varlığı) görülebilir.

    Burada; güneş-baş bilgeliği ve bilgi yaymayı, yukarıya dönük kollar ise; ilerlemeyi, gücü, güveni ve korumayı simgelemektedir. Kollarının ikiden fazla olmasının nedeni hem geniş bir kitleye kucak açabileceğini hem de kapsadığı konuların zenginliğini göstermektedir.

    Çeyrek çember kullanılarak yarım çemberlerin aşağıda oluşturduğu tıkanıklık giderilmiş, aynı zamanda bu eleman, sembolün genel görünümündeki simetriyi de bozarak monotonluğunu ortadan kaldırmıştır.Çemberlerin üst yarısı kaldırılarak engelsiz, hür düşünceli, bağımsız ve sonsuzluğa uzanan geniş bir atmosfer yaratılmak istenmiştir.

    Renk olarak yeşil ve mavi düşünülmüştür. Bilindiği gibi Bolu denilince akla bu iki renk gelmektedir. Renklerden biri amblem için, diğeri yazı için kullanılmalıdır. Amblemde tek renk üzerinde durulmasının sebebi baskı sırasındaki olası renk kaymalarının önüne geçmektir.
#03.08.2007 09:59 0 0 0
  • EĞİTİM-ÖĞRETİM OLANAKLARI
    ARAŞTIRMA UYGULAMA MERKEZLERİ
    DİL-MER (Dil Eğitimi Merkezi)
    Bu merkez, öğrenci ve çalışanlarının yabancı dil düzeylerini geliştirmek, dil eğitim-öğretimi, araştırma ve uygulama yapmak amacıyla kurulmuştur. Fakülte ve yüksekokulların zorunlu, seçmeli ve mesleki yabancı dil dersleri, DİLMER tarafından yürütülmektedir.
    SÜRYEM (Sürekli ve Yaygın Eğitim Merkezi)
    Akademik çalışmalar dışındaki her türlü eğitim ve öğretim etkinliğini yapmakla yükümlüdür. Açtığı kurslarla üniversite elemanlarına, öğrencilere ve halka yönelik örgün eğitim etkinlikleri içerisinde yer alır.
    ABAM (AİBÜ Bitki Araştırma ve Uygulama Merkezi)
    Rektörlüğe bağlı olarak çalışmalarını sürdüren ABAM, bitki taksonomisi ve/veya bitki örtüsü (flora/vejetasyon) ile ilgili çalışmalar, araştırmalar, uygulamalar yapan, bu alanlarda yurtiçi ve yurtdışı kurumlarla, hizmetin gerektirdiği her yerde bilime ve teknolojiye dönük etkinliklerde bulunan bir kuruluştur.
    İzzet Baysal Araştırma ve Uygulama Hastanesi
    İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılarak Üniversitemize armağan edilen 255 yataklı hastane, 2003 yılında hizmete açıldı.
    Düzce Araştırma ve Uygulama Hastanesi
    Düzce ilimizin Konuralp'teki binasında 200 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Yeni bina inşaatı devam etmektedir.

    BİLİŞİM
    Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin öncelikli ilkesi, çağın gelişen bilgi teknolojisinden araştırma ve eğitim amacıyla en üst düzeyde faydalanmaktır. Bu amaçla en son yenilikler takip edilmekte ve öğrencilere sunulmaktadır.
    Bütün fakülte ve yüksekokullarda 1500'den fazla kişisel bilgisayar, her kampustaki laboratuarlarda öğrencilerin kullanımına açıktır. 1995 yılından bu yana Üniversitemizin bütün kampuslarında internet bağlantısı mevcuttur. Öğrencilerin ders kayıtlarından not takibine kadar bütün işlemler bilgisayar ortamında yapılmaktadır.

