*Avci*

*Avci*

Üye
27.02.2005
Uzman Onbaşı
2.635
Hakkında

  • noimage

    Windows 8 in geliştiriciler için yayınlanan "Developer Preview" sürümü resmi olarak microsoft.com server'larından indirmeye başlandı. Sanal bilgisayar kullanarak kurulum adımlarını sizler için resimledik. Burada önemli nokta kullanacağınız sanal pc nin VMware olması. VirtualBox'ta mavi ekran ve ilginç hatalarla karşılaştıktan sonra Vmware 8 Workstation sürümü ile kurulumu başarıyla sonuçlandırabildik. Kurulum aşamaları Windows 7 kurulumu ile farksız durumda fakat kurulum sonrasındaki kullanıcı ayarları ve bilgilerini içeren giriş ekranı alışılagelmişin dışında farklılık gösteriyor. Bu farklılıklar sadece görsel farklılıkdır mantık olarak yine windows 7 kulanıcı ayarları ile aynıdır. İşte "Windows 8′ in adım adım resimli kurulumu"
    1. Her işletim sistemikurulumundaki gibi windows 8 yüklerken de kurulum dvd'sini bilgisayara takın ve bilgisayarı DVD rom dan boot edin. İlk kurulum ekranı aşağıdaki gibidir.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    2. Dil ve Klavye seçeneklerini ayarlayın.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    3. Install Now butonunu tıklayın.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    4. Yükleme işlemine devam edebilmek için lisans koşullarını kabul etmeniz gerekiyor kutucuğu işaretleyin ve next butonunu tıklayın.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    5.Bu bölümde disk bölümleme işlemi yapabimek için custom (advanced) tabını seçin.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir


    6. Eğer yeni bir harddiske yükleme yapacaksanız diskinizi silip temiz bir yükleme yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak sadece C sürücünüzü windows 8 yükleme işlemi için ayırmak istiyorsanız bu sefer sadece C'yi silip ve işaretleyip next' i tıklayın. (Her türlü probleme karşın içinde bilgiler olan bir harddiske kurulum yapacaksanız yükleme işlemi öncesi sağlam bir yedek almayı ihmal etmeyin.)
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    7.Yükleme işlemi başladı bir sonraki ekran gelene dek küçük bir mola verebilirsiniz.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    8.Bu ekranda bilgisayarınıza bir isim vermelisiniz. Bir ad yazın ve Next e tıklayın. (Kullanıcı adı ve bilgisayar adı aynı olamaz)
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    9.Kurulum sırasında çok fazla detaya girmemek için hızlı (Express) ayarları seçin ve next i tıklayın.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    10.Bu ekranda kullanıcı adınızı girin ve istiyorsanız parolanızı belirleyin.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    11.Kurulum tamamlandı. Windows 8 bu şekilde karşılıyor bizi.
    noimage
    Windows 8 Nasıl Yüklenir

    Eğer klasik windows görünümüne geçmek isterseniz ayarlardan kolayca geçebilirsiniz. Bu arayüzde klasik start menü bulunmuyor start menü içerisindeki tüm öğeler start a tıklandığı anda masaüstüne büyük simgeler olarak genişliyor. Bu arayüz tamamen dokunmatik cihazlara hitaben uygulanmış gibi görünüyor zaten olması gerekende bu. ARM (Acorn RISC Machine) işlemcilere de destek verecek olan yeni işletim sistemini artık intel ve amd harici mobil işlemcili cihazlarda da görmeye başlayacağız. Hazır yeri gelmişken ARM işlemcinin ne anlama geldiğini de kısa bir bilgiyle özetleyelim; ARM mimarisi (orijinal adı Acorn RISC Machine) pek çok gömülü tasarımda kullanılan 32-bit RISC işlemci mimarisidir. Güç tasarruf özelliklerinden dolayı, ARM işlemciler mobil elektronik gibi düşük güç tüketiminin kritik bir parametre olduğu pazarda en fazla tercih edilen CPU' dur. İddiaya göre Windows 7 den en büyük farkı da ARM işlemcilere verilen destek.
    alıntı.
#23.08.2012 11:29 0 0 0
#23.08.2012 09:10 0 0 0
#02.06.2012 14:01 0 0 0
#02.06.2012 14:00 0 0 0
  • noimage



    Merhaba Arkadaşlar
    Hepimizin sorunu olan bilgisayarımızı yavaşlatan nedenleri ve cevaplarıyla birlikte sıralamak isterim.Öncellikle bilgisayarımız yavaşlatan bazı nedenleri söyliyeyim, hafızanın dolu olması,virüs kapması,disklerin parçalanmış olması,diks üzerinde hataların oluşması vs...Bunları maddeler halinde sizlere vericem.

    1)En başta çoğumuz sorarız bilgisayarım başlangıçta çok geç açılıyor.Başlangıç iki şekil oluyor biri donanımlarınızın taranıp tanıtıldığı kısım 2. si ise hoşgeldiniz ekranından sonra geç işlem yapabildiğiniz windows ekranı bunun nedeni şudur ;
    başlangıçta bir çok program açılıyordur ve windows bunları açmakta zorlanıyordur.Başlangıçtaki programları kaldırmak için bu yolu izlemeniz gerekicek Başlat>çalıştır>msconfig>başlangıç>burdaki programların tikini ''Ctfmon'' ve ''Antivirüs'' programınız hariç kaldırın ve uygula diyin.(Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekicek)

    2)Burda verceğim yavaşlama ise klasörlerde yaşanan yavşalamadır.Bu hatanın nedeni ise oluşturduğunuz bir klasör Video,müzik ve ya resim klasörüyse bunlardan başka hiçbirşey yüklmemeniz gerekiyor.Diyelim bir müzik klasörü oluşturdunuz o klasörde müzikler birlikte oyun dosyaları,resim ve program var o klasörde gezinirseniz çok büyük ölçüde bir yavaşlama göreceksiniz.
    Bunu önlemek için oluşturduğunuz klasöre sağ tıklayıp>özellikler>özelleştir>Bu klasör türünü şablon olarak kullan kısmında''belgeler (her dosya türü için)''seçini ve uygula deyin.Böylece klasörünüze her türlü dosyayı ekleyip yavaşlama hissetmiyeceksiniz.

    3)Bir diğer yavaşlama sebebi ise hafızanın dolması bu 2 şekil olur 1. si, öreneğin 160 gb lık bir bilgisayarda c diskine ayrılan bellek 40 gb burada en az 10 gb boş alan olması gerekiyor bunun için herzaman c diskinizde 10 gb boş alan bulundurun(bu illaki 10 kalacak değil) 2. si ise sistemi yavaşlatan atık dosyalardır bunları hepsini silmeniz gerekiyor.Bunları silmenizde hiçbir zarar yoktur.
    Şimdi silmeniz gereken herşeyi sırasıyla verecem.Tabi bunları silmeden önce gizli kalsörleri ve korunan işleitm sistemi dosyalarını açığa çıkarmanız gerekicek bunun için:Herhangi bir klasördeyken en üst menude bulunan araçlar>klasör seçenekleri>görünüm>''gizli dosyları göster''ve ''korunan işletim sistemi dosylarını göster''seçeneklerini işaretleyip uygula deyin.

    a)Bilgisayarım>C sürücüsü>windows>prefetch klasörü içindeki herşeyi silin.

    b)Bilgisayarım>C sürücüsü>Documents and Settings>Kullanıcı adınız>Recent klasörü içindeki herşeyi silin.

    c)Bilgisayarım>C sürücüsü>Documents and Setting>Local Settings>Temp klasörü içindeki herşeyi silin.

    d)Bilgisayarım>C sürücüsü>Documents and Setting>Kullandığınız kullanıcı>Local Settings>Temporary Internet Files içindeki herşeyi silin.

    e)Bilgisayarım>C sürücüsü>Documents and Setting>Kullandığınız kullanıcı>Local Settings>History klasörü içindeki herşeyi silin.


    f)Bilgisayarım>C sürücüsü>Documents and Setting>Kullandığınız kullanıcı>Local Settings>Application Data>Microsoft>Windows Live Contacts klasörü içindeki herşeyi silin.

