Pırasalı Gevrek

Son güncelleme: 24.01.2014 13:41
  • Malzemeler

    125 gr. tereyağı
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 çay bardağı yoğurt
    2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
    1 tatlı kaşığı tuz
    Yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
    4 su bardağı un

    Pırasalı harç için:

    Yarım kg. Pırasa
    Yarım demet dereotu
    2 adet yumurta
    3 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 yemek kaşığı un
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı pul biber

    Pırasalı Gevrek Tart Nasıl yapılır?

    Öncelikle pırasayı küçük doğrayıp, 3 yemek kaşığı yağla beraber yumuşayana kadar pişirin. Karabiber, pulbiber, tuz ve ince doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
    Oda ısısında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı, yumurta(birinin sarısını ayırın) ve yoğurdu karıştırın. Kalan malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
    Hamuru ikiye bölün. Önce birini merdaneyle 6-7 mm. kalınlığında açın. Orta boy bir tencere kapağıyla hamuru kesin. Kestiğiniz yuvarlağı tepsiye yerleştirin.
    Kenardan çıkan parçaları birleştirip ikiye bölün. Her iki parçayı da elinizle yuvarlayarak kalem kalınlığında uzatın.
    Parçaları birbiri etrafında dolayarak halat şekli verin. Kopmalar olursa birleştirin.
    Halat şekli verdiğiniz hamuru tepsideki yuvarlağın kenarlarına yerleştirin.
    Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Tartların orta kısmına çatalla delikler yapın ki çok kabarma olmasın.
    Soğumaya bıraktığınız içe 2 yemek kaşığı unu ekleyip harmanlayın. Yumurtayı kırıp karıştırın.
    Hazırladığınız içi tart hamurlarının ortasına döküp yayın.
    Ayırdığınız yumurta sarısından tartların kenar kısımlarına sürün.
    180 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp, kenarları kızarana kadar pişirin.
    Afiyet şifa olsun

    NOT: İki tart yaptıktan sonra hamur artarsa, onu da kurabiye olarak değerlendirebilirsiniz.
#24.01.2014 13:41 0 0 0