Kolali Icecekler...

Son güncelleme: 18.09.2022 14:00
  • kolalı içeceklerin zararları - asitli içecekler - gazozun zararları

    Kolalı içecekler
    Kolalı içecekler topluma gençliğin,enerjinin simgesi olarak sunuluyor. Evet , uyarıcı etkileri olduğu için bir eneji ivmesi sağladıkları doğru, ama bu etki pek uzun sürmüyor. Özellikle gençler arasında kolalı içecekler moda.

    Kolalı içeceklerde de genellikle kafein bulunuyor yani, uyarıcı ve bağımlılık yapıcı etkileri var. Ayrıca çoğunlukla renklendirici,tatlandırıcı,koruyucuda içerdiklerinden vücudun toksik yükünü arttırıyor, karaciğerin aşırı çalışmasına ve yorulmasına neden oluyorlar.

    Kolalı içecekleri içenler genelde su içmiyor. Oysa su vücudun gerçek sıvı ihtiyacını karşılayan en güzel içecektir !

    Kafein içeren bütün içecekler gibi vücutta uyarıcı etkiye sahip olan kolalı içeceklerde, stres sırasında salgılanan adrenalin adlı hormonun salgılanmasını arttırıyor. Adrenalin de kaslara ve beyne enerji pompalamak için kan şekerini yükseltiyor. Bu kez pankreas aşırı yükselen kan şekerini ayarlamak için aşırı insülin salgılamaya başlıyor. Bu kez kan şekeri aşırı düşüyor. Aşırı şeker,stres ve bu tür içeceklerin çok tüketilmesi sonucu vücutta kan şekeri dengesi giderek bozulabiliyor, bazen şeker hastalığına bile yol açabiliyor.

    Ayrıca kolalı içeceklerde bulunan fosforik asit vücudun kalsiyum-potasyum dengesini bozup kalsiyum eksikliğine yol açabiliyor. Kalsiyum sağlıklı kemikler için hayati bir mineral. Özellikle ergenlik çağındakiler çok daha fazla düşkün kolalı içeceklere. Oysa bu yıllar kemik gelişiminin,büyümenin en hızlı olduğu yıllar. İleri yaşlarda aşırı tüketildiklerinde ise osteoporoz riskini arttırabiliyorlar.

    Diyet olanlarında tatlandırıcı var. Tatlandırıcıların kansere yol açtığı düşünülüyor. Kan şekeri dengesini bozuyorlar. Diyet kolalı içeceklerde kullanılan aspartam beynin aşırı uyarılmasına, kimyasal yapısının bozulmasına neden olabiliyor.

    Gazozlar
    Bu içecekler genellikle sentetik meyve ve bitki ekstreleri, bol şeker veya suni tatlandırıcı,koruyucu ve gazlar içerirler. Bazılarında kafein de var. Gazlar gastrite ve geğirmeye neden olabilir. Bağırsaklardaki bakteri dengesini değiştirip,yediklerimizden tam yararlanmamaya yol açabiliyorlar.


    Dr Yasemin Bradley ve Anthony Bradley - İnkılap Kitabevi
#27.03.2005 21:19 1 0 0
  • bu ilgin ve sundgun info icin tsk ler. Saten bence enerji icecek birsey degil bu cola ürünleri
    Saten Professor doctor bir bardaga Cola koydular o colanin icine de bir Dis. O dis normal bir insanin disi. 5 satt icinde o dis colanin icinde eridi yani anlicamiz disler icin bile zararlidir!!