    Not:Bu altakilerini silerken dikkat olun yanlış bir şey silmeyin.



    g)Bilgisayarım>C sürücüsü>Windows>uninstal(saydamsı olan gizli klasörlerdir bunları silin ynalız dikkat edin bunlar dışında bir şey silmeyin.Bazen bunlar olur olmassa silmenize gerek kalmıyacak)


    h)Bilgisayarım>C sürücüsü>Windows>Temp klasörü içindeki herşeyi silin.


    j)Birde isterseniz sistem geri yükleme dosyalarınıda silebilirsiniz.(bu tamamen size kalmış bişi bu bilgisayarı yavaşlatmaz ama yer kaplar) bunun için:Bilgisayarım>sağ tıkla>Özellikler>Sistem geri yükleme>''Bütün sürücülerdeki sistem geri yükelmeyi kapat''ı işaretleyip uygula deyin.Daha sonra sistem geri yüklemeyi açmak istediğiniz vakit işareti kaldırıp uygula deyin.



    4)Bir yavaşlama sebebi varki çok önemli o da disklerin parçalanmış olması.Parçalanmış dosyalar neden bilgisayarı yavaşlatır diyecek olursanız bunun nedei şudur.Sistem tek bir bütün halindeki dosyayı bulmaktamı zorlanır ya da parçalnamış bir dosyayı, doğal olarak parçalanmış dosyayı bu da bilgisayarınız yavaşlamasına neden olur.Disk birleştirme şu şekil olur.Başlat>Tüm programlar>Donatılar>sistem araçları>Disk birleştiricisi>birleştirmek istediğiniz sürücüye tıklayıp inceleyip birleştirilmesi gerektiğini öğrenipte birleştirebilirsiniz ya da direkt birleştir diyip birleştirebilirsiniz bu tamamen size kalmış.
    Ben her 3 günde bir birleştiririm birleştirme esnasında herşey yapabilirsiniz hiç bir kasma olmaz.

    5)Bu yavaşlama ise disklerde meydana gelen hatalardır.Hatırlarım bir ara bilgisayarı açtığım zaman masaüstü simgeleri dağılmış ekran donmuş, mouse hareket bile etmiyor.Düşündüm biraz ve disk denetimine karar verdim ama ekran donmuş nasıl yapacam onuda güvenli modda yapayım dedim açtım güvenli modu(güvenli modu açmayı virüs taramsında sizlere gösterecem) Bilgisayarım>C sürücüsü>Sağ tıkla>Özellikler>Araçlar>Hata Denetimi>Şimdid Denetle>Her iki seçeneği işaretleyip>başlat deyin ve bilgisayarınız bilgisayarınıza baştan başlatın.Başalttıktan sonra mavi bir ekran gelecek ve diski denetleeycek hiç bir şeye karışmadan işlemin bitmesini bekleyin.Ben de bu şekil yaptım ve bilgisayarım eskisi gibi oldu.Bu illaki bilgisayarınız bu şekil olduğu zaman yapacaksınız demiyorum bunuda 1 haftada bir yapsanız iyi olur.

    6)Son olarak yavaşlama sebebi ise virüstendir. Virüs kapmışsa bilgisayar bir antivirüs programıyla (nod32,kspersky) koruma şeklini en üst düzeye getirip tarama yapacaz.yanlız tarama yaparken bunlara dikkat etmeliyiz.taramayı güvenli modda yapmalıyız.(güvenli modu açmak için bilgisayar açılışında ankartın isminin geçtiği yerde F5(asus...) yada F8 e basılı tutup bir siyah ekran karşımıza gelir burda ok tuşlarıyla güvenli mod u seçip (en üstte) entere basarız.bastıktan sonra admini(bilgisayarınızın kullanıcı ismi neyse)onu seçip güvenli modda bilgisayarı açarız ordan virüs taraması yapmadan önce bilgisayarımı açıp c yereldiskin üzerine sağ tıklayıp kota>kota yönetimini etkinleştiri işaretleriz(ki virüsü silindiğinde kendini bir daha kopyalayamasın.daha sonra alt>ctrl>delete basıp dosya>çalıştıra ''msconfig'' yazıp en üst menüde başlangıç kısmında ctfmon ve virüs programı hariç bütün işretlerini kaldırıp uygula deriz.ve bilgisayarı yeniden başatırız(yeniden başlatmayı bilgisayarı kapat menüsünden yapmalayızki yaptığımız işlemler kayıtlı olsun.yeniden başlarken yine bilgisayarı güvenli modda açıp bu kez virüs taramasına başlarız.(bu virüs taramasını güvenli modda yapmak için antivirüs programınızın güvenli modda çalışması lazım tavsiye ettiğim program nod32 dir.)


    NOT:Güvenli modda başlangıçta virüs programı çalışmaz sizinde çalıştırmak için başlattan girip çalıştırmanız gerekmektedir. virüs taraması yaptıktan sonra yaptığınız bütün ayarları geri alın yani kota sınırını tekrar açın ve işaretlerini kaldırdığınız programları tekrar işaretleyin tabi virüsün temizlendiğinden emin olduğunuz programları)
    bu ufak yazılımlarlada Antivirüsün temizliyemediği çerezleri temizleyebilirsiniz indirmek için;
#02.06.2012 13:54 0 0 0
  • noimage

    Duplicate File Remover 3.2 ile bilgisayarınızda dosyalarınızın kopyalarını bulabilir ve bunları temizleyebilirsiniz. Bu sayede bilgisayarınız gereksiz işlemlerden kurtulmuş olur. Yaptığı sıkı ve detaylı tarama ile bilgisayarınızda dosyalarınızın kopyalarını en küçük boyutlarda bile olsa bulur. %100 sonuç sağlar. Metin, atık, müzik, video veya resim formatlarının tamamında bile olsa bu kopyaları bulur. Ve size sonuçları en kolay çözümleri yapabileceğiniz bir liste şeklinde sunar.

    Bilgisayarınızda ne kadar kopya dosya olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Çünkü örneğin internetten en ufak boyutta bir resim dosyası bile indirseniz bu dosyanın bilgisayarınızda indirdiğiniz yerin dışında başka bir yerde kesinlikle başka bir kopyası da vardır. Duplice File Remover bu kopyaları bulur ve yokeder. Bu sayede verilerinizin daha düzenli olmasını sağlar. Sisteminiz bu program ile çok daha hızlı çalışır. Ve sabit disk alanınızda önemli bir boşluk yaratmış olursunuz.

    Not:

    Duplicate File Remover'ı kullanmak oldukça güvenlidir. Yazılım tüm işlemlerini bir metin dosyası şeklinde kayıt altında tutabilir. Bu sayede bilginiz dışında herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiş olur.

    Özellikler:

    100% karşılaştırma özelliği.
    Aynı içeriğe, isme ve boyuta sahip dosyaları anında bulabilir.
    Kopyalanmış resim, video ve müzik dosyalarını bulabilir. (MP3, WMA, OGG)
    Kullanıcı ve sistem dostu arayüz.
    Harici medya taşıyıcılar ile de çalışabilir.
    Sabit ve yerel ağ üzerindeki diskleri tarayabilme imkanı.
    Tüm Windows versiyonlarında desteklenir ve çalışır Windows® 95/98/ME ve Windows® NT/2000/XP/2003/Vista

    İNDİR
#02.06.2012 13:51 0 0 0
  • noimage

    Komodo Edit; Linux, Mac ve Windows sürümleri olan programlamaya dönük, açık kaynak bir metin düzenleyicisidir.


    Desteklediği diller : CSS, HTML, JavaScript, XML, Perl, PHP, Python, Ruby, Tcl, RHTML, Template-Toolkit, HTML-Smarty ve Django..

    Özellikleri hakkında daha fazla bilgi için : http://www.activestate.com/komodo_edit/features/


    Kurulum

    32 bit sistemler için:

    Aşağıdaki komutları sırasıyla veriyoruz.


    Kod: [Seç]
    wget http://downloads.activestate.com/Komodo/releases/7.0.1/Komodo-Edit-7.0.1-9835-linux-x86.tar.gz
    Kod: [Seç]
    tar xvf Komodo-Edit-7.0.1-9835-linux-x86.tar.gz

    Kod: [Seç]
    cd Komodo-Edit-7.0.1-9835-linux-x86
    64 bit sistemler için:


    Kod: [Seç]
    wget http://downloads.activestate.com/Komodo/releases/7.0.1/Komodo-Edit-7.0.1-9835-linux-x86_64.tar.gz

    Kod: [Seç]
    tar xvf Komodo/releases/7.0.1/Komodo-Edit-7.0.1-9835-linux-x86_64.tar.gz

    Kod: [Seç]
    cd Komodo/releases/7.0.1/Komodo-Edit-7.0.1-9835-linux-x86_64
    Burdan sonraki işlemler her iki mimari için ortaktır.


