Omurga Ağrılarına Pilli Çözüm

Son güncelleme: 03.06.2008 18:57
  • Antalya`da, ilk kez uygulanan omurilik pili uygulama tedavisiyle kronik ağrılara son veriliyor.

    Akdeniz Üniversitesi Algoloji Bölümü`nce son iki ay içerisinde 3 ayrı hastaya uygulanan Spinal Kord Stimülasyonu yöntemi ile hastanın omuriliğine düşük voltajlı elektrik akımı verilerek sinir iletimi engelleniyor.



    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`nde omurilik pili takılan 3 hastayla birlikte basın toplantısı düzenleyen Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Arif Yeğin, ileri bir ağrı tedavisi tekniği olan Spinal Kord Stimülasyonu uygulaması ile sinir sistemi kaynaklı ağrılara son verdiklerini söyledi.



    Antalya`da ilk kez 3 hastada uygulanan tedavi yöntemi ile ilgili bilgi veren Doç.Dr. Arif Yeğin, şöyle konuştu: "Spinal Kord Stimülasyonu, hastanın omuriliğine düşük voltajlı elektrik akımı verilerek sinir iletiminin engellenmesi ve ağrının kesilmesi işlemidir. Öncelikle hastanın omurga kanalına, lokal anestezi altında özel bir elektrot teli yerleştirilmektedir.



    Küçük bir cerrahi müdahale ile hastanın cilt altına yerleştirilen bir pil de bu elektrotun diğer ucuna bağlanmaktadır. Böylece ağrıyı oluşturan sinirlere sürekli giden elektrik uyarısı ile ağrının iletilmesi engellenmektedir. Pilden omuriliğe giden elektrik akımının şiddeti de hastanın kontrol ettiği bir uzaktan kumanda cihazı ile ayarlanabilmektedir."



    Bu yöntemin sinir sistemi kaynaklı çeşitli ağrıların tedavisinde kullanıldığını belirten Doç.Dr. Yeğin, "Bu ağrılar içinde en iyi sonuç, geçirilmiş bel ve boyun fıtığı ameliyatları sonrasında düzelmeyen şiddetli ağrıların tedavisinde alınmaktadır" diye konuştu.

    Antalya`da uzun yıllar omurilik ağrısı çeken 60 yaşındaki emekli Said Selçok, ev hanımı 42 yaşındaki Sevgi Yılmaz ve 40 yaşındaki hemşire Ayşe Taşkın omuriliklerine takılan pil sayesinde yaşadıkları ağrılardan kurtuldular. Normal yaşamlarına geri döndüklerini söyleyen hastalar, pil sayesinde yaşadıkları ağrılardan kurtulduklarını dile getirdi.



    Cihazın maliyetinin 25 bin dolar olduğunu anlatan Dr. Yeğin, hastalarında son çare olarak uyguladıkları bu yöntem ile birçok hastanın sağlığına kavuşabileceğini söyledi.
#02.06.2008 09:51 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler Nerqish.
#02.06.2008 13:25 0 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler
#03.06.2008 18:57 0 0 0