Gusl, Allah'u Teâlâ'nin müslümanlar için emrettigi en önemli maddî-manevî temizlik biçimidir. Cenâb-i Hak, "Eger cünüb iseniz yikanip temizlenin" (el-Mâide, 5/6) buyurmaktadir.Gusül, tepeden tirnaga kadar vücudun her tarafini hiçbir yer kuru kalmayacak sekilde yikamaktir.Namaz için alinan abdest "küçük abdest" kabul edilerek, gusle "büyük abdest" veya "boy abdesti" adi verilmektedir.
Guslün daha çok manevî bir temizleme araci oldugu unutulmamalidir. Çünkü vücudumuzun herhangi bir yerinde görünür bir pislik veya kir-pas olmasa bile cünüb olan kimsenin ibadetlerini yerine getirebilmesi için mutlaka gusletmesi gerekir. Ayrica gerekli sartlari yerine getirilmeyen yikanma, ne kadar itinali yapilirsa yapilsin guslün yerine geçmez ve bununla cünüblükten kurtulmak mümkün olmaz. Cünüb olan kimse ilk firsatta gusletmeye çalismalidir. Bu durumda ancak, içinde bulundugu namaz vaktinin çikmasina kadar müsaade vardir; daha fazla geciktirmesi günâh kazanmasina sebep olur.
Guslün vücud için faydalarina isaret eden doktorlar bu hususta sunlari söylemektedir: Insanin basina usletmesi gerektiren bir hal gelince bütün damarlarda büyük bir sarsinti olur. Vücutta bir yorgunluk ve gevseklik meydana gelir. Bu yorgunluk ve sarsintiyi gidermek için vücudun her tarafini yikamak lâzidi. Demek ki; guslü gerektiren hallerde sadece baziorganlar degl, vücudun tamami yikanma ihtiyaci hissetmektedir. Çünkü gerek cünüblükte, gerekse hayiz ve nifâs hâlinde, basta kalp olmak üzere bütün organlar ve kan dolasimi, yorgunluklarini, ancak güzel bir boy abdesti ile tertemiz bir zindelige terkedeceklerdir. Allah'in her emrinde oldugu gibi gusül abdestinde de bizim bildigimiz ve bilemedigimiz daha birçok hikmet ve faydalar bulunmaktadir
GUSÜL (BOY ABDESTİ)
Kuru hiç bir yer bırakmamak üzere bedenin her tarafını yıkamaya gusül denir.
Gusül yapmayı gerektiren haller:
1) Cünüplük Hali:
a) Erginlik çağında olan kadın ve erkeğin cinsi ilişkide bulunması
b) Uykuda veya uyanıkkken kadın veya erkeğin belirli organlarından bilinen sıvının gelmesi.
2) Her ay belirli zamanlarda kadınlarda görülen âdet hâlinin bitmesi,
3) Doğum yapan kadınlarda lohusalık hâlinin sona ermesi.
Bu durumda olanların gusül yapmaları farzdır.
Gusülsüz Yapılamayan İşler
Gusül yapması farz olan kimse yıkanmadıkça şunları yapamaz:
1) Namaz kılamaz.
2) Kur'an okuyamaz.
3) Kur'an'a el süremez.
4) Kâbeyi tavaf edemez.
5) Bir zorunluluk olmadıkça câmiye giremez.
Ayrıca kadınlar, âdet gördükleri günlerde ve lohusalık hallerinde oruç tutamazlar.
Gusül yapmayı gerektiren haller bulunmadığı zaman bile cuma ve bayram namazları için gusletmek (yıkanmak) sünnettir.
Guslün Farzları
Guslün Farzları Üçtür:
1) Ağıza su alıp boğaza kadar çalkalamak,
2) Buruna su çekip yıkamak,
3) Bütün vücudu (iğne ucu kadar kuru yer bırakmıyarak) yıkamak.
Gusül Nasıl Yapılır
Gusül yapacak olan bir kimse önce besmele okur ve yıkanmaya niyet eder. Ellerini bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini yıkayıp temizler.
Bundan sonra sağ avucu ile ağzına üç kere su alır ve her defasında boğazına kadar ağzının içini iyice çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder, sonra sağ avucu ile burnuna üç kere su çekip her defasında sol eli ile sümkürür ve burnunu temizler.
Bundan sonra yukarıda anlattığımız gibi abdesti tamamlar. Abdest bitince evvelâ üç defa başına, daha sonra üç defa sağ omuzuna, üç defa da sol omuzuna su dökerek yıkanır. Suyu her döküşte ellerinin erebildiği yere kadar vücudunu oğuşturur. İğne ucu kadar kuru yer bırakmamak üzere vücudun her tarafını üç defa iyice yıkar.
Yıkanırken:
Göbek boşluğu, kulakların iç kıvrımları, küpe delikleri, diş araları, bıyık, saç ve sakal ile bunların diplerinin ıslanmasına özellikle dikkat edilir. Gusülde dua okunmaz, üzerinde bir örtü yoksa kıbleye dönülmez ve gereksiz yere konuşulmaz. İşte farzlarına ve sünnetlerine riayet edilerek yapılan gusül budur.
Gusül yapması gereken bir kimse, ağzına ve burnuna su alıp iyice çalkaladıktan sonra akar bir suya, denize veya büyük bir havuza girerek vücudunun her tarafını ıslatırsa gusül yapmış olur.
Teyemmüm
Abdest ya da boy abdesti almak için su bulunmadığı veya bulunup da kullanma imkanı olmadığı durumlarda, niyet edilerek temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri sürüp yüzü ve kolları meshetmektir