paşa34

paşa34

Üye
06.03.2007
Onbaşı
690
Hakkında

  • MALZEMELER:

    1) 1 kg. koyun kuşbaşı eti
    2) 3 avuç arpacık soğan
    3) 3-4 diş sarımsak
    4) 2 kaşık yağ
    5) 1 domates
    6) 1 çay kaşığı karabiber
    7) 2 defne yaprağı
    8) Tuz

    YAPILIŞI :

    1. Düdüklü tencereye et soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik defne ve rendelenmiş domates ile yağ karışık konur.
    2. Su koymadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir.
    3. Pilav ve salata ile servis yapılır.

    KISA BİLGİ :
    1. Düdüklü tencerede yemek pişirilirken suyu fazla b buharlaşmadığından az su ile pişirilmelidir.
    2. Düdüklü tencerede yemek pişirmek zamandan yakıttan tasarruf sağlar, bilhassa vitaminler daha az olur.
#23.03.2007 20:26 0 0 0
  • MALZEMELER :

    1) 2 su bardağı ince bulgur
    2) 1 avuç kuru nane yaprağı
    3) 6 adet soğan
    4) 2-3 kaşık un
    5) 1 yumurta akı
    6) 3 kaşık margarin
    7) 2 çay kaşığı kırmızı biber
    8) 750 gr. Yoğurt
    9) 3 diş sarımsak
    10) Tuz

    YAPILIŞI:

    1. Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip, kapak kapatılır ve kabarması beklenir.
    2. İçine nane ufalanır, 1 soğan rendelenir. Tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir.)
    3. Avuç içinde sıkarak küçük köfteler yapılır.
    4. Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır. (Suyu fazla kaynatmamalıdır.)
    5. Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur.
    6. Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt sonrada soğan kavurması dökülür.

    KISA BİLGİ : Yoğurt kansızlık, kalp hastalığı ,sindirim güçlüğüne ve karaciğer hastalığına faydalıdır.
#23.03.2007 20:25 0 0 0
  • Konu: Rosto Köfte
    MALZEMELER :

    1) 750 gr. Dana kıyma, 2 soğan
    2) 2 dilim bayat ekmek içi
    3) 3 yumurta (2 tanesi köfte içine katı pişirilecek, 1 yumurta akı köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)
    4) 1 havuç (haşlanmış)
    5) 1 su bardağı iç bezelye (konserve)
    6) tuz, karabiber, kimyon (1 çay kaşığı)

    YAPILIŞI :
    1. Kıyam, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice yoğrulur.
    2. Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır.
    3. Ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye , küçük küçük doğranmış havuç konup köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir.
    4. Yağlanmış fırın tepsisine konulup üzerine yumurta sarısı sürülür.
    5. Fırında, sıcaklık önce üstten verilir. (çatlamaması için) Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir.

    Not :
    1. Tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir.
    2. Rulonun içine patates- püresi de konulabilir
#23.03.2007 20:24 0 0 0
  • Konu: MAMZANA
    MALZEMELER :

    1) 6 patlıcan
    2) 3 domates
    3) 4-5 sivri biber
    4) 1 demet maydanoz
    5) 750 gr. Yoğurt
    6) 3 diş sarımsak
    7) 2 kaşık yağ
    8) 1 çay kaşığı kırmızı biber
    9) Tuz

    YAPILIŞI :

    1. Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir
    2. Kabukları soyulup incecik kıyılır.
    3. Domates, biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.
    4. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.
#23.03.2007 20:22 0 0 0
  • Konu: HİBEŞ
    MALZEMELER :

    1) 1 su bardağı tahin
    2) 2 limon suyu
    3) Yarım kahve fincanı zeytinyağı
    4) 2 kahve kaşığı kimyon
    5) 2 diş sarımsak
    6) 1 kahve kaşığı tuz
    7) 1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

    YAPILIŞI :

    1. Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konulup karıştırılır.
    2. Azar azar limon suyu, zeytin yağı ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)
    3. Tabağa alınıp kalan zeytinyağı üzerine gezdirilir. Turşu zeytin vs. ile süslenir.