    Kod: [Seç]
    bash install.sh --install-dir ~/Komodo
    Ben kurulum dizinini ~/Komodo olarak belirledim.


    Kurulum tamamlandıktan sonra

    /home/kullanıcı_adı/Komodo/bin/komodo yolundaki betiğe tıklayıp çalıştır dersek uygulama çalışacaktır. Fakat her seferinde bunla uğraşmamak için sembolik bağ atıyoruz.


    Kod: [Seç]
    sudo ln -s ~/Komodo/bin/komodo /usr/local/bin/komodo
    Artık komodo komutuyla çalıştırabiliriz. İstediğiniz yere başlatıcı ekleyip, komut kısmına komodo yazarsanız açılacaktır. Yine aynı şekilde uçbirimden de çalışacaktır.

    Kaynak:ubuntu-tr
#14.04.2012 14:23 0 0 0
  • Debian bilgisayarınızda kullanabileceğiniz özgür bir işletim sistemidir. Bir işletim sistemi,
    bilgisayarınızın çalışır hale gelmesini sağlayan temel uygulamalar ve yardımcı araçlar
    topluluğundan oluşur. Debian Linux çekirdeğini (işletim sisteminin kalbi) kullanır, işletim
    sisteminin diğer yardımcı araçlarının çoğu ise GNU Projesi'nden gelmektedir; bu nedenle
    isimlendirmemiz GNU/Linux şeklindedir.

    Debian GNU/Linux yalın bir işletim sisteminden fazlasını sunar: bilgisayarınıza kolay bir
    biçimde kurulmaya hazır hale getirilmiş 29000 adet paket sizi bekliyor.
    noimage

    Yeni sürüme ait ISO kalıplarını edinmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
    http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.4/

    Tüm indirmeler için de aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
    http://www.debian.org/distrib/

    Son çıkan kararlı Debian versiyonu 6.0′dır. Bu versiyon için son güncelleme 6.0.4′dir
    ve 28 Ocak 2012 tarihinde yayımlanmıştır.
    noimage
    http://www.debian.org/
#14.04.2012 14:16 0 0 0
  • Giriş

    Fstab Nedir?

    Fstab sabit diskinizdeki bölümleri sisteminize bağlama (mount) işleminin otomatik olarak yapılabilmesi için gerekli bir ayar dosyasıdır.

    Mount Etmek (bağlamak) Ne Demektir?

    Mount etmek (bağlamak) sabit diskinizdeki bir bölümün, dosya sisteminizde oluşturulan bir klasör (mount point - bağlama noktası) üzerinden erişime açılması işleminin adıdır.


    Fstab, dahili sürücüleri, CD/DVD sürücülerini ve ağ dosya paylaşımını (samba/nfs/sshfs) düzenler. Flash bellekler gibi taşınabilir cihazlar da fstab üzerinden sisteminize bağlanabilir, ancak varsayılan halde bu cihazlar gnome-volume-manager tarafından otomatik bağlanacaktır. (gnome-volume-manager bu yazının konusu değildir.)
    "mount" komutu ve fstab dosyasının ayarları çok benzerdir.
    fstab dosyasında belirtilmiş sürücüler ve bölümler, sistem açılışında (boot) otomatik olarak bağlanmak üzere ayarlanabilirler.
    Bir sürücü veya bölüm fstab dosyasından bağlanmamışsa, mount komutuyla elle bağlama işlemini yalnızca "root" yetkilerine sahip kullanıcılar yapabilir.



    Fstab Dosyasında Ayarlar

    Sözdizimi (syntax)

    Bir fstab girisinin sözdizimi şu şekilde olmalıdır.

    [Aygıt] [Bağlama Noktası] [Dosya Sistemi] [Ayarlar] [Dump] [Pass]


    Değişkenler

    Açıklamaları

    <aygıt>


    Sabit disk ya da bölümleme - /dev klasöründeki yeri ya da UUID olarak yazılabilir.

    <bağlama noktası>

    Bağlamak istediğiniz sabit disk ya da bölüme dosya sisteminizden erişimi sağlayacağınız klasör. NOT: takas alanının (swap) bağlama noktasına ihtiyacı yoktur. NOT2: Bağlama noktası olacak klasörlerin isimlerinde boşluk olmamalıdır.

    <dosya sistemi>


    Sabit disk ya da disk bölümünün dosya sistemi

    <ayarlar>

    Sabit disk ya da bölümün bağlama ayarları

    <dump>

    Sabit disk ya da bölümün "dump" komutu kullanılarak yedeklenmesini ayarlar. Bu değişken genelde "0"dır ve bu haliyle yedekleme devre dışıdır.

    <pass>


    Sistem açılışı (boot) sırasında fsck'nin bağlı sürücü ya da bölümleri kontrol sırasını belirler. Kök dizinin bulunduğu sürücü/bölüm 1 olmalıdır. Diğer sürücüler/bölümler 2 olabilir, ya da 0 yapılarak devredışı bırakılabilir.


    Örnek fstab dosyaları için aşağıdaki örnekler bölümüne bakın. Şimdi de her değişkeni detaylı olarak açıklayalım.

    Aygıt

    Ubuntu bölümleri ve aygıtları varsayılan olarak UUID kullanarak isimlendirir. UUID "xxx.yyy.zzz" gibi bir görünüme sahiptir. Sisteminize bağlı cihazları UUID'lerine göre sıralamak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

    sudo blkid

    Bunun yanında bölümlerinizı ve aygıtlarınızı,

    Aygıt yolunu, (ÖRN: /dev/sdxy ya da /dev/hdax)
    Etiketini, (ÖRN: ETİKET=aygıt)
    Ağ yolunu, (ÖRN: Samba için -> //server/share, NFS için -> server:/share, SSHFS için -> sshfs#user@share:/share)

    kullanarak da tanıtabilirsiniz.


    Bağlama Noktası

    Bağlama noktası, sabit diskinizi/bölümünüzü bağlamak için kullanılan, kök dizini içerisinde bir klasördür. Ubuntu varsayılan olarak /media klasörünün içinde alt klasörler oluşturur. Buna rağmen dilediğiniz klasörü kullanabilirsiniz.
    Bağlama noktasına isim verirken de dilediğiniz ismi seçmekte özgürsünüz, ancak bu isimde boşluk olmamalıdır ve bağlama işlemini gerçekleştirmeden önce bu klasörü oluşturmanız gereklidir.

    mkdir /media/HariciSabitDisk


    Dosya Sistemi

    Bu değişkeni "auto" olarak tanımlayabileceğiniz gibi, kendiniz de belirli bir dosya sistemi girebilirsiniz. "auto" dosya sistemini kendiliğinden saptayacaktır. Genellikle bu işlem başarıyla gerçekleşir. Taşınabilir aygıtlar için genellikle "auto" kullanılır. "auto"nun dışında kalan seçeneklerden yaygın olarak kullanılanları:

    vfat - FAT dosya sistemi için
    ntfs - NTFS dosya sistemlerini yalnızca okunabilir olarak bağlamak için
    ntfs-3g - NTFS dosya sistemini okunabilir ve yazılabilir olarak bağlamak için
    udf,iso9660 - CD/DVD sürücüler için
    swap - Takas alanı bağlamak için
    ext2, ext3, jfs, reiserfs, vb.


    Ayarlar

    Girilmesi gereken ayarlar dosya sistemine bağlı olarak değişmektedir. "defaults" yazabilir, ya da aşağıda yazan önerilerden faydalanabilirsiniz.

    Ubuntu 8.04, kök dizinin bulunduğu dosya sistemleri (ext2, ext3 vb.) için varsayılan olarak relatime özelliğini kullanmaktadır. Relatime ile ilgili detaylı bilgiyi burada İngilizce olarak bulabilirsiniz.
    defaults = rw, suid, dev, exec, auto, nouser ve async seçeneklerini içerir.
    ayrı bir sürücüde /home klasörü kullanmak için ayarlarınız, nodev, nosuid olmalı.
    ntfs/vfat için ayarlarınızı yaparken gözönünde bulundurmanız gereken şey, erişim izinlerinin bağlama esnasında (umask, dmask ve fmask kullanarak) belirleneceği ve daha sonra chmod kullanarak değiştirelemeyecek olmasıdır.
    Bu konuda benim tavsiyem, dmask=027 ya da fmask=137 kullanmanızdır, eğer umask=000 kullanırsanız tüm dosyalarınız çalıştırılabilir olacaktır. Eğer daha geniş izinlere sahip seçimler arıyorsanız onlar da dmask=000 ve fmask=111 olabilir.
    Sambayla paylaşılan dosyaları bağlamak için, bir kullanıcı adı ve şifre oluşturabilirsiniz, ya da daha iyi bir seçim olarak, tanıtım dosyası (credentials file) oluşturabilirsiniz. Bu dosyaya root kullanıcısı, chmod=0400 izinleriyle sahip olmalıdır.

