1) 1 kg. koyun kuşbaşı eti
2) 3 avuç arpacık soğan
3) 3-4 diş sarımsak
4) 2 kaşık yağ
5) 1 domates
6) 1 çay kaşığı karabiber
7) 2 defne yaprağı
8) Tuz
YAPILIŞI :
1. Düdüklü tencereye et soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik defne ve rendelenmiş domates ile yağ karışık konur.
2. Su koymadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir.
3. Pilav ve salata ile servis yapılır.
KISA BİLGİ :
1. Düdüklü tencerede yemek pişirilirken suyu fazla b buharlaşmadığından az su ile pişirilmelidir.
2. Düdüklü tencerede yemek pişirmek zamandan yakıttan tasarruf sağlar, bilhassa vitaminler daha az olur.
1) 2 su bardağı ince bulgur
2) 1 avuç kuru nane yaprağı
3) 6 adet soğan
4) 2-3 kaşık un
5) 1 yumurta akı
6) 3 kaşık margarin
7) 2 çay kaşığı kırmızı biber
8) 750 gr. Yoğurt
9) 3 diş sarımsak
10) Tuz
YAPILIŞI:
1. Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip, kapak kapatılır ve kabarması beklenir.
2. İçine nane ufalanır, 1 soğan rendelenir. Tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir.)
3. Avuç içinde sıkarak küçük köfteler yapılır.
4. Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır. (Suyu fazla kaynatmamalıdır.)
5. Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur.
6. Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt sonrada soğan kavurması dökülür.
KISA BİLGİ : Yoğurt kansızlık, kalp hastalığı ,sindirim güçlüğüne ve karaciğer hastalığına faydalıdır.
1) 750 gr. Dana kıyma, 2 soğan
2) 2 dilim bayat ekmek içi
3) 3 yumurta (2 tanesi köfte içine katı pişirilecek, 1 yumurta akı köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)
4) 1 havuç (haşlanmış)
5) 1 su bardağı iç bezelye (konserve)
6) tuz, karabiber, kimyon (1 çay kaşığı)
YAPILIŞI :
1. Kıyam, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice yoğrulur.
2. Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır.
3. Ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye , küçük küçük doğranmış havuç konup köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir.
4. Yağlanmış fırın tepsisine konulup üzerine yumurta sarısı sürülür.
5. Fırında, sıcaklık önce üstten verilir. (çatlamaması için) Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir.
Not :
1. Tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir.
2. Rulonun içine patates- püresi de konulabilir
1) 6 patlıcan
2) 3 domates
3) 4-5 sivri biber
4) 1 demet maydanoz
5) 750 gr. Yoğurt
6) 3 diş sarımsak
7) 2 kaşık yağ
8) 1 çay kaşığı kırmızı biber
9) Tuz
YAPILIŞI :
1. Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir
2. Kabukları soyulup incecik kıyılır.
3. Domates, biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.
4. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.
1) 1 su bardağı tahin
2) 2 limon suyu
3) Yarım kahve fincanı zeytinyağı
4) 2 kahve kaşığı kimyon
5) 2 diş sarımsak
6) 1 kahve kaşığı tuz
7) 1 kahve kaşığı acı kırmızı biber
YAPILIŞI :
1. Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konulup karıştırılır.
2. Azar azar limon suyu, zeytin yağı ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)
3. Tabağa alınıp kalan zeytinyağı üzerine gezdirilir. Turşu zeytin vs. ile süslenir.
KISA BİLGİ :
Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanamaması) ve gut hastalığı için faydalıdır. Yemekler soğanla birlikte 2-3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz.
-10 bardak et suyu
-2 kaşık yağ
-2 soğan
-2 patates
-1 küçük kereviz
-2 küçük pancar
-1 küçük havuç
--5-6 yaprak lahana
-2 kaşık konserve ve domates salçası
-2 diş sarımsak
-1 çay kaşığı limon tuzu
-1 çay kaşığı şeker
-tuz
YAPILIŞI :
1. Sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır.
2. Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur.
3. Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır. Domates salçası ve et suyu konup pişirilir.Tuz, limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.
