Fakir Ülkemin Gönlü Zengin insanları...

Son güncelleme: 12.02.2009 16:40
  • Sürekli ülkemizin durumundan şikayet eden kardeşlerime...

    Halk hiç bir zaman halinden memnun olmaz. Dünyanın en zengin devletlerinde bile bu böyledir.

    Dün ahh bir evim olsa diyen kişi bugün o eve sahip olduğunda yarın bir araba ertesi gün bir ev daha ve ona ulaşınca bir jeep... Bu işin sonu yoktur.

    10 Sene evvel Türkiyede kaç kişi ev sahibiydi bugün kaç kişi ev sahibi bu konuda fikri olan var mı? Düne kadar yüzbinlerce insan için bu bir hayalden öte gitmezken bugün gerçek olmuştur.

    Her sene Türkiye' ye gidince ağlayan kişileri görüyorum evlerine bakıyorum dudaklarım uçukluyor, inanın bana bizim avrupadaki Türklerin farketmez almanların evlerine girsin bu kişiler inanın burun kıvırırlar.

    Eskiden Türkiyede 2 kesim vardı çok zengin ve çok fakir! Orta kesim denilen kesim yok denecek kadar azdı. Ben bugün Türkiyede açlık seviyesinde kimseyi göremiyorum ve bunun yanı sıra orta kesim dediğimiz kısım artık büyük bir kesimi oluşturuyor.

    Kusura bakmayında milletin derdi açlık değil! Türkiyede insanlar ev, araba ve mobilya yarıştırma peşinde. Kimin evine girsen dev plazma tvler var olmayanlar ise harıl harıl alma hayalleri kuruyor.

    Türkiyede Moda diye bir şey var, insanlar modası geçen kıyafetlerini bir çırpıda gözden çıkarıyorlar. Ben Almanyaya 12 sene evvel geldim ve halen gelirken yanımda getirdiğim bir çok kıyafetimi kullanıyorum. Burada kimse elbiselerini modası geçmiş diye atmıyor çünkü insanlarda bu tür takıntılar yok ve kıyafetlerini eskiyene kadar ayakkabılarını elbislerine uymadığı yada modası geçtiği değil eskiyip kullanılamaz hale gelene kadar giyiyorlar.

    Hane sürekli bir takım kişiler siz Türkiyede yaşamıyorsunuz nereden bileceksiniz diye bize afra tafra yapıyorlar ya. Gülüm ben Türkiyede yetiştim kör değilim dünümüde bugünümüde bilirim.

    İnsan yanında yetişen evladının ne kadar büyüdüğünü ve boy attığını göremez onu ancak dışarıdan gören kişiler farkedebilir.

    Bizim milletimizde malesef farklı hırslara bürünmüş eski fakir halini unutmuş dünyada açlıktan ölen insanlar varken karnını doyuramamanın değil lüx içinde yaşayamamanın feryadında...
#07.02.2009 11:13 0 0 0
  • valla süper bir analiz olmuş ellerine sağlık usta çok haklısın
#07.02.2009 11:15 0 0 0
  • Bu arada birazdan Avrupanın çeşitli ülkelerinden izine gelen görgüsüzlerdende bahsedicem. İşin birde o yanını görelim.
#07.02.2009 11:48 0 0 0
  • LEVIS-501
    Bu arada birazdan Avrupanın çeşitli ülkelerinden izine gelen görgüsüzlerdende bahsedicem. İşin birde o yanını görelim.

    ©LEVIS-501


    Yaziyi okumadim ama bu yazdiginizin devamini sabirsizlikla bekliom cunku o gorgusuz dediginiz insanlarin havasinida cok gormusum ve igrenmisim
#07.02.2009 12:27 0 0 0
  • Bu arada bir de madalyonun öteki yüzü var.

    Nedir o? Avrupanın çeşitli ülkelerinden yazları Türkiye'ye izine giden (gelen) bir kısım görgüsüz gurbetçiler.

    Bu kesim öyle bir kesim ki gelip orada öyle ballandırırlarki buraları sonra bizim millette özenir durur. Doktor adama kalk gel Almanya'ya işçi ol desen bırakır gelir böyle örnekler bile var.