    Bunların yanında sık kullanılan ayarlar şöyle,

    sync/async = Dosya sistemine tüm I/O'lar eşzamanlı/eşzamanlı olmayarak yapılır.
    auto = Bağlamak istediğiniz sürücü/bölüm açılış sürecinde otomatik olarak bağlanabilir. Bu seçenek zaten "mount -a" komutunun varsayılan davranışı olduğu için ayrıca belirtmek gereksizdir.
    noauto = Sürücü/bölüm açılış sürecinde otomatik olarak bağlanmaz.
    dev/nodev = Bilgisi olan bir arkadaştan açıklama bekliyorum buraya.
    exec/noexec = İkilik (binary) dosyaların çalışmasına izin ver/verme.
    suid/nosuid = SUID ve SGID bit kullanımına izin ver/verme.
    ro = Yalnızca okunabilir bağlamak için.
    rw = Hem okunabilir hem yazılabilir bağlamak için.
    user = Herhangi bir kullanıcının bağlama işlemini gerçekleştirebilmesi için gereklidir, bu seçenek "noexec, nosuid, nodev" seçeneklerini eğer aksi belirtilmemişse kendiliğinden kullanır.
    nosuer = Sadece root yetkisine sahip kullanıcının bağlama işlemi gerçekleştirebilmesini sağlar. Bu seçenek varsayılan seçeneklerden birisidir.
    defaults = Varsayılan ayarları - rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async - kullanır.
    _netdev = Ağdan bağlanan sürücüler için kullanılır, bu sürücüleri ağa bağlandıktan sonra sisteminize bağlayın. Sadece "nfs" dosya sistemi için geçerlidir.

    Özel dosya sistemleri için farklı ayarlar edinmek isterseniz, bu adreste İngilizce olarak bulabilirsiniz.


    Dump

    Bu değişken yedekleme aracı olan "dump" komutunun sürücüyü/bölümü yedekleyip yedekleyemeyeceğini belirler. "0" yedekleme yapmaz, "1" yapar. Bu seçenek çok seyrek kullanılır, eğer bu komutla ilgili bir şüpheniz olursa "0" yapmanızda fayda var.


    Pass (fsck sırası)

    Pass seçeneği fsck komutunun sürücü/bölümleri hangi sırayla kontrol edeceğini belirler. "0" seçilirse kontrol edilmez. Bu değişken genelde kafa karıştırır, işte bu değişkene girebileceğiniz 3 seçenek;

    0 = kontrol yapılmaz.
    1 = ilk kontrol edilecek bölüm/sürücü.
    2 = daha sonra kontrol edilecek bölüm/sürücü.

    Kullanımına gelince, "1"i kök dizininin bulunduğu ve "2"yi de geri kalanı için kullanın. "2" ile işaretlenmiş olan sürücüler/bölümler için ayrıca bir sıralama yapmanıza gerek yoktur. Ağdan bağladığınız ve kontrol edilmesini istemediğiniz bölümler için "0"ı kullanın.

    Bunlardan bağımsız olarak, "tune" ile kontrol sıklığını değiştirebilirsiniz. Varsayılanı 30 bağlama işleminde bir defadır, ve bu işlem dosya sisteminizin uyumlu çalışıp çalışmadığını kontrol etmesi açısından önemli olduğu için varsayılan ayarı değiştirmemeniz önerilir.



    Örnekler

    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>

    proc /proc proc defaults 0 0
    # /dev/sda5
    UUID=be35a709-c787-4198-a903-d5fdc80ab2f8 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
    # /dev/sda6
    UUID=cee15eca-5b2e-48ad-9735-eae5ac14bc90 none swap sw 0 0

    /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0


    Aşağıdaki ağ paylaşımındaki bağlama işlemleri (NFS vb.) örneklenirken ağ bağlantılarınızın ayarlı olduğu varsayılmıştır.

    # FAT ~ Linux FAT dosya sistemini vfat olarak tanır.)
    # /dev/hda1
    UUID=12102C02102CEB83 /media/windows ntfs-3g auto,users,uid=1000,gid=100,dmask=027,fmask=137,utf8 0 0

    # NTFS ~ Bağladığınız bölüm/sabitdisklere yazma izniniz olması için ntfs-3g kullanın)
    # /dev/hda1
    UUID=12102C02102CEB83 /media/windows ntfs-3g auto,users,uid=1000,gid=100,dmask=027,fmask=137,utf8 0 0

    # Zip Drives ~ Linux recognizes ZIP drives as sdx'''4'''

    # Ayrı bir başlangıç (/home) klasörü oluşturma
    # /dev/sda7
    UUID=413eee0c-61ff-4cb7-a299-89d12b075093 /home ext3 nodev,nosuid,relatime 0 2

    # Herhangi bir veri bölümü
    # /dev/sda8
    UUID=3f8c5321-7181-40b3-a867-9c04a6cd5f2f /media/data ext3 relatime,noexec 0 2

    # Samba
    //server/share /media/samba cifs user=user,uid=1000,gid=100 0 0
    # "Server" = Samba server (Eğer "hosts" dosyanızda bir isim verdiyseniz o isimle, ya da, IP olarak)
    # "share" = paylaşılan klasörün adı
    # "user" = samba kullanıcı adınız
    # Bu ayarlar bağlama esnasında şifre isteyecektir. Eğer şifreyi otomatik girsin istiyorsanız, tanıtım dosyası (credentials file) kullanın.
    # Bunun için "user=user" kısmını "credentials=/etc/samba/credentials" ile değiştirin. Ve credentials file'ına aşağıdaki iki
    # satırı ekleyin.
    # user=user
    # password=password
    # Dosyayı yandaki komutu kullanarak root kullanıcıya ait yapın (sudo chown root.root /etc/samba/credentials && sudo chmod 400 /etc/samba/credentials)

    # NFS
    Server:/share /media/nfs nfs rsize=8192 and wsize=8192,noexec,nosuid
    # "Server" = Samba server (Eğer "hosts" dosyanızda bir isim verdiyseniz o isimle, ya da, IP olarak).
    # "share" = Paylaşılan klasörün adı.

    #SSHFS
    sshfs#user@server:/share fuse user,allow_other 0 0
    # "Server" = Samba server (Eğer "hosts" dosyanızda bir isim verdiyseniz o isimle, ya da, IP olarak)
    # "share" = paylaşılan klasörün adı.

    Dosya Sistemleriyle İlgili Örnekler

    ext2 ve ext3

    ext2 ve ext3 arasındaki temel fark, ext3'ün günlük tutma özelliğine (journaling) sahip olmasıdır. Bu da sistem hatalarında doğabilecek zararları önler. Ubuntu (root) dosya sistemi bağlamak için,

    UUID=30fcb748-ad1e-4228-af2f-951e8e7b56df / ext3 defaults,errors=remount-ro,noatime 0 1

    Farklı bir bölüm/sabit disk bağlamak için,

    /dev/sdb1 /media/disk2 ext2 defaults 0 2

    fat16 ve fat 32

    /dev/hda2 /media/data1 vfat defaults,user,exec,uid=1000,gid=100,umask=000 0 0

    /dev/sdb1 /media/data2 vfat defaults,user,dmask=027,fmask=137 0 0

    NTFS

    Aşağıdaki örnek bir Windows bölümü bağlamak için (standart durumlarda) kullanılabilecek en iyi örnektir.


    /dev/hda2 /media/windows ntfs-3g defaults,locale=en_US.utf8 0 0

    Sisteminizde bulunan locale'leri listelemek için,

    locale -a


    komutu yeterli olmalıdır.

    hfs+

    hfs+ dosya sistemi bazı Apple bilgisayarlar tarafından kullanılmaktadır.


    /dev/sdb1 /media/Macintosh_HD hfsplus rw,exec,auto,users 0 0


    Fstab Üzerinde Düzenlemeler Yapmak

    NOT: Sistem dosyalarını düzenlemeden önce mutlaka yedeklerini alın. Nano'yu "-B" kullanarak başlatırsanız ($ nano -B /dosya/yeri) otomatik olarak yedek alacaktır.

