Yeni Evlileri Neler Bekler

Son güncelleme: 25.07.2012 20:31
  • Aileyi Özleme - Evlilikte Alışamamak - Evlenme Korkusu - Evlilikte Sorumluluk

    İnsan psikolojisinde daha önce deneyimlenmemiş her şey kaygı yaratır. Bunun en büyük nedeni kişiyi bekleyen belirsizliktir. Belirsiz her durum, netlik kazanana kadar onlarca soruya ve tedirgin bir sürece neden olabilir.

    Ne kadar mutlu ve heyecan verici bir dönem olsa da evliliğin ilk dönemleri pek çok çift için çok kolay olmamaktadır.

    Birbirimize alışabilecek miyiz?

    Flört ve nişanlılık döneminden sonra çiftlerin tam zamanlı birlikteliğe geçmesi, aynı evde yaşamaya başlaması birbirlerini daha yakından ve her yönden tanımalarını sağlar. Bu dönem hayatın geri kalanı için çok önemlidir ve "Eş sistemi"nin kurulması demektir. Evliliğin kişiliği, problem çözme sistemleri, davranış ve tutumlar bu dönemde şekillenir. Evliliğin temelini oluşturan çift, geri kalanını bu temel üzerine inşa eder. Çiftin birbirlerine değer vermesi, paylaşımlar, yakınlık, samimi olmak; hem sevgi ve aşkın yoğunluğunu arttırır hem de korur.

    Eşim evlendikten sonra değişecek mi?

    Toplumsal ön yargıların da desteği ile pek çok bireyin korkusu "Evlendikten sonra her şey değişir" inancıdır. Evlendikten sonra daha "gerçek" olunduğu doğrudur ama bu illaki felakete neden olmaz. Eşinizin sandığınızdan daha kıskanç, dağınık olduğunu görebileceğiniz gibi daha duygusal, daha romantik olduğunu da keşfedebilirsiniz. Bu kaygıyı aşmanın en iyi yolu beklentileri ve karşılaşılan sıkıntıları uygun dille biriktirmeden konuşmaktır. Eşinizi bir kalıba sokamazsınız ama eşi olarak beklentilerinizi, "ben" dili ile anlatıp paylaşabilirsiniz.

    Ailesi ile ilişkim nasıl olacak?

    Evlendikten sonra hayatınızda bazı çoğalmalar yaşarsınız. Artık tek beyin değil, çift beyin hareket edersiniz. Tek karar değil, çift karar alma sürecine girersiniz. Artık ikinci bir yeni aileye dahil olmuşsunuzdur. Kendi ailenizi avcunuzun içi gibi bilirken, eşinizin ailesiyle dengeleri sağlayana kadar geçen süreçte kırgınlıklar, yanlış anlamalar, yadırgamalar olacaktır. Esas olan, belli bir mesafeden saygı ve anlayışla bu yeni sistemi dengeleme çabasıdır. Yeni anne ve babanızı tanımak, değiştirmeye çalışmamak ve ortak paylaşımlar yaratmak yakınlığı artıracaktır. Karşılaşılan sorunlarda eşinizle birbirinizi desteklemek, anlamak, gerekli çözüm yollarını bulmak sizi daha iyi bir ikili yapar.

    Ailemi özlersem ne yaparım?

    Evlendikten sonra doğup büyüdüğünüz evi, aileyi tabii ki özleyeceksiniz. Hele ki ailenize fazla düşkünseniz bu duyguları daha yoğun yaşayacaksınız. Ancak evliliğin ilk dönemlerinden itibaren artık yeni ailenizin, eşinizle kurduğunuz iki kişilik aile olduğunu unutmamanız gerekir. Sabah uyanır uyanmaz annesini arayan, sürekli onları ziyaret etmek isteyen, anne-babasının fikrini almadan hareket etmeyen kişiler evliliklerini büyük bir tehlikeye atar. Bağımlı ilişkiler eşlerin yakınlaşmasını ve bir takım olmalarını engeller. Özellikle hafta sonlarını eşinizle geçirmeniz, birbirinizi daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. En önemlisi öncelikleri iyi oturtmak gerekir. Her fırsatta anne ve babanızı tercih etmeniz eşinizi kıracak ve değersiz hissettirecektir.

    Yeni sorumlulukları kaldırabilecek miyim? Ya evi geçindirmekte zorlanırsam...

    Evlilik, onlarca güzelliğin yanında yeni sorumlulukları da beraberinde getirir. Kurulan yeni evin maddi geçimi, düzeni, tertibi, faturalar, borçlar, harcamalar, yemek-bulaşık-ütüler, yetişkinliğin farklı boyutunu ilk kez deneyimleyen yeni çifti zaman zaman zorlayabilir. Evliliğin ilk döneminde kurulacak duygusal sistemlerin yanında maddi sistemler de kurmak gerekir. Gelir gider listeleri, ortak havuz ve sorumluluk paylaşımı gibi önlemler süreci kolaylaştırır. Tüm sorumluluklar tek bir kişide kalmamalı, ortak götürülmelidir.

    "Hayatın müşterekliği" ve "İyi günde kötü günde birlikte olma" durumları söylendiği kadar kolay olmamakta, yeni deneyimler de karşımıza çıkabilmektedir.

    Yeni evlilerin bu sistemi oturtmaları asla imkansız değildir. Gerçekçi beklentiler, problem çözme becerileri, iyi bir iletişim, zorlukları aşmaya yetecek sevgi ve saygı her şeyi çözer ve dengeler.

    Geriye cicim aylarının tadını çıkarmak kalır

    Göksu Telmaç
#21.07.2012 18:12 0 0 0
  • Çok bilgilenrici bi paylaşım çok teşekkürler herkez bu yoldan gidebilse tüm sorunlar ortadan kalkar.
#25.07.2012 20:31 0 0 0