    Bir çoğu kredi çekip tatile gider sonra burada debelenir durur ödemek için. Anlatırken ben 2000 euro maaş alıyorum der, vatandaş hemen kafadan 2000x2=4000 lira vayyy be paraya bak deyiverir içinden. Ama gurbetçi demezki ben bu kadar para alıyorum ama 700 euro kira veriyorum, 100 euro telefona, 150 euro elektirik ve gaza, 3 ayda bir 90 euro tv vergisine, 200 euro arabanın aylık sigorta vergi ve yakıtına, 500 euro mutfak masrafına çoluk çocuk ıvır zıvır bir de bakmışsın elde var sıfır bankada hesap eksiye vurmuş bir sürüde faizi. Tühh birde kredi çekmiştik dimi yaa bak onu hesaba bile katmadım.

    Eeee sonuç? Bizim gariban bu zengin gurbetçiden yahu bu adam madem 2000 euro maaş alıyor bende bunun emmi oğluyum öyle ya sadece yarım maaşını bana verse ona dokunmaz deyip ya gardaş falan filan borcum var bana bi 1000 euro koltuk çıksan dediğinde bizim gurbetçi bin dereden su getirir ve kaçacak delik arar.

    Bir de hane buralar yemyeşil ya, bu bir gerçek ben bu sene karadeniz gezisi yaptım ama emin olun Türkiye'nin en yeşil bölgesi karadeniz bile buraların yarısı kadar yeşil değil. Mevzuya geleyim tanırsınız bizim boarddan Sari Menekse, eşi ve çocukları bizdeydi bir hafta sonu dedik bir mangal yapalım şu güzel havada. Arkadaş ne belediyesi kaldı ne interneti ara tara orası yasak burası yasak mangal yapacak bir yer yok sonunda 45 km ötede bir kuytu bulduk orada yaptık. Vel hasıl gölgesinde oturamadığım yeşili soksunlar bir taraflarına. Ben ülkemde bulduğum bir çorak toprakta iki yaprak altında kimse karışmadan yaparım mangalımı.

    Efendim neymiş her taraf dereymiş gölmüş. Benim balık tutmak en büyük zevklerimden birisiydi ayda 1-2 defa mutlaka bu hobbymi gerçekleştirirdim. Ama gel görki evimin etrafında bile 3 göl varken hiç birisine girip bunu yapamıyorum. Neymiş ehliyetim yokmuş o gölün derneğine üye değilmişim. Hade verdin parayı aldın ehliyeti yinede her göl için ayrı izin ve presedur. Amaaaan yerin dibine girsin gölünüzde sizde...

    Bir de işin kültür boyutu var ki sormayın evlere şenlik. En çok neyi özlüyorum biliyor musunuz? 1 Metrekarelikte olsa akşam üstü evimin balkonunda çayımı demleyip çekirdet çıtlatmayı özlüyorum. Yahu almanyada balkon yok mu? Aslında yok denecek kadar az ama olanda sen yola karşı çıkıp bunu yaparsan yoldan geçenler aval aval sana bakar ve delimidir nedir diye kafa sallar:)

    İşte bu ve daha bir çok nedenden ötürü ülkemizin kıymetini bilin ve hem kültürümüze hem de ülkemize sahip çıkın. ALLAH ömür verirse sırf bu özlemlerime son vermek için fakir ülkem Türkiyede fakir fakir yaşayıp balkonumda çay demleyip çekirdek çıtlatmak için bu ihtişamı bırakıp ülkeme dönmek istiyorum. :)

    Haa bu arada o 2000 euro maaş devirleri bitti insanların büyük kısmı 1000-1200 euro maaş ile yoksuklluk sınırında yaşamakta...

    Çok uzun zaman evvel bir gazete köşesinden kesip aldığım cüzdanımda duran bir karikatürüde bu konuya cuk oturur düşüncesi ile sizinle paylaşmak istiyorum.

    noimage
#07.02.2009 12:30 0 0 0
  • ilk yazında bazı genellemeler olsada bir çoğuna katılıyorum... insanoğlu böyle bir varlık işte yetinmesini bilmez, aç gözlü ve nankördür.. hep dahasını ister doymak bilmez nefsi.. burdada böyle tabi.. insanlar karşılayacak maddi imkanı sınırlıda olsa bulur buluşturur giderir eksiklerini.. onda var bende neden olmasın mantıgı vardır ve bi çoğu etrafa gösteriş içindir. bir atasözü geldi aklıma "ayağını yorganına göre uzat" Türkiye'de bu yoktur genelde... ve olan olmayandan daha çok şikayet eder halinden benim gördüğüm : )
    siz yurtdısında yaşıyorsunuz karşılaştırma imkanınız var.. o açıdan çok daha şanslısınız : )
#07.02.2009 12:49 0 0 0
  • Engin abim öyle güzel anlatmışsınki, büyük bi gururlar okudum..Evet ülkemizin kıymetini bilelim, çünkü dediğin gibi ufakcık bi mangal, bir çekirdek çıtlama olayı bile ne kadar özlem duyurmuş sana...