    Ubuntu kullanıyorsanız,

    gksu gedit /etc/fstab


    Kubuntu kullanıyorsanız,

    kdesu kate /etc/fstab

    Uçbirimde düzenlemek için aşağıdaki komutu kullanın,

    sudo nano -Bw /etc/fstab

    -B = dosyayı otomatik olarak yedekleyecektir.
    -w = uzun satırların otomatik olarak kısaltılmasını engelleyecektir.

    Bir başka komut olarak da,


    sudo -e /etc/fstab


    kullanılabilir.


    Konuyla İlgili Faydalı Komutlar

    fstab dosyasının içeriğini görmek için,

    cat /etc/fstab

    Sistemin algıladığı tüm UUID'leri listelemek için (iki komuttan birisini seçmeniz yeterlidir),

    sudo blkid
    ls -l /dev/disk/by-uuid

    Sisteminize bağlı sabit sürücü ve bölümleri listelemek için,

    sudo fdisk -l

    Fstab dosyasında belirtilmiş tüm bölümleri/sürücüleri bağlamak için,

    sudo mount -a

    Bağlama noktasında belirtilen klasörün önceden oluşturulması gerektiğini unutmayın, bunun için, aşağıdakilere benzer komutlar kullanabilirsiniz

    sudo mkdir /path/to/mountpoint
    sudo mkdir /media/disk2


    Kaynak : ubuntu-tr
#14.04.2012 14:13 0 0 0
  • Windows 7 Starter kisiselleştirme yapmanıza izin vermiyor , masaüstü resminizi Değiştiremiyorsunuz ama antacağım şekilde artık masaüstü arka plan'nınızı değiştirebileceksiniz , ayrıca masaüstü resmi seçebilmenin dışında, belirli aralıklarla değişebilcek şekilde ayarlayabilceğiniz masaüstü arkaplanlarını seçebiliyorsunuz.



    Windows 7 Starter ilk görünümü :

    noimage

    Öncelikle verdiğim linkten uygulamamızı indiriyoruz. İndirdiğimiz programı bilgisayarımıza kurarak, bilgisasayarı yeniden başlatıyoruz .

    Oceanis Change Background Windows 7 İndimek İçi Tıkla

    İndirdikten Sonra :

    noimage

    Resimdeki İşlemleri Yaptık Sonra :

    noimage
#14.04.2012 14:06 0 0 0
  • Kerio winroute firewall
    Network Bandwidth Monitor

    Eminim bunlardan biri aradıgın program.bu yazılımların yardımı ile Ağ trafiğini rahatlıkla izleyebilirsiniz
#14.04.2012 01:23 0 0 0
#14.04.2012 01:17 0 0 0
  • Evet program verilebilir.
    Fakat şifreyi kırmak için 1 sene makinanızı acık bırakıp şifreleme sisteminin Wpa olmaması için de dua etmeniz gerekecek
    Bence legal yöntemleri tercih edin daha masrafsız olacaktır.
#14.04.2012 01:11 0 0 0
  • Piyasada bulunan ve ucuz yollu satılan Hafiza kartlarında bu sorunlarla karsılasmanız kacınılmaz..
    Veri kapasitesi yüksek ama hızı düşük kartları tercih etmeyin.
    Format için cok fazla sayıda program var fakat Hafıza kartının yapısı bozulduysa hiçbiri çözüm olmayacaktır.
#14.04.2012 01:08 0 0 0
  • Konu: bilgisayar
    Başlat
    Çalıstır
    POWERPNT

    Yazarak giriş yapabilirsiniz hata alırsanız yüklü degil demektir.
#14.04.2012 00:58 0 0 0
  • win 7 - snow leopard - windows - macintosh

    Tercihinizi yapın: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?
    noimage

    Şu anda dünyanın birçok yerinde, teknoloji odaklı internet sitelerinde ve özellikle IT sektörünü ve işletim sistemlerini yakından takip eden kişiler arasında en çok konuşulan konu şu: Windows 7 mi daha iyi Snow Leopard mı?

    İki firma da işletim sistemlerini piyasaya çıkarmadan evvel bu rekabetin artık farklı bir boyuta taşındığını bildiklerinden çok ciddi bir geliştirme süreci geçirdiler. Apple sistemin geliştirilme sürecini minimum bilgiyle ilgililere aktarırken, Microsoft Windows 7'de ilk kez kullanıcıları sistemin geliştirilme sürecine bu derece dâhil etti ve bu süreci olabildiğince hem medyayla, hem ilgili kullanıcılarla paylaştı. Paragözlüğü ve tekel olma meraklılığı yüzünden defalarca mahkemeye verilen Microsoft ayrıca Windows 7'nin bu sürümünü, ürünü satışa çıkarmadan önce 1,5 yıllık deneme sürümü imkânıyla ilgili kullanıcılara sundu. Bu sayede ürün piyasaya çıkmadan çok çok önce, milyonlarca kullanıcı tarafından test edilmiş ve çok ciddi geri dönüşler alınmış oldu.

    Geliştirme sürecinde Apple, Snow Leopard ismi ile satışa çıkardığı ve aslen Mac OS X 10.6 olarak bilinen işletim sisteminde özellikle tasarım, fonksiyonlar ve performans üzerinde dururken Microsoft Windows 7'de, bir başarısızlık olarak hatırlanan Vista'da denediği görsel ve yapısal değişiklikleri, hem çekirdekte, hem sistemin işleyişinde geliştirmeler yaparak bütünlemeyi denedi.

    Biraz sonra okuyacağınız karşılaştırmada her iki işletim sistemi de kategorisel bazda değerlendirildi ve her kategorinin ayrı bir kazananı oldu. İnceleme sırasında Windows 7 testi için 1GB RAM ve 1.83 GHz Intel Core Duo işlemcili Dell Inspiron E1505 notebook ve Windows 7 Ultimate Edition kullanılırken, Snow Leopard, 1.86 GHz Intel Core 2 Duo işlemcili ve 2GB RAM'li bir MacBook Air'de test edildi.

    Karşılaştırmalardaki ana kriterler, güvenlik altyapısının sağlamlığı, kolay internet erişimi, pratik kullanım, hız ve işletim sisteminin sizi ekstra maliyetten ne kadar uzak tutacağı olarak belirlendi.

    Genel Karşılaştırma

    İki şirket de yeni işletim sistemlerinde kolay kullanılabilirlik, geriye dönük uyumluluk ve sistem performansı konularına yoğunlaştı.

    Microsoft, Vista'ta yaşanan uyumluluk sorunlarından dolayı oldukça fazla eleştirildiğinden ve açıkçası Vista bir fiyasko olduğundan, yeni işletim sisteminin Vista düzeyindeki donanım ve yazılımların uyumluluğunu geliştirmenin merkezine almıştı. Çünkü Vista için harcama yapan kullanıcıları bu kez memnun etmek zorundaydı.

    Windows 7'de önemli arabirim değişimleri olduğunu ve birçok yeni özellik eklendiğini söyleyebiliriz. Özellikle Mac OS X'ten esinlenilmiş gibi duran Taskbar'ın (Görev Çubuğu) işlevselliği Mac OS X'in Dock'una göre çok daha etkin kullanılabiliyor. Ek olarak HomeGroups (Ev Grupları) özelliği de, deneyimsiz ev kullanıcıları için ağ oluşturma işini oldukça kolaylaştırıyor. Fakat yine de Windows 7'de devrimsel bir değişim olduğunu söyleyemeyiz.

    Diğer taraftan Apple geliştirme sürecinde sistemin arka plandaki işleyişine ciddi bir çaba harcamış. Kullanıcılar bu değişikliği hemen fark edebilecek olmasalar da OpenCL ve Grand Central Dispatch teknolojileri çok çekirdekli CPU'larda grafik kartına düşen grafik ve animasyon yükünün paylaşılmasını sağlayan önemli geliştirmeler. Bunlar uzun vadede performansı artıracak özellikler gibi görünse de bir yandan da, kullanıcılara masraf çıkaracak olan ve yazılım geliştiricileri programlarını yeniden yazmak zorunda bırakacak yenilikler. Bu yeni Apple teknolojileri, kolaylıklar sağlamak için geliştirilmiş olsa da, yeni uygulamalar yazılana kadar etkileri kullanıcılar tarafından fark edilemeyecek şeyler.

