KING DIAMOND'UN KISACA HIKAYESI

Son güncelleme: 04.01.2005 12:37
  • Heavy Metal'in en büyüklerinden ve "Kral" sözünü hak eden bir efsanedir King Diamond. Bir çok Black Metal grubunun idol olarak kabul ettii King baba onlarn aksine inancn saldrgan bir biçimde kullanmamtr. King Diamond'un inancnn farkl bir yapda olduunu düündüüm için O'nu b iin piri olarak görürüm. Rahmetli Uur Mumcu'nun slogan haline gelmi "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" diye bir sözü vard. Satanist olanlarn, hatta kendilerine liderlik vasfn layk görenlerin çounda bu sözü bu sözü dorularcasna bilgisizlik ve bu bilgisizlikten kaynaklananaptalca bir cesaret olduunu farkettim. King Diamond bu insanlarn tersine din konusunda bilgili olduu kadar tek tanrl dinleri, özellikle satanizmi douran hristiyan kültürü, o dinlere inanlar kadar iyi bilen ve aratran bir kii. Saldrmak ve bilinçsiz bir atak içinde olmaktansa kendi inançlarn savunup kendini hakl gördüü noktalar ortaya koyma tercih ediyor. O'nun bu tavrna en iyi örnek, Ortaça'daki engizisyon mahkemelerinin insanlk d uygulamalarn ve acmaszln anlatt "The Eye" albümü olacaktr sanrm.
    "Heavy Metal, mitoloji ve din" balkl yazda da King Diamond'un kendisiyle röportaj yapan muhabirin cehaletiyle dalga geçtiini yazmym. Konutuu konularda bilgili, hereyi ortada olan bir insann böyle davranmasn da normal karlamak gerekir. Çünkü söz konusu O2na en son sorulack sorudur. Hele de satanist olduunu herkes biliyorken...Satanist olduunu göstermek için dier insanlarn bekledii gibi sahnede ayin düzenleyip bakire mi kurban etmeliydi? Yoksa kan m içmeliydi? Ayrca King Diamond'n neye inandnn da fazla önemi yok. Çünkü o ortalkta dolap kendi reklamn yapmaya çalan bir soytar deil, gerçek bir müzisyen! Çkyor, yapmak istedii müzii yapyor, aklarnda kimseye saldrp hakaret etmeden kendi inancn savunuyor. Binlerce insan da O'nun yapt müzii severek dinliyor, önemli olna dabu.

    Açkça ortada olan bir ey var ki, King Diamond Mercyful Fate zamannda da aynyd ve düünceleri ile inançlar hakknda merak edilecek bir ey yoktu. (u anda In The Shadows'tan Is That You Melissa'y dinlemek istiyorum ne yazkki kaset yanmda deil). Evet, King Diamond satanisttir . Hatta, konusunda lider olup insanlar peinden sürükleyecek kadar iyidir. Ancak takdir edilecek bir nokta var ki, o böyle bir amaç peinde komad. Hiçbir zaman da "Ben en büyüüm, müziimi beyenmeyenlere göstereceim" türünden gerçekçe laf etmedi. Ne kadar büyük olursa olsun sonuçta bizler gibi iki ele, iki ayaa sahip bir insan olduunun bilinciyle hep akll ve alçakgönüllü sözler sarfetti.

    King Diamond'n müziine de biraz göz atalm. Bir kaç dnda arklar melodik deildir. Ayrca ark sözlerinde de fazla uyak yoktur. Tpk günümüzde moda olan iir albümlerine benzer ekilde fon müzii yaplm da King Diamond o müziin üstüne bir roman okuyormu gibi. Normal koullarda geri tepmesi ve yapan isiz brakmas gereken yöntem bu sefer ilememi, King Diamond seçtii yolun tüm dezavantajlarna ramen Heavy Metal dünyasnn en iyi ve en sevilen müzisyenlerinden biri olmutur. Çünkü bu adam neyi nasl yapacan çok iyi biliyor. King Diamond'un büyüklüünün ve özgürlüünün srr bu.