    KÜTÜPHANE
    İzzet Baysal Kampusu'nda 3600 metrekarelik kullanım alanlı binada hizmet vermekte olan kütüphanede 40 binden fazla kitap bulunmaktadır. 448 ciltli ve abonesi devam eden 82 adet süreli yayın, 206 adet yüksek lisans tezi ve ayrıca görsel işitsel materyallerden oluşan koleksiyonuyla Merkez Kütüphanesi kendisine bağlı şube kütüphanelerinin işleyişini de organize ederek öğretim elemanları, öğrenci ve idari personeline hizmet vermektedir. Kütüphanede bulunan 10 terminalli bir bilgisayar sistemi aracılığıyla kütüphane içinden ve dışından yayın taraması yapmak mümkündür. Kütüphane bünyesinde abone olunan veri tabanları (Elsevier Science Direct, Ebscohost Academic Search Elite, Proquest Academic Research Library) ve 8 CD ROM aracılığı ile araştırmacılar ve öğrenciler, konuları ile ilgili araştırma ve taramalar yapabilmektedir. Merkez Kütüphanede yayınlar AACR2'ye kataloglanıp DDC'ye göre sınıflandırılıp MARC formatında bilgisayar ortamına aktarılmaktadır.
    İzzet Baysal Kampusu'ndaki merkez kütüphanenin yanı sıra diğer fakülte ve yüksekokullarda bulunan kütüphaneler de 5 bini aşkın kitapla hizmet vermektedir. Öğrencilerimiz Üniversite kütüphanesinden hafta sonları da yararlanabilmektedir.

    LABORATUARLAR
    Üniversitemizin teknik bölümlerinde teknolojinin son versiyonlarıyla donatılmış laboratuarlar ve atölyeler mevcuttur. İzzet Baysal Kampusu'nda bulunan Fen Laboratuarları bloğundaki 33 laboratuarda ders ve araştırma yapılmaktadır. Diğer bölümlerde de eğitim ve araştırmaya yönelik yeteri sayıda laboratuar bulunmaktadır. Üniversitemizin laboratuarları, İzzet Baysal Vakfı'nın da desteğiyle çağın teknolojisine uygun bir donanıma sahiptir.

    ÖĞRENCİ DESTEK HİZMETLERİ
    SAĞLIK HİZMETLERİ
    İzzet Baysal Kampusu'nda bulunan Sağlık Merkezi, her gün 24 saat nöbetçi sağlık personeli ile görev yapmaktadır. Tam donanımlı bir ambulans da öğrenci ve personele hizmet vermektedir. Öğrencilerimiz ayrıca Üniversitemiz bünyesinde bulunan Araştırma ve Uygulama Hastaneleri'nden de yararlanabilmektedir.
    Düzce'de bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesi 200 yatak kapasiteli, Bolu'da İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılan Araştırma ve Uygulama Hastanesi 255 yatak kapasitelidir. Bu iki tam donanımlı hastanede her türlü poliklinik hizmetleri verilmektedir.

    BESLENME
    Üniversitemizin bütün kampuslarında düzenli olarak öğle yemeği servisi yapılmaktadır. Beslenme ve diyet uzmanları denetiminde düzenlenen yemek listeleri özel sektör tarafından hazırlanmakta ve ekonomik bir ücret karşılığında öğrencilerimize sunulmaktadır. M addi durumu iyi olmayan öğrencilere kontenjan dahilinde öğle ve akşam yemeği ücretsiz olarak verilmektedir.
    Ayrıca İzzet Baysal Kampusu'nda öğrenciler için uygun alışveriş olanağı sağlayan market, pastane ve kafeteryalar bulunmaktadır.

    ULAŞIM
    Üniversitemizin merkez kampusu olan İzzet Baysal Kampusu, Bolu şehir merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. Kampusa ulaşım özel halk otobüsleri ve belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Düzce'de Orman Fakültesi ve Teknik Eğitim Fakültesi ve Düzce Sağlık Yüksekokulu Konuralp Kampusu'nda olup şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Düzce Tıp Fakültesi ile AİBÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin bulunduğu Konuralp, Düzce'ye 5 kilometre uzaklıkta olup, ulaşım yine özel halk otobüsleriyle sağlanmaktadır.

    BARINMA
    İzzet Baysal Kampusu'nda bulunan ve Üniversitemiz tarafından işletilen 680 kişilik erkek yurdu ve 680 kişilik kız öğrenci yurdu öğrencilerimize hizmet vermektedir. Her iki yurtta sürekli açık olan öğrenci kantinleri, okuma salonları, etüt salonları, TV izleme salonları ile resim ve müzik çalışma odaları bulunmaktadır. Üniversitemiz yurtlarına başvurular, kayıtlar sırasında yapılmaktadır. Öncelikle yüksek lisans öğrencilerine yönelik hizmet veren 80 kişilik özel yurt bulunmaktadır. Yurt odaları en fazla 8'er kişiliktir. Yurtlarda kantin, berber ve kuaförün yanı sıra çamaşır yıkama hizmeti de verilmektedir. A ylık yurt ücretleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun eş değerdeki yurtlarıyla aynı düzeyde tutulmaktadır.
    Üniversitemizin diğer kampuslarında da Yurt-Kur'a bağlı yeterli kapasitede yurtlar bulunmaktadır.