    Apple aynı zamanda işletim sisteminin arayüzünde de sistemin daha verimli bir biçimde kullanılabilmesini sağlayacak değişiklikler yapmış. Finder'ın (Bulucu) iyileştirilmesi ve Dock'un Expose ile birleştirilmesi de verimliliği artıran değişiklikler. Fakat açıkçası tüm bu değişiklikler Microsoft'un Windows 7'de yaptığı değişiklikler kadar önemli değişiklikler değiller.
    noimage

    noimage

    İşletim Sisteminin İsmi

    Apple ürün ismi konusunda gerçekten örnek alınması gereken bir firma.Şöyle düşünün, siz hangi işletim sistemine sahip olmayı isterdiniz? Havalı bir isme sahip olan ve doğal çağrışımlar uyandıran Snow Leopard'a mı yoksa hayal gücü ya da yaratıcılıktan yoksun Windows 7'ye mi?

    Sanırız sonuç belli.

    Kazanan: Snow Leopard. Vahşi hayvanlar doğal olarak pencerelerden çok daha ilgi çekici.

    Fiyat

    Yeni bir bilgisayar olacak olan herkes için fiyat karşılaştırması pek de önem taşımıyor. Çünkü işletim sistemleri alınan bilgisayarda yüklenmiş olarak geliyor. Fakat işletim sistemini terfi ettirecek kullanıcılar için fiyat konusu çok önemli.

    Bu noktada görünene göre, işletim sistemini yükseltmek isteyen Apple kullanıcıları,Snow Leopard'a sadece 29$'lık bir ücret ödeyerek terfi edilebiliyor (Tiger kullanıcıları yükseltme için Mac Box Set almalılar ki iLife '09 ve iWork '09'u içerek bu paketin fiyatı 169$).

    Windows 7 yükseltmesine gelecek olursak; burada Windows 7'nin hangi sürümüne geçeceğiniz konusu ciddi önem kazanıyor. Örneğin Windows 7 Ultimate yükseltmesi Amazon'da 220$'a satılırken Windows 7 Professional'a 200$ ve Windows 7 Home Premium'a da 120$'lık bir fiyat etiketi konulmuş.

    Microsoft çıkardığı Starter, Ultimate, Home Premium, Professional gibi sürümlerle ürün gamını genişletip her kesimden kullanıcıya bir alternatif sunma fikrine sahip olsa da, bir ürünün bu kadar farklı çeşide sahip olması kafa karıştırıcı bir durum. İnsanlar dondurma alırken farklı özellikleri olan ürünleri tercih edebilirler ama söz konusu bir işletim sistemiyse, bu kadar farklı versiyon sunmak etkili bir pazarlama stratejisi değil gibi görünüyor. Zira Windows 7'nin 7 farklı sürümü var ve bir sürümden diğerine yükseltme ücreti de oldukça yüksek. Bu durumda kullanıcılar hangi sürümü alması gerektiği konusunda kararsız kalıyorlar. Snow Leopard'da ise kafa karıştırıcı hiçbir şey yok. İşletim sisteminin sadece bir tane sürümü var.

    Kazanan: Snow Leopard. 29$'lık fiyat etiketi de zaten ilk bakışta farkı ortaya koyuyor.

    Kurulum

    Snow Leopard'ı kurmak için yapmanız gereken şey sadece kurulum diskini takmak ve basit kurulum rutinini takip etmek. Sıfırdan bir kurulum yapmak ya da güncelleme yapmak gibi seçeneklerarasındanseçimyapmakzorundakalmıyorsunuz."SnowLeopard'ınhangisürümünü seçsem?" gibi bir endişe taşımıyorsunuz. Uzun bir kayıt kodu girmek de yok tabii ki.

    Windows 7'yi kurarken önce sıfırdan bir kurulum mu yoksa yükseltme mi yapacağınızı seçmeniz gerekiyor. Ek olarak donanımınıza ve Windows sürümünüze bağlı olarak biraz zaman ayırıp hangi Windows 7 sürümüne geçmek istediğinizi belirlemelisiniz.

    Ek olarak Snow Leopard donanımları tanıma açısından bir sorun çıkarmıyor. Windows 7 ise bazı donanımları tanımasa bile eskisine oranla ciddi bir iyileştirilme yapılmış ve tanımadığı donanımların sürücülerini Windows Update sitesinden hemen bulup yüklüyor. Yine de bu aşamada siz Windows 7donanımınızı algılasın diye biraz uğraş vermiş oluyorsunuz.

    Kazanan: Kıl payı farkla Snow Leopard. Burada Windows 7'den puan kırmamızın nedeni donanım tanımada karşılaştığımız sorunun yanı sıra özellikle yükseltme işlemi için araştırma ve bilgi birikimi gerektirmesi. Bunun haricinde iki işletim sisteminin kurulumu arasında çok mühim farklar yok.

    Uygulama Çalıştırma

    Bir işletim sistemi ile gün boyu ne yaparsınız? İlk önceliğiniz kullandığınız programları çalıştırmaktır. Daha sonra da kullandığınız programlar ve pencereler arasında geçiş yaparsınız. İşleyişle ilgili net farkların ötesinde geri kalan tek fark pencerelerin farklı görünmesidir.

    Bu aşamada, hem Snow Leopard'da hem de Windows 7'de uygulamaların çalıştırılması açısından kayda değer bir değişiklik yok. Snow Leopard'ın Dock'u biraz iyileştirilmiş ve Expose (pencere yönetim özelliği) ile kombine edilmiş. Windows 7'nin Taskbar'ı (Görev Çubuğu) ise üzerinde gerçekten ciddi bir çalışma yapılarak güncellenmiş.

    Dock ve Taskbar'ı karşılaştıracak olursak ikisi de hem uygulama çalıştırma hem de uygulamalar arasında geçiş için kullanılıyor. Snow Leopard'ın Dock'u hem simgelerin yerleşimi, hem aksiyonları açısından estetik olarak daha doyurucu. Fakat yine de biraz eğlencelik duruyor. Windows 7'nin klasik düz görev çubuğu ise büyük simgelerin dışında aynen korunmuş diyebiliriz.
    noimage
    İki işletim sistemine de uygulamaya geniş yapmadan önizleme özelliği eklenmiş. Yani açık olan bir uygulamanın bütün pencerelerini, o pencereye geçiş yapmadan küçük resim olarak görebiliyorsunuz.

    Windows 7 Görev Çubuğu'nun açık olan bir uygulamaya ait kaç pencerenin açık olduğunu göstermesi çok kullanışlı bir özellik. Snow Leopard'ın Dock'unda buna benzer bir ipucu yok. Ayrıca Windows 7'de küçük resimlerin üzerine geldiğinizde o pencere tam ekran yapılıyor ve bu da o pencerede ne olduğunu net bir şekilde hatırlamanızı sağlıyor. Dock'ta ise böyle bir özellik yok.

    Dock'un küçük resim implamentasyonu bu açıdan biraz verimsiz. Özellikle hariçten kurduğunuz programlarda veya Safari ya da Firefox gibi tarayıcılarda açık olan bütün sekmeleri ayrı küçük resimler olarak göremiyorsunuz. Sadece açık olan tek bir sekmenin görüntüsü görünüyor ki, bu da geçiş işlemini hızlı yapabilmek için yetersiz. Windows 7'de ise, her sekme ayrı bir küçük resim olarak görüntüleniyor, böylece tarayıcınızdaki herhangi bir pencereye hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz.

    noimage

    Windows 7'teki Taskbar'ın Snow Leopard'da olmayan bir başka özelliği daha var: AtlamaListeleri (Jump Lists). Windows 7'de Taskbar'daki bir uygulamanın simgesine sağ tıkladığınızda, çeşitli aksiyonların ve o uygulama ile ilişkilendirilmiş görevlerin yer aldığı bir menüye ulaşıyorsunuz. Uygulamaya bağlı olarak değişen bu liste sayesinde örneğin Microsoft Word simgesine sağ tıkladığınızda buradan daha önce açılmış dosyalara ulaşabiliyor, Internet Explorer simgesine sağ tıklayınca ise en sık ziyaret ettiğiniz siteler listesini görebiliyorsunuz.

    Şüphesiz iki işletim sisteminin de uygulama geçişi için farklı seçenekleri var. Snow Leopard'da Expose kullanılırken Windows 7'de Alt+Tab kombinasyonu bu işlem için atanmış.