    KISA BİLGİ :
    Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanamaması) ve gut hastalığı için faydalıdır. Yemekler soğanla birlikte 2-3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz.
#23.03.2007 20:21 0 0 0
  • MALZEMELER :

    -10 bardak et suyu
    -2 kaşık yağ
    -2 soğan
    -2 patates
    -1 küçük kereviz
    -2 küçük pancar
    -1 küçük havuç
    --5-6 yaprak lahana
    -2 kaşık konserve ve domates salçası
    -2 diş sarımsak
    -1 çay kaşığı limon tuzu
    -1 çay kaşığı şeker
    -tuz

    YAPILIŞI :

    1. Sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır.
    2. Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur.
    3. Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır. Domates salçası ve et suyu konup pişirilir.Tuz, limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.
#23.03.2007 20:17 0 0 0
  • MALZEMELER

    -8 bardak et suyu
    -2 çorba kaşığı un
    -2 kaşık yağ
    -4,5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası
    -1 bardak süt
    -1 yumurta sarısı
    -Tuz

    YAPILIŞI

    1. Yağ ile un hafif pembe kavrulur.
    2. Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır.
    3. Karıştırılarak 1-2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa süzgeçten geçirilir.
    4. Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinde 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş kapatılır.
#23.03.2007 20:15 0 0 0
  • Malzeme (Dört Kişilik) : 4 Adet Orta boy LÜFER, 2 Adet Soğan, 2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü, Demet Dereotu, 4 Dilim Tost Ekmeği, 1 Çorba Kaşığı Tane Karabiber, 4 Adet Yumurta, Un, Zeytinyağı.
    Yapılışı : LÜFER'ler temizlendikten sonra yıkanır. Ortadan yarılarak kılçığı çıkarılır. Bu işlem sırasında baş ve kuyruğunun gövdeden ayrılmamasına ve derisinin zedelenmemesine dikkat edilir. LÜFER'in iç kısmından küçük parçalar halinde bir miktar et alınır. Kıyılmış soğan, kuş üzümü, dereotu, ufalanmış tost ekmeği, tane karabiber ve küçük parçalar halindeki balık eti bir tavada karıştırarak hafifçe kavrulur. Bu karışım LÜFER'lerin içine eşit olarak yerleştirilir. 4 adet yumurta çırpılır ve balıklar önce yumurtaya daha sonra una bulanır. Balıkların içindeki malzemenin dökülmemesine özellikle dikkat edilir. Daha önceden kızdırılan yağda her iki tarafı da altın sarısı oluncaya kadar kızartılır.

    afiyet olsun bol balıklı günler dileğiyle..
#23.03.2007 20:13 0 0 0
  • OLMAK İSTERİM

    Güneşin sabah doğduğu yerde
    Akşam olup battığı yerde
    Şafağın attığı ağarttığı yerde
    Olmak isterim.

    Ayın doğduğu mehtaplı yerde
    Sakin bir koyda,sahil bir evde
    İki odalı balkonlu bir yerde
    Olmak isterim

    Bulutların denizle buluştuğu yerde
    Dalgalarla yunusların oynaştığı yerde
    Sahilde aşıkların buluştuğu yerde
    Olmak isterim

    Bir ebem kuşağının oluştuğu yerde
    Tüm renklerin buluştuğu yerde
    İnsanların hürce konuştuğu yerde
    Olmak isterim

    Bir şelalenin aktığı yerde
    Güllerin mis gibi koktuğu yerde
    Sıkıntı ve dertlerin bittiği yerde
    Olmak isterim

    Bir orman olduğu yerde
    Kuşların cıvıl cıvıl öttüğü yerde
    Gam gasafetin bittiği yerde
    Olmak isterim

    Yemyeşil ovanın olduğu yerde
    Gözelerin , ırmakların aktığı yerde
    İnsanların birbirine sevgiyle baktığı yerde
    Olmak isterim