    Belki yapt müziin yapsnda dolay stad konserleri veremedi ya da albümün çkaca gün insanlar maazalarn önünde kuyruk oluturmad ama bütün bu olaylar King Diamond'un yolunu da deitirmedi. Yapt müzikte uyak ve melodiye fazla önem vermemesinin yan sra konsept albümlere de dükündür. Birbirlerinin devam niteliinde olan "Them" ve "Conspiracy" bunun en iyi örneklerindendir. Conspiracy Them'i takip ettii için ayr bir yere konmaldr. Them'de anlatlan hikaye Conspiracy'de devam ettirilir. Mercyful Fate'in bilinen klasik çizgisi King Diamond'un solo karakterinde de görülmektedir. Gruplarndan ayrlan elemanlar genelde kendilerine özgü bir stil benimseyip farkl müzik yapsalar da, King Diamond Mercyful Fate'in benzeri stilde müzik yapmaktan çekinmemitir. O'nun Mercyful Fate'in hereyine yön veren kii olduu da yadsnamaz. Bestelerin hemen hemen hepsinde imzas vardr. Bir zamanlar Megadeth'de olduu gibi Mercyful Fate denince akla King Diamond gelir.

    King Diamond'un müzik karakteri, gitarist olarak bulunduu ve sadece arklara yer veren Brainstorm adl grupta balamtr. Alice Cooper dan etkilenip yüzüne o ünlü makyaj yapma fikri de yine Brainstorm'da gitar çald dönemde ortaya çkmtr. Grubun yaratcln snrladn düünen King Diamond'n yeni ii Black Rose adl baka bir grubun vokalistliidir. Burada vokal yapt dönem de, King Diamond'n daha sonra yapt sahne ovlarna ait fikirlerin ilk filizlendii dönem olarak nitelendirilebilir. Black Rose maceras da bitince sonraki durak Brats adl punk grubu oldu. Her ne kadar Brats birkaç konser sonrasnda dalsa da King Diamod'n kariyerindeki en önemli dönüm noktasdr. Çünkü King Diamod bu grupta geleceini ekillendirecek üç insanla birlikte müzik yapt: Hank sherman, Micheal Denner, Timi Hansen. Brats'in dalmasnn ardndan Hansen ve Denner kendi projeleri üzereinde younlatlar. Ancak demo kayd için King Diamod' yardma çarmalar da Mercyful Fate'in balangc oldu. Dörtlü tekrar biraraya gelip Mercyful Fate adyla müzik hayatlarna devam ettiler. Alkanlm olmad halde böyle bir ayrntya girdim. Çünkü bu üç grup: Brainstorm, Black Rose ve Brats, King Diamond'n tannmasna neden olan üç eyin: srasyla makyajn, sahne ovunun, müziinin ortaya çkt dönemlerde yer almaktadr. Bugün tandmz King Diamond her yönüyle Mercyful Fate öncesi varolan üç grupta kiiliini kazanmtr.

    Çkard albümler arasnda Heavy Metal için kilometre ta saylabilecek olanlar vardr. En iyi albümü olarak anlan "Abigail", "Conspiracy" ve King Diamond'n en olgun, müzikalite açsndan en iyi albümü gördüüm "The Eye" bunlarn arasndadr. The Eye da, Them ve Conspiracy gibi bir konsept albümdür. Konusu, özelde ele alndnda Ortaça Fransa'snda engizisyon mahkemesi tarafndan cadlkla suçlanan Jeanne Debasson (soyadn yanl yazm olabilirim) ve O'nun bu süreç içerisinde yaadklardr. Genelde ise din ve dini korumak adna kurulan engizisyon eletirisidir.

    King Diamod hakknda bu kadar çok ey yazdktan sonra O'nun muhteem sesinden söz etmemek olmaz. Pek çok insan ses rengine ve sesini kullanna hayran olup, O'nun derecesine ulamak için çrpnmaktadr. Gerçekten geni ses aral, sesini hiç zorlanmadan, her türlü müzikte kullanabilmesi King Diamond' Ozzy, Dio, Udo Dirkschneider gibi idol vokalistler snfna sokar. Ancak yine de alçak gönüllülüü elden elden brakmayp baka vokalistlere hayran olduunu ve onlar örnek aldn söyler. Bence alçakgönüllü oluu bile King Diamod' idol olarak tanmlamam için yeterli bir sebeb.

    Heavy Netal'in alçakgönüllü, muhteem sesli kraln tüm içtenliimle kalpten selamlyorum. Umarm daha uzun yllar bizi müziinden ve sesinden mahrum brakmazsn King Diamond!


    VALLA ADAMI HIC DUYMADIM AMA BELKI TANIYANLAR VARDIR DIYE BIR KOYIM DEDIM
#25.12.2004 09:59 0 0 0
  • @melisa18 aynen ben de tanımam kendisini ama verdiğin hizmetten dolayı teşekkür ediyorum
#04.01.2005 12:37 0 0 0