    Snow Leopard'daki Expose, Taskbar'a göre bazı ilginç özelliklere sahip. Mesela "Spaces" özelliğiyle hızlı bir şekilde, her biri kendi özel görünümüne ve uygulama düzenine sahip çok sayıda sanal masasüstü oluşturabiliyor.

    Alt+Tab ise artık geçiş yapılacak arkaplandagösteriyorvebudahangipencereyegeçileceğindekararvermeyikolaylaştırıyor.

    Burada şundan bahsetmeliyiz ki, Windows 7 ile Taskbar'ın kazandığı özelliklerin çoğu, daha eski Windows sürümlerinde yardımcı programlarla gerçekleştirilebiliyordu. Windows harici işletim sistemlerinde gördükleri ilginç ve kullanımı kolaylaştırıcı özellikleri yazdıkları programlarla Windows'a kazandıran programcıların bu ürünleri de gerçekten yüksek sayıda kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Windows 7'de Microsoft, Windows'a ek özellik kazandıran tüm bu programlarda gördüklerini Windows 7'ye dâhil etmiş. Fakat işin garibi, bu programların ve dolayısıyla Windows 7'deki özelliklerin birçoğunun farklı işletim sistemlerinden görülerek geliştirilmiş olması.

    Kazanan: Windows 7. Taskbar, Atlama Listeleri gibi birçok yeni fonksiyonu, geçiş yapmayı kolaylaştıran yeni özellikleri ile bu bölümü kazanmayı hak ediyor. Dock, çok daha elegant görünse de fonksiyonalite açısından geride kalıyor.

    Sistem Konfigürasyonu

    Eğer siz de birçok insan gibi, işletim sisteminin hazır halinden memnun olmuyor ve kurulumdan hemen sonra sistemi kişiselleştirmek için çeşitli ayarlarla oynamaya başlıyorsanız bu karşılaştırma sizi ilgilendiriyor.

    Snow Leopard'ın kişiselleştirme konusunda sunduğu basitliğin ve sistem ayarlarının organizasyon modelinin üstesinden gelmek zor. Snow Leopard'da ayarlar bölümünde beş kategori bulunuyor: Kişisel, Donanım, Internet & Kablosuz, Sistem ve Diğer. Her kategoride, Görünüm, Masaüstü & Ekran Koruyucusugibi bir grup simge bulunuyor. Bir simgeye tıkladığınızda karşınıza gelen basit menüden bir özelliğin nasıl çalışacağını hızlı bir biçimde belirleyebiliyorsunuz.

    noimage

    Windows 7'nin Kontrol Paneli ise çok daha kompleks. Daha önceki sürümlerde neyin nerede olduğunun bilinmesini imkânsızlaştıracak kadar karışık olan Kontrol Paneli (Control Panel) biraz iyileştirilmiş olsa da, yine de yeterince basit değil. Kontrol Paneli'nde yedi ana kategori ve birçok alt kategori bulunuyor. Buradaki hiyerarşi ise tamamen karmakarışık diyebiliriz. Windows'un konfigürasyonu ile ilgili ayarlarındabulunduğububölümdekienbüyüksorunstandart birarayüzünolmayışı. Her simgeyetıkladığınızda farklı bir arayüze sahip, bambaşka bir ekran çıkıyor karşınıza. Bu yüzden de hepsini tek tek öğrenmeniz gerekiyor. Bu da gerçekten zor.

    Fakat bu kompleksliğin sağladığı bir fayda da var. Genel olarak Windows 7, Snow Leopard'a göre çok daha konfigüre edilebilir ve kişiselleştirilebilir bir işletim sistemi. Hele hele bazı küçük uygulamalar "keşke Snow Leopard'da da olsaydı" diyebileceğimiz kadar gerekli ve kullanışlı.
    noimage

    Ayarlar bölümündeki zıtlığı anlatabilmek için iki işletim sisteminin de Ağ Ayarları bölümüne bakmakta fayda var. Snow Leopard'da ağınız hakkındaki TCP/IP ve DNS konfigürasyonu gibi bilgilere ulaşmanız çok kolay. Fakat detaylı ayarları yapmak biraz zor. Windows 7'nin ağ ayarları bölümünde ise bir dolu bilgiye ulaşabilir, her şeyi en ince ayrıntısına kadar değiştirebilirsiniz. Fakat halen IP adresinizi öğrenmek için bir sürü cambazlık yapmanız gerekiyor. Üstüne üstlük, değiştirdiğiniz bir ayarı eski haline getirmek için, neler yaptığınızı, nerelere tıkladığınızı hatırlamanız gerekiyor ki bu pek kolay değil.

    Kazanan: Windows 7. Sonuçta, kompleks olsa da, kullanımı zor olsa Windows 7 konfigürasyon karşılaştırmasında sunduğu seçeneklerin bolluğu açısından daha başarılı diyebiliriz. Eskiye baktığımızda çok daha karmaşık olan Kontrol Paneli'ni daha rahat anlaşılabilir hale getirme çabası takdire değer. Ama tabii ki Mac'teki pratikliğe ulaşılması için daha çok çalışılması gerekiyor. Mac'in bu bölümde kaybetmesinin asıl nedeni özellikle "Tweaking" denen işletim sistemi ayarlarıyla oynayabilme imkânını kullanıcılarına sunmaması ve kişiselleştirme açısından da zayıf olması oldu.

    Yazılım Uyumluluğu

    İyi bir işletim sistemi, üzerinde çalışan yazılımlar olmadan hiçbir şeydir. Ne kadar iyi olsa da yeterince iyi değildir. Bu noktada ayrıca, yeni bir işletim sisteminin halihazırda var olan yazılımlarla uyumlu olması konusu da önemli kriterlerden biridir.

    Şu aşamada konu var olan üçüncü parti uygulamaların çalıştırılabilirliğine geliyor. İlk evvela mac uygulamalarına bakacak olursak SnowLeopard'ın bazı problemleri olduğunu söyleyebiliriz.iStatMenus,NeoOffice, Xmarks for Safari gibi günlük olarak kullandığımız birçok uygulama Snow Leopard'da çalışmıyor. Adobe'un açıkladığına göre içinde Photoshop'u da barındıran Creative Suite 3 de Snow Leopard'da çalışmıyor ve kullanıcıların Creative Suite 4'ü beklemeleri gerekiyor. Birçok kullanıcı Snow Leopard'da Windows ile dosyaların senkronize edilmesini sağlayan araçların da çalışmamasından şikayetçi ki bu da önemli bir durum. Popüler uygulamalar genellikle sorun çıkarmıyor ama bu bir uyum sorunu olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    Windows 7'ye bakacak olursak, Microsoft Vista'da yaşadığı problemlerden ders çıkarmış gibi görünüyor. Vista için yazılmış uygulamalar Windows 7'de sorun çıkarmadan çalışıyorlar. XP uygulamaları da çoğunlukla destekleniyor. Çalışmayan uygulamalar için Windows XP Modu seçeneği ise Windows XP için yazılmış uygulamaları çalıştırma açısından oldukça faydalı. (Not: XP Modu için bazı donanımların yanında Windows 7'nin de XP Modu'nu içeren versiyonlarına sahip olmanız gerekiyor.)

    Kazanan: Windows 7. Şimdilik uyumluluk açısından daha başarılı. Fakat Snow Leopard uyumluluk sorununu birkaç güncelleme ile çözüp öne geçebilir.

    Donanım Uyumluluğu

    İki işletim sistemini de farklı donanımlarla deneme şansımız olmadığı için bu konuda net bir karşılaştırma yapamıyoruz. Fakat bu durumda en azından Windows 7, Windows tabanlı PC'lerle ne kadar uyumlu, Snow Leopard Mac'lerle ne kadar uyumlu sorusuna cevap arayabiliriz.

    Snow Leopard'ın çalışması için Intel tabanlı bir donanım gerekiyor; yani, PowerPC G4 veya G5 tabanlı sistemlerde çalışmıyor. Bu da, 2006 yılından (Mac'lerin Intel işlemci kullanmaya başladığı yıl) eski bir Mac sahibiyseniz Snow Leopard'ı çalıştıramıyorsunuz. 2006 yılında üretilen Mac'lerden bazıları da Intel tabanlı değiller. Apple menüsünden "Hakkında"yı seçerek ne tip bir işlemciye sahip olduğunuzu görebilirsiniz.

    Genel olarak eğer son üç yılda aldığınız bir Mac'İniz varsa Snow Leopard'ı kullanabilirsiniz. Snow Leopard'ın çalışması için 5GB boş disk alanı ve 1GB RAM gerekiyor.

