BARTIN

Son güncelleme: 09.02.2008 21:41
  • BARTIN




    YÜZÖLÇÜMÜ: 2.140 km²

    NÜFUS: 205.834 (1990)

    İL TRAFİK NO: 74

    İLÇELER: Bartın (merkez), Amasra, Kurucaşile, Ulus.

    İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Çakraz, İnkumu, Güzelcehisar, Büyükkızılkum Plajları, Amastris Kent Kalıntıları, Amasra Kalesi.

    İl Kültür Müdürlüğü

    Tel: (378) 227 61 02
    Faks: (378) 224 66 39

    Müze

    Amasra Müzesi Detaylı Bilgi


    Adres: Kum Mah. Dereoğlu Sok. No:4 Amasra - Bartın
    Tel: (378) 315 10 06

    Önemli Günler

    Festivaller:

    Çilek Festivali
    Bartın
    Haziran Ayının İlk Haftası Son Dört Gün

    Kurtuluş Günleri:

    Amasra'nın Kurtuluşu
    Amasra
    30 Temmuz

    Panayırlar:

    Hayvan Panayırı
    Bartın
    10-12 Temmuz
#09.02.2005 17:59 0 0 0
  • Bartın

    OSMANLI DÖNEMİNDE BARTIN


    1402 yılında yapılan Ankara savaşı sonunda bir ara İsfendiyaroğlu Beyliği’nin eline geçen kent 1461 yılında tekrar Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir.

    1460 yılına gelindiğinde, Bartın ve Çevresi; Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde, Amasra ise Ceneviz Kolonisi idi.Anadolu’da Türk birliğini sağlamak Cenevizlilerin elinde bulunan Karadeniz ticaretini ve denizyolunu ülkesine kazandırmak amacıyla Kuzey Anadolu Seferine hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Han, ilk hedef olarak Amasra, Kastamonu ve Sinop’ seçti.

    1460 yılında, Fatih Sultan Mehmet Üsküdar’dan avlanmak bahanesiyle yola çıkarken,Mehmet Paşa Komutasındaki Osmanlı Donanması da denizden hareket etti.Fatih Bolu’ya geldiğinde Kastamonu ve Sinop yörelerine hakim olan ve Candaroğulları Beyliği’nin devamı sayılan İsfendiyaroğulları’nın Beyi İsmail Bey, padişaha kıymetli eşyalar göndererek bağlılığını bildirdi.Yoluna devam eden Fatih Ekim ayında Bartın’a gelip ordugahını bugünkü Orduyeri’ne kurdu.Donanmayla haberleşme sağlayan haberciler, Donanmanın Amasra açıklarında göründüğünü bildirdiklerinde , Amasra üzerine yürüyen Fatih, Ceneviz Senyoru’ndan kan dökülmemeden Amasra’yı teslim aldı.

    Bartın,Osmanlı döneminin 1460-1692 yılları arasında Anadolu Beylerbeyliği’ne bağlı Bolu Sancağı sınırları içinde yer aldı.Bolu Sancağının kaldırılmasıyla 1692-1811 yılları arasında Voyvodalıkla yönetilen Bartın, 1811 yılında da Kastamonu Vilayetine bağlı olarak yeniden kurulan Bolu Sancağına bağlandı.

    Bu dönemde ticari potansiyeliyle bölgenin Pazar yeri olan ve Oniki Divan adını alan Bartın, 1867 yılında ilçe oldu. 1867 yılında da Belediye Teşkilatı kuruldu.


    CUMHURİYET DÖNEMİNDE BARTIN

    1920 yılında Zonguldak Mutasarrıflığına bağlanan Bartın’ın 1924 yılında Zonguldak’ın il olmasıyla birlikte bu ilin ilçesi haline gelmiştir.07 Eylül 1991 tarihinde de 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşmuştur.

    Bartın iline bağlı ilçelerden Osmanlı döneminde ilçe iken Cumhuriyetle birlikte bucak statüsüne düşürülen Amasra; 1987 yılında yeniden, Ulus;1944 yılında, Kurucaşile; 1957 yılında ilçe olmuştur.

    Bartın’ın halen Merkez, Amasra, Ulus ve Kurucaşile olmak üzere 4 ilçesi, Arıt Kozcağız, Kumluca ve Abdipaşa beldeleriyle birlikte 266 köyü vardır.
    noimage
#09.02.2005 18:14 0 0 0
  • Bir Bartinli Olarak birkac resim ekleyeyim bende
    Canim Memleketim

    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
#21.03.2005 21:55 0 0 0
  • Guzel, tesekkurler.
#10.09.2005 00:41 0 0 0
  • EmeqiniZe saqLık :D
#30.09.2005 16:16 0 0 0
  • Selam arkadaslar Hemseriler nasilsiniz
#28.11.2005 13:32 0 0 0
  • Çeşm-i Cihan


    Fatih Sultan Mehmet Amasra'yı fethetmeye geldiğinde durmuş ve aşağıya bir süre baktıktan sonra hocasına dönerek sormuş."Lala! çeşmi cihan bura mı ola?"



    noimage



    noimage



    noimage
#14.01.2006 17:02 0 0 0
  • eline sağlık kardeş
#27.02.2006 12:18 0 0 0
  • eline sağlık
#05.03.2006 11:15 0 0 0
  • ellerinize saglik coook güzel


    bide canli olarak göre bilsek bartini cok güzel olurdu

    yinede tskler arkadaslar!!!
#19.03.2006 12:28 0 0 0
  • ellerine salik kardes
    memleketi görmüs gibi oldum
#18.06.2006 00:45 0 0 0
  • cok super yermis ellerine saglik
#27.06.2006 15:48 0 0 0
  • super sehir ellerine saglik
#27.06.2006 15:48 0 0 0
  • amasranız güzel ve esnaf turizmin bilincinde misafirperver...
#10.07.2006 12:26 0 0 0
  • sagol
#23.11.2006 14:56 0 0 0
  • emeğinize sağlık
#26.01.2007 19:33 0 0 0
  • * Pum Pum Çorbası *

    Malzemeler :
    5 kaşık mısır unu
    3 su bardağı su + 2 su bardağı süt eğer et veya tavuk suyunuz varsa su yerine mutlaka onu kullanın
    2-3 kaşık sıvıyağ
    2 yemek kaşığı kıyma veya ince ince kesilmiş pastırma veya sucuk
    Yeterince tuz karabiber
    İki dilim ekmek

    Hazırlanışı :
    Tencerenin içine su süt karışımı ve mısır ununu koyup iyice karıştıralım.Tencereyi ateşe alıp yine karıştırmaya devam ederek kaynatalım. Altını kısalım.Çorba kaynarken ayrı bir tavada kıyma sucuk yada pastırma ve küp şeklinde doğranmış ekmekleri sıvıyağda kavuralım.Kavrulan ekmekli kıymanın yarısını kaynamakta olan çorbaya ilave edelim. Yeterli miktarda tuz ve karabiber katıp 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım.Servis yaparken kaselerin üzerine bir kaşık kavurduğumuz ekmekli kıymalı karışımdan koyup öyle servis edelim. Arzu ederseniz kızarmış ekmeklere ilave olarak rendelenmiş kaşar peyniride koyabilirsiniz.
#22.03.2007 23:08 0 0 0
  • Ellerinize Sağlık Arkadaşlar...
#14.04.2007 19:43 0 0 0
  • Vatanın her karış toprağı kutsaldır.Elinize sağlık
#12.05.2007 23:37 0 0 0