-8 bardak et suyu
-2 çorba kaşığı un
-2 kaşık yağ
-4,5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası
-1 bardak süt
-1 yumurta sarısı
-Tuz
YAPILIŞI
1. Yağ ile un hafif pembe kavrulur.
2. Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır.
3. Karıştırılarak 1-2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa süzgeçten geçirilir.
4. Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinde 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş kapatılır.
Malzeme (Dört Kişilik) : 4 Adet Orta boy LÜFER, 2 Adet Soğan, 2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü, Demet Dereotu, 4 Dilim Tost Ekmeği, 1 Çorba Kaşığı Tane Karabiber, 4 Adet Yumurta, Un, Zeytinyağı.
Yapılışı : LÜFER'ler temizlendikten sonra yıkanır. Ortadan yarılarak kılçığı çıkarılır. Bu işlem sırasında baş ve kuyruğunun gövdeden ayrılmamasına ve derisinin zedelenmemesine dikkat edilir. LÜFER'in iç kısmından küçük parçalar halinde bir miktar et alınır. Kıyılmış soğan, kuş üzümü, dereotu, ufalanmış tost ekmeği, tane karabiber ve küçük parçalar halindeki balık eti bir tavada karıştırarak hafifçe kavrulur. Bu karışım LÜFER'lerin içine eşit olarak yerleştirilir. 4 adet yumurta çırpılır ve balıklar önce yumurtaya daha sonra una bulanır. Balıkların içindeki malzemenin dökülmemesine özellikle dikkat edilir. Daha önceden kızdırılan yağda her iki tarafı da altın sarısı oluncaya kadar kızartılır.
Yağlar
Yağlar en çok enerji veren besin öğesidir. 1 gram yağ 9 kalori enerji sağlar. Enerji sağlamasının yanında yağlar, soğuğa karşı izolasyon sağlar ve vitaminlerin tanışmasına yardım ederler. Dengeli bir beslenme günlük enerjinin % 20 - 30 unun yağlardan sağlanması önerilir. Beslenmede miktar ve çeşit olarak yağ tüketim durumu en önemli faktör olarak gösterilmektedir. Yağlar birçok değişik besinde bulunurlar. Uzmanlar aldığımız yağların büyük
kısmının bitkisel yağlardan ve doymamış yağ asidi oranı yüksek, doymuş yağ asidi oranı düşük yiyeceklerden gelmesini önermektedirler.
Görünür olarak yağın en çok bulunduğu kaynaklar; tereyağ, sade yağ,margarin, kuyruk yağı, bitkisel sıvı yağ ( ayçiçek yağı, zeytin yağı mısırözü yağı...) dır. Yağların en çok bulunduğu bitkisel kaynaklı yiyecekler, zeytin fındık, fıstık, ceviz, badem, çekirdekler, susam, soya fasulyesi ve nasırdır.
Hayvansal kaynaklı yiyeceklerden et, süt ve yumurta, ayrıca kaymak, mayonez,tahin helva ve yağda kızarmış yiyecekler yiyecekler yağ açısından zengindirler.
Vitaminler, Mineraller ve Su
Vitaminler ve mineraller vücudun sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesini için gereklidirler. Vitaminler, enerji vermezler fakat sinir ve sindirim sistemini normal çalışmasına, besin öğelerinin vücutta elverişli olarak kullanılmasına ve vücudun direncine sağlıklı nesiller oluşmasına yardım ederler. Vitaminlerin herhangi birinin yetersizliği durumundadır. Bir günlük beslenmede ortalama 100-125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Vitaminlerin herhangi birinin yetersizliği durumunda o vitaminin yardımcı olduğu kimyasal tepkime yürümeyeceğinden dolayı büyümede ve vücut çalışmasında aksamalar olmaktadır.