    Kesin dönüş kararını istanbulda söylemiştin biliyorum, hakkında hayırlısını diliyorum. Bizimde her zaman sana ve ailene kapımız açık, önümüzdeki yazda bide trakya turu yaparsın olmazmı..:)

    Saygılar
#07.02.2009 21:47 0 0 0
  • Insana yazcak hicbirsey birakmamissiniz cunku siz cok guzel gozlemliyip bizimle gercekleri paylasmissiniz tum gercekligiyle kimse demesin aman avrupa oyledir soyledir avrupa iste levisin dedigi gibidir burasi vermesini bilirde almasinida cok guzel alir insandan.iste o gorgusuzlerin ve gozumde cahil insanlarin aldanislarina gelmesin kimse,TR gibisi varmidir hele yazin oralarin tadi bir baskadir.

    Karariniza gelince herseyin hayirlisi usta,ALLAH kalbinizdekileri gerceklestirir insallah.

    Cok degerli ve bir okadarda gercek yaziniz icin cok tesekkurler.
#07.02.2009 22:03 0 0 0
  • guzel bir konuya deginmissiniz..quzel anlatmıssnız..
#07.02.2009 22:26 0 0 0
  • Konuya tamamen katiliyorum..ummarim umdugun hayal ettigin
    yasama en kisa zamanda kavusursun..

#07.02.2009 23:33 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Cepte bes kurus para yok ama son model cep telefonu var. Evine dogru dürüst et meyve sebze alamaz ama büyük ekranda digitürk keyfi yapar. Girtlaga kadar borca girer ama 5 yildizli komplekste tatilini yapar. Nasil olsa taksitle veya kredikartiyla diyip habire esya alir sanki o taksitler/kredikarti parayla ödenmezmis gibi. Sonrada avrupadan 1000 euro aylikli insandan utanmadan para ister, sanki onunla birlikte sabahin 5de kalkip fabrikaya gidermis gibi. (Tabi o insan avrupadan geliyorum diye kendince hava attigini sanmiyorsa) Bunlari kendi yasadiklarima dayanarak söylüyorum, fazla genelleme yapmak istemiyorum.

    2008'de 2,5 ay Türkiyede büyük bir sirkette çalistim. Insanlar 9a dogru is yerine geliyorlardi(mesai saati 8.30 iken) önce oturup hep birlikte kahvalti keyfi yapiyorlar sonra keyif çayi derken saat oluyor 10. 2 saat daha çalisip 12de ögle yemegine gidiyorlar 13.00-13.30 gibi tekrar tesrif edip yemek sonrasi çay kahve derken oluyor saat 14.00. 3saat daha çalis 17.00de eve. Araban yoksa servis var tabi. Adam koca günün sadece 5 saattini çalisiyor burada 8 saat çalismak zorundasin o 1000 euroyu alabilmek için. is yerinde kahvalti keyfi, masana getirilen çayin kahven, öglen 1 saat yemek (tabi yemekhaneden) is yeri servisi. Bunlarin hiç biri avrupada YOK. Avrupanin tek avantaji saglik ve egitim yönü. Maddi avantaji biteli çok oldu.

    Esas lüks olan bizim ülkemiz. Her açidan lüks bir ülkeyiz dogasi iklimi kulturu vs. vs. Yaklasik 8 yildir Türkiyeye geri dönme planlari yapiyorum insaallah artik az bir süre kaldi.

    Keske insanlarimiz elindekilerin kiymetini bilse ...
#08.02.2009 00:04 0 0 0
  • En gec her 2. cümlenin sonunda kafa salladim galiba.. Dogru söylemissin agbicim..Güzel bir konuya deginmissin ve galiba bize cok fazla söz birakmamissin.

    Her zaman diyorum ben, cok kisi biliyor benim Almanya'da dogup büyüdügümü, Türkiye'de yasayabilenler gercekten cok sansli. Bana hep kücüklügümden beri sey derlerdi.. E kizim siz izine gelip gidiyorsunuz, gelip Türkiye'de yasasan iki günde bikar gitmek istersin, siz rahata alismissinizdir... gibi sözler.. bi noktadan sonra dinlemiyorum zaten o ayri konu.. Cünki gercekten ben Türkiye'de yasayabilsem, izinde ki gibi lüx olmaz belki ama bi söz vardir ya, azla yetinmeyen cogu bulamazmis diye; bu lafin dogruluguna ben inanirim..