    BURSLAR VE ÖDÜLLER
    Öğrencilerimize devletin katkıları dışında destek, öncelikle İzzet Baysal Vakfı tarafından yapılmaktadır. Vakıf, üniversitemizin 4 yıllık bölümlerine ilk sırada en yüksek puanla giren bölüm birincilerine, bu bölümlerdeki birincilerden sonra gelen en yüksek puanlı Bolu doğumlu birer öğrenciye ve ayrıca maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı Bolulu öğrencilere karşılıksız burs vermektedir. Ayrıca, her yıl fakülte ve yüksekokulları ilk üç sırada bitiren öğrenciler İzzet Baysal Vakfı tarafından ödüllendirilmektedir. Vakıf ayrıca bilimsel araştırmalara da maddi destek vermektedir.

    SOSYAL YAŞAM
    KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
    Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampusları, öğrenciler için geniş sosyal ve kültürel olanaklar sağlamaktadır. İzzet Baysal Kampusu'nda bulunan çok amaçlı Kültür Merkezi'nde 514 kişilik Mavi Salon ve 208 kişilik Pembe Salon'da; sempozyum, panel, konferans, konser, tiyatro, film gösterimi gibi etkinlikler yapılmaktadır. Mavi Salon'da aynı anda 3 ayrı dilde çeviri yapılabilecek 140 kişilik simultane sistemi kuruludur. Sergi salonu, sürekli olarak sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.
    İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji binasında 350 kişilik salonda da kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir.
    Bolu'ya 100 milyon dolarlık bir yatırım yapan büyük hayırsever İzzet Baysal için her yıl 11 Mayıs'ta düzenlenen 'İzzet Baysal'a Şükran Günleri'ne Üniversitemiz de çeşitli etkinliklerle katılmaktadır. İzzet Baysal Günleri'ni izleyen hafta, Üniversitemizde Bahar Şenlikleri yapılmaktadır. Öğrenciler tarafından bir hafta süreyle düzenlenen bahar şenliklerinde gün boyu aktiviteler ve amatör gruplarla ünlü sanatçıların sahne aldığı konserler yer almaktadır.

    SPORTİF ETKİNLİKLER
    İzzet Baysal Kampusu'nda yer alan açık ve kapalı spor alanlarıyla birlikte, ikiz kubbe salondan oluşan Spor Merkezi her türlü sportif etkinliğe ev sahipliği yapabilecek kapasitededir.
    Bolu Şehir Kampusu'nda 1 adet Spor Salonu ile futbol sahası öğrencilerimizin hizmetindedir. Bu saha ve salonlarda eğitim faaliyetleri ile birlikte ders dışı (serbest zaman) kullanım programları hazırlanarak öğrencilerin hizmetine sunulmaktadır. 09.00-23.00 saatleri arasında öğrenci ve personele hizmet verilmektedir.
    Kartalkaya'da bulunan Dağcılık ve Kayak Eğitim Merkezimiz, kendi üniversitemiz ve diğer üniversitelerin öğrenci ve öğretim elemanlarına hizmet vermektedir.
    Öğrenci ve Personelin katıldığı üniversite içi spor yarışmaları bir program dahilinde bütün bir öğretim yılını kapsayacak şekilde yapılmakta ve Üniversite Sporları Federasyonunca düzenlenen üniversitelerarası yarışmalara iştirak edilmektedir .

    AİBÜ SOSYAL TESİSİ
    Kampus içinde İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılan 57 oda 3 suit olmak üzere 117 yatak kapasiteli tesis, 3 yıldızlı otel düzeyindedir. Orman içinde kurulu tesiste bulunan 150 kişilik yemek salonu her türlü toplantıya ev sahipliği yapacak kapasitedir. Üniversite personeli ve kamu çalışanlarına özel indirim uygulanmaktadır. Tesiste ayrıca oyun salonu ve televizyon izleme salonu bulunmaktadır.
#03.08.2007 10:01 0 0 0
  • KampüS

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage


    Eğitim - Öğretim YerLeri

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage


#03.08.2007 10:10 0 0 0
  • TEŞEKKÜRLER
#18.08.2007 15:22 0 0 0
  • noimage
#12.09.2010 04:47 0 0 0