Akhisar Köftesi

Son güncelleme: 16.11.2009 23:44
  • Manisa Akhisar Köftesi - Manisa - Akhisar Köfte - Akhisar Köftesi Tarifi

    Akhisar köfte, Manisa'nın köyleri ile en büyük ilçesi olan Akhisar'da 1928 yılından beri faaliyet gösteren Köfteci Ramiz'in köftelerinin diğer adıdır.

    Köfteci Ramiz'den sonra açılan diğer köftecilerinin "Ramiz'in Köftesi" diye isimlendiremedikleri için mecburen verdikleri isim. Akhisar köfte; soğan, orta yağlı kıyma ve tuzla yapılan sade ama lezzetli bir köftedir.

    Akhisar Köftesi namıyla bilinen köftenin asıl adı macır (Muhacir) köftesidir. Akhisar ilçesi yerli nüfusla birlikte büyük ölçüde Makedonya ve Batı Trakya göçmenlerinden oluşur. Çoğunluğu bugün Yunanistan Makedonyasından gelen muhacirler Akhisara kendi kültürlerini de getirmişlerdir. Esasen,Balıkesir, Bursa ve İnegöl taraflarında da çoğunlukla çok benzeri türde köfte bilinir bunların çoğunun da menşei Balkan Türkleridir.

    Rodop Köfte, Flibe Köfte, İnegöl Köfte Türk mutfağının köfte kültürünün değişik versiyonlarıdır. Akhisar'da da şehir merkezinde çarşı içinde birkaç tane çok eski macır köftesi dükkanları vardı. Bu köklü ustaların torunları bugün dede mesleklerini geliştirerek marka haline dönüştürdüler.
#16.11.2009 23:44 0 0 0