    Ayrica herseyin en güzeli en lüxü zaten kanimca ülkemizde, beyaz esyasindan tut kumasina kadar bircok seyde MADE IN TURKEY yazisini görüyoruz.. Daha bu sabah konustuk annemle, Türkiye'den getirdigimiz caydanligimiz.. cicekli böcekli cok hos cok renkli.. Almanya'da gelde bul böyle güzel seyleri ya..
    Ay nolur elinizdekinin kiymetini bilin..

    Ben gecen yaz 6 hafta Türkiye'de kaldim ve kendi gözlerimle gördüm; para yok diye aglayanlar kapi kapi geziyorlar, hergün alisveris merkezlerinden cikmiyorlar, acikcasi ben korktum biraz.. aglayandan korkacagiz herhalde, öyle görünüyor?!

    Avrupa'ya özenen vatandaslarimiz bilmiyorlar ki Türkiye'nin güzelligini.. Engin agbim ilk yazinda ne güzel demissin.. Balkon da oturup cekirdek citleyip cayimi icsem bana deli derler herhalde diye.. bu memlekette o samimiyet yok iste.. insanlar buz gibi.. ve insan kendini ait hissetmedigi bir yerde yasadigi sürece en lüx seylere sahip olsun, bence hersey bos...
#08.02.2009 00:14 0 0 0
  • Evet bahar dediğin gibi Türkiyede bir de servis olayı var. Servis olmasa bile yol parasını genelde iş yerleri karşılıyor. Bunun yanı sıra hemen hemen bir çok iş yerinde öğle yemekleri bile işveren tarafından karşılanıyor.

    Tabi herkes dediğin gibi 5 ya da 8 saat çalışmıyor 12 saat çalışıp 2-3 saatinide yolda geçiren çok kişide var.

    Eğitimdeki en büyük sorun ülkemizdeki genç nüfusun yoğunluğudur ki buda ülkemizin Avrup ülkelerine göre en büyük avantajı ve silahıdr. Bugün Almanya sokaklarında halen 80 yaşın üzerinde on milyonlarca insan var ve gelecek 20 sene içinde Alman ırkının hızla azalması bekleniyor. Zaten bu nedenle ülkeye sürekli yabancılar alınıyor ve çocuk parası gibi ücretler hiç bir zaman diğer ödenekler gibi kesintiye uğramıyor. Almanların gelecekteki ırkları Başta Rus, Türk, Kürt ve diğer ülkelerden gelen yabancıların oluşturduğu melez bir ırk olacaktır ki yok olmamak için başka çareleri yok. Dışarıdan bu mesele inandırıcı gelmeyebilir ama bu bir gerçek. Evlilik denen müessesenin olmadığı bir ülkede bu kaçınılmazdır.

    Sağlık konusuna gelince teknik olarak Amerika ile başedemeyiz ama Türkiye Avrupadan kat kat ileride ve her yıl yüzbinlerce Avrupalı ülkemize çeşitli sağlık sorunları nedeniyle ziyarete geliyor. Eskiden en büyük sorun olan ilac sorunu yanlış bilmiyorsam şu an tamamen çözülmüş durumda ve kimsenin ilac bulamama ya da alamamak gibi bir derdi yok. Yine eskiden çok katı bir SSK ve devlet hastanesi ayırımı vardı ve buda tamamen kalktı artık kimse özel hastane bile olsa kapıdan çevrilip ölümle başbaşa bırakılmıyor. Yanlışım var ise Türkiye de yaşayan arkadaşlarım düzeltsinler.
#08.02.2009 00:23 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Tabi herkes dediğin gibi 5 ya da 8 saat çalışmıyor 12 saat çalışıp 2-3 saatinide yolda geçiren çok kişide var.

