Asitli İçecekler Kansere sebeb oluyor

Son güncelleme: 25.03.2008 04:25


  • Asitli İçecekler Kansere sebeb oluyor



    Hastalığın yükselme oranı ile asitli içeceklerin tüketiminde bağlantı olduğu yeni araştırmalarda ortaya çıktı. Bilim adamlarının uyarılarına göre asitli içecekler gırtlak kanserine sebeb oluyor.

    Son 20 yıldır iki mislinden fazlaya artan asitli içecek tüketimi ile gırtlak kanseri arasında bir bağlantı olduğu gözlenmiş. Buluşlar, çocukları carbonatlı içeceklere bağımlı, ebevelilerini endişelendirebilir. Şimdiye kadar obesitelik ve diş çürüklerine yol açmasından ötürü endişe yaratan bu içecekler birde kansere yol açabileceği haberleri endişelendirici.

    Kola, Limonata ve baska karbonatlı içecekler gırtlak ta asit reaksiyonu yaratarak hasara yol açıyor. Asitli içecekler yılda yaklaşık 7,200 can alan Oesophageal kanser riskini artırıyor. Araştırmanın baş lideri, Profesor Mohandas Mallath; Indiyadaki Memorial Hastahanesinden, U.S saglik kurumuna konferensta ' Şaşırtıcı derecede dayanıklı bağlaşim gösteriyorki günlük diyetin içerdiği maddeler sağlik durumunu büyük yönde etkiliyor.

    1970 yıllarından beri İngilterede Oesophageal kanserinden ölum oranı iki katına arttı. Oesophageal kanseri suan en yüksek 5 inci kanser türü.

    Oesophageal kanserin de bu yükselme asitli içeceklerin tüketimindeki artışla uyuşuyor. Son 20 yıl süresinde asitli içecek tüketiminin oranı kişi başına 10 galondan 24 galona yükseldi. Araştırmalarda farklı ülkelerin kanser oranı karşılaştırıldı. Kişi başına asitli içecek tüketimi 10 galonu geçmeyen - Doğu Asya, Japonya, Çin, Tayland, Korea ve Indiya gibi ülkelerde Oesophalgeal kanserinde yükselme olmadığı ortaya çıktı. Buna karşılık kişi başına tüketimi 20 galonu gecen ülkelere ise bu tür kanserini yükselmeye eğilim gösterdiği gözlere çarpıyor. Komşu ülkelerde bile fark yüksek, Iskocyada kanser oranı Ingiltereden yüksek, bu arada asitli içecek tüketimi de 1.8 kez daha yüksek.

    U.S'de asitli içecek tüketimi 50 yılda tam %450 çıkış göstermiş, yani 11 gallondan tam 49 gallona yükselmiş. 25-yıl içinde Oesophageal kanseri de Beyaz American erkeklerde tam %570 artiş gösteriyor. Asitli içecekler midenin şişmesine sebeb oldukları için kanser riskini yükseltiyor. Mide şişmesi gastric reflux a yol açıp midedeki maddelerin ve asitlerin yemek borusuna(oesophagus) sıcramasına sebeb oluyor. Reflux maddesi oesophagus astarını herzaman asitli olmasına neden olarak zarar veriyor. Kısa dönemde kalp yanması olarak kendini gösteren zarar uzun zaman sürecinde kansere dönüşebiliyor.

    Profesor Mallath' in uyarılarına göre ' bir litre su içerseniz mideniz çeyrek litre civarında şişiyor fakat bir litre karbonatlı içecek içerseniz mideniz tam yarım litre şişebiliyor.'

    Boston Harvard Medikal Okulu temsilcisi Dr Lee Kaplan bu araştırmanın yıllardır yemek ve içecek diyetimizin titiz bir şekilde sağlıklı olması uyarılarıı da desteklediğini belirtti. Araştırmaya kritik de British Meşrubat Birliği adına Richardd Laming den geldi. Laming'e göre araştırma carbonatlı içecek tüketimiyle çok nadir olan bir kanserin yükseliş oranlarını karşılaştırdığı, fakat bu kanser türünden tedavi olan hastaların diyetleri araştırılımadığı için geçerli olmadığını önesürdü. 'Araştırmacılar bu konuyu araştırdılar ve bu tür kanserle karbonatlı içecek kullanımı arsında bir kolerasyon görülmedi ve savunmasına ' son bir kaç asırda sosyal toplumumuzun diyetleri çok değişti ve farklı maddeler kullanılmaya başlandı ve sadece bir ürünü seçerek kullanilması yanlis' diyerekten devam etti. Kanser Araştırma Kurumu adına yorum yapan Dr John Toy, bu arştırmaların kanser araştırmalarında kücük adimlar olduğunu ve konunun daha dikkatli ve kapsamlı araştırmalar yapılmasını gerektiğini vurguladı.

    Yine de göz ardı edilmemeli bu uyarilar, biliyorsunuz herseyin fazlası zarar. Kanser hakkında çok uyarılar yapıldı zamanında sigara kullanımı hakkında ve elşetiriye uğradı bu uyarılar.Hepimiz artık biliyoruzki sigara sağliğa zararlı. Hikmet hasibi olmak pişman olmaktan iyidir, saglıcakla kalın.






#24.03.2008 08:09 0 0 0
  • Asitli içeçeklerin zararlarına hergün bir yenisi ekleniyor, bunu yanısıra çoçuklarda tüketimi fazlalaşıyor dikkat etmek gerekir.paylaşımın için saol cihanasran.
#24.03.2008 08:19 0 0 0
  • aslında alışkanlıklarımızı gözden geçirelim. vakit geç olmadan.
    hani eski toprak diyoruz ya büyüklere aslında onlar doğal beslenmeden ve temiz havalı ortamda yaşadıkları için dinç sayılırlar. cola yerine ayran - limonata yerine meyve suyu - sigara yerine olanak varsa yılda bir yayla havası eğer olanak yoksa bol bol ormanda yada parkta gezmeli insan. işte o zaman bizlerde eski topraklar kadar dinç oluruz.
#24.03.2008 10:28 0 0 0
  • zarar lı ıcecek ama iciyorlar
#24.03.2008 18:02 0 0 0
  • ßuNLaRDaN uZaK DuRaCaN aSLıNDa ßiZiM ÇaYıMıZa aYRaNıMıZa Ne oLMuŞ
#25.03.2008 00:13 0 0 0
  • paylasinin icin saol
#25.03.2008 04:25 0 0 0