İnsan vücudunun % 4ü madensel öğelerdir. Sağlık yönünden çok önemli olan bu mineraller kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum,demir,magnezyum, kükürt, klor, çinko,flordur. Çoğu hücre çalışması için gerekli olan ve bazıları kemik ve diş gibi sert dokuların yapı taşı olan minerallerin çok az miktarda ama sürekli alınması gereklidir
Kimileri besin maddesi olarak kabul etmezler ama vücut, suyunun % 10' unu kaybederse yaşam tehlikeye girer, % 20' sini kaybederse yaşam ölümle sonuçlanır. Bu nedenle insan vücudunun terleme, solunum, idrar ve dışkı yoluyla kaybettiği suyu, besinlere ve içeceklerle tekrar alması sağlık için çok önemlidir. Yetişkin bir kimsenin günlük ihtiyacı olan 2.5 litre kadar suyu tüketmesi gerekmektedir.
Beslenme sorunlarının nedenlerinin başında bilgi eksikliği gelmektedir. Değişik türdeki besinlerden yeteri kadar seçmek, gıdaları beslenme ilkelerine uygun olarak tüketmek beslenme bilgisini gerektirir. Bazı insanlar için amaç yemek için yaşamdır. Bu insanlar " atın ölümü arpadan olsun " özdeyişine uygun beslenme davranışı ile canlarının istediği gibi, doğru mu, yanlış mı diye düşünmeden yerler.
Ancak, böyle insanlar günün birinde hiçbir şey yiyemez duruma gelebilirler. Dünyanın bir çok yerinde yapılan araştırmaların sonuçları beslenmede temel amacın YAŞAMAK İÇİN YEMEK olması gerektiğini göstermektedir.
Hayatımızı sürdürmek için gereken besin maddelerinin neler olduğunu ve ne kadar tüketmemiz gerektiğini öğrenmek, bildiklerimizi hatırlamak sağlıklı beslenmek için ilk adım olacaktır.
Karbonhidratlar
Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü karşılarlar. 1 gram karbonhidrat 4 kalori enerji verir. Dengeli bir beslenmede günlük alınan enerjinin % 55- 60'ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bir günlük beslenmede ortalama 100 - 125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Gereksinimden fazla alınan karbonhidratlar yağı çevrilerek şişmanlamaya neden olduklarından şişmanlamaya meyilli olan kimseler nişasta, şeker ve tahıldan yapılan yiyecekleri fazla yememelidir.
Karbonhidrat ihtiyacımızı sağlayan kaynakları şöyle sıralayabiliriz; Şeker, Nişasta, şekerli yiyecekler ( reçel, tatlılar, helvalar vb.) tahıllar ve ürünleri ( ekmek, un, pirinç, makarna, vb.), kurubaklagiller ( kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.), bazı meyve ve sebzeler ( bezelye,patates, muz, incir, üzüm, elma, kayısı vb.)
Proteinler
Proteinler, vücudun en küçük parçası olan hücrelerin yapıtaşlarıdır. Dengeli bir beslenmede günlük enerjinin % 10 - 15'i proteinlerden sağlanır. 1g protein 4 kalori enerji sağlar. Günlük yaşantımızda değişik besinlerden sağlanmak ve bir bölümü hayvansal olmak koşuluyla vücut bölümü hayvansal olmak koşuluyla vücut ağırlığını her kilogramı için çocuklar, gebeler ve emzikliler günde 1,5 gram ve yetişkinler günde 1 gram protein alırsa gereksinimlerini yeterince karşılamış olurlar.
Bütün hayvansal ve bitkisel yiyeceklerde protein bulunmaktadır. Yalnız her yiyecekte protein miktarı ve kalitesi değişiktir. Proteinlerin en çok bulunduğu ve protein kalitesi yüksek olan yiyecekler sırayla yumurta, etler, balıklar, karaciğer, beyin , böbrek gibi sakatatlar, kümes ve av hayvanlarının etleri, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller ve tahıllardır. Kurubaklagiller ve tahılları bir arada yiyerek protein kalitesi artırılabilir.