    Saygilarimla
#28.03.2005 11:40 0 0 0
  • Hiç sevmem kola ve o tür içecekleri.Sağlık sizin için önemli ise uzak durun.
#28.03.2005 13:35 0 0 0
  • 6 aya yakındır kola içmiyorum. Hiç bi zararını görmedim. En yakın zamanda siz de içmeyin. En güzeli su, tatlı içecek isterseniz sıkma portakal tavsiye ederim.
#28.03.2005 16:04 0 0 0
  • tavsiyelere uymak lazım bi bildiniz olmalı
#28.03.2005 16:43 0 0 0
  • teşekkürler bilgiler için
#28.03.2005 17:27 0 0 0
  • Kola"da bulunan asit diş minesindeki kalsiyumu çözüyor.
    Jena Üniversitesi"nde görevli Klaus Jandt, Bir içecek ne kadar asitliyse diş minesi o kadar yumuşar diyerek, asitli olduğu halde kalsiyum ve fosfat içeren içeceklerin daha az zararlı olduğunu söyledi.
    Jandt başkanlığındaki ekip ve İngiltere"deki Bristol Üniversitesi"nde görevli bilim adamları, ilk kez çok hassas bir ölçüm metodu kullandılar. Bilim adamları, bu hassas ölçüm sayesinde, hekimin göremediği diş minesindeki erozyonun tespit edildiğini kaydettiler.
    Ölçüm, yarıçapı bir saç kılından bin kez daha ince olan bir ucun asitli içecek içildikten 2 dakika sonra diş minesine bastırılmasıyla yapıldı.
#28.03.2005 21:46 0 0 0
  • SAOL DOSTUM BILGILER IÇIN IÇMEMEYE ÇALISCAM
#28.03.2005 21:46 0 0 0
  • KAFEİN
    Kafein kahve, çay, KOLA gibi içeceklerde bulunur ve annenin aldığı kafein plasentadan geçerek bebek kan dolaşımına girer. İnsanlar üzerinde ve gelişen bebeğe kafeinin nasıl bir etki yaptığı yada zararı olup olmadığı henüz tam açıklığa kavuşmuş değildir. Ama en son çalışmalardan biri günde 2 fincan kahve eşdeğeri kafeinin düşük riskini iki katına çıkardığını göstermiştir.Anne adaylarının eldeki bilgiler artana kadar kahve içmemeleri daha akıllıca olur.
    Kafeinli kahve, çay yada kolayı bırakmanız için başka ek nedenlerde vardır. Hepsinden önce bunların idrar söktürücü etkiside vardır, anne ve bebek sağlığı için gerekli olan sıvı ve kalsiyumu bedenden uzaklaştırır.Sık idrara çıkma sorununuz varsa, kahve bunu arttıracaktır.

    İkinci olarak, kahve ve çay özellikle krema ve tatlandırıcılarla kullanılıyorsa tıkayıcıdır ve gereksiniminiz olan besinlere karşı iştahınızı tıkayabilir.Kola yalnız tıkayıcı değildir,aynı zamanda bazı kimyasal maddeler ve gereksiz şeker içerir.
    Üçüncüsü kafein hamilelikte normal duygu durumu dalgalanmalarını arttırıp,yeterince dinlenmenizi engelleyebilir.
    Dördüncü olarak kafein sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan demirin emilmesini engelleyebilir.
    Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki,aşırı kafein tüketimi anormal kalp atımı,hızlı soluk alma, yenidoğanda titremeler ve ileriki yaşamında şeker hastalığı gelişimi ile sonuçlanabilir.

    Kafein alışkanlığınızdan nasıl kurtulursunuz:
    İlk adım bırakmak için bir motivasyonunuz olmasıdır.Bu hamilelikte kolaydır,çünkü amaç sağlıklı bir bebeğiniz olmasıdır. İkinci olarak kafeine niçin düşkün olduğunuzu belirlemeli ve bu ihtiyacınızı gidermek için yerine neler koyabileceğinizi bulmaktır.Eğer kahvenin yada çayın tadını seviyorsanız ve sıcak bir içecek sizi çekiyorsa, kafeini alınmış olanları seçebilirsiniz. Ama en sağlıklısı tüm bunların yerine %100 saf meyve sularını tüketmenizdir.Eğer kafeinin uyarıcılığına gereksiniminiz varsa, daha doğal ve daha uzun etkili uyarıyı alıştırma ve iyi besinlerden,sizi canlandıracak birşey yapmaktan (dans etmek, koşmak, yürüyüş) alabilirsiniz. Kafeini bıraktıktan sonra kuşkusuz bir kaç gün kendinizi kötü hissedeceksiniz ama daha sonra herzamankinden iyi hissedeceksiniz.
    Kafein tiryakilik yapan bir maddedir ve aniden bırakanlarda baş ağrısı, sinirlilik, yorgunluk, uyuşukluk gibi yoksunluk belirtileri olur. Bu nedenle kafeini yavaş yavaş bırakmak daha akıllıca olur. Fincanınızı her gün biraz daha azaltarak,en sonunda hiç içmemeyi başarabilirsiniz.

