Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, çabuk temizlenmeyen, çabuk tüketilmeyen ve uygun koşullarda saklanmayan balıklarda bakteri oluşumunun hızlandığını söyledi. Berik, iyi koşullarda saklanmayan ve yakalandıktan sonraki 3 gün içinde tüketilmeyen balığın yoğurt, peynir ve şarapla yenmesinin histamin zehirlenmesine yol açtığını belirtti.

Toplumda, "balıkla yenen yoğurt zehirler" diye bir inanış olduğunu ifade eden Berik, "Balığın tazeliğini koruyabilmesi için yakalandığı andan itibaren birçok kurala dikkat edilmesi gerekiyor. İlk önce, balık yakalandıktan kısa bir süre sonra öldürülmelidir. Balığın uzun süre can çekişerek ölmesi, etinde farklı reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlar balığın taze kalmasını önler. Balık, iyi koşullarda güneş görmeyecek şekilde saklanmalıdır. En geç 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu koşullarda yoğurtla birlikte yenen balık insan sağlığını olumsuz yönde etkilemez" dedi,

Berik, balığın tazeliğini koruyabilmesi için petrol ürünü olan poşetlerde satılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 590
favori
like
share
Wish Tarih: 23.08.2006 00:46
faydali bilgiler icin tskrler
cemre8688 Tarih: 22.08.2006 23:14
teşekkürler
erkancan Tarih: 14.08.2006 21:38
teşekkürler
sonsuza3 Tarih: 11.08.2006 16:48
atın ölümü artpadam olsun sözünü bir daha hatırlatırım tazeyse bişi olmaz peynirle besleyip çömlek içinde fırına werebilirsiniz deli bişi oluyor
CiCym Tarih: 11.08.2006 14:13
tesseküler
SU-PERISI Tarih: 11.08.2006 10:51
balık bozuk olmadıgı sürece yogurt ile yenmesinin bir tehlikesi yok,aksine her türlü zehirlenmelerde yogurt yedirilir,saol özlemcigim