Elden gelen öğün olmaz
Olsa oda vaktinde bulunmaz
Ya karın doyurur ya doyurmaz
Kendi rızkını kendin kazan dostum
Çok para haramsız olmaz
Çok laf yalansız olmaz
Zehirli yılan zararsız olmaz
Paranı haramsız ve yalansız kazan dostum
Doluya koysan almaz
Boşa koysan dolmaz
Ne yapacağını bilmez
Şaşkınlara sen yardım et dostum
Asil azmaz,bal kokmaz
Aklını kullanan doğru yoldan çıkmaz
Yalancının yüzüne kimse bakmaz
Sen asaletini iyi kur dostum
Görünen köy kılavuz istemez
Görünenlere tarif gerekmez
Böylece kimse kimseyi beklemez
Her şey gördüğün gibi dostum
Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz
Sabretmeyen muradına eremez
Yolunu şaşıran önünü göremez
Sen daima kanaatkar ol dostum
Altın yere düşmekle değer kaybetmez
Onu tanıyan için yere düşmesi farketmez
Onun değerinden kimse şüphe etmez
Nereye düşerse düşsün altın altındır dostum
Yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturan beslenme, insanın büyümesi, gelişmesi, fizyolojik işlevlerini sürdürülmesi ve sağlıklı olarak uzun süre yaşaması için gereklidir. Beslenme hiçbir zaman karın doyurmak anlamına gelmez. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin hepsinden ve yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden gelişmiş bireylerin sağlıklı ve üretken toplumların temelini oluşturur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuk ölümlerinin temel nedenidir.
Araştırmalar, yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının yeterli beslenen toplumlardan on kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yetişkinler de ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar, kanser, sindirim sistemi hastalıkları ve şeker hastalığının oluşumunda ve ağır seyretmesinde yanlış ve dengesiz beslenmenin birinci derecede risk faktörü olduğu bugün herkes tarafından bilinmektedir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuklarda ve gençlerde fiziksel büyümeyi ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkilemekte, vücudun direncini azalttığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir. Dengesiz beslenme sonucunda oluşan fazla kilolar da sağlımızı tehdit eder. Kalbin daha fazla çalışmasına, kandaki kolesterol miktarının artmasına , yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı gibi hastalıklara neden olabilir.
Ayrıca, hatalı ve dengesiz beslenmenin getirdiği hastalıkların tedavisi için yapılan sağlıklı harcamaları, hem kişilerin hem de ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.
beslenme
bebek beslenmesi
dengeli beslenme
sağlıklı beslenme
bebek beslenme
bebeklerde beslenme
bebeğin beslenmesi
beslenme diyet
beslenme diyetetik
beslenme kulübü
beslenme listesi
beslenme nedir
beslenme programı
beslenme ve diyet
beslenme ve diyetetik
beslenme şekilleri
dengeli beslenme nedir
dengeli ve düzenli beslenme
düzenli beslenme
gebelikte beslenme
hamilelikte beslenme
saglıklı beslenme
sağlikli beslenme
sağlık beslenme
sağlık temizlik beslenme
sağlık temizlik ve beslenme
sağlık ve beslenme
spor ve beslenme
sporcu beslenmesi
sporda beslenme
yeterli beslenme
çocuk beslenme
çocuk beslenmesi
çocuk ve beslenme
çocuklarda beslenme
1 yaş bebek beslenmesi
1 yaş beslenme
5 aylık bebek beslenmesi
6 aylık bebek beslenmesi
7 aylık bebek beslenmesi
8 aylık bebek beslenmesi
aile ekonomisi ve beslenme
anne beslenmesi
annenin beslenmesi
bebegin beslenmesi
bebeklerin beslenmesi
bebekte beslenme
beslenme alışkanlıkları
beslenme alışkanlığı
beslenme bozuklukları
beslenme bülteni
beslenme döngüleri
beslenme döngüsü
beslenme eğitimi
beslenme ile ilgili şiir
beslenme ile ilgili şiirler
beslenme ilkeleri
beslenme kuralları
beslenme piramidi
beslenme ppt
beslenme rehberi
beslenme resimleri
beslenme sorunları
beslenme tablosu
beslenme uzmanı
beslenme ve diyetetik bölümü
beslenme çeşitleri
beslenme öğretmenliği
beslenme ürünleri
canlılarda beslenme
canlıların beslenme şekilleri
cocuk beslenmesi
dengesiz beslenme
doğal beslenme
doğru beslenme
enteral beslenme
ergenlikte beslenme
etle beslenen hayvanlar
gebelik beslenme
günlük beslenme
hacettepe beslenme