    Şu önerilere dikkat edin:

    " Kan şekerinizin ve enerji düzeyinizin düşmesine fırsat vermeyin.Protein ve karışık karbonhidratlardan zengin besinleri küçük porsiyonlar halinde ve sık yiyin.
    " Her gün bol egzersiz yapın.
    " Uykunuzu alın.Bu kafeinsiz daha kolay olacaktır.
#29.03.2005 14:04 0 0 0
  • Bir litre kolalı içecek yaklaşık 400 kalori eşdeğeri şeker, 0,15 gram kafein, değişik miktarlarda renk veren maddeler, orijinal tadı sağlayan kola özü ve esas önemlisi gazlı içecek olmasını sağlayan fosforik asit içeriyor. Yakın zamanda yayımlanan bütün araştırmalar başta çocukluk çağı olmak üzere büyük yaş gruplarında şişmanlık ile kola tüketimi arasında önemli bir bağlantı olduğunun üzerinde duruyor.

    Kolalı içecekler bir taraftan kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten, dolayısıyla insülin hormonunu arttırarak vücudun yağ depolamaya yönelmesine yol açan yüksek miktarda şeker içermesi nedeniyle, diğer taraftan süt ve süt ürünleri gibi sağlıklı beslenmenin temeli olan içeceklerin yerine geçtiği için şişmanlık riskini oluşturuyor.

    Bunların dışında kola içme alışkanlığının fast food beslenmeye eşlik ettiğini ve kola ile birlikte daha fazla yemek yendiğini biliyoruz. Bu nedenle çocukluk çağı şişmanlığı ve buna bağlı şeker hastalığının önemli bir sotun haline geldiği ABDdeki çocuk sağlığı otoriteleri çocukların kolalı içeceklerden uzak tutulmasını öneriyor.

    Kola ve kemikler

    Kolalı içeceklerin esas zararlı etkisi ise kemikler üzerinde oluyor. Bundan 3 yıl önce Amerikan Tabipler Birliği"nin Çocuk Sağlığı Dergisinde kolalı içecek alışkanlığının lise öğrencisi kızlarda kemik kırıkları sıklığını 3 kat arttırdığını gösteren bir araştırma yayımlandı. Daha önce benzer yazılar yayımlayan bu araştırmacı, kolalı içecekler içindeki yüksek miktardaki fosforun kan fosforunu yükselterek kemiklerden kalsiyum kemiren paratiroid hormonu düzeyini arttırdığını ve bir süre sonra kalsiyumu azalan kemiklerin sağlamlıklarını yitirdiklerini öne sürdü.

    Tıp literatüründe bu gözlemi destekleyen başka insan çalışmalarının yanı sıra benzer etkinin farelerde olduğunu gösteren araştırmalar da yayımlandı. Daha önce belirttiğimiz gibi kola içme alışkanlığı en önemli kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltıyor ve ergenlik döneminde günde 800-1200 mg. olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını önleyerek de kemik sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

    Bunların dışında kolalı içeceklerin böbreklerden kalsiyum atılımını arttırdıkları, mide mukoza hücre döngüsünü bozduğu, diş çürüklerini belirgin bir şekilde arttırdığı, aşırı içilmesinin kas hastalığına (hipokalemik miyopati) neden olduğunu gösteren raporlar yayımlandı.

    Şimdiye kadar kolalı içeceklerin insanlar için yararlı olduğunu gösteren bir araştırma yayımlanmadı. Hiç kuşkusuz kolalı içecekler sigara gibi insan sağlığını doğrudan ve tehlikeli bir şekilde etkilemiyorlar ama bu onların masum olduğu anlamına gelmiyor.