    Abi tabiki böyle insanlarda çok, ben sadece benim bi dönem çalistigim sirketteki insanlardan örnek verdim, yanlis anlasilmasin.
#08.02.2009 00:33 0 0 0
  • Sağlık konusundaki kolaylıklar gün geçtikçe artmakta, bütün hastaneler aynı seviyeye geldiği için engin abi dediğin gibi öyle bi problem yok. Hatta yeni açılan sağlık ocakları ile birlikte hastanelerde beklenen sıra hiç bişey yok gibi. İnternet üzerinden TC kimlik numaran ile randevu alınabiliniyor..
#08.02.2009 10:55 0 0 0
  • Levis kardeşim çok güzel analiz etmiş Almanyadaki Türk Toplumunun Durumunu
    Ben Üzücü bir istatistikle konuya iştirak ediyorum
    Almanyada Türk Nufusün Okul Başarı Durumu

    Alıntı:
    * % 46'sı - Ortaokul (Hauptschule veya Volksschule)
    * % 25'i - Orta dereceli lise (Mittlere Reife / Fachschulreife)
    * % 12'si - Yüksek dereceli lise (Hochschule (Abitur) veya Fachhochschulreife)
    * % 11'i - Okul terk / Diplomasız (Kein Abschluss)
    * % 7'si - Üniversite / Yüksekokul (Universität / Hochschule veya Fachhochschule)
    Bu Üzücü Tabloda tek suçlu çocuklarımız değildir çocuklarımız okulda ikinci sınıf insan muamelesi görmektedir
    Başarılı öğrencilerin bir üst sınıfa atlatılmas önce okul ders notları sonra Öğretmenlerin İnsiyatifindedir Bu insiyatif hiç bir zaman malesef türk çocuklarından yana kullanılmıyor.Almanyada çoğu veli bu durumdan şikayetçidir
    Neyese Yazacak Çok şey var aslında ilerleyen günlerde bazı tespitlerimle
    Konuya yine katkı sağlamaya çalışacağım
#08.02.2009 10:59 0 0 0
  • çok güzel bir konu gerçekten bugüne ne zorluklarla geldiğimizi unutup şimdi nasl daha havalı yaşarız derdine düştük artık.

    ve gurbetçi özentiside her zaman olmuştur ama sizin dilinizden gurbetçilerin dertlerini duyduktan sonra biçok kişinin bu sevdadan vazgeçeceğini düşünüyorum
#08.02.2009 15:36 0 0 0
  • LEVIS abi
    benim yiLLarDir anLatmaya CaLi$tikLarimi
    öyLe güzeL anLatmi$Sinki
    hani DiyorLar ya
    Siz türkiyeDe ya$ayamazSiniz
    SürekLi Duyuyorum bu keLimeLeri
    niye aLmanyaDa ya$ayabiLiyoruz ya
    auSLänDer oLDugumuz vatanDa CaLi$iyoruz!
    aLLaha $ükür maDDi SorunLarimiz yok
    babam SagoLSun
    ama manevi kenDi vatanimizDan uzaktayiz i$te
    ezan SeSine haSret.
    Sirf baLkonDa oturup o inSanLari izLemek biLe
    zevk veriyor inSana türkiyeDe.
    aygaz arabaLari geCiyor ya müzikLi meSeLa onLar
    yaDa evin aLt tarafinDa kahve oLanLar biLir
    inSanLar Sabahtan ak$ama kaDar oturur orDa
    onLarin okey oynayi$ini izLerSin baLkonDan
    CekirDek CitLatip kafaLarina atarSin hiC biriDe
    "Schämt euCh" Demez
    "kiz kizmi CekirDek yermi" Der

    ya türkiye ba$ka ya
    anLatiLmaz ki burDa böyLe Car$iDa gezDigim zaman
    inSanLar görmüyo birbirLerini
    herkez kenDi DerDinDe
    türkiyeDe öyLemi geziyorSun
    her görDügünü taniyorSunDur mutLaka
    bi Durur haL hatir SorarSin
    tanimaDigin inSanLara SeLam verir
    eLLerini öperSin
    Cünkü kenDi miLLetinDir onLarDa türkDür
    Senin CaninDir hepSi..
    herkez türkCe konu$ur orDa herkez ayni DiLDen anLar
    auSLänDer DegiLSinDir
    türkiyenin türk inSaniSinDir okaDar!

    okaDar baSit $eyLer iStiyoruzki hayattan
    bi ezan SeSi
    1 yiL mutLu eDebiLiyorken bizi aLmanyaDa
    ahh vatanim ahh..
#08.02.2009 16:13 0 0 0
  • Yabancı ülkelerde yaşayan tüm arkadaşlarımızın hasretini rabbim bir an evvel gidersin inşaallah.yalnız bizim ülkemizdede en büyük sorun 1990 lı yıllarda yapılan yolsuzlukların sonucu oluşan bütçe açıklarını kapatmak için ülkemizin vergi oranlarının yüksek olması aslında ülkemiz insanı daha rahat ve müreffeh yaşayabilirdi.yine vatanımız için canımız feda olsun
#09.02.2009 13:09 0 0 0