    Gök gürültüsünün oluştuğu yerde
    Yağmurla toprağın buluştuğu yerde
    Toprağın ıslanıp mis gibi koktuğu yerde
    Olmak isterim

    Bir dağ evinin olduğu yerde
    İçinde şöminesi yandığı evde
    Sevdiklerimle dostlarımla
    Olmak isterim
#14.03.2007 22:36 0 0 0
  • Yağlar
    Yağlar en çok enerji veren besin öğesidir. 1 gram yağ 9 kalori enerji sağlar. Enerji sağlamasının yanında yağlar, soğuğa karşı izolasyon sağlar ve vitaminlerin tanışmasına yardım ederler. Dengeli bir beslenme günlük enerjinin % 20 - 30 unun yağlardan sağlanması önerilir. Beslenmede miktar ve çeşit olarak yağ tüketim durumu en önemli faktör olarak gösterilmektedir. Yağlar birçok değişik besinde bulunurlar. Uzmanlar aldığımız yağların büyük
    kısmının bitkisel yağlardan ve doymamış yağ asidi oranı yüksek, doymuş yağ asidi oranı düşük yiyeceklerden gelmesini önermektedirler.
    Görünür olarak yağın en çok bulunduğu kaynaklar; tereyağ, sade yağ,margarin, kuyruk yağı, bitkisel sıvı yağ ( ayçiçek yağı, zeytin yağı mısırözü yağı...) dır. Yağların en çok bulunduğu bitkisel kaynaklı yiyecekler, zeytin fındık, fıstık, ceviz, badem, çekirdekler, susam, soya fasulyesi ve nasırdır.
    Hayvansal kaynaklı yiyeceklerden et, süt ve yumurta, ayrıca kaymak, mayonez,tahin helva ve yağda kızarmış yiyecekler yiyecekler yağ açısından zengindirler.


    Vitaminler, Mineraller ve Su

    Vitaminler ve mineraller vücudun sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesini için gereklidirler. Vitaminler, enerji vermezler fakat sinir ve sindirim sistemini normal çalışmasına, besin öğelerinin vücutta elverişli olarak kullanılmasına ve vücudun direncine sağlıklı nesiller oluşmasına yardım ederler. Vitaminlerin herhangi birinin yetersizliği durumundadır. Bir günlük beslenmede ortalama 100-125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Vitaminlerin herhangi birinin yetersizliği durumunda o vitaminin yardımcı olduğu kimyasal tepkime yürümeyeceğinden dolayı büyümede ve vücut çalışmasında aksamalar olmaktadır.
    İnsan vücudunun % 4ü madensel öğelerdir. Sağlık yönünden çok önemli olan bu mineraller kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum,demir,magnezyum, kükürt, klor, çinko,flordur. Çoğu hücre çalışması için gerekli olan ve bazıları kemik ve diş gibi sert dokuların yapı taşı olan minerallerin çok az miktarda ama sürekli alınması gereklidir

    Kimileri besin maddesi olarak kabul etmezler ama vücut, suyunun % 10' unu kaybederse yaşam tehlikeye girer, % 20' sini kaybederse yaşam ölümle sonuçlanır. Bu nedenle insan vücudunun terleme, solunum, idrar ve dışkı yoluyla kaybettiği suyu, besinlere ve içeceklerle tekrar alması sağlık için çok önemlidir. Yetişkin bir kimsenin günlük ihtiyacı olan 2.5 litre kadar suyu tüketmesi gerekmektedir.
#14.03.2007 21:17 0 0 0
  • NASIL BESLENMELİYİZ ?

    Beslenme sorunlarının nedenlerinin başında bilgi eksikliği gelmektedir. Değişik türdeki besinlerden yeteri kadar seçmek, gıdaları beslenme ilkelerine uygun olarak tüketmek beslenme bilgisini gerektirir. Bazı insanlar için amaç yemek için yaşamdır. Bu insanlar " atın ölümü arpadan olsun " özdeyişine uygun beslenme davranışı ile canlarının istediği gibi, doğru mu, yanlış mı diye düşünmeden yerler.