    Prof.Dr.Şükrü HATUN
    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
    Anabilim Dalı

    13/12/2003 Cumhuriyet Gazetesi
    Bilim Teknik (873 sayılı )eki.
#29.03.2005 23:23 0 0 0
  • Paylasimin icin ve bilgiler icin cok tesekkurler
#30.03.2005 03:27 0 0 0
  • uyarici bilgilerin icin tesekkürler arkadasim dikkate alinmasi geregen bir konuya deginmissin
#30.03.2005 08:19 0 0 0
  • Bilgiler için ellerinize sağlık. Teşk.
#01.04.2005 11:49 0 0 0
  • Paylasımın Icın Tesekkurler..
#04.04.2005 16:25 0 0 0
  • en çokta dişlere zararı var:diş doktorum tamamen hiç içmeyin dedi herkesin bilgisine.Sizede haber ve emekler için tşk
#05.04.2005 02:56 0 0 0
  • Zaten Arada Bir Icıyorum Oda Canım Cekerse.. Tesekkurler Bılgiler Icın..
#05.04.2005 03:46 0 0 0
  • Colanin zararli oldugunu biliyorum ama ben sürekli tüketiyorum.Şimdi yanlış bişii yazmiim işimden olurum ozaman, paylaşımınız için tesekkurler
#05.04.2005 10:26 0 0 0
  • sagol zararli oldugunu bildigim icin icmiyorum ........

    ama en cok icilen de cola nedense ...
#05.04.2005 11:39 0 0 0
  • Antalya'daki hipertansiyon kongresinden hastalara çok önemli tavsiyeler çıktı. Hipertansiyon, Türkiye'de her 5 kişiden birinde görülüyor. Günde 2'den fazla kola, 1'den fazla soda tüketilmemeli.
    Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği'nce Antalya'da düzenlenen, 800 uzmanın katıldığı 2. Akdeniz Hipertansiyon ve Ateroskleroz Kongresi'nde de, bu rahatsızlıkla ilgili önemli öneriler geldi. 30 yaşından itibaren herkesin yılda bir kez tansiyonunu ölçtürmesi gerektiğini vurgulayan Avrupa Hipertansiyon Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Serap Erdine, yüksek tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları şöyle özetledi:

    'Kolada aşırı tuz var'

    Tuz kullanımı: Tamamen tuzsuz diyet geçerliliğini yitirdi. Tuza duyarlı olmayanlarda, tuzsuz yemek, tam tersine tansiyonu yükseltebilir.

    Sarmısak: Sarmısak hapları, sarmısağın kendisi kadar etkili değil. Sarmısak, kan basıncını düşürüyor.

    Soda: Sodada çok fazla tuz var. Günde 1 tane tüketilebilir.

    Tansiyonu düşüren gıdalar: Potasyumdan zengin gıdaların kan basıncını düşürücü etkisi var. Potasyum, başta patates ve muz olmak üzere, tüm sebze ve meyvelerde mevcut.

    Kolalı içecekler: Kolada aşırı tuz var. İçindeki meyankökü (likoris), dirençli hipertansiyona yol açıyor. Günde en fazla 1 - 2 adet tüketilebilir.

    Grip ilaçlarına dikkat

    Alkol: Alkol, sigara ve kokain hipertansiyonu artırır. Ancak günde 2 kadehe kadar alkolün, kan basıncını düşürücü olumlu etkisi var.

    Egzersiz: Haftada 2 - 3 gün yaklaşık 20 dakika, yüzme, yürüyüş, bisiklet ya da tenis öneriyoruz. Ağırlık kaldırma, halter veya step gibi ağır sporlar kesinlikle yapılmamalı.

    Sakıncalı ilaçlar: Non steroid anti inflamatuarlar diye bilinen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolünde alınmalı. Efedrin içeren grip ilaçları da kullanılmamalı.

    Dilaltı hapları: Hasta dilaltı haplarını kesinlikle kendi kendine almamalı.
#06.04.2005 11:57 0 0 0