    Windows 7'ebaktığımızda ise işler biraz daha karmaşıklaşıyor. Windows 7'nin, 2007yılındaçıkarılanWindowsVista'nınçalıştığıbütünbilgisayarlardaçalışacakşekildetasarlandığı söyleniyor. Fakat aynı zamanda,Windows XP için dizayn edilmiş PC'lerde de çalışabiliyor. Aslına bakarsanız testi yaptığımız Dell Inspiron E1505 Vista'nın yayınlanmasından önce alınmıştı ve XP kurulu bir makineydi.

    Spesifik özelliklere bakarsak, Windows 7 32-bit için 1GB RAM gerekliliği ve 64-bit sürüm için 2GB RAM gereksinimi var. 32-bit sürüm 16GB boş disk alanı gerektirirken 64-bit 20GB boş disk alanına ihtiyaç duyuyor. Aero arayüzünü kullanmak için DirectX 9 destekli, en az 128MB belleğe sahip olan bir ekran kartına ihtiyacınız var. Tabii bunlar genellikle mütevazi limitler. Yine de XP kullanabildiğiniz bir bilgisayarda Windows 7'yi kullanabilirsiniz gibi görünüyor. Bu da 2001-2002 yıllarında üretilmiş bir bilgisayarınıza Windows 7 kurabilirsiniz demek oluyor ki, ciddi bir geriye dönük destek durumu var burada.

    Kazanan: Windows 7. Windows 7 özellikle çok geniş çapta bir donanım skalasını desteklediğinden donanım uyumluluğunda birinciliği göğüslüyor.

    Kullanım Kolaylığı ve Şıklık

    Kabul etmek gerekir ki Windows görsellik açısından bir hayli yol katetti ve eski çirkin görünümünü toparlamayı başardı. Her yeni sürümle birlikte az da olsa daha şık, daha yumuşak ve daha kullanımı kolay bir hale büründü. Özellikle yeni Taskbar ile birlikte Windows 7'nin bu geleneği devam ettirdiğini görüyoruz.

    Fakat diğer taraftan Snow Leopard'a bakacak olursak, Mac OS X'in önceki versiyonlarında olduğu gibi Snow Leopard için de sadece "mükemmel görünüyor" diyebiliriz. Elegant arayüzünün yanında sunduğu kullanım kolaylığı, sezgiselliği ve yarattığı estetik memnuniyet Snow Leopard'ı en güzel görünen işletim sistemi olarak tanımlamaya yetiyor.
    noimage

    Ek olarak Apple donanımı da yazılım kadar iyi kontrol edebildiği ve yazılımın işletim sistemine entegrasyonu da paralel bir biçimde iyi olduğu için işletim sistemi tam bir bütünlük halinde çalışıyor. Fakat Windows kullanıcıları yıllardır karşılaştıkları birbirinden ilginç ve çoğu anlaşılmaz mesajlarla Windows 7'de de karşılaşıyorlar. Bunu yanı sıra, Windows CPU, RAM, sabit disk, ekran kartı ve diğeranadonanımlarınsayısızfarklıkombinasyonu gerektirebiliyor. Bir donanımbirdiğeriyleçalışmıyor yadahatalarla karşılaşılıyor. Satılırken herdonanım uyumlu ama mutlaka sorunlarla karşılaşılıyor. Bu durumla Mac'te hiç karşılaşılmıyor.

    Kazanan: Snow Leopard.Zaten söz konusu tasarım olduğunda Apple'ı yenmek mümkün değil. Snow Leopard da diğer Mac OS X sürümleri kadar güzel. Evet, Windows 7 aşama kaydediyor, bu gözle de görülüyor ama Mac'i yakalamak için daha çok yolu var.

    İş Amaçlı Kullanım

    Windows bir iş standardı ve Snow Leopard'ın çıkması bunu değiştiremez. Şirketlerde ve birçok firmada birkaç istisnanın dışında Windows kullanılıyor. Birçok şirket sadece Windows kullanmakla kalmıyor, tüm şirket ağı Microsoft mimarisi ile oluşturuluyor ve Office, SharePoint, Exchange gibi Microsoft uygulamaları kullanılıyor. Bu da Windows'u kaçınılmaz olarak şirketlerin tercih edeceği tek ürün haline getiriyor.

    Ayrıca Windows 7 ile gelen Windows PowerShell 2.0 birçok otomasyon yeteneği içeriyor; yönetim araçları, yan uygulamalar, yeni kolaylıklar da dahil edildiğinde, IT piyasasının starının Windows 7 olacağını söylemek yanlış olmaz.

    Snow Leopard, tümleşik Microsoft Exchange Server 2007 desteği sunmasıyla şirketlere göz kırpsa da bu yeterli değil. Kabul edilmeli ki Snow Leopard bir tüketici/son kullanıcı ürünü. Bir mucize olmadığı sürece de, Snow Leopard'ın IT ekosisteminde şirketlerin tercih ettiği bir işletim sistemi olması ihtimali çok uzak.

    Kazanan: Windows 7. Windows 7 bir kurumsal standart olmaya devam ediyor ve bu uzun süre değişecek gibi görünmüyor.

    Ekstralar

    Snow Leopard'ın bir işletim sisteminden çok daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Snow Leopard, ünlü iLife, film bile yapabileceğiniz iMovie, müzik ve ses kaydı için GarageBand, Web sayfası tasarlama ve yayınlama için iWeb gibi birçok popüler uygulamanın bulunduğu bir uygulama paketi içeriyor. Ayrıca Time Machine (Zaman Makinesi) isimli ünlü yedekleme ve geri yükleme aracı, video yakalama için QuickTime X ve PDF okuyucu olarak da Preview, Snow Leopard'ın paketinde hazır bulunuyor.
    noimage

    Diğer taraftan Microsoft'un Windows 7'yi mümkün mertebe ekstra yazılımlardan arındırma kararı var. Örneğin Windows Movie Maker ve Windows Mail -ikisi de gayet kullanılabilir programlar- Windows Vista ile birlikte gelirken, Windows 7'den çıkarılmış uygulamalar. Windows 7 sonunda bir yedekleme yazılımı sunuyor fakat Time Machine'ın yakınından bile geçemeyecek kadar yetersiz.

    Kazanan: Snow Leopard. Zaten burada gerçekten bir karşılaştırmadan söz etmeyekalkışmamız hata.

    Sonuç

    Eğer skor üzerinden gidecek olursak Windows 7 ve Snow Leopard beşer birincilik kazandıklarından elimizde bir beraberlik var. Tabii ki, sonucu skora bağlamak yanlış çünkü kategoriler aynı ağırlıkta değiller.

    Peki, hangi işletim sistemi daha iyi? Snow Leopard ve Windows 7'nin neredeyse eş zamanlı olarak piyasaya sunulması, Apple ve Microsoft şirketleri arasında yıllardır süren dinamiği yine pek fazla değiştirmeyecek gibi görünüyor.

    Snow Leopard, Windows 7'ye göre çok daha güzel, elegant ve kullanışlı. Ama Microsoft da Windows 7 ile görsellik ve işlevsellik açısından ciddi değişimlere açık olduğunu ve bu konularda çalıştığını gösterdi.

    Tabii değerlendirmeye almadığımız bazı farklar da var. Mesela Windows işletim sistemlerinin virüslere karşı savunmasızlığı... Mutlaka bir antivirüs programı kullanmanız gerekiyor ama antivirüs programları da hem sistem performansını düşürüyor hem de bazen yeterli olamıyorlar. Mac işletim sistemlerinde ise virüs yok. Yazıldığı söylenen 2 adet trojan var hepsi o kadar. Dosya ve uygulama bulma konusunda da Snow Leopard'ın hem pratik hem daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

    Şahsi görüşüm her şeye rağmen Snow Leopard ile Apple'ın pazar payını artıracağı yönünde. Düşünün ki bir yandan 150-200 $ arasında bir fiyata satılan bir işletim sistemi, bir sürü uygulama gereksinimi var, virüs endişesi, uyumsuzluk sorunları var ve henüz halen geliştirilmekte olan bir standart belki. Diğer tarafta ise 29 $'a kendini kanıtlamış, kapsamlı bir uygulama paketine sahip, güvenli, üstelik görsel olarak da mest edici güzellik sunan Snow Leopard. Kanımca bu ayrımı fark eden kişi sayısı çok az olmayacaktır. main-board.com

#05.12.2011 21:39 0 0 0