    Ancak, böyle insanlar günün birinde hiçbir şey yiyemez duruma gelebilirler. Dünyanın bir çok yerinde yapılan araştırmaların sonuçları beslenmede temel amacın YAŞAMAK İÇİN YEMEK olması gerektiğini göstermektedir.
    Hayatımızı sürdürmek için gereken besin maddelerinin neler olduğunu ve ne kadar tüketmemiz gerektiğini öğrenmek, bildiklerimizi hatırlamak sağlıklı beslenmek için ilk adım olacaktır.

    Karbonhidratlar
    Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü karşılarlar. 1 gram karbonhidrat 4 kalori enerji verir. Dengeli bir beslenmede günlük alınan enerjinin % 55- 60'ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bir günlük beslenmede ortalama 100 - 125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Gereksinimden fazla alınan karbonhidratlar yağı çevrilerek şişmanlamaya neden olduklarından şişmanlamaya meyilli olan kimseler nişasta, şeker ve tahıldan yapılan yiyecekleri fazla yememelidir.
    Karbonhidrat ihtiyacımızı sağlayan kaynakları şöyle sıralayabiliriz; Şeker, Nişasta, şekerli yiyecekler ( reçel, tatlılar, helvalar vb.) tahıllar ve ürünleri ( ekmek, un, pirinç, makarna, vb.), kurubaklagiller ( kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.), bazı meyve ve sebzeler ( bezelye,patates, muz, incir, üzüm, elma, kayısı vb.)

    Proteinler

    Proteinler, vücudun en küçük parçası olan hücrelerin yapıtaşlarıdır. Dengeli bir beslenmede günlük enerjinin % 10 - 15'i proteinlerden sağlanır. 1g protein 4 kalori enerji sağlar. Günlük yaşantımızda değişik besinlerden sağlanmak ve bir bölümü hayvansal olmak koşuluyla vücut bölümü hayvansal olmak koşuluyla vücut ağırlığını her kilogramı için çocuklar, gebeler ve emzikliler günde 1,5 gram ve yetişkinler günde 1 gram protein alırsa gereksinimlerini yeterince karşılamış olurlar.
    Bütün hayvansal ve bitkisel yiyeceklerde protein bulunmaktadır. Yalnız her yiyecekte protein miktarı ve kalitesi değişiktir. Proteinlerin en çok bulunduğu ve protein kalitesi yüksek olan yiyecekler sırayla yumurta, etler, balıklar, karaciğer, beyin , böbrek gibi sakatatlar, kümes ve av hayvanlarının etleri, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller ve tahıllardır. Kurubaklagiller ve tahılları bir arada yiyerek protein kalitesi artırılabilir.
#14.03.2007 21:15 0 0 0
  • DOSTUM

    Elden gelen öğün olmaz
    Olsa oda vaktinde bulunmaz
    Ya karın doyurur ya doyurmaz
    Kendi rızkını kendin kazan dostum

    Çok para haramsız olmaz
    Çok laf yalansız olmaz
    Zehirli yılan zararsız olmaz
    Paranı haramsız ve yalansız kazan dostum

    Doluya koysan almaz
    Boşa koysan dolmaz
    Ne yapacağını bilmez
    Şaşkınlara sen yardım et dostum

    Asil azmaz,bal kokmaz
    Aklını kullanan doğru yoldan çıkmaz
    Yalancının yüzüne kimse bakmaz
    Sen asaletini iyi kur dostum

    Görünen köy kılavuz istemez
    Görünenlere tarif gerekmez
    Böylece kimse kimseyi beklemez
    Her şey gördüğün gibi dostum

    Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz
    Sabretmeyen muradına eremez
    Yolunu şaşıran önünü göremez
    Sen daima kanaatkar ol dostum

    Altın yere düşmekle değer kaybetmez
    Onu tanıyan için yere düşmesi farketmez
    Onun değerinden kimse şüphe etmez
    Nereye düşerse düşsün altın altındır dostum
#13.03.2007 23:05 0 0 0
  • BESLENMENİN TANIMI VE ÖNEMİ


    Yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturan beslenme, insanın büyümesi, gelişmesi, fizyolojik işlevlerini sürdürülmesi ve sağlıklı olarak uzun süre yaşaması için gereklidir. Beslenme hiçbir zaman karın doyurmak anlamına gelmez. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin hepsinden ve yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden gelişmiş bireylerin sağlıklı ve üretken toplumların temelini oluşturur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuk ölümlerinin temel nedenidir.
    Araştırmalar, yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının yeterli beslenen toplumlardan on kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yetişkinler de ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar, kanser, sindirim sistemi hastalıkları ve şeker hastalığının oluşumunda ve ağır seyretmesinde yanlış ve dengesiz beslenmenin birinci derecede risk faktörü olduğu bugün herkes tarafından bilinmektedir.

    Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuklarda ve gençlerde fiziksel büyümeyi ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkilemekte, vücudun direncini azalttığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir. Dengesiz beslenme sonucunda oluşan fazla kilolar da sağlımızı tehdit eder. Kalbin daha fazla çalışmasına, kandaki kolesterol miktarının artmasına , yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı gibi hastalıklara neden olabilir.
    Ayrıca, hatalı ve dengesiz beslenmenin getirdiği hastalıkların tedavisi için yapılan sağlıklı harcamaları, hem kişilerin hem de ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.

    beslenme
    bebek beslenmesi
    dengeli beslenme
    sağlıklı beslenme
    bebek beslenme
    bebeklerde beslenme
    bebeğin beslenmesi
    beslenme diyet
    beslenme diyetetik
    beslenme kulübü
    beslenme listesi
    beslenme nedir
    beslenme programı
    beslenme ve diyet
    beslenme ve diyetetik
    beslenme şekilleri
    dengeli beslenme nedir
    dengeli ve düzenli beslenme
    düzenli beslenme
    gebelikte beslenme
    hamilelikte beslenme
    saglıklı beslenme
    sağlikli beslenme
    sağlık beslenme
    sağlık temizlik beslenme
    sağlık temizlik ve beslenme
    sağlık ve beslenme
    spor ve beslenme
    sporcu beslenmesi
    sporda beslenme
    yeterli beslenme
    çocuk beslenme
    çocuk beslenmesi
    çocuk ve beslenme
    çocuklarda beslenme
    1 yaş bebek beslenmesi
    1 yaş beslenme
    5 aylık bebek beslenmesi
    6 aylık bebek beslenmesi
    7 aylık bebek beslenmesi
    8 aylık bebek beslenmesi
    aile ekonomisi ve beslenme
    anne beslenmesi
    annenin beslenmesi
    bebegin beslenmesi
    bebeklerin beslenmesi
    bebekte beslenme
    beslenme alışkanlıkları
    beslenme alışkanlığı
    beslenme bozuklukları
    beslenme bülteni
    beslenme döngüleri
    beslenme döngüsü
    beslenme eğitimi
    beslenme ile ilgili şiir
    beslenme ile ilgili şiirler
    beslenme ilkeleri
    beslenme kuralları
    beslenme piramidi
    beslenme ppt
    beslenme rehberi
    beslenme resimleri
    beslenme sorunları
    beslenme tablosu
    beslenme uzmanı
    beslenme ve diyetetik bölümü
    beslenme çeşitleri
    beslenme öğretmenliği
    beslenme ürünleri
    canlılarda beslenme
    canlıların beslenme şekilleri
    cocuk beslenmesi
    dengesiz beslenme
    doğal beslenme
    doğru beslenme
    enteral beslenme
    ergenlikte beslenme
    etle beslenen hayvanlar
    gebelik beslenme
    günlük beslenme
    hacettepe beslenme
#13.03.2007 22:42 0 0 0